Hoe maak je zelf kunst met hars? Hierbij is te denken aan leuke DIY projecten zoals Resin Art (sieraden maken), sleutelhangers onderzetters, hangers et cetera.

Hier geven we antwoord op veel gestelde vragen met betrekking tot sieraden maken en giethars. Hars is een fantastisch materiaal met veel mogelijkheden. Toch blijken er in de dagelijkse praktijk veel vragen te zijn bij klanten. We proberen hier wat meer duidelijkheid te scheppen.

Ben je opzoek naar een gebruiksaanwijzing? Klik hier
Ben je opzoek naar blogs en inspiratie? Klik hier

Sieraden maken met hars 

Wist je dat veel mensen sieraden maken met hars? Afgelopen jaar (2020) hebben wij er 46.000 klanten bij gekregen! Er worden ringen, sleutelhangers, armbanden, kettingen, broches en nog veel meer gemaakt met onze hars. Deze vorm van Resin Art is erg populair. Je maakt eenvoudig verschillende soorten sierraden voor verschillende stemmingen met ons uitgebreid assortiment siliconen mallen, hars en pigmenten, hangers, decoraties en gereedschappen.

Veel gestelde vragen: Sieraden maken

Hier geven we antwoord op veelgestelde vragen met betrekking tot sieraden maken en giethars. Hars is een fantastisch materiaal met veel mogelijkheden. Toch blijken er in de dagelijkse praktijk veel vragen te zijn bij klanten. We proberen hier wat meer duidelijkheid te scheppen.
Heb je een vraag die er niet bij staat? Laat het ons weten.

1 - Er komen belletjes in de hars
2 - Er komen "kraters" in de opgebrachte hars/resin
3 - Mag de hars / resin met het vuilnis mee?
4 - Hoe kan ik uitgeharde ruwe randjes verwijderen?
5 - Hoe lang kan ik hars bewaren?
6 - Is epoxy/hars/resin gevaarlijk?
7 - Hoe maak ik de siliconen mallen schoon?
8 - De hars wordt niet hard
9 - Er blijven kleverige plekken in de hars na uitharding
10 - Hoe maak ik van die mooie gouden randjes om de onderzetters?
11 - Hoe voorkom je dat objecten gaan 'zwemmen/drijven'?
12 - Wat is het verschil tussen jullie UV Sieraden hars en Epoxy giethars?
13 - Hoe kan ik veilig werken met Epoxy?

    [1] Er komen belletjes in de hars

    Zorg ervoor dat er geen water in de hars komt want dan is het niet meer bruikbaar. Op het moment dat het warmer is heb je minder last van bellen. De verwerkingstijd is ongeveer tussen de 30 – 60 minuten.
    Zorg dat je je sieraden zo snel mogelijk maak, hoe dikker het wordt hoe meer kans op bellen.
    Als we de mallen vol gegoten hebben gaan we met een heat tool erbij langs om de laatste zichtbare bellen te laten knappen. Dit kun je doen met een aansteker. Doe dit voorzichtig voorkom brand en zorg dat je mallen niet smelten. Ga voorzichtig met de aansteker langs de hars die u in de mal heeft gegoten en de luchtbelletjes zullen knappen. Gebruikt u liever geen aansteker? Probeer het dan met een saté prikker. 

    [2] Er komen "kraters" in de opgebrachte hars/resin

    De oorzaak hiervan is vettigheid. Hierdoor trekt de hars weg op sommige plekken. De oplossing is weer opschuren en met name de slechte plekken weer goed ontvetten. Vervolgens nog een laag hars opzetten.

    [3] Mag de hars / resin met het vuilnis mee?

    Hars mag met het vuilnis mee als het volledig is uitgehard. Niet uitgeharde hars is een chemisch product en moet mee met het chemisch afval.

    [4] Hoe kan ik uitgeharde ruwe randjes verwijderen?

    Als je sieraad uit de mal komt is de kans groot dat er nog ruwe randjes of uitstekende stukjes op het sieraad zitten. Deze kan je weg knippen met een fijn schaartje of tangetje. Zitten er gaatjes in of oneffenheden in je creatie kan je deze afwerken met de sealer of inspuiten met vernis. Een laagje vernis zorgt ook voor beter kleurbehoud en bescherming van het sieraad. 

    [5] Hoe lang kan ik hars bewaren?

    Hars/resin kun je minimaal 2 jaar bewaren maar in de praktijk vaak veel langer. Berg de hars op op een koele en donkere plaats. De harder kan in de loop der tijd wel geler worden. Dit doet niets af aan de werking maar kan ongewenst zijn voor transparante toepassingen.

    [6] Is epoxy/hars/resin gevaarlijk?

    Hars is relatief veilig. Toch is het belangrijk om een aantal veiligheidsmaatregelen te nemen. Wij raden aan om gezichts- en huidbescherming te gebruiken tijdens het werken met epoxy. Gebruik tijdens het schuren van hout of epoxy altijd deugdelijke adembescherming! Mocht de huid toch in contact komen met epoxy, gebruik dan liever geen chemische middelen. Azijn helpt het best om de nog niet uitgeharde epoxy te verwijderen.

    Hars moet veilig worden opgeborgen en buiten het bereik van kinderen worden gehouden.

    Eenmaal uitgehard is hars volkomen onschadelijk voor mens, dier en plant. Mochten er zich toch gezondheidsproblemen voordoen consulteer dan een arts.

    [7] Hoe maak ik de siliconen mallen schoon?

    Siliconen gietmallen zijn zeer eenvoudig wat betreft schoonmaken. Kleine restjes hars, glitter of stof kan je eenvoudig verwijderen met tape. Je plakt dit in de mal en het vuil is er zo uit. Blijft de mal vies? Dan kan je ze met azijn, alcohol of aceton goed schoonmaken. Normaal hoeven de mallen niet schoon gemaakt te worden. Berg de mallen goed op in plastic zakjes zodat ze niet vuil kunnen worden. 

    Niet uitgeharde epoxy wat gemorst is kan worden schoongemaakt met azijn. Uitgeharde epoxy verwijderen is iets lastiger: Verwarm de epoxy met een föhn tot maximaal 90 graden tot de epoxy weer zacht wordt en verwijder zoveel mogelijk met een verfkrabber of plamuurmes. De overgebleven epoxy verwijderen met schuurpapier. Zorg voor voldoende ventilatie als je epoxy gaat verhitten.

    [8] De hars wordt niet hard

    Als je hars niet uithardt kan dat aan een aantal oorzaken liggen:

    Welke hars gebruik je?

    Er zijn 2 types hars verkrijgbaar die elk hun eigen uithardingstijd hebben. Zo is onze Sieraden Hars - UV Epoxyhars binnen enkele minuten uitgehard en onze Epoxy Resin 1:1 hars pas na 48 uur bij kamertemperatuur. De sieraden hars is duurder en geschikt voor kleinere oppervlaktes. De Epoxy Resin 1:1 hars is goedkoper en ook geschikt voor grotere oppervlaktes (zoals onderzetters, potjes etc). 

    Mengverhouding

    1. De Sieraden Hars - UV Epoxyhars hoef je niet te mengen. Deze is namelijk kant en klaar. Zorg ervoor dat je niet teveel glitterpoeder of pigmenten toevoegt, anders kan de hars niet meer goed hard worden. 

    Deze soort hars droogt door middel van UV licht. Dit betekent in de direct zon. Bij bewolking duurt het wat langer. Dus niet binnen of voor een raam.
    Een UV (zak)lamp kan ook uitkomst bieden. Hars droogt deze speciale hars lamp altijd binnen enkele minuten. Dat is ook een handig hulpmiddel, omdat u de mallen niet naar buiten (de zon) hoeft te verplaatsen. 

    2. De Epoxy Resin 1:1 hars moet precies op 1:1 worden gemengd. Je hoeft deze epoxy niet au bain marie op te warmen. Daarnaast is het belangrijk om de hars op de juiste manier af te meten, namelijk op gewicht op of volume. De mengverhouding en wijze van afmeten staan altijd vermeld op de verpakking. Voeg nooit meer of minder harder toe om de uithardingstijd te beïnvloeden. De hars zal dan niet (volledig) uitharden.

    Als hars op de juiste manier wordt gemengd zal deze altijd uitharden. De tijd die dat in beslag neemt is wel sterk afhankelijk van de omgevingstemperatuur en aangebrachte laagdikte.

    Blijft de hars ook na de aangegeven uithardingstijd zacht of stroperig dan zit er niets anders op dan de laag zo goed mogelijk te verwijderen met een spatel of plamuurmes om er vervolgens een nieuwe laag hars overheen te zetten.

    Temperatuur

    De verwerkingstijd wordt altijd aangegeven bij kamertemperatuur. Als het kouder is zal de uitharding langer duren, bij een hogere temperatuur gaat de uitharding sneller.

    Daarnaast is de aangebrachte laagdikte ook van belang. Hoe dikker de laag hoe langzamer de uitharding (in tegenstelling tot bijvoorbeeld verf of lak). Een dikkere laag zal dus een langere uithardingstijd vragen. 

    In het geval van de Epoxyhars 1:1 hars kan door het toevoegen van warmte met bijvoorbeeld een kacheltje kan het uithardingsproces worden versneld. Dit heeft geen effect op de Sieraden Hars - UV Epoxyhars.

    [9] Er blijven kleverige plekken in de hars na uitharding

    Het kan gebeuren dat een harssieraad na het uitharden plakkerig is. Laat de hars ten eerste goed uitharden en haal deze niet te snel uit de mal. 

    Plakkerigheid kan komen door het volgende:

    1. Gebruik je de Sieraden Hars - UV Epoxyhars? In de meeste gevallen heb je deze dan te snel uit de mal gehaald. Het plakkerige komt doordat de hars nog niet goed uitgehard is. Laat de hars enkele minuten extra onder de UV Led lamp uitharden of leg deze voor 30-60 minuten terug in de zon. Draai het sieraad af en toe om. Het plakkerige verdwijnt vanzelf. 
    2. Gebruik je pigmenten? Er is dan een kans dat je teveel pigmenten gebruikt (enkele druppels is genoeg). Gebruik je teveel dan is het mengsel niet meer in balans en kan het niet goed uitharden.
    3. Gebruik je de Epoxy Resin 1:1 hars? Als u deze hars niet lang en zorgvuldig mengt is er kans dat op plaatsen waar de hars en harder niet in contact gekomen zijn met elkaar er kleverige plekken overblijven na uitharding. Zorg ervoor dat je de hars en harder gedurende een minuut zeer goed mengt; schraap over de bodem en de zijkanten. Eventueel kun je de gemengde hars overschenken in een nieuwe maatbeker zodat je zeker weet dat alle hars en harder met elkaar in contact zijn gekomen.

    Toch plakkerig of dof? Mochten er toch onverhoopt slecht uitgeharde plekken in je werk zitten probeer dan het volgende: 

    • Laat de hars langer uitharden als dat op de verpakking staat. Zorg dat de hars goed hard kan worden en haal het uit enthousiasme niet te snel uit de mal. 
    • Gebruik je de kant en klare UV-hars en is deze nog plakkerig? Laat deze dan uitharden onder een UV lamp of leg de hars dan enkele uren in de directe zon. Het plakkerige verdwijnt vanzelf. 
    • Breng op kleine sieraden van maximaal 5 centimeter een nieuw dun laagje hars aan; of gebruik de sealer. Met de sealer breng je als het ware ook een nieuw laagje aan. 
    • Breng op creaties groter dan 5 centimeter voorzichtig een dun nieuw laagje epoxyhars aan. 

    [10] Hoe maak ik van die mooie gouden randjes om de onderzetters?

    De gouden randjes kan je op verschillende manieren aanbrengen.
    1. Met een goudstift naderhand de randjes tekenen of met goud acryl verf en er hierna met transparante lak of vernis overheen gaan, zodat het de kleur goed beschermt.
    2. De mal van te voren inpoederen met gold of zilver metallic poeder en dan pas gieten, dan komen ze er uit met een gouden rand.
    3. In de randjes van de mal goudfolie aanbrengen en hierna de hars gieten.

    [11] Hoe voorkom je dat objecten gaan 'zwemmen/drijven'?

    Ga je objecten (foto's) of gedroogde kleine bloementjes ingieten dan giet je dit in 2 maal. Je maakt als eerste een dun laagje met hars waar straks het object ingelegd wordt. Dit laat je eerst uitharden voordat je hier het object inlegt. Als je meteen een object met hars toevoeg aan een mal, kan het gaan drijven of zinken. Dat wil je niet.

    Voeg je een foto of tekening toe aan de hars: lamineer deze dan eerst. Anders kan de hars (waterachtige substantie) de foto of tekening aantasten. 

       [12] Wat is het verschil tussen jullie UV Sieradenhars en Epoxy giethars?

       Verschil UV Sieradenhars & Epoxygiethars

       1. De Sieraden Hars - UV Epoxyhars is door ons speciaal ontwikkeld om de mooiste sieraden mee te maken. Deze hars is kant-en-klaar én snel drogend. Je kan dankzij een handig tuitje de hars direct vanuit de fles in een mal gieten.

       Er zijn soortgelijke varianten van Chinese of zelfs Nederlandse websites te bestellen, dit zijn ongekeurde harsen. Gaat hier iets mee fout kunt u nergens uw gelijk halen. Wij hebben deze hars zelf laten ontwikkelen, omdat hier veel vraag naar was vanuit onze klanten. Een gekeurde hars met altijd hoge Europese kwaliteit. 

       Bij andere merken hars is het vaak ook nodig een UV stabilisator én verharder toe te voegen. Hier werkt je dan met een mengverhouding van bijvoorbeeld 1:1 of 1:6. Dit gaat vaak fout waardoor de hars niet meer hard wordt. Dit probleem heb je niet bij onze UV Sieraden hars. 

       Deze hars droogt vele malen sneller d.m.v. UV licht. Leg je hars in de directe zon of onder een UV lamp: de hars is al binnen 1-2 minuten droog. Het voordeel is dat jij snel kan doorwerken en snel verschillende laagjes in je kunstwerk kan aanbrengen. 

       2. Onze 1:1 Epoxyhars - 1:1 Giet Hars is een 2 componenten hars die je met elkaar moet mengen. Deze mengverhouding komt vrij precies. Daarnaast moet deze giethars  24 uur drogen voor je dit verder kunt verwerken en tot 48 uur uitharden voordat je werkstuk echt klaar is. 

       Maar let op! Er bestaat ook een giethars variant in Nederland die Resion UV hars wordt genoemd. Dit is geen UV Sieradenhars, maar doodgewone giethars. Ook deze moet je nog steeds zelf mengen met 2 componenten en het heeft diezelfde lange droogtijd als giethars. 

       Wat is waarvoor geschikt?
       Voor het maken van sieraden en andere kleine objecten adviseren wij onze klanten de UV Sieraden hars. Dit vanwege de snelle verwerkingstijd en je kunt een sieraad in dunne laagjes opbouwen met in de verschillende laagjes allerlei leuke materialen verwerkt, zo creëer je een leuk 3D effect.

       Voor grotere projecten, zoals het gieten van bijvoorbeeld een dienblad of onderzetter, kiezen wij altijd voor de 1:1 Epoxyhars - 1:1 Giethars.

          [13] Hoe kan ik veilig werken met epoxyhars?

          Ben jij benieuwd hoe veilig het werken met epoxyhars is? Ben je benieuwd of je er misschien allergisch voor kan zijn? Vraag je je af of je een mondkapje op moet doen tijdens het werken? Dit soort vragen en meer beantwoorden wij op deze pagina voor jou. Voor meer deskundig advies kan je altijd contact opnemen met onze klantenservice, onze experts helpen je graag.

          Lees hier de hele FAQ - Veilig werken met Epoxyhars met antwoord op al jouw vragen!