Epoxy sieraden maken - 10 Praktische tips - itsOkay

Epoxy sieraden maken - 10 Praktische tips

Onze meest ervaren klanten én experts delen in dit artikel hun belangrijkste tips en tricks met betrekking tot het maken van epoxy kunst. 

De afgelopen maanden hebben wij veel nieuwe klanten mogen verwelkomen in onze community. Met velen vaste klanten weten wij uit ervaring dat iedereen een eigen manier heeft van werken met epoxyhars. Ook merken wij dat er veel vragen zijn. Daarom delen wij nu de beste tips en tricks met jullie! 

Hoe verwijder je luchtbellen uit epoxyhars? Tip #1!

Mijn favoriete truc om luchtbellen uit epoxyhars te verwijderen is door gebruik te maken van de Bubble Blaster spray van itsOkay. Dit is een veel veiliger alternatief dan aanstekers. Aanstekers of andere heattools beschadigden je mal vaak. 

- Demi, epoxy expert bij itsOkay

Welke epoxyhars gebruik je voor het maken van sieraden? Tip #2

Mijn favoriete truc is om een kant-en-klare hars te gebruiken. Bijvoorbeeld de speciale UV Resin van itsOkay. Deze is speciaal voor sieraden, op het internet kan ik geen soorten vinden die ook écht voor sieraden is. 
Deze variant epoxy kan je direct vanuit de fles in een mal gieten d.m.v. een handig tuitje. Zo'n tuitje geeft mij veel meer controle over waar ik de epoxy wil plaatsen in een mal. 
- Liza, epoxy kunstenares

Hoe verwijder je niet uitgeharde epoxyhars? Tip #3

Niet-uitgeharde epoxyhars is nog zacht en daardoor makkelijker te verwijderen dan al uitgeharde epoxyhars. Gebruik hiervoor aceton of alcohol. Doe dit op een doekje en wrijf het op de oppervlakte totdat de lijm loslaat.
Houd altijd desinfecterende gel, alcohol en babydoekjes bij de hand wanneer je met epoxyhars werkt. Dit is naar mijn mening de makkelijkste én beste manier om epoxyhars of iets anders te verwijderen als je ergens perrongeluk hars op hebt gemorst. Een simpele tip, maar absoluut de moeite waard!
- Ellen, harskunstenaar, @EllenAndersonArt

Epoxyhars blijft plakken! Wat Nu? Tip #4

Het kan gebeuren dat een epoxyhars na het uitharden nog plakkerig is. Dat kan komen door de volgende dingen:

 1. Je hebt teveel epoxy pigment gebruikt (enkele druppels is genoeg). Gebruik je teveel dan is het mengsel niet meer in balans en kan het niet goed uitharden.
 2. Gebruik je een twee-componenten epoxy? Dan is het belangrijk dat je beide goed afweegt en precies evenveel A (hars) als B (verharder) gebruikt. Doe je dit niet dan heb je de kans dat de epoxyhars niet goed kan uitharden. Roer goed rond dat alles goed gemengd is en schraap de epoxyhars helemaal uit. 
 3. Gebruik je UV Resin? Laat deze dan goed uitharden in de directe zon of onder de UV Epoxy Led Lamp en haal de epoxyhars niet te snel uit de mal. Plakkerigheid verdwijnt nadat het sieraad lang genoeg in de zon heeft gelegen. Vergeet het sieraad ook niet om te draaien. 

Is je epoxyhars nog steeds plakkerig? Plakkerigheid kan je verhelpen door: 

 1. Leg de epoxyhars enkele uren op een warme plek of in de directe zon;
 2. Breng een nieuw laagje hars of transparante nagellak aan bovenop de plakkerige hars;
 3. Laat de epoxyhars langer uitharden als dat op de verpakking staat. Zorg dat de hars goed hard kan worden en haal het uit enthousiasme niet te snel uit de mal;
 4. Laat de kant en klare UV Hars uitharden onder een UV Epoxy Led Lamp.

-Kate, harskunstenaars en Britse harsleverancier

Luchtbellen verwijderen uit epoxyhars! Tip #5

Zorg dat epoxy niet te koud is wanneer je gaat gieten. Warm het au bain marie op. Pak een grote kom doe hier heet water in en zet je flessen hier in. Zorg ervoor dat er geen water in de epoxyhars komt want dan is het niet meer bruikbaar. Op het moment dat het warmer is heb je minder last van bellen. Laat de gemengde epoxy ongeveer 5 minuten staan en ga dan pas gieten. Als je dit doet komen er geen belletjes in.
-Mona, epoxy kunstenares

Hoe maak je siliconen epoxy mallen schoon? Tip #6

Ik krijg altijd veel vragen over hoe ik de siliconen epoxy mallen en bekers schoonmaak na het knutselen. Dit doe ik als volgt:

 1. Probeer zoveel mogelijk epoxy weg te halen met keukenpapier (of wc-papier). Maak zoveel mogelijk schoon terwijl de hars nog vloeibaar is. Zodra de epoxy plakkerig wordt en begint uit te harden krijg je het moeilijker schoon. 
 2. Maak je werkruimte en siliconen mallen schoon met spiritus of alcohol. Hiermee haal je de laatste en kleinste restjes weg. 
 3. Was je siliconen epoxy mallen, gereedschappen en bekers hierna met milde zeep in een warm sopje. Gebruik tijdens het schoonmaken nooit schuursponsjes, staalwol of iets anders wat schuurt. Draai alles ondersteboven en laat het drogen op een theedoek. 

Bonus tip! Bewaar je siliconen mal in een afgesloten plastic zakje.


- Demi, epoxy expert bij itsOkay


Hoe verwijder je gemorste epoxyhars? Tip #7

Een van onze klanten had epoxyhars op haar glazen tafelblad gemorst. Als dit gebeurd doe kokend water op een oude doek en leg deze op de epoxyhars; wacht dan een paar minuten en gebruik een plamuurmes of een ander plat gereedschap om voorzichtig onder de hars te kunnen komen en het er vervolgens af te halen. Dit werkt geweldig. Pas wel op: dit kan je alleen op een harde ondergrond doen die de tafel niet beschadigd. Pas ook op voor je handen. 

Gebruik aceton voor het verwijderen van epoxyhars op hout en beton. Is er epoxyhars per ongeluk op je houten vloer terecht gekomen? Gebruik dan geen alcohol en verfverdunners om de epoxyhars te verwijderen. Deze kunnen je vloer beschadigen of verkleuren. Je kunt met aceton simpel epoxy restjes verwijderen.
- Stefanie, Klantenservice experts itsOkay.nl

Hoe maak je siliconen epoxy mallen schoon? Tip #8

Zit er stof, zand of glitter op je siliconen mal en wil je dit er snel en makkelijk af krijgen? Probeer dit dan eens met plakband. Je plakt plakbank dubbel en doet dit op je vinger drukt dit vervolgens op de mal. Herhaal dit een aantal keer en de siliconen mal is schoon!


- Erica, epoxy kunstenares

Hergebruik restjes epoxyhars! Tip #9

Mijn tip is om harsstukjes of harsmengsel die je over hebt niet weg te gooien, maar te bewaren. Dit kan je in stukjes hakken en op een andere keer in andere stukken hergebruiken!
- Sanne, epoxy expert bij itsOkay

Hoe werk je epoxyhars sieraden af? Tip #10

Mijn tip om overtollige hars / ruwe randjes van je epoxy te krijgen is om dit te verwijderen met een klein tangetje of een mesje zoals op de foto hieronder. Doe dit voorzichtig. Je kunt vervolgens op de oneffenheden opnieuw een klein beetje epoxy aanbrengen om het op deze manier te repareren.
- Petra, epoxy expert bij itsOkay

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Reacties

 • Hallo, Ik vroeg me af of je voor het bevestigen van oorstekers op een oorbel ook UV epoxy kan gebruiken, of dat het beter is om speciale sierradenlijm te gebruiken zodat deze beter bevestigd blijven? Alvast bedankt, Groetjes Nikita

  NI

  Nikita De Laet

 • Hallo ik heb een vraag heb een .. schaakbord mal hoe kan ik er kleuren in krijgen vermits de vierkantjes heel laag zijn …kan mij iemand dat laten weten aub…

  GI

  Gise

 • Alle versierselen zakken naar de bodem. Iets doe ik dus niet goed.maar wat ?

  IN

  Ineke

 • Na het maken van sieraden maak ik mijn mallen en materialen schoon met au de cologne, en dat werkt prima !

  AN

  Angie

 • Ik heb eens per ongeluk 2componenten hars gekocht . Maar de verhouding staat er niet op welke verhouding moet je dan gebruiken de ene is fles i dubbel zo groot dan de andere

  FO

  Fonteyne

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.