Hier geven we antwoord op veelgestelde vragen met betrekking tot sieraden maken en giethars. Klik hier > Zie ook onze blog. Giethars is een fantastisch materiaal met veel mogelijkheden. Toch blijken er in de dagelijkse praktijk veel vragen te zijn bij klanten. We proberen hier wat meer duidelijkheid te scheppen.
Heb je een vraag die er niet bij staat? Laat het ons weten.
 • Er komen belletjes in de hars
 • Niet uitgeharde hars/resin verwijderen
 • Er komen "kraters" in de opgebrachte hars/resin
 • Mag de hars / resin met het vuilnis mee?
 • Hoe haal ik 'niet' uitgeharde hars restjes weg?
 • Hoe lang kan ik epoxy bewaren?
 • Is epoxy/hars/resin gevaarlijk?
 • Hoe maak ik de siliconen mallen schoon?
 • De hars wordt niet hard
 • Er blijven kleverige plekken in de epoxy na uitharding

[1] Er komen belletjes in de hars

Zorg ervoor dat er geen water bij de epoxy in komt want dan is het niet meer bruikbaar. Op het moment dat het warmer is heb je minder last van bellen. De verwerkingstijd is ongeveer tussen de 30 – 60 minuten.
Zorg dat je je sieraden zo snel mogelijk maak, hoe dikker het wordt hoe meer kans op bellen.
Als we de mallen vol gegoten hebben gaan we met een heat tool erbij langs om de laatste zichtbare bellen weg te halen. Dit kun je ook doen met een aansteker, doe dit voorzichtig voorkom brand en zorg dat je mallen niet smelten.

[2] Niet uitgeharde hars/resin verwijderen

Dit gaat uitstekend met witte wijnazijn. Veel gezonder dan de chemische middelen die hiervoor beschikbaar zijn en te koop bij iedere supermarkt.

[3] Er komen "kraters" in de opgebrachte hars/resin

De oorzaak hiervan is vettigheid. Hierdoor trekt de epoxy weg op sommige plekken. De oplossing is weer opschuren en met name de slechte plekken weer goed ontvetten. Vervolgens nog een laag epoxy opzetten.

[4] Mag de hars / resin met het vuilnis mee?

Epoxy mag met het vuilnis mee als het volledig is uitgehard. Niet uitgeharde epoxy is een chemisch product en moet mee met het chemisch afval.

[5] Hoe haal ik 'niet' uitgeharde hars restjes weg?

Dit gaat uitstekend met witte wijnazijn. Veel gezonder dan de chemische middelen die hiervoor beschikbaar zijn en te koop bij iedere supermarkt.

[6] Hoe lang kan ik epoxy bewaren?

Hars/resin kun je minimaal 2 jaar bewaren maar in de praktijk vaak veel langer. Berg de hars op op een koele en donkere plaats. De harder kan in de loop der tijd wel geler worden. Dit doet niets af aan de werking maar kan ongewenst zijn voor transparante toepassingen.

[7] Is hars/resin UV bestendig?

De meeste epoxys zijn matig bestand tegen UV licht en zullen na verloop van tijd vergelen. Dit is alleen een probleem in transparante toepassingen. Om vergeling te voorkomen kan een UV blocker worden toegevoegd.

Verven of lakken helpt ook als UV bescherming. Ook het toevoegen van epoxypigmenten (kleurstof) draagt bij aan een betere UV bestendigheid.

[8] Is epoxy/hars/resin gevaarlijk?

Epoxy is relatief veilig. Toch is het belangrijk om een aantal veiligheidsmaatregelen te nemen. Draag een veiligheidsbril en handschoenen. Epoxy moet veilig worden opgeborgen en buiten het bereik van kinderen worden gehouden.

Eenmaal uitgehard is epoxy volkomen onschadelijk voor mens, dier en plant.

[9] Hoe maak ik de siliconen mallen schoon?

Siliconen gietmallen zijn zeer eenvoudig wat betreft schoonmaken. Vul een keer de wasbak of een emmertje met warm water en doe er wat afwasmiddel in. Laat de mallen even een half uurtje erin staan en je kunt ze zo schoon spoelen. Dit geldt overigens ook voor je plastic/kunststof mallen. Even laten weken in een sopje en omspoelen. Zit er hardnekkig vuil op? Ga dan niet met een schuursponsje aan de gang maar gebruik een vaatdoekje.

Let ook op dat je werkblad goed schoon is, vooral wanneer je in de keuken je zeep klaar maakt. Je zult niet de eerste zijn waar ene broodkruimeltje per ongeluk in de mal terechtkomt en dus in je zeep. Zo jammer… en Koffiekruimeltjes zijn nog erger! Als je deze in je zeep krijgt, krijg je hele nare bruine vlekjes in je zeep met verloop van tijd.

[10] De hars wordt niet hard

Als je hars niet uithardt kan dat aan een aantal oorzaken liggen:

Welke hars gebruik je?

Er zijn verschillende types hars verkrijgbaar die elk hun eigen uithardingstijd hebben. Zo is onze UV Resin Hard met enkele minuten uitgehard door middel van direct zonlicht (UV). Onze Epoxy Resin 1:1 hars is dat pas na 48 uur bij kamertemperatuur. 

Mengverhouding

Onze UV Resin Hard hoeft niet gemengd te worden. Zorg ervoor dat je niet teveel glitterpoeder of pigmenten toevoegt, anders kan de hars niet meer goed hard worden. 

Onze Epoxy Resin 1:1 hars moet precies op 1:1 worden gemengd. Daarnaast is het belangrijk om de epoxy op de juiste manier af te meten, namelijk op gewicht op of volume. De mengverhouding en wijze van afmeten staan altijd vermeld op de verpakking. Voeg nooit meer of minder harder toe om de uithardingstijd te beïnvloeden. De epoxy zal dan niet (volledig) uitharden.

Als epoxy op de juiste manier wordt gemengd zal deze altijd uitharden. De tijd die dat in beslag neemt is wel sterk afhankelijk van de omgevingstemperatuur en aangebrachte laagdikte.

Blijft de epoxy ook na de aangegeven uithardingstijd zacht of stroperig dan zit er niets anders op dan de laag zo goed mogelijk te verwijderen met een spatel of plamuurmes om er vervolgens een nieuwe laag epoxy overheen te zetten.

Temperatuur

De verwerkingstijd wordt altijd aangegeven bij kamertemperatuur. Als het kouder is zal de uitharding langer duren, bij een hogere temperatuur gaat de uitharding sneller.

Daarnaast is de aangebrachte laagdikte ook van belang. Hoe dikker de laag hoe sneller de uitharding (in tegenstelling tot bijvoorbeeld verf of lak). Een dunne laag zal dus een langere uithardingstijd vragen. Zo kan het zijn dat de epoxy in je mengbeker al is uitgehard terwijl de in een dunne laag aangebrachte epoxy nog kleverig is. De uitharding van de dunne laag kan enkele uren extra kosten.

Door het toevoegen van warmte met bijvoorbeeld een kacheltje kan het uithardingsproces worden versneld. Een apart artikel over de invloed van temperatuur op epoxy vind je hier.

[11] Er blijven kleverige plekken in de epoxy na uitharding

Het kan gebeuren dat een harssieraad na het uitharden plakkerig is. Laat de hars ten eerste goed uitharden en haal deze niet te snel uit de mal. 

Plakkerigheid kan komen door de volgende dingen:

 1. Je hebt teveel pigmenten gebruikt (enkele druppels is genoeg). Gebruik je teveel dan is het mengsel niet meer in balans en kan het niet goed uitharden.
 2. Gebruik je een twee-componenten hars? Als u deze hars niet lang en zorgvuldig mengt is er kans dat op plaatsen waar de hars en harder niet in contact gekomen zijn met elkaar er kleverige plekken overblijven na uitharding. Zorg ervoor dat je de hars en harder gedurende een minuut zeer goed mengt; schraap over de bodem en de zijkanten. Eventueel kun je de gemengde epoxy overschenken in een nieuwe maatbeker zodat je zeker weet dat alle hars en harder met elkaar in contact zijn gekomen.
 3. Gebruik je kant-en-klare hars? Laat deze dan goed uitharden in de zon of onder een uv lamp en haal de hars niet te snel uit de mal. 

Toch plakkerig? Mochten er toch onverhoopt slecht uitgeharde plekken in je werk zitten probeer dan het volgende: 

 • Leg de hars dan enkele uren op een warme plek of in de directe zon
 • Breng een volgende, goed gemengde, laag epoxy aan. Of gebruik de Glossy
 • Laat de hars langer uitharden als dat op de verpakking staat. Zorg dat de hars goed hard kan worden en haal het uit enthousiasme niet te snel uit de mal. 
 • Laat de kant en klare UV Hars uitharden onder een UV lamp. Dit kan vrijwel niet fout gaan.