Zelf kettingen en bedels maken - itsOkay

Zelf kettingen en bedels maken

Zelf sieraden maken is een hele leuke bezigheid. Met epoxy is het helemaal niet moeilijk om zelf een ketting, hanger of bedel te maken. Je kunt precies datgene maken wat jij mooi vindt en wat bij jouw persoonlijkheid past. Of je maakt iets nieuws voor bij je nieuwe outfit! En het is nog uniek ook.

Om je wat inspiratie te geven voor het zelf maken van resin art sieraden, hebben wij in dit artikel uitgebreid beschreven hoe je zelf de mooiste hangers en kettingen kunt maken. 

Resin art sieraden maken

Zelf sieraden maken met epoxyhars wordt ook wel 'Resin Art' genoemd, oftewel 'Epoxy Kunst'. Dit is een kunstvorm waarbij je met epoxy, kleurstoffen en decoraties kunst geheel naar jouw smaak kunt maken. Epoxy bestaat uit twee-componenten (een hars en verharder) die met elkaar vermengd moeten worden. Je kunt ook gebruik maken van UV Resin. Dit is voorgemengde een-component resin die kant en klaar voor gebruik is. 

Deze kunstvorm is de laatste jaren enorm populair in Nederland en België en biedt enorm veel mogelijkheden. Met Resin Art kun je bijvoorbeeld kettingen, hangers, bedels en sleutelhangers maken. Ook kan je grotere objecten gieten zoals onderzetters, schilderijen en meer. Resin Art biedt eindeloze mogelijkheid tot creativiteit, waarbij je zelf kunt bepalen hoe jouw kunstwerken eruit komen te zien. 

Zelf kettingen maken

De eenvoudigste manier om zelf kettingen te maken is door gebruik van open bedel hangers en UV Resin. Plak simpelweg een bedel op sieraden tape en giet UV Resin met jouw favoriete decoraties of kleurpigmenten in het bedel. Lees het kopje hieronder voor een uitgebreide uitleg over het gieten van bedels.



Bedel hangers zijn ideaal, omdat ze een opstaande rand hebben om de epoxy op te vangen. Als je een bedel gebruikt in de kleur goud, zilver of brons heb je ook direct al een mooie ketting. Investeer wel in goede kwaliteit gereedschappen om er zeker van te zijn dat jouw zelfgemaakte kettingen of hangers op de lange termijn mooi blijven. 
Het leuke van kettingen maken van epoxy is dat je kunt maken wat je wilt. Vereeuwig het gevonden klavertje vier van je kind, het haarlokje van jouw huisdier, het as van een overledene of andere bijzondere resin art decoraties.

Hoe maak je epoxy kettingen?

Je kunt epoxy kettingen maken met siliconen mallen of open bedel hangers. Een open bedel is metalen frame waarin je de epoxy kunt gieten. Je plakt zo'n open bedel op speciaal epoxy tape, zodat de epoxy er niet uitstroomt. Na het uitharden van de epoxy kan je jouw zelfgemaakte hanger aan een ketting bevestigen. 

Je kunt epoxy uitstekend transparant gieten. Het is ook mogelijk om epoxy te vermengen met kleurstof pigment of glitters om jouw resin art sieraad een unieke kleur en dimensie te geven.
Leg het open bedel op een speciaal tape voor epoxy sieraden, zodat de epoxy er niet onderdoor kan stromen. Giet de UV Resin direct vanuit de fles in de hanger of siliconen mal. Pas op dat je niet te veel in de hanger giet, je wilt niet dat de epoxy over de randen stroomt. Giet de hanger tot de helft en laat de epoxy uitharden in direct zonlicht of onder een UV led lamp. Je kunt hierna jouw favoriete decoraties zoals schelpjes, gedroogde bloemen, steentjes, foto's et cetera toevoegen. Giet nu de laatste laag epoxy tot de rand. Eenmaal uitgehard, kun je een mooie ketting uit je collectie of waxkoord aan de hanger vastmaken.

Welke bedels heb ik nodig voor epoxy?

Het is belangrijk dat de bedels die je kiest diep genoeg zijn om de epoxy op zijn plaats te houden totdat deze uitgehard is. Kies bij voorkeur een bedel hanger waar al een aansluitstukje van de ketting aan vastzit. Dit bespaart je straks tijd, omdat je de straks ketting niet aan een aansluitstukje hoeft vast te maken. Ook hoef je geen gaatje te boren waar de ketting straks doorheen komt.

De beste epoxy voor sieraden

De beste epoxy voor het maken van sieraden zoals kettingen, hangers en oorbellen is volgens de meeste hobbyisten en professionele gebruikers UV Resin. Deze epoxy is voorgemengd en dus kant en klaar voor gebruik. Normale twee-componenten epoxy hard binnen 12-24 uur uit en moet je mengen volgens een bepaalde mengverhouding. Dit gaat vaak fout.

UV Resin is ideaal het maken van sieraden, omdat deze epoxy binnen enkele minuten uithardt door middel van UV licht. Je kunt UV Resin laten drogen onder een UV Resin led lamp, of gewoon in de directe zon. 

Epoxy hangers voorbeelden

Zelf resin art kettingen en hangers maken wordt erg makkelijk met onze vele voorbeelden. Laat je inspireren en maak simpel kettingen en hangers met epoxy giethars. 



      Het beste materiaal voor epoxy juwelen

      Ben jij enthousiast geworden en wil je graag zelf epoxy sieraden maken? Ontdek dan onze uitgebreide collectie voor het maken van resin art sieraden. Van epoxy en kleurstoffen tot decoraties zoals goudfolie en glitters, bij itsOkay vind je alles om zelf kunst te maken.
      Epoxy van hoge kwaliteit hard doorgaans mooi helder uit en vergeelt niet. Ga je voor epoxy van lagere kwaliteit, bestaat de kans dat het niet goed uithard en snel vergeelt door de zon. Kies daarom voor de epoxy van itsOkay. Bestel epoxy en ontwerp unieke kettingen, bedel hangers, oorbellen en andere accessoires voor elke gelegenheid.

      Meer informatie?

      Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
      Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

      Reacties

      • Kan ik er ook een foto in verwerken

        MI

        Mildred van Dun

      • Hallo, Ik wil een bestaande ring waar ik de originele steen heb verwijderd vullen met de kant en klare epoxy van jullie. Dit wil ik vermengen met de as van mn moeder en evt wat kleur toevoegen. Hoe kan ik het beste te werk gaan? Alles in een keer mengen? Of laagje voor laagje. En kan ik de kast van de ring eerst ontvetten met aceton of alcohol? Groetjes en alvast bedankt Esther

        ES

        Esther

      • Graag wil ik weten ‘of ik best een klein beestje hars in mijn vorm doe en drogen.En daarna glitter of kleurstof erbij doe en terug drogen.Ik dank bij voorbaat Iris uit Oostende (ben klant bij jullie)

        IR

        IRIS L HEYNE

      • Hoe komthet dat ik de bovenkant van de gegoten mal niet glad krijg.?

        NE

        Nellie

      • Iemand een beschrijving om een bal te maken waarvan de mal in het pakket zit? Alvast bedankt

        IN

        Ingrid

      Laat een reactie achter

      Laat een reactie achter


      Over itsOkay

      Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

      Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

      Handleidingen >

      Login

      Wachtwoord vergeten?

      Heb je nog geen account?
      Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.