Epoxy onderzetters met Bloempatroon maken - itsOkay

Epoxy onderzetters met Bloempatroon maken

In deze blog neemt Marjolein je mee in het maken van 3d bloemen in onderzetters. De onderzetters zijn echt prachtig geworden. We wensen jullie veel plezier met het lezen van deze handleiding.

Ik ben Marjolein An van Velzen, 36 jaar oud en alleenstaande moeder van een zoontje. Ik ben dol op kunst en kunst maken. Op Instagram kun je mijn profiel vinden onder de naam marjoleinan87. Je zult daar meer slangen (huisdier) zien dan kunst, maar ik maak steeds meer leuke video's en foto's van mijn kunst. In deze blog ga ik jullie stap voor stap leren hoe je het 33 bloemen effect in epoxy giethars kunt creëren, superleuk om te doen en super mooi, vind ik zelf.

Benodigdheden:
- Een precizie weegschaal
- Siliconen mallen onderzetters
- MengbekersRoerstaafjes, waterpas en tandenstoker/klei bewerkingstool
- Ultra epoxy premium epoxy
- Pinata alcohol inkt naar keuze
- Quality Decorations goudbrokken
- Pigmentpasta's: supreme black en supreme white
- Een hobby föhntje, brandertje of Bubble blaster tegen luchtbellen


Voorbereiding

Nu gaan we eerst alles klaarzetten en ervoor zorgen je dat je werkblad waterpas staat. Als je dit gedaan hebt ga je de epoxyhars en de verharder mengen. Reken uit of schat in hoeveel je ongeveer nodig hebt voor de mallen die je gekozen hebt. Weeg dit nauwkeurig af en roer echt een aantal minuten heel goed door, schraap daarbij ook langs de kanten en over de bodem van je mengbeker.

Als de hars en harder zijn vermengd, laat je dit een half uur staan en ga je lekker even relaxen.
Om het 3D bloemen effect te laten lukken moet de hars namelijk al iets dikker zijn geworden en je kunt aan je mengbeker dan ook voelen dat het al aardig warm wordt. Ik wacht altijd sowieso 30 minuten en dan ga ik de kleuren vermengen.
Voor deze "bloemen" hoef je alleen een beetje wit te vermengen in een apart bekertje, niet teveel, de rest van de hars blijft gewoon transparant. De wit die je gaat maken blijft ook doorzichtig, gebruik maar een klein beetje wit pigment, je moet je roerstokje hier doorheen kunnen blijven zien.

Als je dit gedaan hebt doe je een laag transparante epoxyhars in je mallen, doe je mallen niet helemaal vol, ongeveer tot de helft, er komt namelijk nog wit bij en later nog een zwarte achtergrond. Als je de transparante hars in je mallen hebt zitten en je de bubbels hieruit verwijderd hebt doe je in het midden alvast je goudbrokjes er in. 


Het voorwerk is nu gedaan, de transparante hars zit in de mallen met alvast de goudbrokjes, de pinâta pigmenten stonden al klaar en je transparante wit is aangemaakt.
Blijf nu elke paar minuten je hars even voorzichtig roeren en kijk daarbij of het al snel dikker en warmer wordt. Als het snel dikker en warmer aan het worden is ga je dit in de mallen doen, LET OP: je hoeft je niet te haasten, daarmee ga je alleen maar fouten maken.

Hoe maak je bloempatroon epoxy onderzetter?

Voor de eerste bloem heb ik eerst pinata alcohol Ink op de hars in de mal gedruppeld. Je hoeft geen dikke laag inkt in te druppelen: dan blijft de hars zacht.


Voor deze bloem ga je nu met je roerstokje van je wit, boogjes tekenen in de hars door de inkt heen metje wit. Dat ziet er dan ongeveer zo uit:Nu zal je misschien denken, dat lijkt helemaal niet op een bloem het ziet er uit als een zootje.. maar de hars doet de rest van het werk :)

Epoxyhars staat namelijk niet stil tijdens het uitharden: het is constant in beweging en draait richting hetmidden. En trekt zo de hars met de pigmenten met zich mee. Je gaat al snel zien dat het veranderd.Met deze "bloem" zijn we nu klaar, op naar de volgende.

Bloem effect in epoxy

In de andere mal, waarin je ook al de transparante hars en goudbrokjes gedaan hebt ga je nu met je wit cirkels gieten, van buiten naar binnen of van binnen naar buiten, dat maakt niets uit voor je resultaat.
Nu ga je je pinata alcohol inkt erop druppelen, naar keuze maar niet een dikke laag. 


Als je de alcohol inkt erop gedruppelt hebt kun je binnen je eerste witte cirkel een tweede gaan gieten, over je alcohol inkt heen.En nu komt dan het leukste, de bloemblaadjes vormen :)

Pak je tandenstoker of je tool en trek, zonder over de bodem van de mal te schrapen, door je hars heen van de buiten rand naar het midden.Het ziet er nadat je dat hebt gedaan ongeveer zo uit als hierboven. Nu ga je op dezelfde manier door het midden van elk bloemblaadje heen een lijn trekken van het midden naar de buitenrand.Dan ziet het er daarna zo uit als hierboven op de foto, je kunt nu bij beide bloemen eventueel nog de bubbels uit de hars verwijderen met de bubble blaster van ItsOkay. Nu kun je de onderzetter 24 uur te laten rusten.

Na het uitharden

Na 24 uur maak je weer een deel epoxyhars aan , bereken of schat weer in hoeveel je ongeveer nog nodig gaat hebben om de achtergrond in je mallen te gaan gieten, met een diep dekkend zwart pigment. Je laat je eerdere uitgeharde epoxyhars in de mal zitten. 
Als je de hars hebt vermengd met de harder doe je hier simpelweg je supreme black pigment pasta van itsOkay bij , en dit keer wel tot het dekkend zwart is, veel pigment is daar ook niet voor nodig maar wel iets meer als dat je voor je wit nodig had. 

Het gieten van de laatste laag

Nu giet je de zwarte epoxyhars op je vorige uitgeharde laag. Je vult de mal nu volledig. Als het erop zit kun je eventuele bubbels nog verwijderen met je föhntje, brandertje, aansteker of bubble blaster en dan weer 24 uur wachten voordat je het uit de mal kan halen om je resultaat te bekijken.Weer een nieuwe dag en eindelijk tijd om de resultaten te bekijken, wat fijn!

Hier zijn ze dan, de resultaten! Ik vind ze echt prachtig geworden. 


Dit was dan mijn eerste blog over het maken van 3D bloemen in epoxy met epoxy en pigment van itsOkay.
Als je dit gaat doen, met deze geweldige Ultra Epoxy premium epoxyhars van itsOkay, gebruik dan ook de pigmenten van itsOkay. Deze pigmenten werken namelijk erg goed met deze epoxy en zo maakt dat je kans op een geslaagd resultaat groter.

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Reacties

 • Beste Walter, Klinkt als een gaaf project! Dit is niet zomaar even gedaan en daarom erg belangrijk dat je de juiste stappen volgt. Als je met epoxy werkt kan je heel veel verschillende effecten en technieken gebruiken, alles is dus vrijwel mogelijk. Zoals je aangeeft kan je ook figuren in de tafel creëren. Voor dit project raden wij onze Ultra Epoxy aan. Deze is zeer geschikt voor dit project, heeft een zeer hoge kwaliteit en is UV bestendig. Als de tafels buiten staan is het zeer belangrijk om een UV Blocker te gebruiken, dit is om vergeling tegen te gaan(zonlicht).Tegen luchtbellen die je kan krijgen in epoxy raad ik je onze Bubble blaster aan en/of mini gasbrander. Mocht je nog vragen hebben, mail ons gerust.

  KL

  Klantenservice ItsOkay

 • Dankjewel voor de duidelijke uitleg

  AN

  Anja

 • Hallo ik heb een vraag, ik moet voor een iemand 20 terras tafels met epoxy gieten . Het zijn bestaande tafels met aan de zijkant een randje van 5 a 6 mm. Dus niet veel. De tafels zijn 1.14 m in vierkant, daar moet de zwarte epoxy in. Er komen ook wat witte wolken of figuren in. Is dit mogelijk? Kan je er een kop hete koffie of thee op zetten ? En welke soort epoxy gebruik ik daar het beste voor? Dank u 👍

  WA

  Walter de Beul

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.