Epoxy verwerken bij koude temperaturen
In dit artikel lees je hoe koude temperaturen de uitharding van epoxy giethars beïnvloedt.
In de koudere maanden zien wij steeds vaker vragen voorbijkomen over het gebruik van epoxy. In dit artikel delen wij de belangrijke tips en tricks over hoe je het beste kunt werken bij winterse temperaturen. Hier volgen enkele handige adviezen om ervoor te zorgen dat je project ook bij kou goed verloopt.
Verwerkingstijd en uithardingstijd
Je kunt epoxy giethars volgens experts het beste verwerken bij een temperatuur van 21°C.
- Bij lagere temperaturen duurt de verwerking langer en neemt de uithardingstijd toe.
- Bij hogere temperaturen gebeurt het tegenovergestelde: de verwerkingstijd wordt korter en de epoxy hardt juist sneller uit.
Neem bijvoorbeeld onze universele UltraEpoxy Premium Art. Bij kamertemperatuur heb je ongeveer 30-40 minuten om de hars te verwerken, en een dunne laag is na ongeveer 12 uur uitgehard. Als je deze hars bij een temperatuur van 15°C gebruikt, kan de verwerkingstijd oplopen naar een uur en kan de uitharding tot wel 48 uur duren.
Wat is de beste temperatuur om epoxy te verwerken?
De beste temperatuur voor het verwerken en gieten van epoxy ligt rond de 21°C, wat overeenkomt met kamertemperatuur. Dit verschilt wel iets per epoxy soort. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het product. Bij 21°C hardt de epoxy doorgaans het snelst uit. Als de temperatuur lager is, verloopt het uitharden trager, maar je hebt wel meer tijd om de epoxy te verwerken.
Hoewel werken met epoxy in koude omstandigheden niet ideaal is, is het zeker mogelijk met de juiste aanpak. Wanneer je tijdens de wintermaanden met epoxy aan de gaat, zijn er een aantal tips die je in acht kan nemen om dit succesvol te doen. Onze epoxy experts delen de belangrijkste tips met je.
Tips voor het sneller laten uitharden van epoxy
Epoxy hardt dus uit door warmte. Je kunt jouw epoxy gietwerk of coating dus sneller laten uitharden door meer warmte. De meest simpele oplossing hiervoor is om de kamertemperatuur te verhogen. Wij de beste tips voor jou op een rijtje gezet:
- Kijk of je de mogelijkheid hebt om of je het project te verplaatsen naar een warmere ruimte.
- Verwarm de epoxy au-bain-marie (plaats de flessen met gesloten dop in een teiltje warm water), zodat de epoxy op kamertemperatuur is voordat je begint met gieten.
- Kies voor een sneller uithardende epoxy, zoals de Universele Epoxy van UltraEpoxy, die beter werkt bij lagere temperaturen dan andere epoxyharsen.
- Vermijd koude wind tijdens het werken, vooral bij buitenklussen zoals bootreparaties. Een afdekzeil kan hierbij helpen.
- Verwarm je werkplek indien mogelijk, bijvoorbeeld met een kachel of afdekfolie.
- Probeer je werk te plannen op een dag met mildere temperaturen.
- Werk je buiten? Start dan vroeg op de dag met coaten of gieten, wacht wel even tot eventuele dauw is verdwenen, zodat de epoxy voldoende tijd heeft om te drogen.
- Gebruik smalle, diepe mengbekers in plaats van brede rollerbakken om de epoxy te mengen.
- Houd er rekening mee dat het resultaat minder perfect kan zijn door langzamere uitharding. Eventuele oneffenheden in de oppervlakte kun je later wegschuren.
- Gebruik geen warmtemat, voedseldroger of andere apparatuur. Dit is ten eerste onveilig en de kans dat epoxy hierdoor verkeerd uithardt is groot.
Hoelang duurt het voordat de epoxy hard is?
De temperatuur speelt een grote rol in hoe snel epoxy uithardt. Epoxy genereert zelf ook warmte tijdens het uitharden. Bij hogere temperaturen zal de epoxy daarom sneller uitharden. In een warme omgeving gaat het proces vlotter, terwijl het bij koudere temperaturen vaak trager verloopt. Als de temperatuur rond de 15°C graden of lager is, kan sommige epoxy zelfs helemaal niet uitharden. Dit probleem heb je niet bij onze hoge kwaliteit UltraEpoxy epoxyharsen.
Meer informatie over het werken met epoxy in de winter?
Met deze tips kun je de meeste projecten ook tijdens de winter succesvol afronden. Heb je nog vragen of wil je persoonlijk advies over jouw klus? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag. Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum.