Epoxy is relatief veilig en bovenal erg leuk om mee te werken. Ben jij benieuwd hoe je het beste én veilig kan werken met epoxy? Vraag je jezelf af of je een mondkapje of handschoentjes op moet doen tijdens het werken met epoxy?

Op deze pagina pagina beantwoorden wij dit soort vragen. Staat jouw vraag er niet tussen of ben je opzoek naar ander deskundig advies? Dan kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice, onze experts helpen je graag.

Vragen over sieraden maken met epoxy? Klik hier
Opzoek naar een gebruiksaanwijzing voor epoxy? Klik hier
Opzoek naar blogs en resin art inspo? Klik hier

[1] Wat is epoxy?

Epoxies zijn polymeren, die geproduceerd worden als vloeistof en overgaan in vaste vorm door een chemische reactie. Uitgeharde epoxy is heel sterk. Epoxy heeft een druk- en treksterkte die twee keer groter is dan die van beton. Na het opdrogen van de epoxy ontstaat er een soort van hard plastic. Uitgeharde epoxy is helemaal veilig voor zowel mens als dier om te dragen.

Er zijn twee soorten epoxy:
1. Kant en klare UV Resin zoals de UV Resin - Sieraden Epoxyhars. Erg populair en speciaal ontwikkeld om snel sieraden, sleutelhangers en andere kleine kunst te maken. Deze epoxy is kant-en-klaar én snel drogend. Je kan dankzij een handig tuitje de epoxy direct vanuit de fles in een mal gieten.
2. Een 2 componenten epoxy die je moet mengen. Zoals de 1:1 Epoxy giethars. De epoxy meng je bijvoorbeeld 1 op 1, maar er bestaan ook moeilijkere mengverhoudingen. De mengverhouding komt vrij precies. Daarnaast moet zo'n epoxy 24 uur drogen voor je dit verder kunt verwerken en tot 48 uur uitharden voordat je werkstuk echt klaar is. 

Maar let op! Er bestaat ook een epoxy variant in Nederland die Resion UV hars wordt genoemd. Dit is geen kant en klare UV Resin, maar doodgewone epoxy giethars. Ook deze moet je nog steeds zelf mengen met 2 componenten en het heeft diezelfde lange droogtijd als epoxy. 

Wat is waarvoor geschikt?
Voor het maken van sieraden en andere kleine objecten adviseren wij een kant en klare epoxy zoals de UV Resin - Sieraden Epoxyhars. Dit vanwege de snelle verwerkingstijd en het gebruiksgemak. Ook kan je een sieraad of ander kunstwerk in dunne laagjes opbouwen met in de verschillende laagjes allerlei andere kleuren of materialen: zo creëer je een mooi 3D effect.

Voor grotere projecten, zoals het gieten van bijvoorbeeld een dienblad of onderzetter, kiezen wij altijd voor een twee componenten epoxy 1:1 Epoxy giethars. Deze zijn veel voordeliger voor grote oppervlaktes. 

[2] Hoe veilig werken met epoxy?

Tijdens de uitharding van epoxy kan een beetje damp vrijkomen. In de componenten van de epoxy zit namelijk een hele kleine hoeveelheid vluchtige bestanddelen. Hiervan komt tijdens het gebruik en het uithardingsproces een beetje vrij. Langdurige blootstelling zonder bescherming kun je beter vermijden en je werkruimte moet voldoende geventileerd worden.

Bij het werken met epoxy is het daarom noodzakelijk om veilig te werken:
- Ons advies is om altijd met latex handschoentjes te werken en met kleding die goed bedekt en vies mag worden.
- Werk altijd in een goed geventileerde ruimte (raam open) en voorkom dat epoxy de huid aanraakt.
- Probeer te werken in een ruimte waar je daarna niet veel in verblijft.
- Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen doe je er verstandig aan om een dampmasker en een veiligheidsbril aan te schaffen en deze te gebruiken tijdens het werken met epoxy. 

Zie onderstaande tabel over aangeraden persoonlijke bescherming op basis van hoelang je werkt met epoxy.

Beschermingsmiddelen Kort Lang
Voldoende ventilatie Ja Ja
(nitril) Handschoenen Ja Ja
Veiligheidsbril Ja Ja
Halfgelaats- of volgelaatsmasker Optioneel (aanbevolen) Ja

[3] Is epoxy schadelijk voor de luchtwegen?

Als je werkt met epoxy, wordt door middel van het gebruik van goede geschikte beschermingsmiddelen (een mondkapje, beschermende kleding, veiligheidsbril en handschoentjes of zelfs een dampmasker) het risico op irritatie van de luchtwegen en de huid tot een minimum beperkt. 

[4] Kan het werken met epoxy een allergische reactie opwekken?

Ja, dat is mogelijk. Echter, blijkt in de praktijk slechts een heel klein percentage mensen hier overgevoelig voor te zijn of zelfs allergisch. Dat kan gaan om een bepaald stofje in de epoxy of meerdere. Neem de bovenstaande tips over het veilig werken met epoxy in acht en de kans dat dit voorkomt zal bijzonder klein zijn. Bij een allergische reactie door epoxy zijn op de plaatsen van het contact met de huid roodheid, pukkeltjes, blaasjes, zwelling te zien. Je kan ook irritaties van de luchtwegen krijgen (hoestbuien).

Bij klachten direct stoppen met het werken met epoxy en de frisse buitenlucht opzoeken. Eventueel een dokter raadplegen. Hij/zij kan antwoord geven op uw vraag of u hier allergisch voor bent. 

[5] Jouw werkplek

Als je werkt met epoxy zorg dan dat je alles bij de hand hebt. Wij gebruiken babydoekjes voor als we knoeien. Werk altijd op een siliconen matje/placemat. De epoxy hecht hier niet aan. Als de epoxy hier op komt haal je het er snel van af. Werk altijd met een extra paar handschoenen bij de hand. Dit voor het geval je handschoentjes onder de epoxy of epoxy glitters zitten.

[6] Is epoxy voedsel veilig?

Uitgeharde epoxy giethars is veilig voor zowel mens als dier om bijvoorbeeld als kunst in huis te zetten of om te dragen. Epoxy is bestand tegen vet, olie en vocht en kan tegen hoge temperaturen. Dit maakt het een duurzaam en hygiënisch product.

Echter, adviseren wij om epoxy niet te gebruiken om voedsel direct op te bewaren of te serveren. Er mag ook geen UV stabilisator worden toegevoegd, omdat deze niet geschikt is voor voedselcontact. Dit komt omdat de epoxy giethars kan reageren met zuren in het voedsel en mogelijk giftige stoffen kan afgeven.

Ook is het maken van een broodplank met epoxy of borrelplank afgeraden, omdat door het snijden en gebruiken van de plank kleine restjes epoxy in je voeding kunnen komen. Daarom is het belangrijk om de epoxy alleen te gebruiken als beschermende coating voor voedselcontactoppervlakken.

Meer informatie?

Voor meer deskundig advies kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice, de experts staan voor iedereen klaar en helpen graag. Zie ook onderstaande link naar de meest bezochte pagina's voor tips & tricks:

Veel gestelde vragen epoxy sieraden & kunst maken