Epoxy coating op schilderij / canvas

In dit artikel legt onze epoxy expert uit hoe je zelf eenvoudig een epoxy coating kunt aanbrengen op je schilderij of foto op canvas. 

Een epoxy coating geeft een mooi glanzende afwerking en beschermt jouw project uitstekend. In dit artikel leggen wij uit hoe je een beschermde coating kunt aanbrengen op jouw schilderij of foto op canvas. Epoxy giethars wordt gebruikt voor veel doeleinden. Het gieten van vloeren, tafels en het coaten van schilderijen of beeldjes. De Ultra Epoxy wordt veel gebruikt door kunstenaars en meubelmakers voor het afwerken van schilderijen

Met de juiste technieken en wat handige tips en trucs kun je een prachtige epoxy coating aanbrengen die niet alleen je canvas of schilderij beschermt, maar er ook nog eens prachtig uitziet. In dit artikel vertellen onze epoxy specialisten je zien hoe je op de juiste manier epoxy aanbrengt op een schilderij of canvas van bijvoorbeeld een foto. 

Stap 1: Voorbereiding

Zorg dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt voordat je begint. Breng schilderstape aan op de randen van de achterkant van je canvas. Dit doe je om de achterkant te beschermen. Hier kan straks epoxy op druppelen. Na het uitharden verwijderen we deze tape en is de achterkant nog helemaal netjes. 

Doe de handschoentjes aan en bereid je werkplek voor. Bedek je werkplek met bijvoorbeeld kartonnen dozen of plastic folie. Epoxy hecht namelijk op bijna alle ondergronden zoals MDF, multiplex, plastic en hout. 

  • Epoxy giethars: Kies een epoxy giethars van hoge kwaliteit die geschikt is voor het gieten van schilderijen en/of coatings. Ons advies hiervoor is de Ultra Epoxy. Dit is een hoge kwaliteit kunst epoxy die breed inzetbaar is. 

  • Benodigdheden: Ultra Epoxynitril wegwerphandschoentjes, mengbeker 750 ml of groter, mengspatels, weegschaal, aceton en schilderstape (afplaktape). 

  • Werkruimte: Werk in een stofvrije werkruimte en zorg dat jouw ondergrond waterpas staat, zodat de epoxy niet afloopt. 

Stap 2: Bereken hoeveel epoxy je nodig hebt voor jouw canvas

Je kunt eenvoudig berekenen hoeveel epoxy je nodig hebt voor jouw project. Een liter epoxy giethars geeft 1 mm laagdikte per vierkante meter. Als je een schilderij of canvas foto giet dan is 1.0-2.0 mm dikte gebruikelijk. In de onderstaande tabel staat aangegeven hoeveel epoxy je nodig hebt voor de meest voorkomende canvas maten. 

Afmeting canvas (cm) Epoxy Afmeting canvas (cm) Epoxy
20 20 65 ml 80 80 1020 ml
30 20 95 ml 90 30 430 ml
30 30 145 ml 90 60 855 ml
40 30 190 ml 100 70 1110 ml
40 40 250 ml 100 100 1600 ml
50 50 400 ml 120 40 760 ml
60 20 190 ml 120 80 1530 ml
60 40 380 ml 150 50 1200 ml
60 60 570 ml 150 100 2400 ml
70 50 550 ml 200 90 2850 ml
80 40 510 ml 200 100 3175 ml

Stap 3: Aanbrengen van de epoxy coating

Plaats het schilderij of de foto op canvas op een kleine verhoging, zodat deze niet op een directe ondergrond ligt. Je wilt namelijk niet dat straks alles vastplakt. Volg de instructies op de verpakking van de epoxy giethars. Meng gedurende 5-7 minuten goed. Schraap ook over de bodem en randen van de mengbeker. Giet de epoxy gelijkmatig over het oppervlakte vanuit de mengbeker. Bewaar een klein beetje epoxy in de mengbeker indien je dat straks nog nodig hebt. 
Begin in het midden en verspreid de epoxy hierna met een mengspatel of met je handen (zorg dan wel dat je handschoentjes aanhebt). Naar onze mening werkt dit het beste met de handen. Verdeelt de epoxy met 1 hand gelijkmatig over het oppervlakte. Met de andere (schone) hand werk je straks de randen af. Controleer of de epoxy gelijkmatig verdeeld is. 
Verdeel de epoxy tot slot (zie foto hieronder) over de randen. Er kunnen druipers op de ondergrond druppelen, dit is geheel normaal. Werk deze gedurende één minuut lang met een spateltje. De epoxy vloeit uit zichzelf waterpas uit. 

Stap 4: Luchtbellen verwijderen

Gebruik een brandertje of de Bubble Burst spray om luchtbellen te verwijderen. Laat de epoxy enkele minuten rusten, zodat de luchtbellen knappen. Verwijder hierna nogmaals de luchtbellen. Verwijder ook de druipers langs de randen met een spateltje. Volg hierna de uithardingstijd, zoals aangegeven op de verpakking van de epoxy.

Stap 5: Eventueel een tweede laag aanbrengen

Als je meer diepte en glans wilt toevoegen, kun je overwegen om een tweede laag epoxy aan te brengen. Herhaal hierbij de stappen voor het mengen en aanbrengen van de epoxy.

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.

Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.