Epoxy onderzetters maken | 4 Eenvoudige Stappen

Leer prachtige epoxy onderzetters maken met onze complete online handleiding met tips en tricks.

Het maken van je eigen, unieke epoxy onderzetters is een leuke en creatieve manier om je huis te decoreren of om te geven als een persoonlijk cadeau. Begin vandaag nog met het maken van unieke en elegante onderzetters voor in je huis of om te geven als cadeau.

Stap 1: Benodigdheden

Om epoxy onderzetters te maken, heb je de juiste materialen nodig. Dit zijn de dingen die je nodig hebt:

1 x Epoxy onderzetters pakket. Hier zit in:
- Herbruikbare siliconen mal onderzetters
- 2 x pigmenten kleuren naar keuze
- 500 gram epoxy
- 1 pot gouden decoratie epoxy vlokken
- Boekje met voorbeelden en handleiding

Je kunt de artikelen ook los kopen:
- Siliconen Mallen Onderzetters
- Epoxy
- Decoraties
- Kleurenpigmenten
- Epoxy mengbekers, roerstokjes, handschoentjes.

Stap 2: Meng de epoxy

In dit voorbeeld gieten we de Siliconen Mal Geode Onderzetters. Kies een epoxy mal naar keuze of gebruik ook deze mal. Op elke productpagina staat hoeveel epoxy er in de mal gaat.

Je hebt voor het gieten van 5 onderzetters in deze geode onderzetters mal in totaal 400 gram epoxy nodig. Kies een epoxy naar keuze. In dit voorbeeld gebruiken we de makkelijke Epoxy giethars 1:1. Deze meng je zoals de naam doet vermoeden 1 op 1. Weeg 200 gram van component A af en 200 gram van component B. Roer dit rustig door elkaar en meng één richting op anders kan je veel luchtbellen krijgen. Roer ongeveer 3 minuten en ga hierna naar stap 3. 

Als je gekleurde onderzetters wilt maken, meng dan bijvoorbeeld een paar druppels zwart of goud kleurstof in het mengsel. Verdeel de epoxy hierna in 3 verschillende mengbekers. Voeg in de eerste mengbeker bijvoorbeeld goudvlokken toe, in de andere voeg je een kleur naar keuze toe en in de laatste beker voeg je nog een andere kleur toe. Laat dit 10-15 minuten 'rusten' zodat de luchtbellen omhoog komen en knappen. Heb je last van epoxy luchtbellen? Lees dan ons advies omtrent luchtbellen uit epoxy verwijderen.

Stap 3: Epoxy mal vullen

Giet voorzichtig de epoxyhars in de onderzetters mal en vul deze tot de rand. Tik voorzichtig op de mal om luchtbellen te verwijderen. Giet hierna nog een beetje epoxy tot net iets over het randje van de mal, zodat er een bolling van epoxy ontstaat. Epoxy krimpt namelijk altijd iets als het uithardt. Verwijder eventuele luchtbellen met een aansteker, maar pas op dat de mal niet beschadigd. Anders kan deze blijven plakken aan de epoxy. Gebruik liever een product zoals de Bubble blaster.

Ga je kleuren gieten? Giet de kleur die je als overheersende kleur wilt aan de buitenkant. Hierna giet je epoxy met de andere pigmentkleur in het midden van de mal. Zorg dat je goed weet hoe je wilt dat het eruit komt te zien, zodat je laag per laag kunt werken. Zo krijg je het mooiste resultaat.

Stap 4: Laat de epoxy uitharden

Deze epoxy zal in ongeveer 24 uur uitharden, als de temperatuur stabiel is. Het is belangrijk om jouw epoxy creatie op kamertemperatuur 20°C in een stofvrije omgeving te laten uitharden. Plaats de siliconen mal met de epoxy op een plat oppervlak en bedek het met een stukje karton of plastic om te voorkomen dat er stof op jouw kunstwerk komt.

Na ongeveer 24 uur is de epoxy volledig uitgehard en kan je het uit de mal halen. Scherpe randjes van de onderzetters kan je afknippen of wat opschuren.

Voor een mooi effect kan je een gouden of zilveren rand met een posca stift aanbrengen. 

Tips voor het maken van epoxy onderzetters:

  • Werk altijd op een stevige en stabiele ondergrond die waterpas is.
  • Draag latex wegwerphandschoenen om aanraking met epoxy te voorkomen.
  • Lees altijd de instructies op de verpakking en website voordat je met jouw epoxy aan de slag gaat.
  • Om te voorkomen dat er luchtbellen in de epoxy komen, kun je de epoxy in kleine hoeveelheden mengen en gieten.

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.

Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Download de handleiding gratis:
> Handleiding epoxy onderzetters maken <

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.