Epoxy coating voor meubels & kunst

Epoxy is ideaal voor het afgieten, lamineren of beschermen van bepaalde ondergronden en kunst objecten zoals steen, hout, gips, kunststof, beton et cetera. Coatings zijn populair onder kunstenaars die hun kunstwerk willen beschermen, voor meubelmakers of iemand die een nieuwe uitstraling wil van zijn tafel- of keukenblad. Het aanbrengen van een epoxylaag kan langdurige bescherming bieden en bovendien geeft het een prachtige glanzende afwerking.

Wat is epoxy?

Als je voor het eerst gaat werken met epoxy zal je je vast afragen: "Wat is epoxy?". Epoxy is een veelzijdige kunsthars die altijd bestaat uit twee componenten: een hars en een verharder. Wanneer deze met elkaar worden gemengd, hardt het materiaal uit tot een stevig, plastic-achtig materiaal. Epoxy is zeer eenvoudig te verwerken voor doe-het-zelvers.

Wat is een epoxy coating?

Epoxy is, zoals hierboven beschreven, een vloeibare hars die uithardt tot een harde, glanzende laag. Het is een tweecomponentensysteem en bestaat uit een hars en een verharder, die met elkaar gemengd moeten worden. Hierna kan je op jouw kunstwerk de coating aanbrengen. Na uitharding is deze laag bestand tegen water, chemicaliën en UV-straling, waardoor het een sterke en duurzame coating vormt.

Voorbereiding van de ondergrond

Op zuigende ondergronden zoals hout en steen, is het belangrijk eerst een voorstrijklaag aan te brengen. Dit doe je door dezelfde epoxy die je gaat gebruiken eerst heel dun aan te brengen. Na een ongeveer 24 uur is de epoxy uitgehard en hard genoeg om verder te werken. Houten ondergronden moet je eerst licht schuren voor je deze bewerkt met epoxy.

Aanbrengen van de epoxy

Gebruik een fijne wegwerpkast of een roller om de epoxy aan te brengen. Je vind deze kwasten en rollers bij de lokale bouwmarkten. Rol de epoxy rustig kruislings uit. Omdat epoxy dikker is dan verf, kunnen snelle bewegingen luchtbellen veroorzaken. Werk daarom rustig met zo dun mogelijke laagjes en strijk eventueel na met een fijne kwast voor een glad en luchtbelvrij resultaat.

Benodigdheden:

Stappenplan:

1. Voorbereiding ondergrond

 • Reinig de ondergrond grondig om eventueel vuil, stof en vet te verwijderen. Ontvetten kan met water en ammonicak, thinner of aceton. 
 • Laat de steen of het hout volledig opdrogen.
 • Schuur vervolgens het oppervlak licht met schuurpapier (korrel 80-150) om een betere hechting van de epoxy te garanderen. Hoe gladder het materiaal hoe groffer de korrel. Test dit altijd eerst op een proefstuk. Veeg het geschuurde oppervlak hierna schoon met een stofvrije doek.
 • Hoe beter de voorbereiding, hoe mooier het project wordt. Oneffenheden die je niet goed wegschuurt blijven zich anders doorzetten. Maak de ondergrond dus zo strak en schoon mogelijk. 

2. Voorbereiding van de epoxy

 • Lees de instructies op de verpakking van de epoxyhars en verharder goed door.
 • Werk in een goed geventileerde ruimte (raampje open). 
 • Meng de epoxyhars en verharder in de juiste verhouding in een (siliconen) mengbeker. Roer langzaam om luchtbellen te minimaliseren. Schraap goed langs de randen en over de bodem.
 • De verwerkingstijd van epoxy is gemiddeld 30-60 minuten bij kamertemperatuur. Voor het aanbrengen van een coating laag heb je gemiddeld 250 gram epoxy nodig per vierkante meter. Bereken hier precies hoeveel epoxy je nodig hebt: Hoeveel epoxy heb je nodig?

3. Aanbrengen van de epoxy

 • Zorg dat je werktafel waterpas staat en goed beschermd is tegen eventueel lekkende epoxy. Zet jouw project op een verhoging, zoals een blokje hout, zodat epoxy kan afdruipen en ook de randen gecoat kunnen worden.
 • Neem de kwast of roller van de voren af met tape om eventuele pluisjes en andere vuiltjes te verwijderen. 
 • Gebruik geen liever geen schuimrollers. Deze rollers kunnen veel luchtbellen veroorzaken. 
 • Breng gelijkmatige dunne lagen epoxy aan met een kwast of roller. Ons advies is om 2 of 3 dunne lagen epoxy van 0.5-1 mm per laag aan te brengen. Hierdoor sluit je de ondergrond volledig af.


4. Verwijderen van luchtbellen

 • Je kunt luchtbellen verwijderen met een warmtetool zoals een aansteker of spray één keer met de Bubble Blaster over de epoxy om luchtbellen te laten knappen. 

5. Uitharden

 • Je kunt de 2-3 lagen al na enkele uren uitharden op elkaar aanbrengen.
 • Laat de epoxy hierna volledig uitharden. Doorgaans hard epoxy binnen 24-48 uur uit. Raak de epoxy in de tussentijd niet aan, anders heb je kans dat jouw vingerafdruk straks op het kunstwerk staat als onbedoelde handtekening. 
 • Plaats het gecoate kunstobject in een stofvrije ruimte om een gladde uitharding te garanderen. 

6. Afwerking

 • Als er oneffenheden of imperfecties zijn, kun je de epoxy na uitharding lichtjes opschuren en een tweede laag aanbrengen.
 • Herhaal indien nodig de stappen van het aanbrengen en uitharden van de epoxy voor extra lagen.
 • Als er op een plekje, deukje, of luchtbel op het kunstwerk zit is de epoxy hier niet goed uitgehard. Dit kan veel voorzaken hebben. Meestal heeft dit te maken met de ondergrond waar de epoxy op reageert. Je kunt dit verhelpen door jouw kunstwerk met een fijne korrel van 1000-2000 helemaal mat te schuren. Ontvet hierna en breng 2-3 nieuwe dunne lagen aan. 

Epoxy aanbrengen op kunst

Epoxy is zoals hierboven beschreven uitermate geschikt om kunst zoals beeldjes, schalen en andere objecten te coaten. Door jouw kunstwerk te voorzien van een epoxy coating creëer je een sterke, waterdichte- en slijtvaste laag. Bovendien resulteert het in een prachtige en strakke afwerking. Wie wilt dat nou niet? De coating is volledig transparant, waardoor de ondergrond zichtbaar blijft. Epoxy coating hecht uitstekend op verschillende materialen zoals hout, steen, beton en metaal.
Er zijn verschillende soorten epoxy beschikbaar. Voor dit soort projecten met dunne lagen adviseren onze experts de Ultra Epoxy. Dit is een universele kunsthars van hoge kwaliteit. Deze epoxy is speciaal ontworpen voor het maken van kunst en aanbrengen van coatings. Het aanbrengen van een epoxy coating is makkelijker dan dat je denkt. Hoe het precies werkt lees je in het kopje hierboven. 

Epoxy aanbrengen op verflaag

Wil jij epoxy over een verflaag aanbrengen zoals hout, steen, beton et cetera? Een epoxy coatinglaag kan langdurige bescherming bieden. Bovendien voorziet epoxy van een prachtige glanzende afwerking. Maak eerst altijd een test project voor je aan de slag gaat met jouw project. Zorg dat de verf die je gebruikt van goede kwaliteit is. Hoe goedkoper de verf, hoe goedkoper de additieven en hoe groter de kans dat epoxy hier niet goed op reageert. Elke verf reageert weer anders op epoxy. 

Breng als eerste een grondverf aan op het oppervlakte van jouw project. Hierna breng je pas de eindlaag verf aan. Maak het oppervlakte schoon met een ontvetter zoals alcohol. Gebruik geen aceton voor het ontvetten van een verflaag, de verf kan hierdoor oplossen. Breng nu 2-3 lagen epoxy van 0.5-1 mm per laag aan. Zie hierboven een volledig stappenplan voor het aanbrengen van coatings. 

Epoxy of polyester voor coatings?

Het gebruik van polyester hars voor doe-het-zelvers raden wij af. Polyester is een mooi systeem en blijft prachtig helder, maar is minder veilig en doorgaans lastiger om mee te werken. Epoxy vloeit beter uit en verhard traag uit. Hierdoor krijg je mooiere gesloten coatinglagen. Epoxy heeft ook nagenoeg geen krimp. Polyester krimpt altijd een beetje, wat je liever niet hebt op een ondergrond zoals hout. 

Epoxy kopen bij itsOkay

Op zoek naar hoogwaardige epoxy giethars voor jouw project? Bij itsOkay vind je een uitgebreid assortiment gietharsen, kleurpigmenten en andere benodigdheden van de beste kwaliteit. 

Heb je vragen of behoefte aan advies? Onze experts staan klaar om je vrijblijvend te helpen met tips en tricks. Klik hier voor de contactpagina

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.