Gebruik en onderhoud van Siliconen Mallen - 10 Praktische Tips

Je wilt jouw siliconen mallen voor epoxy, gips en jasmonite natuurlijk zo lang mogelijk gebruiken. Hier volgen een aantal praktische tips van onze experts.

gebruik en onderhoud van siliconen mallen


Er zijn vele soorten mallen. Grote en kleine
siliconen mallen voor epoxy, jasmonite of gips. Deze mallen worden vaak gebruikt voor het maken van decoraties, sieraden, sleutelhangers en het maken van andere kunst.

Meer dan 250 verschillende siliconen mallen vind je hier: siliconen mallen. Deze mallen zijn gemaakt van hoogwaardige siliconen en hierdoor vaak herbruikbaar. 
Ga je epoxy gieten in een mal? Gebruik dan altijd een goede kwaliteit epoxy zoals de UV Resin - Sieraden Epoxyhars of 1:1 Epoxy giethars.

1. Controleer voor het gebruik eerst de mal

Er kunnen ruwe randjes aan de binnenkant van een nieuwe siliconen mal zitten die in de fabriek niet geheel zijn verwijderd. Voordat je een (nieuwe) siliconen mal gebruikt is het altijd aan te raden deze eerst goed schoon te maken.

Heb je een mal al eerder gebruikt? Verwijder dan de overtollige epoxy als eerste. Dit kan gedaan worden met behulp van een houten stokje of een spatel. Zorg er echter voor dat je niet te veel druk uitoefent, anders kan de mal beschadigd raken.

2. Hoe krijg je een vervormde siliconen mal weer in vorm?

Siliconen mallen voor epoxy of bakvormen zijn (gelukkig) zeer flexibel. Hoe dunner de mal, hoe flexibeler. Nadeel is dat zo'n flexibele siliconen mal ook sneller zal vervormen door de massa van de epoxy, onzorgvuldig opbergen, etc. Tijdens het verzenden kunnen mallen soms een beetje vervormd of gebogen zijn.
Controleer voor het gieten als eerste of je mal netjes recht in vorm is. Je kunt een vervormde siliconen mal een beetje wringen en knijpen om hem weer in vorm te krijgen. Lukt dit niet kan je de mal proberen te hervormen door er en zwaar object in of om te zetten. Een derde optie is om de siliconen mal vast te plakken aan je werktafel. 

3. Hoe maak je een siliconen mal schoon?

Maak na elke gieting de siliconen mal direct goed schoon met een mild sopje, zoals afwasmiddel en warm water. De meeste siliconen epoxy mallen zijn bestendig tot 250 graden. Gebruik nooit staalwol of schuursponsjes, hiermee kan je de siliconen mal beschadigen. De krassen die hierdoor in de mal komen, zijn vervolgens zichtbaar in je eindresultaat.

Dep de mal hierna droog met schoon keukenpapier of wc papier.

siliconen mal schoonmaken

  4. Hoe verwijder je glitters en poeder uit een siliconen mal

  Met glitters of pigment poeder maak je je creatie helemaal af, maar ze blijven vaak plakken op een siliconen mal. Om de overgebleven glitters te verwijderen heb je een stuk tape, plakband of een kledingroller nodig. Ga simpelweg met het plakkende gedeelte over de mal heen en alle glitters plakken aan het plakgedeelte vast.  

  glitter schoonmaken van siliconen mal

  5. Hoe kan je siliconen mallen het beste opbergen?

  Siliconen mallen kan je het beste stofvrij opbergen. Je kunt ervoor kiezen om de mal terug in het gripzakje te doen waarin het geleverd is. Maar je kan de mal ook in plastic folie verpakken. Het belangrijkste is dat er geen stof bijkomt.

  Je kunt vervolgens alle mallen die je hebt opbergen in een plastic box. Bewaar de mallen op een vlakke ondergrond, anders kan de mal gaan vervormen.

  siliconen mal schoonmaken en opbergen


  6. Hoe epoxy luchtbellen verwijderen?

  Tijdens het werken met epoxy kunnen luchtbellen ontstaan. Veel klanten verwijderen deze met een aansteker of gasbrander. Dit werkt soms, maar wees wel voorzichtig. De epoxy is bij te veel hitte vlambaar en als je te dicht bij de randen van de mal komt met je brander zal deze de mal beschadigen, doordat de epoxy aan de mal gaat plakken en hierdoor zal je mal schuren.

  Tips epoxy luchtbellen verwijderen

  • Je kunt het beste luchtbellen uit epoxy halen door na het mengen en roeren van de epoxy deze enkele minuten te laten rusten, dan knappen de meeste epoxy luchtbellen. Ook na het gieten in de mal zelf kan je het best even wachten, dan knappen de meeste luchtbellen vanzelf.
  • Verwarm de epoxy een paar minuten au bain-marie: niet warmer dan 40 graden Celsius.
  • Spuit met de Bubble Blaster spray op je creatie en de luchtbellen zullen na enkele seconden knappen. Doe dit niet te vaak want dan kan je waas op je creatie krijgen. 
  • Als je het professioneel wilt aanpakken dan kan je kiezen voor een vacuümkamer of drukvat. 

  7. Je kunstwerk veilig uit een siliconen mal halen

  Verwijder na een gieting je creatie voorzichtig uit de siliconen mal. Doe dit altijd rustig: maak eerst de randje los en verwijder daarna pas de hele siliconen mal . Rek je mal niet te veel uit tijdens het verwijderen, dit zal er namelijk voor zorgen dat het siliconen uitrekt waardoor de mal dof wordt of scheurtjes vertoont. Dit verkort de levensduur van de siliconen mal. Epoxy mallen kunnen bij juist gebruik lang meegaan.

  8. De epoxy zit vastgeplakt aan de mal

  Als er epoxy of gips vast zit in de mal, leg deze dan 30-60 minuten in de vriezer. Dit kan geen kwaad en zorgt ervoor dat je creatie goed loskomt. Je kan je creatie ook los proberen te wringen met een sopje met water en zeep. Dit werkt vooral goed bij siliconen mallen zoals staafjes, potjes. 

  9. Wat is de levensduur van een siliconen mal?

  Helaas hebben siliconen mallen niet het eeuwige leven. Mallen worden door gebruik van epoxy of gips steeds kwetsbaarder. Sommige mallen gaan maar 5 keer mee en andere kan je bijvoorbeeld 20 keer gebruiken.

  Door het gebruik van epoxy of gips kan het zijn dat je mal iets vervormd of krom trekt. Om de siliconen mal dan toch nog 1 of 2 keer te gebruiken, kun je deze op een vlakke ondergrond plakken met dubbelzijdig plankband. Blijft de mal uit zijn vorm, dan is deze toe aan vervanging.

  10. Het ingieten van een siliconen mal

  Om goed te kunnen gieten is het belangrijk dat je vooraf weet hoe diep je kunt gieten met de epoxy of gips die je gebruikt. Dit is vooral belangrijk bij grote objecten zoals een vaas of bloempot. Dit staat vaak op de productpagina aangegeven.

  De meeste epoxy hebben de eigenschap om iets te krimpen tijdens het uithardingsproces. Voor het mooiste resultaat kan je de mal het beste iets voller gieten, waardoor een bolling van epoxy ontstaat tot net boven de randjes de mal. Dit krimpt vervolgens mooi vlak uit. 

  Meer informatie?

  Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.

  Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

  Login

  Wachtwoord vergeten?

  Heb je nog geen account?
  Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.