Je wilt jouw siliconen mallen voor epoxyhars en gips natuurlijk zo lang mogelijk gebruiken. Hier volgen een aantal praktische tips van onze experts.

Er zijn velen soorten siliconen mallen. Grote en kleine siliconen mallen voor epoxyhars en gips. Siliconen mallen voor sieraden, sleutelhangers en het maken van andere kunst. 
Gebruik altijd een goede kwaliteit epoxyhars zoals: Kant-en-klare sieraden hars of 1:1 Epoxy giethars. Meer dan 200 soorten siliconen mallen vind je op onze collectiepagina "siliconen mallen". De mallen zijn gemaakt van hoogwaardige siliconen.


1. Controleer voor het gebruik eerst de mal

Er kunnen ruwe randjes aan de binnenkant van de siliconen mal zitten die in de fabriek niet geheel zijn verwijderd. Voordat je een (nieuwe) siliconen mal gebruikt is het altijd aan te raden deze eerst goed schoon te maken.

2. Hoe maak je een mal schoon?

Maak na elke gieting de siliconen mal goed schoon met een mild sopje, zoals afwasmiddel en warm water. De meeste siliconen epoxy mallen zijn bestendig tot 250 graden. Gebruik nooit staalwol of schuursponsjes, hiermee kan je de siliconen mal beschadigen. De krassen die hierdoor in de mal komen, zijn vervolgens zichtbaar in je eindresultaat. 

3. Hoe luchtbellen uit epoxyhars verwijderen?

Luchtbellen in epoxyhars komen veel voor. Het is belangrijk dat je na het roeren van de epoxyhars deze even laat 'rusten'. Op deze manier kunnen de meeste luchtbellen omhoog komen in de mengbeker en dan zullen ze knappen.

  • Gebruik een brander, de voorkeur heeft om dit in een aparte beker te doen en niet als de epoxy in de mal zit. Verhit je de epoxy in de mal te lang en dan kan de epoxy namelijk aan de mal gaan kleven waardoor de mal kapot zal gaan als je het werkstuk eruit haalt.
  • Verwarm de epoxy een paar minuten au bain-marie. niet warmer dan 40 graden Celsius.
  • Spuit fijne nevel van alcohol (isopropylalcohol 99,9%) spray op je werkstuk. Dit kan je dan eerste op de mal doen en op de epoxyhars na het gieten van de mal. Doe dit niet te vaak want dan kan je  waas op je werkstuk krijgen. 
  • Als je het professioneel wilt aanpakken dan kan je kiezen voor een vacuümkamer of drukvat. 

4. Je creatie uit de mal halen

Verwijderd na een gieting je werkstuk voorzichtig uit de siliconen mal. Doe dit altijd rustig: maak eerst de randje los en verwijder daarna pas de hele siliconen mal . Rek je mal niet te veel uit tijdens het verwijderen, dit zal er namelijk voor zorgen dat het siliconen uitrekt waardoor de mal dof wordt of scheurtjes vertoont. Dit verkort de levensduur van de siliconen mal. 

5. De epoxyhars zit vast aan de mal

Als er epoxyhars vast zit in de mal, leg deze dan 30-60 minuten in de vriezer. Dit kan geen kwaad en zorgt ervoor dat je creatie goed loskomt. Je kan je creatie ook los proberen te wringen met een sopje met water en zeep. Dit werkt vooral goed bij siliconen mallen zoals staafjes, potjes. 

6. Wat is de levensduur van een mal?

Helaas hebben siliconen mallen niet het eeuwige leven. De mallen worden door gebruik van epoxy steeds kwetsbaarder. Sommige mallen gaan maar 5 keer mee en andere kan je bijvoorbeeld 20 keer gebruiken.

Door het gebruik van epoxy kan het zijn dat je mal iets vervormd of krom trekt. Om de mal dan toch nog 1 of 2 keer te gebruiken, kun je deze op een vlakke ondergrond plakken met dubbelzijdig plankband. Blijft de mal uit zijn vorm, dan is deze toe aan vervanging.

7. Het ingieten van een mal

Om goed te kunnen gieten is het belangrijk dat je vooraf weet hoe diep je kunt gieten met de epoxyhars die je gebruikt. Dit is vooral belangrijk bij grote objecten zoals een vaas of bloempot. Dit staat vaak op de productpagina aangegeven.
De meeste epoxyhars heeft de eigenschap om iets te krimpen tijdens het uithardingsproces. Voor mooiste resultaat kan je de mal het beste iets voller gieten, waardoor een bolling van epoxyhars ontstaat tot net boven de randjes de mal. Dit krimpt vervolgens mooi vlak uit. 

8. Hoe verwijder je glitters uit een mal

Met glitters maak je je werkstuk helemaal af, maar ze blijven vaak plakken op een siliconen mal. Om de overgebleven glitters te verwijderen heb je een stuk tape, plakband of een kledingroller nodig. Ga simpelweg met het plakkende gedeelte over de mal heen en alle glitter plakken aan het plakgedeelte vast.  

9. Hoe kan je siliconen mallen het beste opbergen?

Siliconen mallen kan je het beste stofvrij opbergen. Je kunt ervoor kiezen om de mal terug in het gripzakje te doen waarin het geleverd is. Maar je kan de mal ook in plastic folie verpakken. Het belangrijkste is dat er geen stof bijkomt.
Je kunt vervolgens alle mallen die je hebt opbergen in een plastic box. Bewaar de mallen op een vlakke ondergrond, anders kan de mal gaan vervormen.