Het kan voorkomen dat je epoxy niet (volledig) is uitgehard. In dit artikel benoemen wij veelvoorkomende oorzaken van waarom epoxy giethars soms niet goed uithardt en wat je kunt doen om dit te voorkomen.

waarom hard mijn epoxy hard niet uit

6 Tips van epoxy experts

Als jouw epoxy giethars niet (goed) uithardt kan dat aan een aantal oorzaken liggen:

1. Epoxy niet goed gemengd

Epoxy bestaat uit twee componenten die grondig gemengd moeten worden voor het juiste uithardingsproces. Als de componenten niet goed gemengd zijn, zal je epoxy niet (volledig) uitharden. Je moet de twee componenten minstens 5 minuten, waarbij je ervoor zorgt dat je de zijkanten en de bodem van de container schraapt, goed mengen. Roer hierbij maar één richting op anders ontstaan er veel luchtbellen in de epoxy. 

2. Onjuiste mengverhouding

De juiste verhouding van de twee componenten is cruciaal voor het uithardingsproces. De makkelijkste hars verkrijgbaar is de 1:1 mengverhouding epoxy. Als de verhouding niet klopt, zal de epoxy niet uitharden. Meng de componenten van altijd nauwkeurig op gewicht of volume volgens de mengverhouding die op de verpakking van het product staat. Voeg nooit meer harder toe om de uithardingstijd te beïnvloeden. De epoxy zal dan niet goed uitharden. Als epoxy op de juiste manier wordt gemengd zal deze zo goed als altijd uitharden. 

3. Je hebt teveel pigment gebruikt

Pigment voor epoxy giethars zoals pasta, poeder en kleurstof kunnen een prachtige uitstraling aan je project geven. Maar als je teveel pigment gebruikt kan je epoxy soms niet goed uitharden of zacht blijven. Op de verpakking van het pigment, poeder of kleurstof staat hoeveel je kunt gebruiken.

Gebruik altijd pigmenten speciaal voor epoxy, omdat deze hiervoor gemaakt zijn. Door een pigment pasta voor epoxy zit bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid hars. Je kunt dus niet zomaar een willekeurige verf gebruiken. 

4. Verkeerde temperatuur

Epoxy hardt het beste uit bij kamertemperatuur. Als de temperatuur te laag of te hoog is, kan het uithardingsproces worden vertraagd of geheel worden gestopt. Raadpleeg het etiket op het product voor de juiste temperatuur. Meestal is dit (15-21°C).
Als de omgevingstemperatuur lager is, kun je proberen de hars en verharder bijvoorbeeld au-bain-marie te verwarmen voordat je ze mengt om zo het epoxy uithardingsproces te versnellen. 

5. Luchtvochtigheid te hoog

Als er veel vocht in de lucht aanwezig is, kan dit leiden tot een onvolledige uitharding of zelfs tot een zachte plekken in het eindproduct. Vocht (en dus water) beinvleoden de mengverhoudign op negatieve wijze. Hierdoor kan de epoxy namelijk zacht en plakkerig blijven of zelfs niet op hechten.
Zorg ervoor dat je werkt in een droge omgeving en dat je werkplek goed geventileerd is. Werk niet bij een hoge luchtvochtigheid boven de 55%+. Een epoxy die 'hufterproof' is en wel goed tegen verschillende luchtomstandigheden kan is de UltraEpoxy.

6. Je gebruikt oude epoxy

Epoxy heeft een lange houdbaarheid van op zijn minst 2 jaar. Als de epoxy oud is of is blootgesteld aan bepaalde temperaturen, wordt deze mogelijk niet goed meer hard. Controleer de instructies van de fabrikant. Bewaar de epoxy altijd op een droge, veilig plek op kamertemperatuur. 

Conclusie

Werken met epoxy is ontzettend leuk en ontspannend om te doen, maar vergt zoals elke hobby enige ervaring. Als je het uiteindelijk doorhebt is het een geweldige en veelzijdige hobby. 
Als bovenstaande tips van onze epoxy experts misschien één van de oorzaken waren, kan je het opnieuw proberen. 
Als er niet (volledig) uitgeharde epoxy in jouw siliconen mal vastzit kan je deze 30-60 minuten in de vriezer leggen. Dit kan geen kwaad en zorgt ervoor dat de epoxy goed uithard en hierna van de mal loskomt. Doe dit altijd met handschoentjes aan om je handen te beschermen. Wanneer de (mislukte) epoxy in de vriezer hard is geworden kan je deze uit de mal halen. Gooi het hierna direct weg in een vuilniszak, want het zal hierna direct weer ontdooien en vloeibaar worden. 

  Extra tips voor het mengen van epoxy:

  • Gebruik een epoxy roerspatel om de twee componenten goed te mengen en zodoende ook luchtbellen te voorkomen.
  • Gebruik altijd een epoxy weegschaal die tot 0.1 gram nauwkeurig weegt.
  • Giet de epoxy langzaam in de mal of op het object om te voorkomen dat er luchtbellen ontstaan.
  • Als je epoxy niet mooi is uitgehard, kan je een extra laagje bovenop dit laagje aanbrengen.
  • Laat de hars minimaal 24 uur uitharden voordat je extra lagen aanbrengt.
  • Het kan gebeuren dat epoxy kristalliseert. Verwarm de epoxy in de gesloten fles au bain marie op 60 graden. Vervolgens goed schudden met de gesloten verpakking warme epoxy en je kunt de epoxy hierna gewoon weer gebruiken. Als er kristallen achterblijven, dan is de hars zo weer gekristalliseerd.

  Meer informatie?

  Voor meer deskundig advies kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice, de experts staan voor iedereen klaar en helpen graag. Zie ook onderstaande link naar de meest bezochte pagina's voor tips & tricks:

  Veel gestelde vragen epoxy sieraden & kunst maken