Hoe droog je bloemen? 4 eenvoudige manieren

Het gebruik van gedroogde bloemen als decoratie of om te verwerken in epoxy giethars is een simpele manier om oneindig te genieten van je mooie bloemen. Maar hoe droog je bloemen precies? Dat leren wij jou.

hoe bloemen drogen

In dit artikel delen we enkele handige tips en tricks om bloemen op de beste manier te drogen voor gebruik als decoratie of voor in epoxy giethars en resin art.

Tip 1: Kies de juiste bloemen

Niet alle bloemen zijn geschikt om te drogen en te gebruiken als decoratie of voor in epoxy giethars. Kies bloemen met stevige bloemblaadjes en vermijd bloemen met een hoog vochtgehalte. Makkelijke bloemen om te drogen zijn rozenknoppen, gipskruid, lavendel, baby's adem, eucalyptus en grassen.

Tip 2: Pluk bloemen op het juiste moment

Om bloemen goed te drogen, is het cruciaal om ze op het juiste moment te plukken. Pluk bloemen bij voorkeur in de ochtend, dan zijn ze gedurende de nacht volgezogen met vocht en nog mooi.

Pluk geen bloemen met bruine plekjes. Kies bloemen in hun volle bloei, maar nog voordat ze beginnen te verwelken. Bloemen die te ver zijn ontwikkeld, kunnen hun kleur verliezen of vervormen tijdens het drogen.

Bloemen drogen: 4 eenvoudige manieren

Er zijn verschillende methoden om bloemen te drogen. Kies een methode die het beste past bij wat jouw gewenste eindresultaat is:

1. Bloemen persen

De meest bekende en makkelijkste manier om bloemen plat te laten drogen. Leg de bloemen tussen vellen absorberend papier, zoals vloeipapier of keukenpapier, en leg ze in het midden van een zwaar boek. Laat de bloemen 2 weken onder druk staan totdat ze volledig zijn gedroogd en haal ze hierna uit het boek. Je kunt de bloemen hierna inlijsten of bijvoorbeeld de bloemen in epoxy gieten. 

bloemen drogen tussen een boek

2. Bundelen en ophangen

Dit werkt vooral bij grotere bloemen. Bind een bosje bloemen samen en hang ze ondersteboven op een donkere, goed geventileerde plek (schuur of washok). Zorg ervoor dat de bloemen elkaar niet aanraken en laat ze enkele weken drogen.

bloemen drogen in de lucht

3. Silicagel

Silicagel is een droogmiddel dat vocht uit bloemen absorbeert. Plaats de bloemen in een afsluitbaar plastic of ander bakje en bedek ze volledig met silicagel. Laat de bloemen enkele dagen tot een week in de silicagel liggen, afhankelijk van de bloemsoort. Silicagel is herbruikbaar, maar niet bepaald milieuvriendelijk. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar de andere opties.

4. In de heteluchtoven

Je kunt bloemen ook in de oven laten drogen. Dit krimpt dan wel een beetje en je krijgt hierdoor een ander effect. Leg de bloemen op een rooster en verhit de oven op 90 graden en laat de bloemen er 1-2 uur in staan. Blijf erbij en kijk af en toe of de bloemen droog zijn.Je kunt natuurlijk ook gedroogde bloemen kopen. Je hebt grote gedroogde bloemen en kleine gedroogde bloemen bij speciaalzaken te koop. 

Bescherming van kleur en vorm

Bloemen kunnen tijdens het drogen hun kleur verliezen of vervormd raken. Om de kleur te behouden, droog je de bloemen in een donkere ruimte met minimale blootstelling aan direct zonlicht. Om vervorming te voorkomen, leg je de bloemen voorzichtig neer zonder ze te buigen of pletten. 

Afwerking en conservering

Om de gedroogde bloemen te beschermen en ze zo lang mogelijk mooi te houden, kun je ze behandelen met een beetje haarlak.

Zie ook: Hoe bloemen in epoxy gieten?

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.

Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.