Polymeerklei oorbellen maken: in 4 stappen - itsOkay

Polymeerklei oorbellen maken: in 4 stappen

Unieke vrolijke en trendy oorbellen gemaakt van polymeer klei je hebt ze vast wel eens gezien. Wist je dat dit best simpel is om te maken? In deze handleiding zal ik je uitleggen hoe ook jij aan de slag kunt. 

polymeer klei sieraden en oorbellen maken


Hallo, mijn naam is Lucienne en mooie dingen creëren is het liefste wat ik doe. Ik ben 14 jaar plateelschilder geweest bij de Porceleyne fles in Delft en nu maak ik creaties die ik met heel veel plezier maak en verkoop via kunstmarkten in Nederland zoals Buuren, Brielle en Gouda en via Instagram (luuscreaties )en Etsy: LuuscreationsShop. 
Ik denk eraan om een onlinewinkel te starten dus hou mijn ontwikkelingen op Instagram in de gaten!

Naast het schilderen op houten producten en canvas vind ik het heel erg leuk om oorbellen te maken van polymeerklei. De oorbellen maakte ik tot voor kort zonder glanslaagje. Maar sinds ik de UV - epoxyhars van itsOkay heb ontdekt nu dus ook met een glanslaagje. In deze handleiding zal ik je uitleggen hoe ook jij aan de slag kunt met de epoxyhars en zelf een paar mooie oorbellen kunt maken.
P.S: Polymeerklei heeft de eigenschap dat het heel licht in gewicht is dus uitermate geschikt voor grote oorbellen!

polymeer klei sieraden en oorbellen maken benodigheden


Wat heb je nodig?

Eventueel nodig:

Voorbereiding

  • Leg de klei klaar. Je kunt als je van kleurtjes houdt meerdere kleuren gebruiken en evntueel mengen. Maar ook 1 kleur kan heel mooi zijn!
  • Kies een vormpje (cutter) uit.
  • Leg de glasplaat of tegel klaar.
polymeer klei sieraden en oorbellen maken

Stap 1: De klei oorbellen maken

Ik was mijn handen altijd voordat ik begin. Er kan namelijk vuil aan je handen zitten die je niet ziet maar als je eenmaal de klei gaat kneden wel zichtbaar is in de klei, zeker bij witte klei!
Ik snij met het hobbymesje de hoeveelheid klei die ik nodig heb af en kneed het goed door daarna rol ik het met de kleiroller plat op de glasplaat in de gewenste dikte. Voor het allerbeste resultaat gebruik ik een pastamachine zodat ik geen luchtbelletjes in de klei krijg en ik kan de machine op de gewenste dikte zetten.
Wil je glitters of andere decoraties aanbrengen dan kan dat nu voordat je met de cutters aan de slag gaat.
Hierna steek ik de gewenste vorm met de cutter uit. De overige klei trek ik erom heen weg en gebruik dit voor een andere keer.

polymeer klei oorbellen maken

Stap 2: De oorbellen afbakken en afwerken

Ik zet de oven aan op 110 C en laat hem voorverwarmen (hou je wel aan de temperatuur en de baktijd!) Is de oven goed voorverwarmd dan zet ik de glasplaat met de uitgestoken vormpjes in het midden van de oven en laat ze 30 minuten bakken. Let op: doe de vormpjes nooit met de epoxyhars coating in de oven. Deze stap komt pas na het bakken. Ik haal de plaat uit de oven en laat de klei op de plaat goed afkoelen en hard worden. 
De randjes van de oorbellen werk ik af met een mesje en schuurpapiertje , je kunt hiervoor ook een dremel gebruiken.
Hierna was ik de oorbellen in een bakje met een heel klein beetje afwasmiddel schoon en droog ze goed af.

Stap 3: Topcoat aanbrengen met UV Epoxyhars van itsOkay

Nu begint het proces met de epoxyhars. Dit biedt een schitterende glanzende topcoat laag die je polymeerklei sieraad ook nog eens extra beschermd. Hiervoor gebruik ik de UV epoxyhars van itsOkay. Deze is speciaal voor sieraden en is kant en klaar. Je hoeft hem dus niet te mengen.
Ik leg altijd een klein stukje karton neer om de oorbel op te leggen als ik de hars ga aanbrengen, zodat ik de oorbel niet meer met mijn vingers hoef op te pakken.
Ik breng een druppel epoxyhars aan op de oorbel, sluit het flesje tussendoor, en wrijf de hars met de twee cocktailprikkers over de klei uit helemaal tot aan de randen. Ik probeer zover mogelijk aan de randen te komen om geen overgang van hars naar klei te zien. 

polymeer klei oorbellen maken


De epoxyhars werkt zo fijn dat ik er nog nooit luchtbelletjes in heb gehad! Is dit bij jou nu wel het geval dan kun je die met een lange gasaansteker weg krijgen door er met de vlam heel kort over heen te gaan.
Zit de epoxyhars helemaal op de oorbel dan leg ik ze met het kartonnetje onder de UV-lamp en laat ze 3-5 minuten uitharden. Deze hars hard namelijk uit d.m.v. UV-licht. Zonder lamp kan dit dus ook buiten in de zon, maar dat duurt veel langer. Zet dan de oorbellen in de zon, niet achter glas, en wacht tot ze hard geworden zijn. Ik laat de oorbellen altijd nog even, ongeveer een uur, helemaal afkoelen voordat ik ze afmaak.

polymeer klei oorbellen maken

Stap 4: De oorbellen in elkaar zetten

Ik maak de gaatjes voor de ringetjes met een handboortje. Het boortje heeft verschillende diktes zodat je het gaatje af kunt stemmen op de dikte van de ringetjes. Dan zet ik de delen aan elkaar met ringetjes en gebruik hiervoor een sieraden tangetje. De kleur van de ringetjes laat ik afhangen van de kleur van de oorbellen en dus ook de kleur van het oor haakje of stekertje.

Als ik een stekertje aan de klei vastmaak gebruik ik daar E6000 lijm voor. Dit vind ik de beste lijm om onderdelen vast te lijmen op polymeerklei!
Als je de lijm goed hebt laten drogen (een paar uur) dan zijn .... Voilà, de oorbellen klaar!


Je hebt nu een paar unieke zelf gemaakte oorbellen met een prachtige glans laag! Heel veel plezier ervan!
Ik hoop dat je wat aan de handleiding hebt gehad en net zo enthousiast bent geworden over het werken met UV epoxyhars als ik!

polymeer klei oorbellen maken


Nog een paar voorbeelden:
polymeer klei oorbellen maken
Vragen?

Heb je vragen of loop je ergens tegen aan? Neem dan contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Informatie Centrum

Werk altijd voorzichtig
. Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar de epoxyhars het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid.

HangerOorbellenPolymeerklei

3 reacties

ItsOkay.nl

ItsOkay.nl

@Christa Hi. Bedankt voor je reactie, de linkjes staan in de blog en je kunt het product ook vinden in de webwinkel door te zoeken op “UV Sieraden Epoxyhars”. Groeten, team itsOkay.

Christa Dewitte

Christa Dewitte

Wat is de prijs van zo’n flesje glans?

Annemarie van gestel

Annemarie van gestel

Geven jullie ook workshops?
Groetjes annemarie

Laat een reactie achter

Alle berichten worden gecontroleerd voor publicatie