DIY: Orgonite Piramide Maken met Epoxyhars | itsOkay

DIY: Orgonite Piramide Maken met Epoxyhars

In deze blog neem ik je mee in het maken van een orgonite piramide van epoxyhars (giethars). Wist je dat elke piramide een eigen unieke energie uitstraalt? Door de vorm, materialen en kleuren ontstaat er een helende werking. 

Je kunt de orgonite piramides inzetten ter ondersteuning bij healings en meditaties. Ze geven positieve levensenergie, balans, zuiveren bijv. de ruimte waarin hij staat en verhogen je welzijn. En buiten dat, zijn ze erg mooi om te gebruiken als decoratie. Ik heb mijn spullen voor deze piramide bij itsOkay besteld en had het heel snel in huis.

Mijn naam is Jessica Immen-van Ophem, 38 jaar. Als kunstenares maak ik veel kleurrijke dingen zoals: schilderijen voor binnen en buiten, resin art geodes, piramides en tafeltjes, kunstkaarten met bijenwas, kleigodinnen, dromenvangers en sieraden met edelstenen. Je kunt mijn creaties vinden op mijn website, Facebook en Instagram

Sinds een paar jaar werk ik met epoxyhars. Ik heb verschillende merken geprobeerd. Er zit verschil in bijv. de dikte van de epoxy, mengverhoudingen, de uitharding, de helderheid, de glans of het vergeelt (uv bescherming) en natuurlijk de prijs. Let daar goed op bij het aankopen en lees goed de beschrijving! De hars van Itsokay is wat dikker, heel mooi helder, heeft uv bescherming tegen het vergelen en is glanzend. De hars is makkelijk af te wegen, omdat het handige kleine flesjes zijn met een kleine opening.


Wat heb je nodig:


Het maken van de piramide

Stap 1: Voorbereiding.

Shop eerst alle spullen die nodig hebt. Zorg dat je alles klaar hebt liggen op een schone en rechte werkplek. Je kunt met een waterpas kijken of de ondergrond goed recht staat. Je hebt apps hiervoor op de mobiele telefoons, mocht je geen waterpas in huis hebben. Als het iets scheefloopt, dan vloeit de hars scheef uit en dat wil je niet.
Bedenk goed wat je wilt maken. Welke kleuren vind je mooi? Wat mag je piramide uitstralen? Je kunt eventueel jouw ontwerp uittekenen op een blaadje, zodat je weet wat je doet. 
Snuffel even rond op de site van Itsokay en kies welke decoraties jij in jouw piramide wilt verwerken. De piramide bestaat uit meerdere lagen hars (8), die telkens moeten drogen. Ik laat ze zelf altijd een dag drogen, voordat ik verder ga met de volgende laag. Je bent met een piramide als deze dus echt wel een week bezig voordat hij klaar is. Hieronder vertel ik hoe ik de mijne heb gemaakt, maar volg vooral jouw eigen creatieve stroming. De piramide kan ondersteunend zijn en bijdragen aan een positieve energie door de energie die hij uitstraalt. In gedachten kun je nu jouw intentie neerzetten. Ik koos voor een vrolijke, krachtige en liefdevolle energie.

Kijk waar jij op dit moment behoefte aan hebt. Denk aan liefde, kracht, energie, rust, ontspanning, helderheid, vertrouwen, eerlijkheid, zuiverheid, troost, zachtheid, daadkracht, aarden, warmte, gezondheid, verkoeling, jezelf beter kunnen uiten, balans etc. Ik koos voor vrolijke, krachtige en liefdevolle energie. Volg je gevoel bij het maken van de piramide en vertrouw op je eigen kunnen. Het klinkt voor sommigen vast wat zweverig, maar ik denk dan altijd het volgende. Is duidelijkheid en helderheid zweverig? Nee! Bewust je dingen doen en duidelijk neerzetten is alles behalve dat! En baat het niet, dan schaadt het niet ;)


Stap 2: De epoxyhars mengen en laagje 1

We gebruiken de Epoxyhars 1:1 giethars. Dit is hars voor grote oppervlaktes. Ik ga dit mengen in een siliconen mengbeker. Je kunt het afwegen met de weegschaal. De hoeveelheid hangt af van hoe dik je de laag wilt. Ik ben begonnen met een doorzichtige heldere kleur. Dit wordt de punt van de piramide. Giet de hars in de mal. Haal de luchtbellen weg met de brander. Dit doe je door kort het vuur langs de luchtbellen te halen. Pas op voor de mal. Dit kan smelten als je de brander te lang op 1 punt laat branden. Laat de hars een dagje drogen en ga na ongeveer 24 uur weer verder.


Stap 3: Laagje 2 met bloem

Meng een klein beetje heldere hars in een apart bekertje. Giet dit in de mal bovenop de eerste laag (die je gisteren hebt gemaakt), zodat dit op het oppervlakte goed verdeeld is. Plaats dan een droogbloemetje in het midden. Denk erom dat je hem op zijn kop plaats! Duw het bloemetje goed in de hars met een stokje. Ga weer met een brander over de hars tegen de luchtbellen. Laat de hars weer ongeveer 24 uur drogen. Als de piramide straks klaar is kun je in de punt dus dit leuke bloemetje zien. Op deze manier heb je meer controle over de bloem dan dat je hem meteen in de eerste laag zou hebben gedaan. Zo zakt hij niet en blijft beter op zijn plek zitten. Let op: het is heel belangrijk dat de mal waterpas staat tijdens het drogen, anders glijdt de bloem naar een andere kant.


Stap 4: Laagje 3 met een lichtroze kleur

Mij leek het leuk om een piramide in roze tinten te maken. Deze roze kleur is de kleur van liefde en kracht. En dat kan iedereen wel gebruiken! Ik heb voor deze laag gekozen voor een lichtroze kleur. Ik heb een klein beetje roze gemengd door de heldere hars, waardoor hij transparant blijft en niet vol van kleur is. In deze kleur heb ik ook een glinsterpoeder gebruikt. Ga weer langs de hars met een brander en laat 24u drogen.


Stap 5: Laagje 4 met een volle kleur

Na zoveel lichte lagen, werd het tijd voor een volle kleur. En wederom roze gekozen, maar nu een volle kleur. Je mengt dus eerst weer een klein beetje hars met kleurpigmenten en vult de piramide aan. Ga weer langs de hars met een brander en laat 24u drogen.

Stap 6: Laagje 5 meteen goudkleurige hars

Hierbij heb ik hars aangemaakt en een heel klein beetje goudpigment toegevoegd. Hierna heb ik veel glinsters in ditzelfde bakje gedaan en goed gemengd met een stokje. Zo ontstaat er een glinsterpapje van hars. Dat ziet er al heel leuk uit. Dit heb ik weer in de mal gegoten bovenop de donkerroze laag. Ga weer langs de hars met een brander en laat 24u drogen.


Stap 7: Laagje 6 zachtroze-kleurige laag

Bovenop de goudkleurige laag heb ik weer een zachtroze-kleurige laag gegoten. Meng de hars met de pigmenten en giet het over de glinsterende goudlaag in de mal. Ga weer langs de hars met een brander en laat 24u drogen.

Stap 8: Laagje 7 met glassteentjes

Bij deze laag twijfelde ik of ik het met droogbloemen zou maken of met glassteentjes. Ben gegaan voor die laatste optie. Ik heb de hars weer klaargemaakt in een bekertje en hier veel steentjes aan toegevoegd. Goed gemengd en over de zachtroze laag in de mal gegoten. De steentjes verspreid je met een saté prikker. Denk erom dat ze goed tegen de randen aanliggen, want dat is waar je ze straks goed ziet. Ga weer langs de hars met een brander en laat 24u drogen. Deze glassteentjes lijken op bergkristal. Zo komt het heldere van de punt weer mooi terug in deze laag.

Stap 9: Laagje 8 de laatste laag

Nu zijn we aangekomen aan de laatste laag. Zelf vind ik het mooi om deze donker te maken. Dan zie je goed dat de piramide daar begint. Heldere kleuren kijk je doorheen, waardoor hij lijkt te zweven. Ik kies voor een volle roze kleur. Ik heb de hars gemengd en weer pigmenten toegevoegd. Goed mengen en gieten in de mal. Dan weer branden en laten drogen.

Stap 10: Unmolding

En dit is de leukste stap! Als de piramide goed droog (zeker 24 uur laten drogen na de laatste stap) is kun je de piramide uit de mal halen. Tromgeroffel......WAUW  :) Wat is hij prachtig! Vind je ook niet?

Het kan zijn dat de randen van de bodem nog scherp aanvoelen. Je kunt dit weghalen door even een schuurpapiertje te pakken en dit randje zacht op te schuren. Maak de piramide schoon met een zachte, natte doek en droog af. Geef hem een mooi plekje!

Show it!
Zet ook een foto van jouw unieke piramide op Insta of FB met #itsOkaynederland of #itsOkaygoods en #creativeartbyjessica en we zien natuurlijk graag wat jij hebt gemaakt.

Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb :) Heel veel succes en plezier van jouw creatie! Liefs Jessica.

Wil jij dit ook maken? 
Epoxyhars 1:1 giethars. Dit is hars voor grote oppervlaktes. Je kan ook de kant en klare hars gebruiken, maar dat is zeer kostbaar voor grote oppervlaktes.
Siliconen Mal Piramide / Orgonite van itsOkay
Kleurpigmenten

Werk altijd voorzichtig
. Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar de epoxyhars het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid.

3 reacties

Margarita Gressmann

Margarita Gressmann

Leuk om te maken. Duidelijk uitleg. Kan ik ook acrilic verf gebruiken om te mengen voor de kleur?

Moniek de Vries

Moniek de Vries

Gaaf, duidelijk geschreven. Ik heb ook alles besteld. Ga er het weekend mee beginnen!

Ivonne Dekker

Ivonne Dekker

Wat een geweldig duidelijke en mooie blog en wat een eindresultaat Jessica! Mij heb je enthousiast gemaakt!

Laat een reactie achter

Alle berichten worden gecontroleerd voor publicatie