Epoxy giethars - Praktische handleiding

Epoxy is een duurzaam en ontzettend sterk materiaal. Het materiaal hecht goed op verschillende ondergronden en kan goed tegen een stootje. Epoxy is eenvoudig te verwerken, ook voor de doe-het-zelver. Je kunt epoxy gebruiken voor coaten, gieten, lamineren, meubels en resin-art. In dit artikel leren wij jou alles over epoxy giethars, de verschillende soorten en hoe je zelf aan de slag kunt gaan.

Wat is epoxy giethars?

Epoxy giethars, ook wel resin genoemd, is een vloeibare hars die voor diverse toepassingen gebruikt kan worden. Deze vezelsterke kunststof bestaat uit twee componenten die met elkaar gemengd moeten worden om uit te harden tot een keiharde kunststof. Tijdens het mengen en gieten is de giethars vloeibaar, waarna het uithardt. Dit uitharden kan variëren van snel tot zeer traag, afhankelijk van het type giethars en de omstandigheden.

Epoxy giethars is opgebouwd uit twee koolstofatomen en een zuurstofatoom, wat het materiaal vochtafstotend maakt.

Toepassingen van epoxy giethars

Epoxy giethars wordt gebruikt voor veel doeleinden. Je kunt epoxy bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van resin art zoals sieraden, beeldjes, het ingieten van een trouwboeket. Ook wordt epoxy veel gebruikt voor coaten en gieten van vloeren en meubels. Populaire toepassingen zijn het maken van epoxy tafels en epoxy oorbellen. Je hebt enorm veel mogelijkheden met epoxy. Inspiratie nodig? Op itsOkay vind je meer dan 100+ handleidingen bomvol inspiratie. 

Welke epoxy heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten epoxy giethars, elk met hun eigen eigenschappen.

 1. Ultra epoxy giethars

  • De Ultra Epoxy is hanteerbaar na 12 uur
  • Volledig uitgehard binnen 2 dagen
  • Hoogste kwaliteit kunsthars
  • Geschikt voor gietingen van 0,5 tot 2.5 cm dik
  • Mengverhouding van 100:60
  • Universele epoxy voor tafels, resin-art, sieraden, orgonites, meubels, tafelbladen, schilderijen en andere doe het zelf projecten.

 2. Epoxy giethars 1:1

  • De epoxy giethars 1:1 is hanteerbaar na 12 uur
  • Volledig uitgehard binnen 2 dagen
  • Goede kwaliteit kunsthars
  • Ideaal voor gietingen van 0,5 tot 2.5 cm dik
  • Mengverhouding van 100:100
  • Universele epoxy voor tafels, resin-art, sieraden, orgonites, meubels, tafelbladen, schilderijen en andere doe het zelf projecten.

 3. UV Resin

  • De UV Resin is een kant en klare epoxy (niet mengen)
  • Hard uit door middel van UV-licht
  • Volledig uitgehard binnen slechts 5-10 minuten 
  • Alleen geschikt voor kleine gietingen tot 0.5 cm dik zoals sieraden en sleutelhangers. Ook zeer geschikt om te gebruiken als glanzende finish en beschermende coating laag van kunst zoals polymeerklei.

Kleuren en effecten

Epoxy giethars kan worden gekleurd met speciale kleurpigmenten. Let erop dat je pigmenten gebruikt die speciaal gemaakt zijn voor epoxy, omdat sommige pigmenten water of olie bevatten en niet goed mengen met epoxy. Met de juiste pigmenten kun je fascinerende kleureneffecten bereiken. Creëer volle dekkende kleuren met pasta pigment of bereik prachtige resultaten met glinstering met metallic pigmenten.

Hoe gebruik je epoxy giethars?

Zelf epoxy giethars gieten is eenvoudig met de juiste voorbereiding en materialen. Volg deze stappen voor een succesvol project:

 1. Voorbereiding

  • Leg alle materialen klaar die je nodig hebt. Zoals een siliconen mengbeker, roerspatels, beschermende ondergrond en handschoentjes. 
  • Kies voor transparante siliconen mallen speciaal voor epoxy. Deze zijn van betere kwaliteit. Je wilt niet dat jouw creatie blijft vastplakken aan de mal of dat je de mal na eenmalig gebruik kunt weggooien. 

 2. Gieten

  • Draag altijd handschoentjes als je met epoxy werkt en bescherm je ondergrond met bijvoorbeeld een siliconen mat of vuilniszak.
  • Meng de gewenste hoeveelheid epoxy met de harder volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het product. Laat het epoxymengsel enkele minuten rusten om eventuele luchtbellen te laten knappen.
  • Giet de eerste laag epoxy voorzichtig in de mal of breng de eerste coating laag aan met een roller. Laat eventuele luchtbellen knappen met de Bubble Blaster. Laat de laag 12-24 uur uitharden, voordat je een tweede laag giet. Meestal volstaan twee lagen, maar drie lagen kan ook.

 3. Afwerken

  • Laat je project volledig uitharden. Dit duurt gemiddeld 12-24 uur afhankelijk van de soort epoxy die je gebruikt.

Gebruik een UV blocker en voorkom vergeling

Als je transparante epoxyhars zonder kleur giet is het aangeraden om een UV blocker te gebruiken. Dit zodat jouw creatie langdurig helder en transparant blijft. Door verloop van tijd kan epoxy verkleuren, dus extra UV blocker toevoegen is aan te raden. 
De itsOkay UV-blocker is een vloeibare UV-stabilisator die gemaakt is ontwikkeld om epoxy te beschermen tegen beschadiging en vergeling door UV-licht. Epoxy die direct aan zonlicht wordt blootgesteld, loopt een groot risico op vergeling. 

Epoxy giethars kopen bij itsOkay

Op zoek naar hoogwaardige epoxy giethars voor jouw project? Bij itsOkay vind je een uitgebreid assortiment gietharsen, kleurpigmenten en andere benodigdheden van de beste kwaliteit. Bestellen is eenvoudig: selecteer je producten online, betaal veilig en wij zorgen voor een snelle levering binnen 1 werkdag. Onze scherpe prijzen en ruime aanbod zorgen ervoor dat je altijd het juiste materiaal voor je projecten vindt.

Heb je vragen of behoefte aan advies? Onze experts staan klaar om je vrijblijvend te helpen met tips en tricks. Klik hier voor de contact pagina

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.