Epoxy is relatief veilig en bovenal erg leuk om mee te werken. Ben jij benieuwd hoe je het beste én veilig kan werken met epoxy? Vraag je jezelf af of je een mondkapje of handschoentjes op moet doen tijdens het werken met epoxy?

Op deze pagina pagina beantwoorden wij dit soort vragen. Staat jouw vraag er niet tussen of ben je opzoek naar ander deskundig advies? Dan kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice, onze experts helpen je graag.

Vragen over het maken van sieraden met epoxy? Klik hier
Opzoek naar een gebruiksaanwijzing? Klik hier
Opzoek naar blogs en inspiratie? Klik hier

[1] Wat is epoxy?

Epoxies zijn polymeren, die geproduceerd worden als vloeistof en overgaan in vaste vorm door een chemische reactie. Uitgeharde epoxy is heel sterk. Epoxy heeft een druk- en treksterkte die twee keer groter is dan die van beton. Na het opdrogen van de epoxy ontstaat er een soort van hard plastic. Uitgeharde epoxy is helemaal veilig voor zowel mens als dier om te dragen.

Wij hebben twee soorten hars:
1.De Sieraden Hars - UV Epoxyhars is erg populair. Deze hars is speciaal door ons ontwikkeld om de mooiste sieraden mee te maken. Deze hars is kant-en-klaar én snel drogend. Je kan dankzij een handig tuitje de hars direct vanuit de fles in een mal gieten.
2. Onze 1:1 Epoxyhars is een 2 componenten hars die je met elkaar moet mengen. Deze mengverhouding komt vrij precies. Daarnaast moet deze giethars 24 uur drogen voor je dit verder kunt verwerken en tot 48 uur uitharden voordat je werkstuk echt klaar is. 

Maar let op! Er bestaat ook een epoxy variant in Nederland die Resion UV hars wordt genoemd. Dit is geen UV Sieradenhars, maar doodgewone giethars. Ook deze moet je nog steeds zelf mengen met 2 componenten en het heeft diezelfde lange droogtijd als epoxy. 

Wat is waarvoor geschikt?
Voor het maken van sieraden en andere kleine objecten adviseren wij de Sieraden UV Hars. Dit vanwege de snelle verwerkingstijd en het gebruiksgemak. Ook kan je een sieraad of ander kunstwerk in dunne laagjes opbouwen met in de verschillende laagjes allerlei andere kleuren of materialen: zo creëer je een mooi 3D effect.

Voor grotere projecten, zoals het gieten van bijvoorbeeld een dienblad of onderzetter, kiezen wij altijd voor de 1:1 Epoxyhars. Deze is voordeliger voor grote oppervlaktes. 

[2] Veilig werken met epoxy

Tijdens de uitharding van epoxy kan een beetje damp vrijkomen. In de componenten van de epoxy zit namelijk een hele kleine hoeveelheid vluchtige bestanddelen. Hiervan komt tijdens het gebruik en het uithardingsproces een beetje vrij. Langdurige blootstelling zonder bescherming kun je beter vermijden en je werkruimte moet voldoende geventileerd worden. 

Bij het werken met epoxy is het daarom noodzakelijk om veilig te werken:
- Ons advies is om altijd met handschoenentjes te werken en met kleding die goed bedekt en vies mag worden.
- Werk altijd in een goed ventileerde ruimte en voorkom dat epoxy de huid aanraakt.
- Probeer te werken in een ruimte waar je hierna niet veel in verblijft.
- Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen doe je er verstandig aan om een dampmasker en een veiligheidsbril aan te schaffen en deze te gebruiken tijdens het werken met epoxy

Zie onderstaande tabel over aangeraden persoonlijke bescherming op basis van hoelang je werkt met epoxy. 

Beschermingsmiddelen Kort Lang
Voldoende ventilatie Ja Ja
(nitril) Handschoenen Ja Ja
Veiligheidsbril Ja Ja
Halfgelaats- of volgelaatsmasker Optioneel (aanbevolen) Ja

[3] Is epoxy schadelijk voor de luchtwegen?

Als je werkt met epoxy, wordt door middel van het gebruik van goede geschikte beschermingsmiddelen (een mondkapje, beschermende kleding, veiligheidsbril en handschoentjes of zelfs een dampmasker) het risico op irritatie van de luchtwegen en de huid tot een minimum beperkt. 

[4] Kan het werken met epoxy een allergische reactie opwekken?

Ja dat is mogelijk. Echter, blijkt in de praktijk slechts een heel klein percentage mensen hier overgevoelig voor te zijn of zelfs allergisch. Dat kan gaan om een bepaald stofje in de epoxy of meerdere. Bij een allergische reactie door epoxyharsen zijn op de plaatsen van het contact met de huid roodheid, pukkeltjes, blaasjes, zwelling te zien. Je kan ook irritaties van de luchtwegen krijgen (hoestbuien). 
Bij klachten direct stoppen met het werken met epoxy en de frisse buitenlucht opzoeken. Eventueel een dokter raadplegen. Hij/zij kan antwoord geven op uw vraag of u hier allergisch voor bent. 

[5] Jouw werkplek

Als je werkt met epoxy zorg dan dat alles bij de hand hebt. Wij gebruiken babydoekjes voor als we knoeien. Werk altijd op een siliconen matje. De epoxy hecht hier niet aan. Als de epoxy hier op komt haal je het er snel van af. Werk altijd met een extra paar handschoenen bij de hand. Dit voor het geval je handschoentjes onder de epoxy of glitters zitten.

[6] Siliconen mallen opbergen

Als je klaar bent met je werkjes ruim dan altijd de mallen goed op. Zorg ervoor dat ze schoon en droog opgeborgen worden. Je kunt ze het beste bewaren in een plastic zakje of plastic folie. Lees ook: Gebruik en onderhoud van Siliconen Mallen | 9 Praktische Tips

Meer informatie?

Voor meer deskundig advies kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice, de experts staan voor iedereen klaar en helpen graag. Zie ook onderstaande link naar de meest bezochte pagina's voor tips & tricks:

Veel gestelde vragen epoxy sieraden & kunst maken