Ster maken: in 4 stappen - itsOkay

Ster maken: in 4 stappen

Maak eenvoudig een mooie ster met slechts een aantal benodigheden. De ster ziet er indrukwekkend uit, maar is snel te maken en het kan bijna niet misgaan. Ik ga je uitleggen hoe ook jij deze mooie creatie kunt maken!

Maar voor ik dat doe zal ik iets meer over mijzelf vertellen. Ik ben Patricia, 40 jaar en in het dagelijks leven stewardess. Ik maak zelf veel creaties van epoxyhars, maar ik heb meer hobby’s. Zo maak ik ook dingen van hout waar ik ook zelfs een webshop voor heb: Crea-Hout. Op Instagram heet ik CreaPatanda. Voor nu ga ik jullie laten zien hoe je mooie kerst sterren kunt maken. 

Benodigdheden

 Niet essentieel, maar wel handig: 

DIY kerst ster maken

Ik ben zelf gek op glitters. Maar dat heb ik voor deze blog maar eens overgeslagen, omdat je met de kleurpigmenten ook veel kunt bereiken. Ik heb de volgende kleurstoffen gebruikt:

Ik werk ook graag met meerdere kleuren en heb de sterren dus ook uit meerdere kleuren opgebouwd. Je kunt natuurlijk zelf kiezen met welke kleuren jij jouw ster wilt maken. Laten we snel aan de slag gaan met de uitleg, zodat ook jij snel zo’n mooie ster in huis hebt. Ik heb 2 sterren gemaakt, maar ik zal de rood/groen/witte in de uitleg gebruiken.

DIY kerst ster maken


Stap 1. Epoxyhars mengen en kleuren 

Voor deze handleiding gebruik ik de UltraEpoxy omdat deze heel goed en goedkoop is. Je kunt ook kiezen voor een andere epoxyhars. Voor de ster is intotaal ongeveer 110 gram nodig. Ik heb de ster in 2 etappes gemaakt. Eerst de kleuren en daarna de achtergrond.
Ik heb met de ultraepoxy gewerkt, welke een mengverhouding van 100:60 heeft. Gebruik voor het eerste gedeelte ongeveer 50 gram epoxyhars. Weeg dit af in de verhouding 31 gram van deel A en 19 gram van deel B.  Meng deze 3 minuten goed door. Ik heb daarna de ultraepoxy in 3 bakjes verdeeld. 1 voor sparkling white, het minste voor het middelste rondje, dit is ongeveer 5 gram. 1 voor rood, waarvan ik het meeste in een bakje deed voor de grotere punten, wat ongeveer op 28 gram neerkomt en 1 voor groen die ik gemiddeld gevuld heb voor de kleinere punten wat ongeveer 17 gram is. Het is een beetje gokken met de hoeveelheden.

Tip: Indien je epoxyhars over hebt kun je altijd nog een kleine mal vullen. Ik heb hiervoor altijd mallen van hangers liggen welke dan weer leuke resultaten geven. 

DIY kerst ster maken


Stap 2. Gieten

Zodra de epoxyhars goed gekleurd is gaan we de mal vullen. Let goed op welke kleur je hebt gemengd voor welke punt. Ik heb in een kruis gewerkt voor een leuk effect. Dus voor rood heb ik boven, onder, links en rechts gebruikt en voor groen de schuine punten. Doe voorzichtig met gieten. Het kan zijn dat er door het statische van de mal wat epoxy langs de zijkant druppelt. Haal dit met een babydoekje weg, zodat je mal weer schoon is wanneer je de volgende laag gaat gieten.

Tip: Als je luchtbelletjes wilt weghalen, welke er niet veel zullen zijn, doe dan heel voorzichtig met je gasbrander of aansteker. Je wilt niet dat je de siliconen mal raakt, door de hitte kan deze smelten en aan je epoxy werkje vast gaan zitten en dan is je mal stuk. Wees hier dus erg voorzichtig in. 

DIY kerst ster maken


Stap 3. De achtergrond kleuren en gieten

Na het vullen van de eerste laag kleuren laten we deze minimaal 8 uur uitharden om te voorkomen dat de achtergrond gaat vermengen met de kleuren van de punten. Voor de achtergrond kun je 60 gram epoxyhars afwegen. Dit is 38 gram van deel A en 22 gram van deel B. Roer deze weer 3 minuten goed door en voeg daarna de supreme white pigment pasta toe. Dit maakt een mooie dichte witte kleur voor de achtergrond zodat het rood en groen er goed uitkomen. De sparkling white van het midden is door deze egale witte achtergrond kleur ook goed te zien. Zodra de epoxyhars gemengd en gekleurd is gieten we de mal helemaal vol. Ook hier geldt weer, als je luchtbelletjes wilt weghalen doe dit dan voorzichtig. 

DIY kerst ster maken


Stap 4. Uit de mal halen

Laat de epoxyhars minimaal 24 uur uitharden nadat je de laatste laag erin hebt gegoten. Nu volgt de laatste stap en dan is je ster klaar. Het leukste van alle epoxyhars werkjes vind ik zelf het uit de mal halen. Dan zie je namelijk je eindresultaat. Dus wacht niet langer en haal die ster uit de mal. Kijk even naar je prachtige resultaat. Geniet er even van hoe mooi hij geworden is. Laat hem daarna aan iedereen zien en maak ondertussen meteen een nieuwe, in andere kleuren of misschien wel dezelfde kleuren, omdat ik zeker weet dat meerdere mensen zo’n mooie ster zouden willen.

De andere ster met goud, zilver en zwart heb ik op dezelfde manier gemaakt, alleen met andere kleuren gewerkt. Voor het middelste rondje heb ik goudvlokken in ultraepoxy gebruikt. Dit geeft een mooi effect. De zwarte achtergrond laat de kleuren ook weer mooi uitkomen. Zo kun je veel variëren met kleuren. Er ligt er nu een klaar met pastel kleuren en ik ga ook nog een glitter variant maken!

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.