Zelf knopen maken van Epoxyhars! | itsOkay

Knopen maken van Epoxyhars 

In deze blog leert Karin van de website KarinKay jou hoe je zelf de perfecte of missende knoop kan maken voor jouw outfit. Knopen kan je zelf eenvoudig maken van epoxyhars. Bestel de juiste spullen, ga er even goed voor zitten en maak de perfecte knoop!

Hoi, leuk dat je deze blog leest! Mijn naam is Karin en sinds eind vorig jaar ben ik begonnen met maken van epoxyhars oorbellen. Behalve het maken van sieraden met epoxyhars, vind ik het heel leuk om mijn eigen kleding te maken. Op mijn blog www.karinkay.nl kun je daar alles over lezen.


Ik kwam er toevallig achter dat ook veel knopen van epoxyhars worden gemaakt. Toen ik ook nog eens een siliconen mal voor knopen vond, wist ik meteen dat ik mijn eigen knopen voor mijn zelfgemaakte kleding wilde maken. Zo heb ik de perfecte match maar het is ook nog eens superleuk om zelf mooie knopen te maken!

Benodigdheden:
Epoxyhars 1:1 of Sieraden Hars / UV Epoxyhars 
- Siliconen mal knopen 
- Pigmenten, glitter, decoratie naar wens
- Handschoenen
- Mengspatels en cocktailprikkers
- Mengbeker
- Aansteker of heattool
- Keukenpapier en wattenstaafjes tegen knoeien
- Kleding die vies mag worden
- Een goed geventileerde werkruimte

Stap 1: je knoop ontwerpen

Bij een naaipatroon staat meestal aangegeven welk formaat knoop je nodig hebt en hoeveel. Met de siliconen mal voor knopen van itsOkay kan je knopen van 1, 1.5, 2 en 2,5 cm maken. Sommigen hebben een groefje, de anderen weer niet. Meestal maak ik voor de zekerheid meer knopen dan dat ik nodig heb. Dit voor het geval er iets mislukt. Het is ook handig voor wanneer je straks een keer een reserveknoop nodig hebt.

Voor het bepalen van de kleur houd ik pigmenten en decoratie eerst even bij de stof om te kijken of het een goede match is.

Tip: in dit voorbeeld werk ik met de Epoxyhars 1:1 van itsOkay. Deze is goedkoop, maar moet 24-48 uur drogen. Zelf heb ik meerdere knopenmallen, zodat ik in een keer meerdere knopen van hetzelfde formaat kan maken. Als je elke keer 24-48 uur op het drogen van een knoop moet wachten en er 8 nodig hebt, ben je letterlijk een week verder!  Je kan ook gebruik maken van de Sieraden UV Epoxyhars van itsOkay: die is droog met enkele minuten. 

Stap 2: De epoxyhars met pigmenten mengen

Voor het maken van knopen heb je niet zoveel hars nodig, met 10 gram heb je een hele mal al vol. In dit voorbeeld gebruik ik dus de Epoxyhars 1:1. Deze wordt geleverd met één fles hars en één fles verharder. Meng 5 gram hars en 5 gram verharder samen. Meng het goed door en laat het dan een paar minuten rusten om de luchtbelletjes te laten verdwijnen.

Als je meerdere kleuren wilt maken, dan giet je een deel over in een apart mengbekertje en voegt daar de kleurstoffen en decoraties aan toe. Tip: gebruik siliconen mengbekers: deze zijn herbruikbaar!

Stap 3: Decoraties of glitter toevoegen 

Het handigste is om eerst het decoratief materiaal of/en de pigmenten alvast door het bekertje met epoxyhars te roeren. Je kan ook eerst de epoxyhars in de mal gieten en dan pas de glitter er op strooien, maar dit werkt minder precies.

Tip: de glitters zullen snel naar de bodem zakken, dus naar de voorkant van de knoop. Het lijkt soms alsof er niet zoveel glitter in zit omdat je tijdens het maken de achterkant bekijkt. Maar als je de knoop uit de mal haalt zie je al je glitters weer terug. Wees daarom voorzichtig met het toevoegen van glitter als je een wat subtiel resultaat wilt.

Stap 4: Epoxyhars in de mal gieten

De kleine knopen giet ik eigenlijk nooit rechtstreeks in de mal, maar druppel dit heel voorzichtig met een ijscostokje in de mal. Met een cocktailprikkertje kun je nog wat heen en weer schuiven met de glitter.

Als je de mal gevuld is, kan je met een aansteker of andere heattool over de epoxyhars gaan en de luchtbelletjes laten knappen. Dek de mal met de knopen af, zodat er geen stof in kan vallen. Ik gebruik hiervoor een grote deksel van een doos die ik er voorzichtig overheen schuif. En dan is het wachten geblazen!

Stap 5: Knopen uit de mal halen

Vooral de kleine knopen zijn na 24 uur hard genoeg om uit de mal te halen. Doe dit wel voorzichtig, zodat je ze niet buigt. Je kan het beste gewoon 48 uur wachten. Als je last hebt van ruwe randjes kan je deze met een tangetje of schaartje wegknippen.

Ik heb gemerkt dat bij de knopen met vier gaten de epoxyhars wat meer in het midden blijft hangen (tussen de vier kleine uitsteeksels in). Mocht je daar ook last van hebben en is je knoop bol dan kun je dit ook bijwerken met een aardappelschilmesje.

Stap 5: De knopen aan je kleding naaien

Nu is het tijd om je zelfgemaakte epoxyhars knopen aan je kleding te zetten! Zelf ben ik fan van het naaimachinevoetje waarmee je met je machine knopen kunt aanzetten. Uiteraard kan je de knopen ook met naald en draad vastmaken. Hieronder een paar voorbeelden van mijn zelfgemaakte kleding met zelfgemaakte knopen!

Bedankt voor het lezen ik hoop dat jullie er veel aan hebben gehad. Liefs Karin

Heb je vragen of loop je ergens tegen aan? Neem dan contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje bij het Informatie Centrum


Wil jij dit ook maken? 

Epoxyhars 1:1 of Sieraden Hars / UV Epoxyhars 
Siliconen mal knopen 
Pigmentenglitterdecoratie naar wens
Handschoenen

Werk altijd voorzichtig
. Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar de hars het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid.  

Kettingen en hangersOorbellen

2 reacties

Karin

Karin

Hi Barbara, zelf was ik de kleding met zelfgemaakte knopen op 30 graden, en dat heeft nog nooit problemen opgeleverd.

Barbara

Barbara

op wel temperatuur moet wassen .

Laat een reactie achter

Alle berichten worden gecontroleerd voor publicatie