Foto in epoxy gieten

Wil jij graag een foto verwerken in jouw epoxy giethars kunstwerk? Maar weet je niet waar je moet beginnen of hoe je dit het beste kunt doen? In dit artikel delen vertellen onze epoxy experts hoe jij dit het beste kunt aanpakken. Lees snel verder!

1. De foto voor in de epoxy

Print de foto die je wilt op hoogwaardig fotopapier voor het mooiste resultaat. Glossy foto papier werkt erg goed. Je kunt ook zelf een foto afdrukken vanaf je computer en deze uitprinten. Echter, is de kwaliteit hierbij doorgaans minder scherp en helder.

2. Lamineer je foto voor het gieten

Zodra je de foto wilt lamineren zijn de volgende aandachtspunten erg belangrijk:

  • Laat het lamineerapparaat goed opwarmen, meestal duurt dit enkele minuten.
  • Zorg ervoor dat er aan alle kanten van de foto een marge van de folie overblijft. Dit is belangrijk voor het afdichten van de randen.
  • De gesloten kant van de lamineerfolie gaat altijd als eerste het apparaat in.
  • Let erop dat de folie geen kreukels heeft en er geen luchtbellen kunnen ontstaan.

3. Afkoelen

Het lamineren van een foto komt door warmte, laat daarom altijd de foto eerst even liggen dat die op normale temperatuur is.

4. Afwerking / knippen

Knip overtollige randen van de folie voorzichtig weg met een schaar of snijmachine. Houdt een smalle rand folie rondom de foto om ervoor te zorgen dat de afdichting intact blijft.

5. Foto verwerken in epoxy

Voor het mooiste resultaat adviseren onze experts om de foto tussen twee lagen epoxy te verwerken. Giet eerst een laagje, eventueel met kleurpigmenten, in de siliconen mal. Laat de epoxy vervolgens enkele uren uitharden. Voor deze stap laten we de epoxy dus niet volledig (12 uur) uitharden. Na enkele uren is de epoxy dik en stroperig geworden en kan je de de foto op de juiste plaats neerleggen. Dit voorkomt ook dat de foto straks niet gaat drijven. Zodra de epoxy volledig is uitgehard kan je eenvoudig het laatste laagje transparante epoxy over de foto gieten.

Lamineer je foto voor je deze in epoxy giet 

Epoxy giethars kan door vlekken, vervaging of verkleuring foto's beschadigen. Je kunt dit voorkomen door de foto altijd te lamineren. Het lamineren van de foto maakt de foto tevens steviger en minder kwetsbaar voor kreuken, scheuren en andere beschadigingen tijdens het gieten van de epoxy resin. 

Verschil tussen een wel of wel gelamineerde foto

Als je ervoor kiest om zelf een foto uit te printen en deze niet van te voren te lamineren, kunnen dit grote gevolgen hebben voor het eindresultaat. Het kan zelfs zo zijn dat de foto in het geheel vervaagd en je alleen het papier nog ziet. Onze experts laten je daarom graag het verschil zien.

Voorkom luchtbellen en vergeling

Tijdens het werken met epoxy kunnen luchtbellen ontstaan. Dit is volledig normaal. Om luchtbellen te voorkomen hebben in jouw epoxy foto kunstwerk hebben onze epoxy experts de volgende tips:

  • Als je de epoxy goed geroerd hebt laat de epoxy dan heel eventjes staan. Zo geef je de epoxy de tijd zodat luchtbellen naar boven kunnen stijgen en in het geheel kunnen verdwijnen.
  • Gebruik onze Bubble blaster of een mini gasbrander. De bubble blaster spray je over de epoxy en alle luchtbellen verdwijnen. De gasbrander geeft hetzelfde effect maar je kunt in de mengbeker al voorzichtig met je aansteker over de luchtbellen heen gaan. 

Niemand wilt dat zijn of haar prachtige kunstwerk in de loop der tijd gaat vergelen. Epoxy reageert op UV straling. Om vergeling te voorkomen raden onze experts het gebruik van een UV Blocker aan.

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.

Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.