Epoxy coating aanbrengen op hout

Epoxy giethars is niet alleen geschikt voor het maken van kunst, maar ook een geweldige keuze om je houten tafel of ander houten object te coaten.

Een epoxy coating geeft een mooi glanzend uiterlijk en de kiertjes en scheuren worden 100% opgevuld waardoor het hout wordt beschermd tegen vocht en vervuiling. Met de juiste technieken en wat handige tips en trucs kun je een prachtige epoxy coating aanbrengen die niet alleen je hout beschermt, maar ook een visueel meesterwerk creëert. In dit artikel vertellen onze epoxy specialisten je zien hoe je op de juiste manier een epoxy coating aanbrengt op een houten tafelblad en delen we waardevolle inzichten om je project te laten schitteren.

Stap 1: Voorbereiding

Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt voordat je begint met het aanbrengen van de epoxy coating. 

  • Epoxy giethars: Kies een epoxy giethars van hoge kwaliteit die geschikt is voor houten oppervlakken. Ons advies hiervoor is de UltraEpoxy. Dit is een hoge kwaliteit kunst epoxy die breed inzetbaar is. Uitermate geschikt voor het gieten van vloeren, coatings en zelfs kleine kunst zoals sieraden. 

  • Benodigdheden: UltraEpoxynitril wegwerphandschoentjes, mengbeker 750 ml of groter, mengspatels, weegschaal, aceton en eventueel een veloursroller of gewoon een spatel.

  • Werkruimte: Werk in een stofvrije werkruimte en zorg dat jouw ondergrond waterpas staat, zodat de epoxy niet afloopt. Bedek de ondergrond met bijvoorbeeld kartonnen dozen. 

Stap 2: Schuren van het hout

Zorg ervoor dat je tafelblad grondig is schoongemaakt met aceton en schuur het hierna met korrel 100-150. Zo zijn eventuele oneffenheden verwijderd. Je wilt namelijk een glad oppervlak om de epoxy straks goed te laten hechten.

Stap 3: Aanbrengen van de epoxy coating

Volg de instructies op de verpakking van de epoxy giethars. Je hebt circa 300 gram epoxy nodig per m2 hout. Meng gedurende 5-7 minuten goed. Schraap ook over de bodem en randen van de mengbeker. Giet de epoxy gelijkmatig over het oppervlakte vanuit de mengbeker. Begin in het midden en verspreid de epoxy hierna met de mengspatel of met je handen als je handschoentjes aan hebt. Gebruik een (schuim)kwast om de randen van de tafel te coaten. 
Je kunt hiervoor ook een veloursroller van de bouwmarkt gebruiken. Laat de epoxy vervolgens minimaal 24 uur uitharden. 

Stap 4: Luchtbellen verwijderen

Gebruik een heattool of de Bubble Burst spray om luchtbellen te verwijderen. Laat de epoxy gedurende enkele minuten rusten om overtollige luchtbellen te laten ontsnappen. Volg de uithardingstijd zoals aangegeven in de instructies.

Stap 5: Eventueel een tweede laag aanbrengen

Als je meer diepte en glans wilt toevoegen, kun je overwegen om een tweede laag epoxy aan te brengen. Herhaal de stappen voor het mengen en aanbrengen van de epoxy.

Tips van epoxy specialisten:

  1. Experimenteer met kleuren, pigmenten en ingesloten objecten (zoals gedroogde bloemen of bladeren) om een uniek ontwerp te creëren.

  2. Werk in een schone, stofvrije en goed geventileerde ruimte om de kwaliteit van je kunstwerk te waarborgen en je gezondheid te beschermen.

  3. Gebruik afplaktape om te voorkomen dat epoxy van de randen van het tafelblad afloopt.

  4. Laat de epoxy voldoende uitharden voordat je de tafel in gebruik neemt, meestal duurt dit enkele dagen tot een week.

  5. Wees geduldig en laat de epoxy zijn werk doen.

  6. Je kunt ook in een epoxy tafel mal gieten. Dit is veel makkelijker aangezien je gewoon in een mal kunt gieten. 

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.

Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.