Luchtbellen in epoxy kunnen vervelend zijn. Je kunt dit met de juiste vaardigheden gelukkig voorkomen en verhelpen. Lees hieronder de 5 beste tips en adviezen van Resin-Art experts om luchtbellen te verwijderen/voorkomen.

5 manieren om lucht bellen uit epoxy te krijgen

De 5 tips van experts 

1. Meng de epoxy goed en laat het even rusten

Een van de belangrijkste oorzaken van luchtbellen in epoxy is het slecht mengen van de componenten. Zorg ervoor dat je de epoxyhars en verharder op kamertemperatuur zijn en je deze ten minste 2-3 minuten rustig mengt. Meng hierbij altijd maar één richting op, dit scheelt een hoop luchtbellenWacht hierna 15-25 minuten voor je gaat gieten en je zult zien dat de meeste bellen al naar het oppervlakte zijn getrokken en zijn geknapt. Giet de epoxy hierna rustig.

luchtbellen uit epoxyhars krijgen


2. Giet epoxy in lagen

Breng eerst een dunne laag epoxy van maximaal 1 cm aan en laat deze uitharden voordat je de volgende laag aanbrengt. Dit zorgt ervoor dat luchtbellen uit de eerste laag kunnen knappen voordat de volgende laag wordt aangebracht. Doe dit vooral als je werkt met poreuze ondergronden zoals hout, steen of andere natuurproducten. De lucht die hierin zit zal naar boven trekken. 

3. Gebruik een brander of heat gun

Een andere manier om luchtbellen uit epoxy giethars te verwijderen, is door een brander (aansteker) of heatgun te gebruiken. Beweeg de brander of heatgun voorzichtig over het oppervlak van de epoxy om luchtbellen te laten knappen. Giet je in een mal? Pas dan op dat je de randen van de siliconen mal niet aanraakt, anders zullen deze aan de epoxy smelten. 

4. Verwarm de epoxy au-bain-marie

Het verwarmen van de epoxy kan ook helpen om luchtbellen te voorkomen. Plaats de beker met gemengde epoxyhars 10 minuten in een bak met warm water (ongeveer 50-60 graden) om de viscositeit te verlagen en de luchtbellen eruit te laten knappen. Zorg dat je beker stevig staat en niet kan omvallen. 

epoxy verwarmen om luchtbellen te voorkomen
5. Gebruik een ontgasser of vacuüm pomp

Een ontgasser of vacuüm ontluchtingsset een zeer effectieve manier om luchtbellen in epoxy giethars te voorkomen en te verwijderen. Plaats je epoxy kunstwerk in een speciale ontgasser of vacuüm pomp om de lucht uit het mengsel te verwijderen en luchtbellen helemaal te verwijderen. Deze apparaten kosten al snel 300-600 euro. Echter, als je vaak met epoxy werkt kan dit een slimme investering zijn.

    Meer informatie?

    Voor meer deskundig advies kun je altijd contact opnemen met de klantenservice, de experts staan voor iedereen klaar en helpen graag. Zie ook onderstaande link naar de meest bezochte pagina's voor tips & tricks:

    Veel gestelde vragen epoxy sieraden & kunst maken