Vóór 23:30 besteld, morgen bezorgd!*
Advies van specialisten
Snelle levering!
Gratis verzending vanaf €50,-

Epoxy en watersport: alles wat je moet weten

Epoxy is een onmisbaar materiaal in de watersport. Je kent epoxy misschien van boot- reparaties en onderhoud. Ook wordt epoxy veel gebruikt voor kano's, kiteboards, surfplanken. Epoxy is enorm veelzijdig: Van coaten en lamineren tot het verlijmen en plamuren van diverse materialen zoals hout, polyester en beton en staal.
In dit artikel behandelen we de belangrijkste toepassingen van epoxy in de watersport, inclusief enkele handige tips voor een perfect resultaat.

Waarom kiezen voor epoxy in de watersport?

Onze Universele Epoxy met snelle uitharding wordt veel gebruikt door professionals en doe-het-zelvers vanwege de volgende eigenschappen:

  • Eenvoudige mengverhouding van 1 op 2: Hierdoor is het gemakkelijk te gebruiken.
  • Glashelder en transparante uitharding: Dit zorgt voor een mooie, glanzende afwerking.
  • Geschikt bij lage verwerkingstemperaturen: Epoxy kan ook bij lagere temperaturen worden verwerkt.
  • Veelzijdigheid: Met epoxy kan je coaten, lamineren, lijmen of plamuren, epoxy is een alles-in-één oplossing voor allerlei klussen in en rondom watersport.

Met ongeveer 1 kg epoxy kun je 3-4 m² coaten, afhankelijk van de zuigkracht van het oppervlak. Voor de beste bescherming raden wij aan om minimaal twee dunne lagen aan te brengen.

Toepassingen van epoxy in de watersport

1. Coating voor waterdichte bescherming

Een epoxy coating beschermt je boot tegen water en vuil, wat essentieel is om problemen zoals osmose te voorkomen. Als je een dunne laag epoxy op het oppervlakte aanbrengt, verzegel je het oppervlakte en voorkom je dat water binnendringt. Epoxy is uitermate geschikt voor het waterdicht maken van hout, polyester en staal.

2. Lamineren voor extra stevigheid

Lamineren met epoxy in combinatie met glas- of carbonweefsel zorgt voor een zeer sterke composietlaag. Dit wordt veel toegepast bij de constructie en reparatie van bijvoorbeeld bootrompen en surfplanken. Het biedt weerstand tegen beschadigingen en verhoogt de structurele sterkte van je vaartuig.

3. Repareren en verlijmen

Epoxy is de perfecte lijm voor het repareren van scheuren en beschadigingen. Door vulmiddelen zoals katoenvezels toe te voegen, krijg je een dikkere substantie die je kunt gebruiken om naden te vullen of oppervlakken te egaliseren. Dit maakt epoxy ideaal voor het herstellen van beschadigingen aan de bootromp of andere onderdelen.

Lamineren met epoxy stappenplan

Lamineren met epoxy is relatief eenvoudig als je de juiste voorbereidingen treft. Volg dit stappenplan voor het beste resultaat:

  1. Reinig het oppervlak grondig: Gebruik aceton of bijvoorbeeld alcohol om vuil en vet te verwijderen.
  2. Schuur het oppervlak: Afhankelijk van het materiaal gebruik je schuurpapier met korrel 80-180.
  3. Ontvet opnieuw en laat drogen: Dit zorgt voor een optimale hechting van de epoxy.
  4. Breng een laag epoxy aan: Smeer het oppervlak in met een dunne laag epoxy en leg het glasweefsel op de natte epoxy. Verwijder luchtbellen met een kwast.
  5. Breng de tweede laag aan: Na enkele uren kan je een tweede laag glasweefsel en epoxy aanbrengen. Zorg ervoor dat je niet langer dan 12 uur wacht, anders moet je opnieuw ontvetten.

Na 24 uur is de epoxy volledig uitgehard en heb je een sterke, beschermende laag.

Reparatie van osmose

Osmose kan een groot probleem zijn voor boten, waarbij vocht in de romp binnendringt en blazen of delaminatie veroorzaakt. Epoxy is een uitstekende oplossing voor het behandelen en voorkomen van osmose. Een preventieve epoxybehandeling beschermt de romp langdurig tegen indringend water.

Tips voor het werken met epoxy

  1. Houd de ideale temperatuur in acht. De ideale verwerkingstemperatuur ligt tussen de 18-20°C. Onder 10°C raden we af om epoxy te gebruiken, omdat de uitharding dan te traag verloopt. Wil je toch epoxy gebruiken bij lagere temperaturen? Kies dan de Universele Epoxy Snel.
  2. Verwerkingstijd verlengen: Giet de epoxy na het mengen uit in een verfbakje om de verwerkingstijd te verlengen.
  3. UV-bescherming: Voeg een UV-blocker toe om vergeling door zonlicht te voorkomen.
  4. Antislip-oppervlak: Meng fijn zand door de epoxy om een antislip-laag te creëren op bijvoorbeeld dekken of traptreden.

Meer informatie?

Wij helpen je niet alleen met de juiste producten, maar ook met uitgebreide informatie en begeleiding. In ons online kenniscentrum vind je handleidingen en instructievideo’s. 

Heb je vragen over het werken met epoxy bij watersport? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts. Wij helpen je graag. Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.