Vóór 23:30 besteld, vrijdag bezorgd!*
Advies van specialisten
Snelle levering!
Gratis verzending vanaf €50,-
Zelf stofknopen maken van epoxyhars - itsOkay

Zelf stofknopen maken van epoxyhars

Ik kwam er toevallig achter dat veel knopen van epoxyhars worden gemaakt. Toen ik ook nog eens een siliconen mal voor knopen kon kopen op de site van ItsOkay, wist ik meteen dat ik mijn eigen ontworpen knopen voor mijn kleding wilde maken. Zo heb ik de perfecte match maar het is ook nog eens super leuk om zelf mooie knopen te maken!

Hoi, leuk dat je deze handleiding leest! Mijn naam is Karin. Behalve het maken van sieraden met epoxyhars, vind ik het heel leuk om mijn eigen kleding te maken. Op mijn blog karinkay.nl kun je daar alles over lezen.

zelf gemaakte stof knopen


Benodigdheden:

Epoxyhars 1:1 of UV Resin
- Siliconen mal knopen

Eventueel:
- Pigmenten (kleuren), glitter, decoratie naar wens
- Handschoenen
- Mengspatels en cocktailprikkers
- Mengbeker
- Aansteker of heattool
- Keukenpapier en wattenstaafjes tegen knoeien
- Kleding die vies mag worden
- Een goed geventileerde werkruimte

benodigdheden zelf knopen maken

Stap 1: je knoop ontwerpen

Bij een naaipatroon staat meestal aangegeven welk formaat knoop je nodig hebt en hoeveel. Met de siliconen mal knopen van itsOkay kan je knopen van 1, 1.5, 2 en 2,5 cm maken. Sommigen hebben een groefje, de anderen weer niet. Meestal maak ik voor de zekerheid meer knopen dan dat ik nodig heb. Dit voor het geval er iets mislukt. Het is ook handig voor wanneer je straks een keer een reserveknoop nodig hebt. Deze kun je dan vastnaaien aan het label aan de binnenkant van je kledingstuk. Zo heb je altijd een reserve knoop in de juiste kleur en maat bij je. 

Voor het bepalen van de kleur houd ik pigmenten en decoratie eerst even bij de stof om te kijken of het een goede match is. Je kan hierin eindeloos variëren.

Tip: in dit voorbeeld werk ik met de Epoxyhars 1:1 van itsOkay. Deze is betaalbaar maar moet 24-48 uur drogen. Zelf heb ik meerdere knopen mallen, zodat ik in een keer meerdere knopen van hetzelfde formaat kan maken. Als je elke keer 24-48 uur op het drogen van een knoop moet wachten en er 8 nodig hebt, ben je letterlijk een week verder!  Je kan ook gebruik maken van de Sieraden UV Epoxyhars van itsOkay: die is droog met enkele minuten buiten in direct zonlicht of onder de UV lamp. 

Stap 2: De epoxyhars met pigmenten mengen

Voor het maken van knopen heb je niet zoveel epoxyhars nodig, met 10 gram heb je een hele mal al vol. In dit voorbeeld gebruik ik dus de Epoxyhars 1:1. Deze wordt geleverd met één fles hars en één fles verharder. Meng 5 gram hars en 5 gram verharder samen. Meng het goed door en laat het dan een paar minuten rusten om de luchtbelletjes te laten verdwijnen.

Als je meerdere kleuren wilt maken, dan giet je een deel over in een apart mengbekertje en voegt daar de kleurstoffen en decoraties aan toe. Tip: gebruik siliconen mengbekers: deze zijn herbruikbaar en dus wat vriendelijker voor het milieu.

Stap 3: Decoraties of glitter toevoegen 

Het handigste is om eerst het decoratief materiaal of/en de pigmenten alvast door het bekertje met epoxyhars te roeren. Je kan ook eerst de epoxyhars in de mal gieten en dan pas de glitter er op strooien, maar dit werkt minder precies en de kans op morsen is groter.

Tip: de glitters zullen snel naar de bodem zakken, dus naar de voorkant van de knoop. Het lijkt soms alsof er niet zoveel glitter in zit omdat je tijdens het maken de achterkant bekijkt. Maar als je de knoop uit de mal haalt zie je al je glitters weer terug. Wees daarom voorzichtig met het toevoegen van glitter als je een wat subtieler resultaat wilt.

Stap 4: Epoxyhars in de mal gieten

De kleine knopen giet ik eigenlijk nooit rechtstreeks in de mal, maar druppel dit heel voorzichtig met een ijscostokje in de mal. Met een cocktailprikkertje kun je nog wat heen en weer schuiven met de glitter.

Als je de mal gevuld is, kan je met een aansteker of andere heattool over de epoxyhars gaan en de luchtbelletjes laten knappen. Doe dit heel kort en zorgvuldig. De mal is gevoelig voor hitte en kan door te lange blootstelling vast smelten aan je project. Dek de mal met de knopen af, zodat er geen stof in kan vallen. Ik gebruik hiervoor een grote deksel van een doos die ik er voorzichtig overheen schuif. En dan is het wachten geblazen!

siliconen mal knopen

Stap 5: Knopen uit de mal halen

Vooral de kleine knopen zijn na 24 uur hard genoeg om uit de mal te halen. Doe dit wel voorzichtig, zodat je ze niet buigt. Je kan het beste gewoon 48 uur wachten. Als je last hebt van ruwe randjes kan je deze met een tangetje of schaartje wegknippen.

Ik heb gemerkt dat bij de knopen met vier gaten de epoxyhars wat meer in het midden blijft hangen (tussen de vier kleine uitsteeksels in). Mocht je daar ook last van hebben en is je knoop bol dan kun je dit ook bijwerken met een aardappelschilmesje.

zelf gemaakte knopen

Stap 5: De knopen aan je kleding naaien

Nu is het tijd om je zelfgemaakte epoxyhars knopen aan je kleding te zetten! Zelf ben ik fan van het naaimachinevoetje waarmee je met je machine knopen kunt aanzetten. Uiteraard kan je de knopen ook met naald en draad vastmaken. Hieronder een paar voorbeelden van mijn zelfgemaakte kleding met zelfgemaakte knopen!

Bedankt voor het lezen van deze handleiding ik hoop dat jullie er veel aan hebben gehad. Liefs Karin

Heb je vragen of loop je ergens tegen aan? Neem dan contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje bij het Informatie Centrum

zelf gemaakte stof knopen


Wil jij dit ook maken? 

Epoxyhars 1:1 of UV Resin
Siliconen mal knopen
Pigmentenglitterdecoratie naar wens
Handschoenen

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Reacties

  • Wat leuk dat je weer het knopen maken hebt ontdekt. Ik heb op een knopen fabriek gewerkt. 50 jaar geleden. Bij ons werden ze gemaakt van of platen. Daar werden ze uit gezaagd. Of staven. En werden ze in plakjes gezaagd. Dat hete rondellen. Een machine met meerde beiteltjes. En boortjes maakte de knoop. Dan gingen ze naar de trommel kamer. Met was korrels. Om de scherpte er af te halen. Dan werden ze verdeeld over de thuis werkers. Die ze op kaartjes naaide Ook waren er knopen die met de hand geboortd werden. Ook waren er die geglanst werden. Of op kleur gespoten. De fabriek bestaat al lang niet meer. Ik heb er gewerkt van mijn 15 tot 17 jaar. En toch was het super leuk werk. En als ik nu lees. Denk ik weer terug.

    TO

    ton

  • 📍 Beste Barbara, bedankt voor je reactie. Zie het antwoord van Karin: wassen op 30 graden zou geen probleem moeten zijn. 📍 Beste Karin, bedankt voor je reactie op de vraag van Barbara! Gr, Stefanie, team itsokay

    KL

    Klantenservice Itsokay

  • Hi Barbara, zelf was ik de kleding met zelfgemaakte knopen op 30 graden, en dat heeft nog nooit problemen opgeleverd.

    KA

    Karin

  • op wel temperatuur moet wassen .

    BA

    Barbara

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.