Epoxy Doming - 6 Praktische Tips

Wil jij jouw epoxy art professioneel afwerken met een glanzende mooie finish? Hier volgen een aantal praktische tips van onze experts.


Een veel gebruikte techniek bij het werken met epoxy is 'doming'. Hierbij breng je een dun laagje epoxy bovenop jouw epoxy resin art. Dit geeft een mooie glanzende afwerking met een kleine bolling. Nu voelt het echt alsof jouw creatie helemaal af is!

Zie onderstaande voorbeeld. De stippellijn bovenop het epoxy kunstwerk weergeeft waar straks een dun laagje epoxy komt.

1. Gebruik de juiste epoxy

Kies een kwalitatieve epoxy die geschikt is voor doming. Zorg ervoor dat deze epoxy transparant en UV-bestendig is voor een glad eindresultaat.

De meest gebruikte epoxyhars hiervoor is de UV Resin - Sieraden Epoxyhars. Dit is ook een dikkere epoxy. Je spuit deze direct vanuit de fles en hoeft deze dus niet te mengen.

Je kunt ook een kleine hoeveelheid transparante epoxy mengen. Wij adviseren hiervoor de 1:1 epoxy giethars. Deze is makkelijk in gebruik en dikker dan andere epoxy’s. Je kunt transparant gieten of van tevoren epoxy mengen met epoxy pigment en dit met een spateltje bovenop jouw creatie aanbrengen.

Gebruik dus een dikke epoxy of laat jouw epoxy mengsel 10-15 minuten rusten, zodat de epoxy iets dikker wordt. Idealiter is de epoxy stroperig als je ermee gaat werken. 

2. Gebruikt het juiste gereedschap

Gebruik voor kleine creaties bijvoorbeeld een satéprikker of pipet en voor grotere creaties een houten spatel. Hoe fijner het gereedschap waarmee je werkt, hoe preciezer je kunt werken.

3. Werk voorzichtig

Werk ten eerste altijd op een vlakke ondergrond en zorg dat je tafel waterpas staat, zodat je epoxy niet over de randjes zal stromen. Weet dat doming alleen werkt op platte stukken epoxy.

Zorg ervoor dat het oppervlak van jouw creatie schoon en droog is voordat je begint. Verwijder stof, vuil en eventuele vetresten om een goede hechting van de epoxy te garanderen.

Begin altijd in het midden en verspreid hierna de epoxy naar de randen. Zorg dat je niet teveel epoxy aanbrengt, druppel voor druppel bij indien nodig. Er zit een spanning op de epoxy, als je te snel werkt kan deze knappen en zal de epoxy langs de randen stromen. 

4. Bescherm jouw creatie

Als je jouw doming laag hebt aangebracht, zet dan een bakje over jouw creatie heen. Op deze wijze zal er geen stof of bijvoorbeeld haar op jouw creatie komen en heb je straks echt een glanzende, prachtige afwerking. Ga verder naar stap 4 en laat jouw epoxy nog niet uitharden.

5. Laat de epoxy even rusten

Een veelgemaakte fout bij epoxy doming is om na het gieten de epoxy niet goed te laten rusten. Laat het 5-10 minuten rusten, zodat epoxy luchtbellen naar het oppervlak kunnen komen. Verwijder de luchtbellen hierna en (zie: luchtbellen uit epoxy verwijderen) laat uitharden volgens de gebruiksaanwijzing van de epoxy. Doe je dit niet, krijg je een oppervlakte met kleine kratertjes/gaatjes of strepen van het mengspateltje.

6. Schoonmaken

Was jouw creatie hierna af met een zeep en water sopje om eventueel plakkerigheid te verwijderen.


Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.

Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.