Hier geven we antwoord op veel gestelde vragen met betrekking tot het maken van sieraden en andere kunst met epoxy giethars.
Epoxyhars is een fantastisch materiaal met veel mogelijkheden. Toch blijken er in de dagelijkse praktijk veel vragen te zijn bij klanten. We proberen hier wat meer duidelijkheid te scheppen.

Klik hier voor uitleg over Resin Art: Wat is Resin Art / Beginnershandleiding
Klik hier voor: Resin Art handleidingen en voorbeelden

Kunst maken met epoxyhars 

Wist je dat veel mensen sieraden maken met epoxyhars? Afgelopen jaar (2022) hebben wij er duizenden klanten bij gekregen! Er worden ringen, orgonites, sleutelhangers, armbanden, kettingen en nog veel meer gemaakt met onze epoxyhars. Deze vorm van Resin Art is erg populair. Je maakt eenvoudig verschillende soorten sieraden en kunst met ons uitgebreide assortiment siliconen epoxy mallen, epoxyhars & pigmenten, hangers, decoraties en gereedschappen.

Veel gestelde vragen: Kunst maken met epoxyhars

Hier geven we antwoord op veel gestelde vragen met betrekking tot sieraden maken en epoxyhars. Epoxyhars is een fantastisch materiaal met veel mogelijkheden. Toch blijken er veel vragen te zijn bij klanten. We proberen hier wat meer duidelijkheid te scheppen.
Heb je een vraag die er niet bij staat? Laat het ons weten.

1 - Hoe luchtbellen verwijderen uit epoxyhars?
2 - Er komen "kraters" in de epoxyhars
3 - Mag de epoxyhars met het vuilnis mee?
4 - Hoe kan ik uitgeharde ruwe randjes verwijderen?
5 - Hoe lang kan ik epoxyhars bewaren?
6 - Is epoxyhars gevaarlijk?
7 - Hoe maak ik siliconen epoxy mallen schoon?
8 - Waarom wordt mijn epoxyhars wordt niet hard?
9 - De Epoxyhars blijft plakkerig
10 - Hoe maak ik van die mooie gouden randjes om de onderzetters?
11 - Hoe voorkom je dat objecten gaan 'zwemmen/drijven'?
12 - Luchtbellen verwijderen
13 - Wat is het verschil tussen UV Resin Epoxyhars en een 2-componenten hars?
14 - Hoe veilig werken met epoxyhars?
15 - Hoe krijg je een vervormde siliconen mal weer in vorm?

    [1] Hoe luchtbellen verwijderen uit epoxyhars?

    Zorg ervoor dat er geen water in de hars komt want dan is het niet meer bruikbaar. Op het moment dat het warmer is heb je minder last van bellen. De verwerkingstijd is ongeveer tussen de 30 – 60 minuten.
    Zorg dat je je sieraden zo snel mogelijk maak, hoe dikker het wordt hoe meer kans op bellen.
    Als we de mallen vol gegoten hebben gaan we met een heat tool erbij langs om de laatste zichtbare bellen te laten knappen. Dit kun je doen met een aansteker. Doe dit voorzichtig voorkom brand en zorg dat je mallen niet smelten. Ga voorzichtig met de aansteker langs de epoxyhars die u in de mal heeft gegoten en de luchtbelletjes zullen knappen. Gebruikt u liever geen aansteker? Probeer het dan met een saté prikker. 

    [2] Er komen "kraters" in epoxyhars

    De oorzaak hiervan is vettigheid. Hierdoor trekt de epoxyhars weg op sommige plekken. De oplossing is weer opschuren en met name de slechte plekken weer goed ontvetten. Vervolgens nog een laag epoxyhars opzetten.

    [3] Mag epoxyhars met het vuilnis mee?

    Epoxyhars mag met het vuilnis mee als het volledig is uitgehard. Niet uitgeharde epoxyhars is een chemisch product en moet mee met het chemisch afval.

    [4] Hoe kan ik uitgeharde ruwe randjes epoxyhars verwijderen?

    Als je sieraad uit de mal komt is de kans groot dat er nog ruwe randjes of uitstekende stukjes op het sieraad zitten. Deze kan je weg knippen met een fijn schaartje of tangetje. Zitten er gaatjes in of oneffenheden in je creatie kan je deze afwerken met een klein beetje nieuwe epoxyhars of inspuiten met vernis. Een laagje vernis zorgt ook voor beter kleurbehoud en bescherming van het sieraad. 

    [5] Hoe lang kan ik epoxyhars bewaren?

    Epoxyhars kun je minimaal 2 jaar bewaren maar in de praktijk vaak veel langer. Berg de epoxyhars op op een koele en donkere plaats. De harder kan in de loop der tijd wel geler worden. Dit doet niets af aan de werking maar kan ongewenst zijn voor transparante toepassingen.

    [6] Is epoxyhars gevaarlijk?

    Epoxyhars is relatief veilig. Toch is het belangrijk om een aantal veiligheidsmaatregelen te nemen. Wij raden aan om gezichts- en huidbescherming te gebruiken tijdens het werken met epoxyhars. Gebruik tijdens het schuren van hout of epoxyhars altijd deugdelijke adembescherming! Mocht de huid toch in contact komen met epoxyhars , gebruik dan liever geen chemische middelen. Azijn helpt het best om de nog niet uitgeharde epoxyhars te verwijderen.

    Epoxyhars moet veilig worden opgeborgen en buiten het bereik van kinderen worden gehouden.

    Eenmaal uitgehard is epoxyhars volkomen onschadelijk voor mens, dier en plant. Mochten er zich toch gezondheidsproblemen voordoen consulteer dan een arts.

    [7] Hoe maak ik de siliconen epoxy mallen schoon?

    Siliconen epoxy mallen zijn zeer eenvoudig schoon te maken. Lees ook het artikel: Onderhoud van siliconen mallen. Kleine restjes epoxyhars, glitter of stof kan je eenvoudig verwijderen met tape. Je plakt dit in de mal en het vuil is er zo uit. Blijft de mal vies? Dan kan je ze met verdunde azijn, alcohol of aceton goed schoonmaken. Normaal hoeven de mallen niet schoongemaakt te worden. Berg de mallen goed op in plastic zakjes zodat ze niet vuil kunnen worden. 

    Niet uitgeharde epoxyhars wat gemorst is kan worden schoongemaakt met azijn. Uitgeharde epoxyhars verwijderen is iets lastiger: Verwarm de epoxyhars met een föhn tot maximaal 90 graden tot de epoxyhars weer zacht wordt en verwijder zoveel mogelijk met een verfkrabber of plamuurmes. De overgebleven epoxyhars verwijderen met schuurpapier. Zorg voor voldoende ventilatie als je epoxyhars gaat verhitten.

    [8] Waarom wordt mijn epoxyhars wordt niet hard?

    Als jouw epoxy niet (goed) uithardt kan dat aan een aantal oorzaken liggen.

    Hierover hebben wij een apart artikel geschreven. Zie: "Waarom wordt mijn epoxy niet hard - Oorzaken & Oplossing"?

    [9] De Epoxyhars blijft plakkerig

    Het kan gebeuren dat een harssieraad na het uitharden plakkerig is. Laat de hars ten eerste goed uitharden en haal deze niet te snel uit de mal. 

    Plakkerigheid kan komen door het volgende:

    1. Gebruik je de Sieraden Hars - UV Epoxyhars? In de meeste gevallen heb je deze dan te snel uit de mal gehaald. Het plakkerige komt doordat de epoxyhars nog niet goed uitgehard is. Laat de epoxyhars enkele minuten extra onder de UV Led lamp uitharden of leg deze voor 30-60 minuten terug in de zon. Draai het sieraad af en toe om. Het plakkerige verdwijnt vanzelf. 
    2. Gebruik je pigmenten? Er is dan een kans dat je teveel pigmenten gebruikt (enkele druppels is genoeg). Gebruik je teveel dan is het mengsel niet meer in balans en kan het niet goed uitharden.
    3. Gebruik je de Epoxyhars 1:1? Als u deze epoxyhars niet lang en zorgvuldig mengt is er kans dat op plaatsen waar de hars en harder niet in contact gekomen zijn met elkaar er kleverige plekken overblijven na uitharding. Zorg ervoor dat je de hars en harder gedurende een minuut zeer goed mengt; schraap over de bodem en de zijkanten. Eventueel kun je de gemengde hars overschenken in een nieuwe maatbeker zodat je zeker weet dat alle hars en harder met elkaar in contact zijn gekomen.

    Toch plakkerig of dof? Mochten er toch onverhoopt slecht uitgeharde plekken in je werk zitten probeer dan het volgende: 

    • Laat de epoxyhars langer uitharden als dat op de verpakking staat. Zorg dat de epoxyhars goed hard kan worden en haal het uit enthousiasme niet te snel uit de mal. 
    • Gebruik je de kant en klare UV-hars en is deze nog plakkerig? Laat deze dan uitharden onder een UV lamp of leg de epoxyhars dan enkele uren in de directe zon. Het plakkerige verdwijnt vanzelf. 
    • Breng op kleine sieraden van maximaal 5 centimeter een nieuw dun laagje epoxyhars aan.
    • Breng op creaties groter dan 5 centimeter voorzichtig een dun nieuw laagje epoxyhars aan. 

    [10] Hoe maak ik gouden randjes om epoxyhars onderzetters?

    De gouden randjes om epoxyhars onderzetters kan je op verschillende manieren aanbrengen:
    1. Met een goudstift naderhand de randjes tekenen of met goud acryl verf en er hierna met transparante lak of vernis overheen gaan, zodat het de kleur goed beschermt.
    2. De siliconen mal van te voren inpoederen met goud of zilver metallic pigment poeder en dan pas gieten, dan komen ze er uit met een gouden rand.
    3. In de randjes van de siliconen mal goudfolie aanbrengen en hierna de epoxyhars gieten.

    [11] Hoe voorkom je dat objecten gaan 'zwemmen/drijven'?

    Ga je objecten (foto's) of gedroogde kleine bloementjes ingieten dan giet je dit in 2 maal. Je maakt als eerste een dun laagje met epoxyhars waar straks het object ingelegd wordt. Dit laat je eerst uitharden voordat je hier het object inlegt. Als je meteen een object met epoxyhars toevoeg aan een mal, kan het gaan drijven of zinken. Dat wil je niet.

    Voeg je een foto of tekening toe aan de epoxyhars : lamineer deze dan eerst. Anders kan de epoxyhars (waterachtige substantie) de foto of tekening aantasten. 


    [12] Luchtbellen uit epoxyhars verwijderen

    Tijdens het werken met epoxyhars kunnen luchtbellen ontstaan. Veel klanten verwijderen deze met een aansteker of gasbrander. Dit werkt goed, maar wees hierbij wel voorzichtig. De epoxyhars is bij te veel hitte vlambaar. Ook kan bij te lang verhitten de mal beschadigen, doordat de epoxyhars aan de mal gaat plakken.
    Om luchtbellen te voorkomen, kan je het beste de epoxyhars na het mengen met bijvoorbeeld kleurstof even laten rusten zo gaan de luchtbellen om hoog en zullen de meeste luchtbellen knappen. 

       [13] Wat is het verschil tussen UV Epoxyhars en een 2 componenten epoxyhars?

       Verschil UV Epoxyhars & 2 Componenten Epoxyhars

       1. De Sieraden Hars - UV Epoxyhars is door ons speciaal ontwikkeld om de mooiste sieraden mee te maken. Deze epoxyhars is kant-en-klaar én snel drogend. Je kan dankzij een handig tuitje de epoxyhars direct vanuit de fles in een mal gieten. Je hoeft hem dus niet te mengen. 

       Wij hebben deze epoxyhars zelf laten ontwikkelen, omdat hier veel vraag naar was vanuit onze klanten. Een gekeurde epoxyhars met altijd hoge Europese kwaliteit. De meer dan 600 reviews op de product pagina spreken voor zich. 

       Bij andere merken epoxyhars is het vaak ook nodig een UV stabilisator én verharder toe te voegen. Hier werkt je dan met een mengverhouding van bijvoorbeeld 1:1 of 1:6. Dit gaat vaak fout waardoor de epoxyhars niet meer hard wordt. Dit probleem heb je niet bij onze UV Sieraden hars. 

       Deze epoxyhars droogt vele malen sneller d.m.v. UV licht. Leg je epoxyhars in de directe zon of onder een UV lamp: de epoxyhars is al binnen 1-2 minuten droog. Het voordeel is dat jij snel kan doorwerken en snel verschillende laagjes in je kunstwerk kan aanbrengen. 

       2. Onze 1:1 Epoxyhars - 1:1 Giet Hars is een 2 componenten epoxyhars die je met elkaar moet mengen. Deze mengverhouding komt vrij precies. Daarnaast moet deze epoxyhars 24 uur drogen voor je dit verder kunt verwerken en tot 48 uur uitharden voordat je werkstuk echt klaar is. 

       Maar let op! Er bestaat ook een giethars variant in Nederland die Resion UV hars wordt genoemd. Dit is geen UV Sieradenhars, maar doodgewone giethars. Ook deze moet je nog steeds zelf mengen met 2 componenten en het heeft diezelfde lange droogtijd als giethars. 

       Wat is waarvoor geschikt?
       Voor het maken van sieraden en andere kleine objecten adviseren wij onze klanten de UV Sieraden epoxyhars. Dit vanwege de snelle verwerkingstijd en je kunt een sieraad in dunne laagjes opbouwen met in de verschillende laagjes allerlei leuke materialen verwerkt, zo creëer je een leuk 3D effect.

       Voor grotere projecten, zoals het gieten van bijvoorbeeld een dienblad of onderzetter, kiezen wij altijd voor de 1:1 Epoxyhars - 1:1 Giethars.

          [14] Hoe veilig werken met epoxyhars?

          Ben jij benieuwd hoe veilig het werken met epoxyhars is? Ben je benieuwd of je er misschien allergisch voor kan zijn? Vraag je je af of je een mondkapje op moet doen tijdens het werken? Dit soort vragen en meer beantwoorden wij op deze pagina voor jou. Voor meer deskundig advies kan je altijd contact opnemen met onze klantenservice, onze experts helpen je graag.

          Lees hier de hele FAQ - Veilig werken met Epoxyhars met antwoord op al jouw vragen!

          [15] Hoe krijg je een vervormde siliconen mal weer in vorm?

          Siliconen mallen voor epoxy of bakvormen zijn (gelukkig) zeer flexibel. Hoe dunner de mal, hoe flexibeler. Nadeel is dat zo'n flexibele siliconen mal ook sneller zal vervormen door de massa van de epoxyhars, onzorgvuldig opbergen, etc. Tijdens het verzenden kunnen mallen soms een beetje vervormd of gebogen zijn. 
          Controleer voor het gieten als eerste of je mal netjes recht in vorm is. Je kunt een vervormde siliconen mal een beetje wringen en knijpen om hem weer in vorm te krijgen. Lukt dit niet kan je de mal proberen te hervormen door er en zwaar object in of om te zetten. Een derde optie is om de siliconen mal vast te plakken aan je werktafel.