Scherpe randjes epoxy verwijderen

Zitten er op jouw epoxy kunstwerk scherpe randjes en wil je hier vanaf? Onze experts delen hun beste tips voor het afwerken van epoxy.

Als je epoxy uit de siliconen mal haalt, kunnen er scherpe randjes aan kunstwerk zitten. Dit komt doordat epoxy tijdens het uitharden iets krimpt. Hierdoor lijkt een tot de rand gevulde siliconen mal na het uitharden opeens minder vol. Epoxy stijgt bij de randen van de siliconen mal iets omhoog, wat de scherpe randjes veroorzaakt. Gelukkig zijn er diverse methoden om deze randjes aan te pakken, elk met verschillende resultaten.

1. Voorkomen van randjes

De beste aanpak is om deze randjes te voorkomen. Dat is vast de reden dat je dit artikel leest, dus wij leggen je snel uit hoe je dit doet. Vul de siliconen mal iets te vol, zodat een lichte bolling ontstaat bovenop de siliconen mal. Meng een klein beetje epoxy en wacht tot het epoxymengsel dik is geworden voordat je de siliconen mal vult. Dikkere epoxy stroomt minder snel over en is daarom beter geschikt om het laatste laagje aan te brengen. Zorg er wel voor dat de mal volledig waterpas ligt om ongelijkmatige verdeling te voorkomen. Pas ook op dat de epoxy niet over de randen stroomt.

2. Gebruik een ontbramer

Er zijn speciale gereedschappen beschikbaar om randjes af te snijden, zoals ontbramers. Deze tool heeft een handig klein scherp mesje waarmee je de randjes voorzichtig kunt verwijderen. Het grote voordeel van deze methode is de snelheid. Echter, na het afsnijden kan er een doffe lijn achterblijven. Deze kun je weer laten glanzen met wat nagellak of door de randjes op te schuren en te polijsten, hoewel dit vergelijkbaar is met de eerder genoemde schuurmethode.

3. Epoxy domen

Een eenvoudige manier om van randjes af te komen is door te domen. Dit houdt in dat je een dun laagje epoxyhars bovenop je kunstwerkje giet, waardoor de randjes verdwijnen. Deze techniek is vooral handig bij het maken van epoxy onderzetters en sleutelhangers.
Je leest hier alles over op de volgende pagina: epoxy doming

4. Schuren en vijlen

Randjes kan je ook wegschuren- of veilen. Je kunt dit heel voorzichtig doen met schuurpapier of een nagelvijltje. Voor grotere randen biedt goed schuurpapier een beter resultaat.
Voor grotere projecten zoals een tafel kan je ook een schuurmachine gebruiken. Hiermee kunnen alle randen in één keer weggeschuurd worden. Na het schuren moet het oppervlakte wel gepolijst of gedomed worden, voordat het weer zal glanzen. Schuren en hierna polijsten is een iets lastigere methode en enkel aan te raden als je beschikt over de juiste apparatuur, zoals een combitool

Met deze tips en technieken kun je eenvoudig scherpe randjes van epoxy gietstukken verwijderen en zorgen voor een perfect afgewerkt resultaat.

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.

Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.