Vóór 23:30 besteld, morgen bezorgd!*
Advies van specialisten
Snelle levering!
Gratis verzending vanaf €50,-
Zelf leuke boekenleggers maken! - itsOkay

Zelf leuke boekenleggers maken!

In deze handleiding legt Petra jou stap voor stap uit hoe je 3 soorten boekenleggers kan maken: met glitter, bloemen en met een tekst/naam.

Mijn naam is Petra Laan, 34 jaar. Ik heb al meerdere blogs geschreven voor itsOkay. Ik ben te vinden op Instagram en Facebook onder de naar DoorPetra. Hier post ik regelmatig leuke creaties van mijn kaartjes, baby cadeautjes, epoxy sieraden en sleutelhangers. 

Wat heb je nodig: 
- Epoxyhars 1:1 giethars: dit is hars voor grote oppervlaktes
Siliconen Mengbekers (of eigen wegwerpbekertjes)
Siliconen epoxy mal boekenlegger
Werkhandschoenen
Gedroogde bloemen of Glitters of pigmenten
- Roerstokjes (ik gebruik ijslolly stokjes)
- Tekst van een snijplotter of een permante stift
* Werk altijd met handschoentjes en een mondkapje

Eventueel:
Siliconen mat 
- Babydoekjes (voor het geval je knoeit)
- Tassels (hippe kwast voor aan je boekenlegger)
- Heat gun of aansteker (om de belletjes in de hars te laten knappen)

Voorbereiding

Voor de boekenleggers die ik in deze blog ga maken kies ik voor Epoxyhars 1:1. De epoxy bestaat uit twee componenten: een hars en een verharder. De mengverhouding is heel makkelijk, namelijk 1:1. Ik weeg eerst 10 gram component A, de epoxyhars, en daarna weeg ik 10 gram component B, de epoxyverharder. Dus ik maak totaal 20 gram epoxyhars klaar, dit is ruim voldoende voor één boekenlegger.

Lees altijd de gebruiksaanwijzing voor je gaat gieten. De gebruiksaanwijzing staat op de verpakking en de productpagina van de Epoxyhars – 1:1 giethars.

Boekenlegger met glitter

Zorg er altijd voor dat je werkplek goed bedekt is en dat de tafel of je ondergrond waterpas is. Als de siliconen mal schuin ligt en je hebt al gegoten gaat de epoxyhars schuin opdrogen: dat wil je niet. Voor deze eerste boekenlegger gebruik ik alleen glitters.


Stap 1: Epoxyhars mengen

Maak 20 gram epoxyhars klaar in een klein mengbekertje of een siliconen mengbeker. Gebruik hier bij handschoenen en zorg ervoor dat je werkt in een goed geventileerde ruimte en draag eventueel een mondkapje. 

Stap 2: Glitters aan de epoxyhars toevoegen

Doordat glitters en andere decoraties in epoxyhars naar de bodem zakken, gebruik ik altijd lekker veel glitters. Voeg één of meerdere kleuren glitter toe. Roer dit goed door de epoxyhars en laat even staan zodat de luchtbellen er grotendeels uitgaan.

Stap 3: Vul de mal

Vul de mal met de epoxyhars die je gemend heb met de glitters. Voor het mooiste resultaat zorg je ervoor dat de mal net over het randje gevuld is (iets voller). Je ziet dan een bolling van hars in de mal ontstaan. De epoxyhars krimpt altijd iets in het hardingsproces. Op deze wijze hard de epoxyhars mooi vlak uit. Als je dit niet doet kunnen er scherpe randjes ontstaan als het uitgehard is.
Ga tot slot voorzichtig met een heattool (aansteker bijvoorbeeld) langs de epoxyhars en laat de belletjes knappen.

Stap 4: Uit de mal halen

Dit is mijn favoriete stukje! Na 24 tot 48 uur is de boekenlegger uitgehard en kan je hem voorzichtig uit de mal halen. Versier de boekenleggers met een leuke tassel en maak iemand er blij mee (een tassel is een hip kwastje).


Boekenlegger met glitter en pigmenten

Voor deze boekenlegger gebruik ik glitters en pigmentkleuren.

Stap 1: Epoxyhars mengen

Maak 20 gram epoxyhars klaar in een klein mengbekertje of een siliconen mengbeker. Gebruik hier bij handschoenen en zorg ervoor dat je werkt in een goed geventileerde ruimte en draag eventueel een mondkapje. 

Stap 2: Pigment toevoegen

Ik doe van de 20 gram epoxyhars ongeveer 15 gram in een apart bekertje. Hier voeg ik wit dekkend pigment aan toe. Vier druppels is vaak al genoeg. Je ziet in de foto hieronder dat ik vier druppels heb toegevoegd aan de hars in het mengbekertje. Je kan ook kiezen voor een beetje metallic parelmoer wit pigment. Roer de pigmenten die je kiest rustig door de epoxyhars en laat even staan zodat de luchtbellen knappen.

Stap 3: Glitters toevoegen

Ik voeg aan de overgebleven 5 gram epoxyhars glitters toe. Roer dit goed en laat het even staan. Gebruik hier bij handschoenen en zorg ervoor dat je werkt in een goed geventileerde ruimte en draag eventueel een mondkapje. 

Stap 4: Vul de mal

Aan de onderkant van de mal giet ik de epoxyhars met glitters en aan de bovenzijde de epoxyhars met het pigment. Zorg ervoor dat de hele mal goed bedekt is met epoxyhars voor het mooiste resultaat. Druppel voorzichtig een beetje hars bij met bijvoorbeeld een ijslolly stokje zodat de mal goed gevuld is.
Ga tot slot voorzichtig met een heattool (aansteker bijvoorbeeld) langs de epoxyhars en laat de belletjes knappen.

Stap 5: Uit de mal halen

Na 24 tot 48 uur is de boekenlegger uitgehard en kan je hem voorzichtig uit de mal halen. Je hebt nu een leuke boekenlegger gemaakt met twee kleuren. Als de boekenlegger nog flexibel is, is hij nog niet volledig uitgehard.

Boekenlegger met droogbloemen en tekst

Deze boekenlegger ga ik in twee keer gieten. Dus ik maak eerste de basis (onderkant klaar) en later gaat er nog een laagje overheen als er tekst op de onderste laag staat. Je kunt een tekst als afbeelding op je computer uitprinten, uitknippen en plastificeren, een sticker gebruiken, met een permanente stift aanbrengen of zoals ik met een snijplotter machine maken. 

Stap 1: Epoxyhars mengen

Maak 20 gram epoxyhars klaar in een klein mengbekertje of een siliconen mengbeker. Gebruik hier bij handschoenen en zorg ervoor dat je werkt in een goed geventileerde ruimte en draag eventueel een mondkapje. 

Stap 2: Vul de mal

Vul de mal met de epoxyhars, doe deze niet helemaal vol want er komt nog een twee laagje overheen.

Stap 3: Bloemetjes toevoegen

Voeg nu een aantal gedroogde kleine bloemetjes toe, doe dit voorzichtig want gedroogd bloemetjes zijn erg kwetsbaar. Ik voeg ook een beetje goudfolie toe voor de shine. Ik gebruik hiervoor een cocktailprikketje. Als alle bloemetjes in de epoxyhars liggen wacht je een dag. Zodoende hard dit laagje uit en kan je hier straks de volgende laag overheen gieten. Als je dit in één keer zou doen, dan zakken de bloemen helemaal naar beneden en dat is niet mooi. Gebruik nooit verse bloemen: dan gaat het rottingsproces van de bloemen verder in de hars. Ze moeten plat en kurkdroog zijn!

Stap 4: Tekst toevoegen

Ik heb een tekst uitgesneden met mijn plotter machine, maar je kunt een tekst ook  als afbeelding op je computer uitprinten, uitknippen en plastificeren, een sticker gebruiken, met een permanente stift aanbrengen of zoals ik met een snijplotter machine maken. Deze stap kan je natuurlijk ook overslag als je geen tekst wilt.

Stap 5: Epoxyhars klaar maken

Maak 5-10 gram epoxyhars klaar voor het laatste laagje die je hij erbovenop gaat gieten. Gebruik hier bij handschoenen en zorg ervoor dat je werkt in een goed geventileerde ruimte en draag eventueel een mondkapje. 

Stap 6: Vul de rest van de mal

Vul nu de mal tot er een bolling ontstaat. Zorg er ervoor dat alle decoraties en de tekst goed bedekt zijn met epoxyhars. Ga tot slot weer voorzichtig met een heattool over de epoxyhars heen en laat de belletjes knappen.

Stap 7: Uit de mal halen

Na 24 tot 48 uur is de boekenlegger uitgehard en kan je hem voorzichtig uit de mal halen. Je hebt nu een leuke boekenlegger gemaakt met bloemetjes en eventueel een tekst.
Door het kleine gaatje in de bovenkant van de mal kan je een leuke tassel doen, dit maakt de boekenlegger helemaal af! Heel veel plezier met het maken van je boekenleggers! Liefs, Petra.

Wil jij dit ook maken? 
- Epoxyhars 1:1 giethars: dit is hars voor grote oppervlaktes
Siliconen Mengbekers (of wegwerpbekertjes)
Siliconen mal boekenlegger
Werkhandschoenen
Gedroogde bloemen

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Reacties

  • Beste Mieke, Bedankt voor je reactie. De meeste klanten laten het lint aan de bovenzijde uitsteken, maar dit kan natuurlijk ook aan de onderzijde. Het is maar net wat iemand mooi vind. Bij onze boekenlegger mal is het beide mogelijk! Groetjes Petra, team itsOkay

    KL

    Klanten service itsOkay

  • Mag ik vragen waarom velen boekenleggers maken met het gaatje en het lint bovenaan? Ik maakte 1x zelf een boekenlegger, speciaal bestemd voor mijn Bijbel, maar liet de versiering onderaan bengelen. Zie foto’s als voorbeeld: https://yoo.rs/het-liefdeskruisje-1524762119.html?Ysid=65153

    MI

    Mieke Van Liefde

  • 📍 Beste Nelly, bedankt voor je reactie. Leuk om te lezen dat je het een leuke blog vindt. Het gaatje zit al verwerkt dmv een uitsparing in de mal. Dus die komt automatisch in je boekenleggers. De tassels zijn te bestellen in onze webshop. 📍Beste Monica, bedankt voor je reactie! Wat fijn dat je de blog leuk vond en er snel mee aan de slag gaat. We zijn erg benieuwd naar je creatie. Gr, Stefanie, team itsokay

    KL

    Klantenservice Itsokay

  • Ik popel om te beginnen met de boekenleggers! In welk stadium breng je het gaatje aan voor de tassel? En waar kan ik deze bestellen? Bij voorbaat dank voor de mooie uitleg. Ik ga zsm aan de slag. Warme groet!

    NE

    Nelly Krijntjes

  • Ik heb alles besteld en ga er maandag mee aan de slag met mijn dochter. Bedankt voor de leuke blog!

    MO

    Monica Jongsema

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.