Luchtbellen uit epoxy verwijderen? Ga aan de slag met deze 5 tips

Luchtbellen in epoxy zijn ongewenst. Je kunt dit met de juiste vaardigheden gelukkig voorkomen en verhelpen. Lees de beste tips & tricks van Resin Art experts voor het succesvol luchtbellen uit epoxy halen of voorkomen.

5 manieren om lucht bellen uit epoxy te krijgen

1. Meng epoxy goed en laat het even rusten

Een van de belangrijkste oorzaken van luchtbellen in epoxy is het slecht mengen van de componenten. Zorg ervoor dat de epoxyhars en verharder op kamertemperatuur zijn en je deze ten minste 2-3 minuten rustig mengt. Meng hierbij altijd maar één richting op, dit scheelt een hoop luchtbellen. Wacht hierna 15-25 minuten voor je gaat gieten en je zult zien dat de meeste bellen al naar het oppervlak zijn getrokken en zijn geknapt. Giet de epoxy hierna rustig.

luchtbellen uit epoxyhars krijgen

2. Gebruik een bellen spray

Met een bellen spray speciaal voor epoxy en polyester kan je snel en effectief epoxy luchtbellen verwijderen. De Bubble blaster is een veilig en doeltreffende spray tegen luchtbellen. Eén keer sprayen over de epoxy en jouw kunstwerk is bellenvrij. Toepasbaar op elk formaat mal, tafel of object.

epoxy luchtbellen verwijderen

3. Giet epoxy in lagen

Breng eerst een dunne laag epoxy van maximaal 1 cm aan en laat deze uitharden voordat je de volgende laag aanbrengt. Dit zorgt ervoor dat luchtbellen uit de eerste laag kunnen knappen voordat de volgende laag wordt aangebracht. Doe dit vooral als je werkt met poreuze ondergronden zoals hout, steen of andere natuurproducten. De lucht die hierin zit zal naar boven trekken. 

4. Gebruik een brander of heat gun

Een manier om luchtbellen uit epoxy giethars te verwijderen, is door een brander (aansteker) of heatgun te gebruiken. Beweeg de brander of heatgun voorzichtig over het oppervlak van de epoxy om luchtbellen te laten knappen. Dit is een prima techniek voor als je in een houten frame giet of een coating hebt aangebracht.
Echter, dit heeft zeker niet de voorkeur als je in een siliconen mal giet. Wil je toch deze methode toepassen? Pas dan op dat je de randen van de siliconen mal niet aanraakt, anders zullen deze aan de epoxy smelten. Dit kan je kunstwerk verpesten. 

5. Verwarm epoxy au-bain-marie

Het voorverwarmen van de epoxy kan ook helpen om luchtbellen te voorkomen. Plaats de beker met gemengde epoxy 10 minuten in een bak met warm water (ongeveer 50-60 graden) om de viscositeit te verlagen en de luchtbellen eruit te laten knappen. Zorg dat je beker stevig staat en niet kan omvallen.

epoxy verwarmen om luchtbellen te voorkomen

6. Gebruik een ontgasser of vacuümpomp

Een ontgasser of vacuüm ontluchtingsset is een zeer effectieve manier om luchtbellen in epoxy giethars te verwijderen. Plaats je epoxy kunstwerk in een speciale ontgasser of vacuümpomp om de lucht uit het mengsel 100% te verwijderen. De investering is het enige nadeel: deze apparaten kosten al snel 300-600 euro. Echter, als je vaak met epoxy werkt, kan dit een slimme investering zijn. Op die manier kun je steeds weer luchtbellen verwijderen uit epoxy voor al je kunstwerken.

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.

Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.