Epoxy giethars is een populair materiaal bij doe-het-zelfprojecten, maar hardt soms niet goed uit. Dit kan frustrerend zijn. Er zijn verschillende redenen waarom epoxyhars niet uithardt en enkele stappen die je kunt nemen om dit te voorkomen.

waarom hard mijn epoxy hard niet uit

[1] Mijn epoxy wordt hard niet uit

Als jouw epoxy niet (goed) uithardt kan dat aan een aantal oorzaken liggen:

 • 1. Onjuist gemengd: Epoxyhars bestaat uit twee componenten die grondig gemengd moeten worden voor het juiste uithardingsproces. Als de componenten niet goed gemengd zijn, zal je epoxyhars niet uitharden. Je moet de twee componenten minstens twee minuten, waarbij je ervoor zorgt dat je de zijkanten en de bodem van de container schraapt, goed mengen. 
 • 2. Onjuiste mengverhouding: De juiste verhouding van de twee componenten is cruciaal voor het uithardingsproces. De makkelijkste hars verkrijgbaar is de 1:1 mengverhouding epoxy. Als de verhouding niet klopt, zal de hars niet uitharden. Meng de componenten van altijd nauwkeurig op gewicht of volume volgens de mengverhouding die op de verpakking van het product staat. Voeg nooit meer harder toe om de uithardingstijd te beïnvloeden. De epoxy zal dan niet goed uitharden. Als epoxy op de juiste manier wordt gemengd zal deze zo goed als altijd uitharden. 
 • 3. Verontreinigingen: Vuil, stof of andere verontreinigingen op het oppervlak kunnen ervoor zorgen dat de epoxy niet goed hecht en niet uithardt. Reinig het oppervlak altijd grondig voordat je de epoxy aanbrengt.
 • 4. Temperatuur: Epoxyhars hardt het beste uit bij kamertemperatuur. Als de temperatuur te laag of te hoog is, kan het uithardingsproces worden vertraagd of geheel worden gestopt. Raadpleeg het etiket op het product voor de juiste temperatuur. Meestal is dit (15-21°C).
 • 5. Hoge luchtvochtigheid: Dit kan ervoor zorgen dat de epoxy minder goed uithardt. Zorg er daarom voor dat je werkplek goed geventileerd is en vrij van overtollig vocht (geen hoge luchtvochtigheid 55%+).
 • 6. Oude epoxy: Epoxy heeft een houdbaarheid en kan na verloop van tijd zijn effectiviteit verliezen. Als de epoxy oud is of is blootgesteld aan bepaalde temperaturen, wordt deze mogelijk niet goed uitgehard. Controleer de instructies van de fabrikant en gebruik verse hars voor het beste resultaat. Bewaar de epoxy altijd op een droge, veilig plek op kamertemperatuur. 

[2] Conclusie

Werken met epoxy is en blijft een hobby wat helaas niet altijd in één keer goed gaat. Is jouw epoxy werk nog niet uitgehard na bovenstaande tips kan je uitgeharde epoxy verwijderen met azijn.

Concluderend kunnen onjuiste menging, een onjuiste mengverhouding, verontreinigingen, temperatuur, vochtigheid en oude epoxy er allemaal voor zorgen dat epoxyhars niet uithardt.
Door de juiste mengverhouding te gebruiken en goed te roeren, een stabiele kamertemperatuur en luchtvochtigheid, kunnen deze problemen worden voorkomen en een succesvol project worden gegarandeerd.

[3] Extra tips voor het mengen van epoxy:

 • Gebruik een roerspatel om de twee componenten goed te mengen en zodoende ook luchtbellen te voorkomen.
 • Als jouw epoxy nog steeds niet uithardt, probeer dan warmte toe te passen met een föhn om het uithardingsproces te versnellen.
 • Als je epoxy niet mooi is uitgehard, kan je een extra laag bovenop dit laagje aanbrengen.
 • Gebruik altijd een weegschaal die tot 0.1 gram nauwkeurig weegt.
 • Giet de epoxy langzaam in de mal of op het object om te voorkomen dat er luchtbellen ontstaan.
 • Laat de hars minimaal 24 uur uitharden voordat je extra lagen aanbrengt.
 • Het kan gebeuren dat de epoxy kristalliseert. Verwarm de epoxy in de gesloten fles au bain marie op 60 graden. Vervolgens goed schudden met de gesloten verpakking warme epoxy. Als er kristallen achterblijven, dan is de hars zo weer gekristalliseerd.