Wat is er nou mooier, dan een tastbare herinnering van je dierbare die je zelf kunt maken? Een prachtig accessoire met de as van je dierbare, voor altijd vereeuwigd in epoxyhars. Dit kan je nu ook zelf doen en ik laat je stap voor stap zien hoe.
Mijn naam is Maaike Munneke-Merks ik ben sinds 2 jaar bezig met maken van herdenkingssieraden & accessoires. Mijn bedrijf heet ‘As in hars’. Inmiddels krijg ik veel aanvragen en heb ik ook al veel prachtige, unieke en persoonlijke herinneringen mogen maken. Dit varieert van bijv. ringen tot aan grote windvangers. Ik mag voor jullie deze mooie handleiding schrijven. Omdat ik herinneringen maak die emotionele waarde hebben, ben ik constant op zoek naar de juiste producten. Soms zitten er net teveel luchtbellen in, is het te vloeibaar of juist te dik om te gieten. Ik gebruik het liefst de UltraEpoxy premium art epoxyhars. Het resultaat hiermee is erg mooi, zonder luchtbellen. Ook de siliconen mallen van itsOkay zijn fijn in gebruik en alles wordt altijd snel geleverd.
As herinnering maken
Hoe bijzonder is het om het as van een geliefde te verwerken in een prachtig, tastbaar object dat je altijd bij je kunt houden? Denk bijvoorbeeld aan een uniek sieraad of een hartjes vorm.
Het bewaren van de as van een dierbare op een mooie en persoonlijke manier kan een klein stukje troost bieden. Het zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat jouw dierbare nog steeds een beetje bij je is. Er zijn tegenwoordig veel verschillende manieren om as te bewaren, zoals in een urn of verwerkt in een steen. Maar steeds vaker wordt ervoor gekozen om as te verwerken in onze epoxy. Vaak wordt daarbij ook het rouwboeket of andere symbolische bloemen verwerkt, waardoor het geheel nog meer betekenis krijgt. Benieuwd hoe je dit doet? Lees snel verder.
Hoe maak je een assieraad?
Stap 1: Voorbereiding
Als eerst zet ik alles klaar. Ik maak gebruik van de Epoxy giethars (UltraEpoxy Premium), omdat in deze epoxy weinig luchtbellen ontstaan. Ga transparant gieten? Voeg dan altijdUV blockertoe aan jouw epoxy mengsel. Epoxy vergeelt op de lange termijn. Door gebruik van een UV blocker voorkom je vergeling.
Omdat ik een hartje in een hartje ga verwerken, kies ik voor de siliconen mal steentjes. In deze mal zit ook een vormpje van een hartje. Het is een mooi subtiel hartje die ik ga verwerken in de grotere hartjes mal.
Tandenstokertje, handschoentjes, kleding die vies mag worden, aansteker, plastic bakje en een weegschaal
Stap 2: Maken van het hartje van as
We beginnen als eerst met het maken van het kleine hartje van as. Hiervoor heb je de siliconen mal kleine cabochons nodig. Ik maak hiervoor een beetje epoxyhars aan. Je hebt niet zoveel nodig want het vormpje in deze mal is erg klein. Nadat ik de epoxyhars heb gemengd, laat ik het even rusten. Dit zodat alle luchtbellen kunnen knappen. Als ik de epoxy ongeveer 15 minuten heb laten staan, meng ik de epoxyhars met de as. Ook na het roeren van het epoxy en as mengsel, kunnen luchtbellen ontstaan. Ook dit laat ik dan even staan zodat de luchtbellen eruit kunnen.
Nadat ik de epoxyhars heb laten rusten, giet ik voorzichtig het epoxy- en as mengsel in de siliconen mal. Laat 12-24 uur uitharden voordat je het uit de mal haalt.
Stap 3: Het hartje van as verwerken in de eerste laag
Als het hartje van as klaar is, kan ik deze verwerken in een eerste transparante laag epoxyhars. Dit laat ik transparant, zodat het hartje van as goed zichtbaar is en dit ook een mooi 3D effect geeft. Meng een kleine hoeveelheid epoxyhars voor in de siliconen mal die we gaan gieten. Laat de epoxy weer even rusten, zodat alle luchtbellen kunnen knappen.
Ik dip hierna het hartje van as even door de epoxyhars, voordat ik deze in de mal leg. Zo voorkom je dat er luchtbellen onder het hartje ontstaan als je het transparante laagje giet. Daarna leg ik het hartje van as mooi recht in de grotere mal en giet ik de transparante epoxyhars eroverheen tot hij helemaal ondergedompeld is. Ook deze transparante laag laat ik minimaal 24 uur uitharden, voordat ik de volgende laag giet.
Stap 4: De laag met decoraties
De transparante laag was binnen 24 uur uitgehard en ik kan nu verder met de volgende laag. Hiervoor gebruik ik goudvlokken met een soort parelmoerige glans. Je kan natuurlijk zelf kiezen wat je het mooiste vind, of gebruiken als ‘achtergrond’ laag. Na het mengen laat ik de epoxyhars even rusten om de luchtbellen te laten knappen. Ik voeg een beetje goudvlokken toe aan de epoxyhars en meng dit weer goed. Na ongeveer een half uurtje giet ik deze laag in de mal. Deze laag laat ik 24 uur uitharden.
Stap 5: De creatie uit de mal halen
Hij is klaar! Na wat dagen geduld, kan ik hem eindelijk uit de mal halen. En wat is hij mooi geworden! Het resultaat is prachtig, vooral met de kleuren van de goudvlokken. De siliconen mal hartje heeft van zichzelf een schitterende bolling, waardoor het eindresultaat ook een mooi 3D effect heeft. Het hartje van as is mooi zichtbaar. Zo heb je je zelfgemaakte, unieke en dierbare herinnering gemaakt van as en epoxy.
As verweken in epoxy tips
Let erop dat echt as zwaar is en in epoxy kan zinken. Let hierop als je as op een bepaalde manier wilt verwerken.
Als je de as vermengd met epoxy, komen hier veel luchtbellen bij vrij. Giet je te snel, ontstaan er veel luchtbellen in resin art kunstwerk. Dit maakt het kunstwerk extra kwetsbaar en minder mooi.
Let op dat bij het verwijderen van de lichtbellen de siliconen mallen niet ‘verbrand’ met een brander. Bij teveel hitte kan een mal smelten en vastplakken aan de epoxy.
Kun je as in epoxy doen?
Ja, je kunt as in epoxy doen. Het gieten van as in epoxyhars is de laatste jaren steeds populairder geworden. Deze techniek biedt de mogelijkheid om de as van een overleden dierbare of huisdier op een blijvende manier te bewaren en te koesteren. Onze UltraEpoxy maakt het mogelijk om jouw dierbare herinnering voor altijd vast te leggen.
Voordat je aan de slag gaat met as, kun je het beste eerst oefenen met zand, omdat dit veel lijkt op as. Op deze manier kun je vertrouwd raken met het proces.
Meng de as voorzichtig door de epoxy en roer gedurende 4 minuten grondig. Schraap ook over de bodem en langs de randen van de mengbeker. Giet het epoxymengsel in een mal en laat het geheel 24 uur uitharden. Een mal die vaak wordt gebruikt is bijvoorbeeld de kleine siliconen mal hartjes. Daarna kun je het uitgeharde kunstwerk verwerken in een groter harsproject, zodat het mooi in de gewenste vorm blijft.
Meer informatie?
Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag. Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum.
Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.
Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.