Zelf Kralen Maken van Epoxy giethars - itsOkay

Zelf Kralen Maken van Epoxy giethars

In deze handleiding leer hoe je zelf kralen kunt maken. Je kunt eenvoudig kralen maken in alle kleuren die je wenst, om hier vervolgens sieraden van te maken.  

Hoi, leuk dat je deze handleiding leest! Mijn naam is Karin en sinds eind 2020 ben ik begonnen met maken dingen met epoxyhars zoals knopen, kralen en meer. Met epoxyhars kun je alle kanten op en het is natuurlijk superleuk om iets te dragen wat perfect bij je outfit past!

In deze handleiding lees je mijn tips en tricks over het maken van je eigen kralen. Op mijn blog karinkay.nl kun je daar alles over lezen.

zelf kralen maken van epoxy resin giethars


Benodigdheden voor het maken van kralen:

Gereedschappen / tools

Siliconen mallen kralen

De mallen voor het maken van kralen bevatten allemaal zes kraaltjes. Wil je veel kralen maken die er hetzelfde uitzien? Dan kun je beter meerdere mallen tegelijkertijd gebruiken, want het is moeilijk om exact dezelfde opnieuw te maken. 

Er zijn mallen voor ronde, vierkante of platte kralen. Qua formaat kun je kiezen uit 12 of 16 mm. In mijn project heb ik alleen de ronde gebruikt, en dan zowel 12 als 16 mm. In het midden van de mal zit een ‘stokje’ waarmee dus de opening in de kraal ontstaat. Je hoeft dus achteraf niet moeilijk te doen en nog een gaatje in de kraal te boren!

Stap 1: Epoxyhars voorbereiden

Als de epoxyhars 1:1 gebruikt, gebruik dan van elk flesje evenveel vloeistof en roer deze goed door. Als je alleen de kralen maakt heb je heel erg weinig hars nodig en heb je al genoeg aan zo’n 10 gram. Daardoor is het eigenlijk handiger om de sieraden hars te gebruiken, omdat deze al kant-en-klaar is en je dit niet hoeft te mengen. 

Laat de hars dan na het roeren een paar minuten staan, zodat de belletjes verdwijnen. Voeg vervolgens je pigmenten toe om de  hars een mooie kleur te geven. Een paar druppeltjes zijn al genoeg. Je kunt nu ook decoraties toevoegen zoals glitter, maar zorg ervoor dat het niet te groot en zwaar wordt, want dan zakt de decoratie naar een kant van de kraal.

Stap 2: De epoxyhars in de mal druppelen

Het is best een uitdaging om de mallen vol te gieten of druppelen. De opening is namelijk erg klein, waardoor je heel precies moet werken. Vooral bij de kleinste kralen is het best een uitdaging om er geen smeerboel van te maken. Je kunt dit op de volgende manieren aanpakken:

  • Schenk de hars heel erg langzaam in de mal. Je gebruikt al snel te veel hars waardoor de mal overstroomt. Ga dus heel zorgvuldig te werk.
  • Toch last van overstromingen? Gebruik dan een mengspatel of pipet. Laat de hars vanaf een mengspatel voorzichtig in de mal druppelen, en druppel steeds bij totdat de kraal vol zit. Een andere manier is met een pipet. Knijp in het bolletje van de pipet, en steek hem vervolgens in de hars. Laat dan het bolletje weer los, zodat de pipet zich volzuigt met hars. Controleer eerst even of je geen luchtbelletjes hebt, en knijp de pipet dan weer uit in de mal.
epoxy giethars mengen met pigmenten


Zorg ervoor dat de mal niet te vol zit, want dan zal het gaatje van de kraal verstopt raken. Normaal gesproken kun je met een aansteker of heattool de belletjes laten knappen, maar omdat de bovenkant van de mal zo klein is, heb je hier weinig last van.

Stap 3: Wachten

En nu komt het moeilijkste: wachten! Bij de sieradenhars wacht je tussen de 10 tot 45 minuten, afhankelijk van hoe zonnig het is. Bij de gemengde hars duurt het zo’n 24 uur voordat je ze uit de mal kunt halen.

Stap 4: Kralen uit de mal halen

Als de kralen uitgehard zijn, mag je ze eindelijk uit de mal halen! Het kan moeilijk zijn om ze uit de mal te halen omdat de opening zo klein is. Druk daarom tegen de onderkant van de kraal zodat de mal binnenstebuiten keert. Als er toch iets te veel hars aan de bovenkant van de kraal zit, kun je dit voorzichtig weghalen met een mesje.

siliconen mal kralen

Stap 5: Sieraden maken

Je kunt nu de kralen samenstellen tot een uniek sieraad. Je kunt ze aan elkaar rijgen of knopen aan een koordje voor een armbandje of wax koord ketting. Je kunt ook een grote kraal als hanger gebruiken, zoals ik heb gedaan. Met oorbelhaakjes kun je ook leuke hangende oorbellen maken met een of meerdere kraaltjes. Kortom: je kunt echt alle kanten op met je kralen om leuke  zelfgemaakte sieraden te maken!

kralen gemaakt van epoxyhars

Ik hoop dat je wat aan deze handleiding hebt gehad. Ik wens iedereen heel veel knutselplezier.

Liefs, Karin

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.