Zelf epoxy sieraden maken - Voorbeelden en video's - itsOkay

Zelf epoxy sieraden maken - Voorbeelden en video's

Prachtige zelfgemaakte epoxy sieraden gemaakt van een soort kunsthars waarin gedroogde bloemen, takjes, blaadjes, as, schelpjes of kleine paddenstoeltjes zijn verwerkt.. je hebt ze vast eens voorbij zien komen of misschien heb je al een starterspakket bij ons aangeschaft.

Met de juiste spullen en wat creativiteit en handigheid is deze techniek van zelf sieraden maken heel goed thuis te doen. Maar waar begin je? En hoe werkt het precies? Wij leggen je alles uit. Lees snel verder.

Handleiding epoxy sieraden maken

Wat is Resin Art?

Resin art is kortgezegd het maken van kunst door middel van epoxy giethars. Met epoxy kan je zeer eenvoudig kunst maken zoals oorbellen, hangers en sleutelhangers. De vloeistof is van zichzelf helder en transparant van kleur. Door epoxyhars in te kleuren met pigmenten en met verschillende technieken te gieten creëer je de mooiste effecten.

Epoxy hard uit tot een soort harde glasachtige kunststof met prachtige uitstraling. Dankzij het gebruiksgemak en de strakke afwerking is epoxy een zeer populaire keuze voor het creëren van sieraden. Resin art is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. In het epoxy starterspakket sieraden zit alles wat je nodig hebt om zelf sieraden te maken. Kies dit pakket als je al enthousiast bent geraak en snel van start wilt.

Wat is epoxy?

Epoxies zijn polymeren, die geproduceerd worden als vloeistof en overgaan in vaste vorm door een chemische reactie. Uitgeharde epoxyhars is heel sterk. Epoxyhars heeft een druk- en treksterkte die twee keer groter is dan die van beton. Na het opdrogen van de epoxyhars ontstaat er een soort van hard plastic. Uitgeharde epoxyhars is helemaal veilig voor zowel mens als dier om te dragen.

Hoe krijg je kleur in epoxy resin art?

Door epoxyhars met kleurpigmenten in te kleuren kunnen veel verschillende eindresultaten gecreëerd worden. Denk bijvoorbeeld aan het namaken van een geode natuursteen, ook abstracte kunst of oorbellen en sleutelhangers in al jouw favoriete kleuren. Epoxyhars is in te kleuren d.m.v. speciale pigmentkleuren en metallic poeders. Door bijvoorbeeld een mix te maken met glanzende en matte pigmenten zijn er speelse effecten te creëren. Mogelijkheden genoeg dus!

Met speciale kleurenpigmenten kun je jouw Resin Art een unieke twist geven. Ga je voor een mooie dekkende kleur of ga je voor een transparante kleur? Zie hier alle kleurenpigmenten speciaal voor Resin Art. Heb je zelf een idee en ben je benieuwd of we dit voor je kunnen realiseren? Schroom niet en neem contact met ons op!

Welke epoxy heb ik nodig?

Tegenwoordig kan iedereen zelf met epoxy werken. Er zijn tal van creatieve projecten die je kunt proberen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van epoxy sieraden, beeldjes, lampen, sleutelhangers en borden. Het gebruik hierbij van de beste epoxy resin is belangrijk voor het eindresultaat van jouw kunstwerk. Wij bespreken twee soorten epoxyharsen die beide voor- en nadelen hebben.

1. UV Resin (sieraden hars)

Wil je gebruik maken van een epoxy die zeer eenvoudig te verwerken is en ga je een kleine siliconen mal, van maximale diep 0.5 cm, vullen zoals een oorbel of sleutelhanger? Kies dan voor de kant en klare UV Resin sieraden hars. Dit is een 1-componenten epoxy die je niet hoeft te mengen. De hars is dus kant en klaar. UV Resin hard binnen enkele minuten al uit door middel van UV licht. Je laat UV Resin uitharden in direct zonlicht of onder een UV led lamp.

2. Epoxy giethars

Epoxy giethars is een twee-componenten epoxy. Zeer geschikt voor grote en kleine oppervlaktes zoals resin art, maar ook voor het coaten van tafelbladen, bartafels, schilderijen en meer. Epoxy giethars kan je, afhankelijk van het merk, doorgaans gieten tot 1.5-2 cm. In verhouding tot UV Resin is epoxy giethars veel goedkoper. Het nadeel is dat je deze epoxy, volgens de mengverhouding van de fabrikant, wel zelf moet vermengen. Meng 3-5 minuten goed door. Gebruik een precisie weegschaal om beide componenten goed af te wegen. Na ongeveer 12-24uur (afhankelijk van temperatuur en laagdikte) is het product eindsterkte.

Zorg ervoor dat er geen water in de epoxyhars komt want dan is het niet meer bruikbaar. Gebruik ook niet teveel glitter of kleurpigment. Hierdoor zal de epoxy niet goed uitharden. Gebruik maximaal 5 gram pigmenten per 100 gram hars.

Ons advies

Voor het maken van resin art sieraden zoals oorbellen, hangers en sleutelhangers adviseren wij de kant-en-klare sieraden UV Resin. Deze epoxy zit ook bij het Epoxy starterspakket sieraden en het Epoxy starterspakket sleutelhangers. UV Resin is voor beginners veruit het meest eenvoudig in gebruik. UV Resin is bovendien speciaal ontwikkeld om snel en eenvoudig resin art te maken en hierdoor zeer geschikt voor kleine objecten zoals oorbellen, ringen, sleutelhangers en armbanden.

Voor het maken van onderzetters, potjes, etagere's en het aanbrengen van coatings adviseren wij het gebruikt van epoxy giethars.

Epoxy sieraden maken: video met uitleg

Zelf sieraden maken met epoxy giethars handleiding met video. Zelf armbanden, oorbellen, ringen of kettingen met epoxyhars of giethars maken. Hoe werkt dat? 


Benodigdheden:
- Epoxy sieraden starterspakket (mallen, hangertjes, gereedschap en glitter pailletten) 
- UV Resin (sieraden hars) zit gratis bij het starterspakket
- Gedroogde kleine bloementjes

Met epoxy kun je simpel unieke en professionele sieraden maken die er van alle kanten prachtig uitzien. Zie hieronder een leuke video met uitleg over hoe je zelf open bedels met UV Resin kunt maken.


Benodigdheden:
- UV Resin (sieraden hars)
- Gedroogde kleine bloementjes
- Open bedelen voor epoxy
- Bedelen tape voor de sieraden
- Natuur producten (gedroogde bloemen)

Epoxy sieraden maken in 4 stappen

Als je het Epoxy sieraden starterspakket hebt aangeschaft zit hier alles in wat je nodig hebt. Het maken van een kunstwerk doe je aan de hand van deze stappen:

1. Voorbereiding

Zorg dat je van tevoren een ruim werkoppervlak hebt gecreëerd. Leg een stevige hobbymat of siliconen mat neer om de ondergrond te beschermen. Epoxy is namelijk lastig te verwijderen zijn zonder schade aan je tafelblad te veroorzaken. Draag handschoenen om huidirritatie te voorkomen en werk in een goed geventileerde ruimte.

Stel de siliconen mallen dusdanig op dat je er makkelijk bij kunt en zorg dat ze allemaal waterpas staan. Zitten er stofjes of glitters op de mal verwijder deze dan met een stukje plakband. Maak een propje van plakband en plak het vuil eraf.

Ga je objecten of gedroogde kleine bloementjes gieten? Giet als eerste een dun laagje epoxy. Dit is de bodem en hierop giet je straks de bloemen of het object. Als je direct een object aan de epoxy toevoegt, kan deze namelijk zinken of drijven.

Ga je een foto of tekening aan epoxy toevoegen? Lamineer de foto of tekening dan van te voren. Doe je dit niet bestaat de kans dat de foto of tekening vervaagt.

2. Kies welke epoxy je gaat gebruiken

Kies welke epoxyhars je wilt gaan gebruiken. In dit voorbeelden gebruiken we de kant en klare UV Resin. Je brengt deze epoxyhars direct vanuit de fles aan in een siliconen mal of op een oppervlakte. 

Met speciale kleurenpigmenten kun je jouw Resin Art een unieke twist geven. Ga je voor een mooie dekkende kleur of ga je voor een transparante kleur? Ga je kleurenpigmenten gebruiken? Dan giet je de epoxyhars eerst in een klein bekertje met maximaal een paar druppels pigment. Roer goed en voeg het mengsel toe aan de mal. 

3. Luchtbellen laten knappen

Tijdens het gieten van epoxyhars kunnen luchtbellen ontstaan. Dit is normaal, maar niet gewenst. Je kunt luchtbellen eenvoudig laten knappen met de Bubble blaster of een heattool. Dit kun je bijvoorbeeld ook doen met een aansteker. Werk altijd voorzichtig en zorg dat de vlam de siliconen mal niet aanraakt, anders kan deze vastplakken aan de hars. 

4. Uitharden

Epoxy bestaat uit 2 componenten: hars en een vloeibare verharder. Als je deze mengt, zal het binnen 12-24 uur uitharden tot een hard, hoogglansachtig materiaal. Het is belangrijk dat je de mengverhouding op de verpakking van de epoxy uiteters nauwkeurig aanhoudt. 

UV resin is een 1 componenten hars en hoef je niet te mengen. Deze epoxy is kant en klaar en hoef je dus niet te mengen. UV Resin droogt door middel van Uv-licht binnen enkele minuten uit tot ook een hoogglansachtig materiaal. Dit betekent in direct zonlicht en dus niet binnen voor een raam. Als de zon schijnt is de hars hard binnen 10-15 minuten. Bij bewolking kan dit 30-45 minuten duren. Draai de mal hierna om en laat het nogmaals drogen. Bereik een uitharding van enkele minuten door gebruik van een UV led lamp

Voeg nooit teveel glitter of pigment aan epoxy toe. De samenstelling van de epoxy kan hierdoor afwijken en resulteren in een niet (volledige) uitharding. 

5. Afwerking

Verwijder ruwe randjes met een tangetje of ontbramer. Polijst de resin art sieraden hierna indien gewenst. Giet voor het mooiste resultaat een dun laagje epoxy bovenop het kunstwerk. Dit geeft een mooie glanzende afwerking met een kleine bolling. Ga snel aan de slag en maak de mooiste oorbellen, bedels, hangers, ringen en armbanden!

De beste epoxy voor sieraden maken

Voor het maken van de mooiste sieraden heb je de juiste hars nodig. Welke hars het meest geschikt is, hangt zoals je hierboven hebt gelezen dus af van je project. Voor het maken van oorbellen en hangers gebruik je meestal kleine hoeveelheden epoxy die in een mal worden gegoten. De transparantie van de hars is cruciaal voor een prachtig eindresultaat.

Onze speciale UV Resin is ideaal vanwege het gebruiksgemak, snelle uitharding en heldere, glanzende afwerking. Deze hars hoef je niet te mengen en is direct klaar voor gebruik. Met het handige tuitje kun je nauwkeurig werken, waardoor zelfs prachtige kleine oorhangers eenvoudig te maken zijn.

Epoxy sieraden maken tips

 • Epoxy vloeit waterpas uit hierdoor moet je altijd zorgen dat je mallen water pas staan. Gebruik bijvoorbeeld een plank die waterpas staat.

 • Kies voor het werken met epoxy resin altijd een siliconen mat als ondergrond, zodat jouw tafel en werkplek schoon blijven. Een siliconen mat is duurzaam, omdat je deze later kunt schoonmaken en hergebruiken.

 • Zorg ervoor dat alle benodigde materialen klaarliggen voordat je begint met het mengen van de hars. Je wilt niet dat je epoxy omvalt terwijl je nog snel glitters of bloemen moet halen.

Nog vragen?

itsOkay is dé Epoxy giethars expert van Nederland en België. Bestellingen die voor 23:30 uur zijn geplaatst heb je de volgende dag al in huis. Voor vragen en deskundig advies kun je contact opnemen met onze klantenservice.

Reacties

 • @Titia het vraagt inderdaad wel voorzichtigheid om te werken met een brander. Zorg dat je dit niet te dicht bij de rand van de mal houdt. En een aansteker heeft hetzelfde effect als een brander. Wij verkopen de branders, maar ook de bubble blaster om luchtbellen te verwijderen. Gr. team itsOkay

  IT

  itsOkay.nl

 • Hi, ik ben erg enthousiast maar soms gebruik je een brander. Beschadig je de mal dan niet en wanneer gebruik je een vuurtje

  TI

  Titia

 • Hoi Hetty, Zoals je in het artikel kunt lezen kun je de doffe plekjes wegwerken met een dun laagje epoxyhars, transparante- lak of nagellak. Zo wordt je werkje mooi afgewerkt en is alles glanzend. Gr. Patricia, team itsOkay

  IT

  itsOkay.nl

 • Vraagje: mijn sieraad is klaar en droog, ik schuur de randjes ( of andere kleine dingen) met mijn (de fijne kant) nagelvijl, als ik dat wil laten glanzen heb ik dan genoeg aan de reasin sealer waar jullie het over hebben in bovenstaand berichtje?

  HE

  Hetty

 • Ik zoek iets van polijstpasta of schuurpapier waarbij ik die bolletjes bij kan schuren omdat ze niet volledig rond zijn. En sommige andere dingen de randen bij te werken. Hebben jullie daar ook mogelijkheden voor?

  NA

  Nadine vS

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.