Roos in epoxy gieten in 7 stappen

Roos in epoxy gieten in 7 stappen uitgelegd. In dit voorbeeld gieten we een roos in een kubus.

 

Het drogen van bloemen is een kunstvorm die al vele jaren wordt gedaan. Er zijn tegenwoordig veel makkelijke manieren om de schoonheid en levensduur van bloemen te verlengen. Een daarvan is het conserveren van bloemen in epoxy giethars. Je kunt met epoxy giethars simpel en snel je trouwboeket, verjaardag bloemen, rouwbloemen of een mooie roos vereeuwigen.

Benodigdheden

- Epoxy giethars
- Silica korrels (om de bloemen te drogen) + bakje om de bloem in te drogen
- Bekers om in te mengen, roerstokjes, handschoentjes, satéprikkers, wasknijper, weegschaal, schaar en natuurlijk de bloem naar keuze.
- Siliconen mal (epoxy mal) naar keuze
- Grote droogbloemen of kleine droogbloemen

Stap 1: Het drogen van de bloem

Je kunt een bloem naar keuze kiezen voor jouw project. In deze handleiding leggen wij, in een paar stappen, uit hoe je een prachtige roos in een epoxy giethars kubus kunt verwerken.

In dit voorbeeld drogen we een bloem met silicakorrels. Er zijn veel andere manieren om een bloem te drogen, zie: zelf bloemen drogen.

Je begint met het afknippen van de stengel van de bloem. Dit doe je 1 cm van de bloem af. Je knipt de stengel schuin af in een hoek van 45 graden. Zo krijgt de roos een grotere opening om z’n vocht af te voeren. Verwijder nog geen beschadigde blaadjes voordat je gaat drogen. Deze blaadjes kunnen de mooie blaadjes beschermen tijdens het droogproces.



Giet een bodem van ongeveer 2 cm met silica korrels. Plaats de bloem erin met de steel naar beneden. Vul hierna het bakje voorzichtig met de korrels totdat de bloem bedekt is. Wanneer het bakje gevuld is, sluit je deze af en laat je de bloem drogen. Na een aantal dagen zal de bloem gedroogd zijn. Giet de korrels voorzichtig terug in de verpakking. Deze kun je opnieuw gebruiken voor een nieuw project.


Wees voorzichtig met de bloem, deze is nu erg breekbaar. Wanneer je de bloem kunt zien, kun je deze verwijderen uit het bakje. Draai de bloem op zijn kop om de korrels die erin zitten eruit te laten vallen. Je kunt op de onderkant van de bloem tikken, zodat de korrels er goed tussenuit komen. Als het goed is, is je bloem nu goed gedroogd en voelt het aan als een herfstblad. Is je bloem nog niet volledig droog, plaats deze dan terug in de korrels. Ga je namelijk toch aan de slag met een niet volledig gedroogde bloem, dan gaat deze rotten in je creatie en wordt dit erg lelijk na verloop van tijd. Het is normaal dat de kleur van de bloem iets is veranderd door het drogen. Meestal worden ze iets donkerder.
Nu kun je voorzichtig de wat minder mooie of beschadigde blaadjes verwijderen. Het drogen van de bloemen kan op verschillende manieren, dit is de snelste manier en met het mooiste resultaat.

Stap 2: Plaatsbepaling

Tijdens deze stap ga je bepalen waar de bloem komt in de kubus. Als je wilt dat de bloem 'zweeft' volg dan deze stappen. Giet eerst een dunne laag epoxy giethars in de mal en laat dit uitharden. Je kunt vervolgens de bloem op z’n kop in de mal neerzetten. Of je kan hem laten hangen. Dit kun je doen door een satéprikkertje voorzichtig in de bloem te prikken. Deze hang je dan in de kubus en door midden van een knijpertje of 2 ijsstokjes houdt je de bloem op z’n plek. Doe je dit niet, dan kan hij gaan zakken/stijgen of scheef gaan hangen.


Plak 2 ijsstokjes aan de uiteinden aan elkaar met wat plakband. Prik hierna een satéprikker in de bloem in het bloemen gedeelte. Stop voordat je bij de stengel bent. Hierna doe je het andere uiteinde van het satéprikkertje in het midden van de 2 ijslolly stokjes. Controleer hierna aan de buitenkant van de mal of de bloem zo goed en hoog genoeg hangt.



Nu is de bloem er klaar voor om in de mal te hangen. De ijslolly stokjes rusten op de zijkanten van je siliconen epoxy mal.

Stap 3: De epoxy giethars mengen

Meng de epoxy giethars volgens de gebruiksaanwijzing op de achterkant van de fles. Bereken hoeveel epoxy je nodig hebt voor deze mal. Bestel jij bij itsOkay.nl dan staat de benodigde epoxy per mal op de productpagina. Ga je een bloem transparant gieten? Voeg dan altijd UV blocker toe aan jouw epoxy mengsel.
Voor het mooiste resultaat giet je een dergelijke mal altijd in 3+ keer. Ga je het in 1 keer gieten, dan is er teveel epoxy in één keer en kan het te heet worden, met gevolg dat je de bloem en de mal beschadigt. Ook heb je dan last van veel luchtbellen.

Voor de siliconen epoxy kubus mal van 6.5 cm hebben we 250 gram epoxy nodig. We gaan het dus in 3 keer gieten. Zonder bloem kom je uit op 3 laagjes van ongeveer 83 gram epoxy (250/3). Omdat je het volume van de bloem ook moet meerekenen, ronden je dit het beste af naar beneden. Dan kom je uit op 3 laagjes van 80 gram epoxy per keer. Meng dus niet meer dan 80 gram epoxy per keer. Je laat het per laag 12 uur uitharden en gaat hierna pas verder.  Ga je een grotere mal gieten met epoxy dan raden we aan om niet meer dan 1-2 cm per keer te gieten om hittevorming te voorkomen. Laat de luchtbellen in de tussentijd knappen met bijvoorbeeld de Bubble blaster.

Stap 4: De eerste laag epoxy gieten

Nu kun je je epoxymengsel voorzichtig en langzaam in de mal gieten. Doe dit aan de zijkant van de mal en niet bovenop de bloem om beschadiging aan de bloem te voorkomen.
Een paar luchtbellen zijn normaal tijdens dit proces en de meeste zullen al knappen tijdens het gieten. Omdat de bloem erg kwetsbaar is, is het niet aan te raden om bellen nu te verwijderen met een heattool of alcohol spray. Dit kan de bloem beschadigen.



Na het gieten bedek je de siliconen kubus mal, zodat er geen stof/haar/insecten bij kunnen. Niet geheel afdichten want er moet nog lucht bij kunnen. Je laat nu je epoxy ongeveer 12 uur uitharden voordat je de tweede laag gaat gieten. In een ruimte waar het 20 graden is zal het ongeveer 12 uur duren.

Stap 5: De tweede laag epoxy gieten

Na 12 uur heb je ongeveer de hardheid bereikt wat je wilt voor dit project. Hard aan de buitenkant, maar kan hier en daar bovenop nog een beetje plakkerig zijn. Dit is goed zodat de tweede laag goed kan hechten aan de eerste laag. De laagjes vloeien dan langzaam in elkaar over en dit zorgt voor het minste lijn vorming in je creatie. Nu kun je de stokjes in de bloem voorzichtig verwijderen. Dan ga je de epoxy voor de tweede laag mengen, exact zoals voor de eerste laag. Weer nauwkeurig mengen en minimaal 3 minuten roeren. Deze laag ga je langzaam bovenop de bloem gieten zodat verstopte lucht in de bloem goed kan ontsnappen. Dit proces zal door blijven gaan dus check je project elk uur om luchtbellen voorzichtig te laten knappen met een prikkertje. Als je dit regelmatig doet zul je de kans op luchtbellen in je creatie aanzienlijk verminderen. Deze laag laat je weer ongeveer 12 uur uitharden, bedekt maar niet luchtdicht. Je wilt hetzelfde uithardingsgraad hebben als bij de eerste laag.

Stap 6: De laatste laag epoxy gieten

De laatste laag epoxy giethars giet je exact op dezelfde manier zoals de eerdere twee lagen. Bovenop de bloem gieten en nu de mal geheel vullen tot de rand. Het mooiste is om het iets bol te laten staan, omdat de epoxy iets krimpt. Dek de mal weer af maar niet luchtdicht. Deze laatste laag moet ongeveer 48 uur uitharden voordat het uit de mal kunt halen. Ga af en toe kijken bij je creatie om eventuele opgekomen belletjes te laten knappen. Mochten de bellen in de bloem zitten, probeer ze dan naar de oppervlakte te krijgen met een klein prikkertje. Erg voorzichtig zodat je de bloem niet beschadigd. Eenmaal aan de oppervlakte kun je de bellen gemakkelijk laten knappen.

Stap 7: Je creatie uit de mal halen

Na ongeveer 48 uur is je mal er, als het goed is, klaar voor om uit de mal te halen. Als je de mal vast hebt voelt het keihard aan. Als je er met een botte kant van een stokje opdrukt laat het geen afdruk achter. Zo weet je zeker dat je creatie volledig is uitgehard. Haal je creatie voorzichtig uit de mal, probeer niet te veel te trekken om te voorkomen dat de mal scheurt.



Het is verstandig om handschoentjes te dragen aangezien de randjes soms scherp kunnen zijn en je jezelf kunt snijden. Begin bovenin de mal met de buitenkanten van je creatie af te duwen.

Draai de mal om en druk stevig op de onderkant. Dit zorgt er voor dat de mal loslaat van je creatie en je je kubus makkelijker uit de mal kunt halen. Je kubus met bloem is nu klaar en je hebt je eigen epoxy bloem. Zo kun je tevens je bruidsboeket in epoxy bewaren!

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.

Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.