UV Resin - Complete handleiding

Kant en klare UV resin is enorm populair. Deze resin is meest eenvoudig in gebruik en hard uit binnen 1-2 minuten. In dit artikel geven wij antwoord op de meeste vragen rondom uv resin. 

Wat is UV resin?

UV Resin is een epoxy die je niet hoeft te mengen. Je giet deze epoxyhars direct vanuit de fles en hij hard uit binnen 1-2 minuten. Bij een normale epoxy werk je met een mengverhouding van bijvoorbeeld 1:1 of 1:6. Dit is vaak pas hard binnen 24-48 uur. Het mengen gaat ook vaak fout, waardoor de epoxy niet meer hard wordt. Dit probleem heb je niet bij kant en klare UV Epoxy én je hoeft dus niet 24-48 uur te wachten!

UV resin har duit door middel van UV licht. Dit kan onder een UV Epoxy lamp of gewoon in direct zonlicht of bewolking.

Waar is UV resin geschikt voor?

UV resin is perfect voor het maken van kleine objecten zoals sieraden, sleutelhangers en andere kunst. Dit omdat het slechts enkele minuten duurt om uit te harden. Normale 2-componenten epoxy duurt 24-48 uur om te drogen. 

Sieraden en kunst

UV resin is speciaal voor het maken van epoxy sieraden, kleine kunstwerken of het aanbrengen van een coating/beschermlaag op sieraden, happystones of polymeerklei oorbellen en andere kunst. Deze epoxy is door meer dan 25.000 klanten besteld en heeft 750+ reviews.

Coating/beschermde laag

Kant-en-klare UV resin wordt veel gebruikt voor het afwerken van bijvoorbeeld polymeerklei oorbellen, miniatuurbouw, fimoklei, happy stones en meer. Creëer eenvoudig een mooie glanzende topcoat laag die je kunstwerk ook extra beschermd.

Hierboven zie je drie uiteenlopende voorbeelden van reviews van klanten, terug te vinden op de productpagina van de UV resin van itsOkay.

Op de linker foto zie je polymeerklei oorbellen gemaakt door Lucienne die deze heeft afgewerkt met de UV Epoxy. Dit geeft een glanzend resultaat.

In het midden zie je een ring van Carel. De goudsmid had een gegoten zilveren monogram op een herdenkingsring / asring geplaatst en deze is opgevuld met de kant en klare epoxy met toevoeging van pigment. Doordat er niet is gekozen voor transparant, maar voor dekkend lijkt het nu op een steen zodat het een soort zegelring is geworden.

Als derde foto zie je een handgedecoreerde oester van Claudia. Zij gebruikte vroeger bootlak maar vind de UV Epoxy makkelijker en mooier. 

Zoals je ziet kun je dus alle kanten op met de kant en klare resin. Weet je niet helemaal zeker of deze epoxy geschikt is voor jouw project? Vraag het dan aan ons via info@itsokay.nl of kijk op de productpagina van de mal die je wilt gebruiken. Hier geven wij aan welke epoxy het beste te gebruiken is voor die specifieke mal.

Hoe hard UV resin uit?

UV resin uitharden in direct zonlicht

Kant-en-klare UV resin heeft dus UV licht nodig om uit te harden. In de zomer onder direct zonlicht kan het heel snel gaan: binnen enkele minuten is de epoxy al hard. In de winter wanneer het bewolkt is, kan het lang duren voordat het uithardt, denk hierbij aan zeker 45 minuten tot zelfs een uur. Dit raden wij dan ook niet aan.

UV resin uitharden onder UV lamp

Het is het makkelijkst om een UV lamp te gebruiken. Gebruik bij voorkeur een UV lamp voor epoxy zoals onderstaande. Door gebruik van een UV lamp ben je niet afhankelijk van het weer en de uitharding van UV resin is razendsnel. Je kunt op elk moment deze lamp gebruiken.

Met een UV lamp van bijvoorbeeld 36 watt of UV Epoxy lamp 84 watt kan dit heel snel gaan: uitharding minder dan een minuut. Deze lampen zijn sterker, maar ons advies blijft om je werkjes uit laagjes op te bouwen en telkens uit te harden.

 

De bovenstaande UV epoxyhars lamp is speciaal voor een goede gelijkmatige uitharding van alle soorten UV Resin. Ook hier geldt, opbouwen in laagjes en draai je mal om, zodat de onderkant ook goed uithardt.

Is UV resin uv-bestending?

UV resin van itsOkay heeft een goede UV bestendigheid. Dit betekent dat deze epoxy tegen UV straling kan. Helaas heeft enkele UV Epoxy giethars goede bescherming tegen langdurige blootstelling aan UV licht zoals zonlicht. Na verloop van tijd zullen transparant gegoten kunstwerken vergelen.

Tip: voorkom vergeling door kleurpigment door epoxy te mengen.

Verschillen tussen UV resin en epoxyhars

1. Kant en klare UV resin

UV resin is zoals de productnaam al zegt kant en klaar. Deze hoeft niet gemengd te worden en hardt binnen 1-2 minuten uit door middel van UV licht.
Deze epoxyhars is ideaal voor kleine werkjes te maken zoals sieraden, sleutelhangers of om te gebruiken als coating/beschermend laagje voor happystones, polymeerklei oorbellen en sieraden.
Het voordeel van UV resin is dat het snel werkt. UV resin hard razendsnel uit. Je hoeft dus geen 24-48 uur te wachten voor het uitgehard is. Hierdoor kun je sneller doorwerken. Het nadeel van deze epoxy is dat hij duurder dan normale epoxy giethars is.


Zorg dat je dunne laagjes giet en dit tussendoor laat uitharden. De aanbevolen dikte is maximaal een paar millimeter per gieting. Zorg ervoor dat je bij deze epoxy altijd een transparante siliconen mal gebruikt, zodat je ook de onderkant kunt laten uitharden.

2. Twee componenten epoxy

Een twee componenten epoxy zoals de Epoxy giethars 1:1 en de UltraEpoxy bestaan uit 2 delen. Deze moeten in een bepaalde verhouding met elkaar vermengd worden. Wordt teveel van deze verhouding afgeweken, is er een kans dat het niet goed uithardt. Deze epoxyharsen worden voor grotere projecten gebruikt zoals onderzetters, fotolijstjes, als coating van tafels en objecten, vloeren en schilderijen. Maar is ook prima te gebruiken voor kleinere kunstwerken.

Deze epoxyharsen moeten minimaal 24-48 uur uitharden. Je kunt onze epoxy gieten tot een dikte van 2 cm. Het voordeel van epoxy giethars is dat het bijna altijd mooi uithard en het in verhouding goedkoop is. Om te bepalen welke epoxy voor jou het beste werkt moet je dus kijken naar wat je wilt maken, hoeveel tijd je ervoor hebt en hoeveel epoxy voor jouw kunstwerk nodig is.

Help! Mijn UV resin hard niet uit

Ben je aan een mooi project begonnen en wil het maar uitharden? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Onze UV resin is uitvoerig getest door diverse experts en duizenden klanten (750+ reviews). Dus uitharden doet het zeker, mits het op de juiste wijze gebruikt wordt. Mocht dit dus niet het geval zijn, dan is er iets misgegaan.

1. Niet lang genoeg uitgehard

UV resin hard uit door middel van UV licht (zonlicht). Dit betekent in direct zonlicht en dit werkt zelfs bij bewolking. UV resin droogt dus niet binnen voor een raam.

Als de zon schijnt is UV resin hard binnen 10-15 minuten en bij bewolking zo'n 30-45 minuten. Draai de siliconen mal hierna om en laat de onderkant ook uitharden. Onder een UV Epoxyhars lamp droogt de epoxy binnen 1-2 minuten.

2. Teveel pigment gebruikt

Het kan gebeuren dat je teveel kleurstof hebt gebruikt of dat je pigmenten gebruikt hebt van merken die niet bedoeld zijn voor epoxy. Indien je teveel pigment hebt gebruikt, kan dit ervoor zorgen dat de samenstelling van de hars niet meer klopt. Hierdoor kan de hars niet goed uitharden. Op de verpakking van epoxy kleurpigment staat hoeveel je mag gebruiken.

Gebruik geen donkere kleuren zoals donkerpaars of zwart. UV licht kan namelijk niet goed door deze kleuren en hierdoor kan zal de UV resin niet uitharden. Ook alcohol inkt is niet geschikt voor UV resin.
uv epoxy pigment


Meng kleurstof met de epoxy altijd in een mengbeker voordat je dit in de mal giet. Zeker met een vloeibare kleurstof die niet goed gemengd wordt kan het zijn dat er waterige plekken overblijven, deze worden dan niet hard. Ook met
epoxy pigment poeders kun je dit probleem krijgen.

Gebruik je een donkere kleurstof zoals bijvoorbeeld zwart, dan heeft het UV licht moeite hier doorheen te komen, waardoor het minder goed uithardt.

Glitters zijn geweldig, maar teveel epoxy glitters (ja het kan) is voor UV epoxy niet goed. Hierdoor komt het UV licht niet meer door de glitters en UV epoxy heen, dus krijgt het geen kans meer om uit te harden.

3. Te dikke laag gegoten

Het beste is om jouw kunstwerk uit meerdere lagen op te bouwen van maximaal een paar millimeter dikte en dit tussendoor te laten uitharden. Hoe dikker de laag, hoe moeilijker het uit te harden is. Zeker wanneer er een donkere epoxy kleurstof of glitter inzit.

4. Verkeerde soort epoxy mal gebruikt

Gebruik voor de UV Epoxy altijd transparante mallen. Dit omdat je ook de onderkant van de mal in het UV licht moet plaatsen om ook de onderkant goed uitgehard te krijgen. Bij een mal die niet transparant is, kan het UV licht niet door de onderkant dringen waardoor dit niet goed uithardt.

En als laatste is er natuurlijk altijd de mogelijkheid dat de UV lamp die je gebruikt niet goed voor epoxy werkt of te zwak is. 

Plakkerigheid UV resin voorkomen

Plakkerigheid komt veel voor. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen. Omdat wij de beste tips willen geven, testen wij voortdurend dit soort problemen. De oorzaak hiervan is meestal dat de epoxy niet (goed) is uitgehard of dat er teveel epoxy pigment is gebruikt. In bepaalde gevallen kan de luchtvochtigheid ook te hoog zijn.

Om plakkerige epoxy te voorkomen is ons advies om in dunne laagjes te gieten en deze tussentijds te laten uitharden. Je giet dus niet in 1 keer een siliconen mal vol en brengt geen dikke laag aan op je kustwerk.

Tips bij plakkerige UV resin 

  • Laat de epoxy langer uitharden dan op de verpakking van de epoxy staat. 
  • Helpt dit niet kan je jouw kunstwerk in een bakje water leggen. Leg het bakje met water in de zon of onder een uv lamp en laat nogmaals uitharden: de plakkerigheid zal oplossen.
  • Breng een klein beetje afwasmiddel of alcohol aan op jouw kunstwerk en spoel dit hierna droog onder de kraan. De plakkerigheid zal verdwijnen. 
  • Breng een nieuw laagje epoxy, vernis of nagellak aan op het plakkerige laagje.

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.

Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.