Hoe moet je bloemen drogen? 4 eenvoudige manieren

Gedroogde bloemen kunnen een prachtige toevoeging geven aan al je kunstwerken. Je kunt natuurlijk gedroogde bloemen kopen, maar het is nog veel leuker om zelf bloemen te drogen. Hierdoor kun je jouw kunstwerk van a tot z geheel zelf ontwerpen. Gelukkig is bloemen drogen helemaal geen lastige klus. We delen daarom graag vier manieren met je, zodat ook jij aan de slag kan met bloemen drogen.

hoe bloemen drogen

Voorbereiding voor het drogen van bloemen

Een goede voorbereiding is het halve werk wordt vaak gezegd. En dat geldt ook als je bloemen wilt gaan drogen. Graag delen we enkele zaken om rekening mee te houden.

Kies de juiste gedroogde bloemen

Niet alle verse bloemen zijn geschikt om te laten drogen of om te gebruiken als decoratie in je epoxy giethars kunstwerk. Het is belangrijk dat je kiest voor verse snijbloemen met stevige bloemblaadjes. Daarbij is het van belang om bloemen te vermijden met een hoog gehalte aan vocht. Je kunt daarom het beste kiezen voor rozenknoppen, hortensia, gipskruid, lavendel, baby's adem, eucalyptus en grassen.

Pluk de bloemen op het juiste moment

Het is van belang dat de bloemen voldoende gedroogd zijn voor je ze gebruikt. Het tijdstip van het plukken van de bloemen is daarom groot belang. Het beste is om de bloemen in de ochtend te plukken. In de ochtend zijn de bloemen namelijk nog volgezogen met vocht, waardoor ze extra mooi zijn.

Kies voor de juiste bloemen en pluk geen bloemen met bruine plekjes. Kies voor bloemen die in volle vloei zijn, voordat ze zijn begonnen met verwelken. Bloemen die te ver zijn ontwikkeld kunnen namelijk kleur verliezen of vervormen tijdens het drogen.

Vier manieren om bloemen te drogen

Bloemen droog maken kan op verschillende manieren. We helpen je graag met de vier gemakkelijkste manieren om bloemen te drogen.

1. Bloemen persen

De meest gekozen manier voor bloemen drogen is het plat laten drogen van bloemen. Het is hierbij belangrijk om de bloemen tussen absorberend papier te plaatsen. Denk hierbij aan vellen krantenpapier, keukenpapier, vloeipapier, etc.

Leg de bloemen samen met deze papieren tussen dikke boeken. Het is hierbij van belang dat je het papier regelmatig ververst. Laat ze nu twee weken drogen, onder druk van het boek. Op het moment dat de bloemen volledig gedroogd zijn, kun je ze uit het boek halen. Je kunt de geperste bloemen hierna gebruiken voor je (epoxy) kunstwerken, kaartjes maken en nog veel meer.

bloemen drogen tussen een boek

2. Bloemen bundelen en ophangen

Een andere manier voor bloemen drogen is om de bloemen te bundelen tot een boeket en op te hangen. Dit is voornamelijk aan te raden als je kiest voor grotere bloemen. Bind een bosje bloemen samen en hang ze ondersteboven in een donkere ruimte. Het is van belang dat deze ruimte goed geventileerd wordt. Een schuur of washok kan daarom ideaal zijn voor het laten drogen van de bloemen.

Het is van belang dat de bloemen in kleine bosjes worden opgehangen. Raak hierbij de bloemen minstens drie weken niet aan. De verschillende bundels bloemen kunnen hierdoor goed drogen, op de goed geventileerde plek.

bloemen drogen in de lucht

3. Bloemen drogen met silicagel

Silicagel is een droogmiddel dat het vocht uit bloemen absorbeert. Het is hierbij van belang dat je de bloemen in een afsluitbaar bakje plaatst. Bedek de bloemen goed met silicagel, zodat ze volledig ondergedompeld zijn.

Nu is het van belang dat je de bloemen enkele dagen tot weken laten weken in de gel. Ondanks dat Silicagel herbruikbaar is, is het niet echt milieuvriendelijk.

4. In de heteluchtoven

Je kunt bloemen ook in de oven laten drogen. Deze krimpen dan wel een beetje en je krijgt hierdoor een ander effect. Leg de bloemen op een rooster en verhit de oven op 90 graden en laat de bloemen er 1-2 uur in staan. Blijf erbij en kijk af en toe of de bloemen droog zijn.Je kunt natuurlijk ook gedroogde bloemen kopen. Je hebt grote gedroogde bloemen, geperste bloemen en kleine gedroogde bloemen bij speciaalzaken te koop. 

Hoe kunt je het beste bloemen drogen?

De makkelijkste manier om bloemen te drogen is om ze te droogpersen tussen twee zware objecten. Je kunt bloemen bijvoorbeeld persen tussen de bladzijden van een dik boek. De meeste mensen kennen deze methode wel van vroeger op school toen je bladeren droogde in een telefoonboek.

Leg de bloemen of blaadjes, tussen vloei- of keukenpapier, in dikke boeken of een plantenpers. Gebruik je een boek? Plaats dan een zwaar voorwerp op het boek om al het vocht uit de bloemen of bladeren te trekken. Kies hiervoor niet je favoriete boek: het vocht wat uit de bloemen wordt geperst, kunnen de bladzijden verkleuren of vervormen. Je kunt ook gewoon geperste bloemen en bladeren ook bestellen bij speciaalzaken. 

Afhankelijk van de dikte van de bloemen is na ongeveer 2 weken het droogproces klaar. Sommige bloemen hebben wel 4 weken nodig. De bloemen zijn dan wel plat. Mocht je de bloemen in de vorm willen houden dan kun je gebruikmaken van silica gel. Dit neemt wel meer tijd in beslag en is ook duurder. Grote gedroogde bloemen kan je ook online bestellen.

Tips voor het beste effect

Door gebruik te maken van een aantal handige tips, kun je het mooiste resultaten behalen voor droogbloemen. Je wil natuurlijk graag dat de bloemen hun oorspronkelijke vorm behouden en hun kleur behouden. Een gouden tip bestaat helaas niet, maar we delen wel enkele tips met je, zodat ook jouw bloemen goed gedroogd worden.

 • Beschermen van vorm en kleur
  Je wil natuurlijk niet dat de bloem zijn kleur verliest of vervormd raakt. Daarnaast kan een bloem droog ook bros aanvoelen. Om dit te voorkomen is het van belang om de droogbloemen in een donkere ruimte te bewaren, met minimaal zonlicht. Daarnaast is het om vervorming te voorkomen belangrijk om gebruik te maken van een zwaar voorwerp, zonder de bloem te buigen.

 • Afwerking en conservering
  Om de gedroogde bloemen te beschermen en ze zo lang mogelijk mooi te houden, kun je ze behandelen met een beetje haarlak.

 • Verwijder overtollige bladeren
  Verwijder overtollige bloemblaadjes. Je wil daarnaast ook geen tere blaadjes, dunne stelen of houtachtige stelen in je kunstwerk verwerken.

 • Droogbloemen bewaren
  De methode waarbij bloemen gedroogd worden door te bundelen en op te hangen, kan ideaal zijn. Toch is het hierbij wel van belang om gelijke bundels en kleine bossen te maken. Hang ze daarna op, zodat ze lucht gedroogd worden.

 • Kant-en-klare droogbloemen kopen
  Wil je helemaal geen gedoe? Dan kun je ook platte droogbloemen, grote droogbloemen of kleine droogbloemen kopen bij itsOkay. Onze droogbloemen en bladeren zijn van hoge kwaliteit en ideaal om te verwerken in je epoxy kunstwerken.

Nog vragen?

Wij zijn dé Epoxy giethars expert van Nederland en België. Bestellingen die voor 23:30 uur zijn geplaatst heb je de volgende dag al in huis. Voor vragen en deskundig advies kun je contact opnemen met onze klantenservice.

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.