Knutselen met Epoxyhars en het thema: Herfst - itsOkay

Knutselen met Epoxyhars en het thema: Herfst

In deze handleiding vind je een gaaf idee om de wandeling in het herfstbos nog leuker of interactiever te maken. Om met een vriendin te maken, met een (klein)kind of gewoon een momentje voor jezelf. 

De geur van het magische herfst bos, de paddenstoelen, het zachte groene mos. Een heerlijke en natuurlijke sfeer om je in op te laden, te verbinden met de natuur, te ontspannen en dat alles in een uniek hangertje. Voor deze hangers werk je met epoxy, potgrond/grind/zand en blaadjes, mos, bloemen en paddenstoelen in een open bedel.

Hoi kunstenaars, hobbyisten en creatievelingen! Mijn naam is Jessica Immen-van Ophem, 38 jaar. Als kunstenares maak ik veel kleurrijke dingen zoals: schilderijen voor binnen en buiten, resin art geodes, piramides en tafeltjes, kunstkaarten met bijenwas, kleigodinnen, dromenvangers en sieraden met edelstenen. Je kunt alles lezen over wat ik doe en maak op mijn website, Facebook en Instagram. 

Wat heb je nodig:

Stap 1: Kies welke hars je wilt gaan gebruiken 

Ik geef in deze handleiding 2 opties voor het maken van deze super leuke herfst hangers. De ene hanger is gemaakt met UV epoxyhars en de andere met de 1 op 1 giethars van ItsOkay.

De voordelen van de UV resin van itsOkay zijn dat het snel droogt (enkele minuten!) onder een uv led lamp of in direct zonlicht. Je hebt snel resultaat en je kunt doorwerken. Met ongeveer een half uurtje is jouw creatie klaar.
De voordelen van de 1:1 Epoxyhars van itsOkay zijn dat je minder kans hebt op luchtbellen en dus een gladder en mooi helder resultaat krijgt. Je moet wel 24-48 uur wachten per laagje die je maakt. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de 1 op 1 epoxyhars dus je hebt hierbij wel wat meer geduld nodig i.v.m. het uithardingsproces.

Stap 2: Spullen verzamelen

Zorg dat je alle benodigdheden gekocht hebt en zorg voor een nette en schone, stofvrije werkplek. De paddenstoelen die ik heb gebruikt zijn echte gedroogde mini paddenstoelen gevonden in het bos! Maar je kunt ook de 'neppe' paddenstoelen van itsOkay gebruiken. Verf ze even in een andere kleur als je wit niet mooi vindt. Laat het goed drogen. Het mos en groene blaadjes zou je zelf buiten kunnen zoeken en laten drogen of koop ze ergens waar dat kan.

Zelf paddenstoelen gevonden in het bos?¬†Borstel ze met een tandenborstel schoon en laat de paddenstoelen een kort drogen in een oven van ongeveer 60¬įC. Dep het vrijgekomen vocht weg met keukenpapier en draai ze om en laat opnieuw drogen.¬†

Stap 3: Bevestig het open bedel aan de tape

Nu je alle spullen voor je hebt staan, knip je eerst een stukje van ongeveer 10cm af van de open bedelen tape en leg je het ronde bedel op het plak gedeelte, zodat de randen goed blijven plakken. Als dit niet goed gaat, gaat de epoxy eronderdoor vloeien. Ik maak gelijk meerdere hangertjes. Jij ook? Deze open bedeltjes hebben een hangertje die iets dikker/boller is, waardoor de ondergrond niet vlak ligt. Je kunt het ergens opzetten en het gedeelte van de hanger uit laten steken. Dan ligt de bedel goed plat. 

Stap 4: De eerste laag epoxyhars (bodem)

Als eerst maak je een heel dun laagje, maar wel dat de hele onderste laag bedekt ligt met epoxy. Je giet hem dus niet vol. We bouwen de lagen namelijk op zodat diepte ontstaan. Daarom is het belangrijk in dunne laagjes te werken. Laat deze laag 30 tot 60 seconden harden onder de UV led lamp.

Stap 5: De tweede laag epoxyhars met hierin de herfst decoraties

Druk de decoraties goed aan in de epoxy. Ik had wat echte gedroogde paddenstoelen. De ene was wat dikker dan de andere. Let erop dat de paddenstoel die je gebruikt niet te dik is, anders gaat het uitsteken. Ik heb sommige paddenstoelen iets kleiner gemaakt door er een stukje vanaf te knippen. Dan was dat probleem ook weer opgelost. Je hebt wel kans dat er luchtbellen ontstaan bij het plaatsen. Door warmte kun je deze verwijderen of met bv een van de tools. Leg dit weer onder de UV led lamp voor 30-60 seconden.

Stap 6: Grond, grind of zand aanbrengen

Pak een bekertje en strooi hierin wat zand, grond of grind. Meng hierbij wat druppels epoxyhars. Het wordt een plakkerig papje. Met 1 van je tools kun je een klein beetje grond, zand of grind toevoegen aan de hanger. Gebruik maar een klein beetje, zodat ongeveer ¬ľ tot 1/3¬† van de hanger bedekt ligt. Verdeel het netjes en plaats dan de hanger weer onder de UV led lamp voor 30-60 seconden. Vul dan het gedeelte daarboven op met epoxy tot aan het grondgedeelte.

Stap 7: Het mos toevoegen

Hierna kun je een stukje mos toevoegen of droogbloemen aan de onderzijde van het grondgedeelte. Doop het mos dan voorzichtig in de epoxy en ze het op de juiste plaats. Wederom laat je het uitharden onder de UV led lamp voor 30-60 seconden.

Stap 8: De laatste laag epoxyhars om je werkje af te sluiten

Breng nu de laatste laag aan. Je verdeelt de epoxy helemaal over je gemaakte werkje. Let op dat je niet over de randen giet. Heb je een mooie volle laag gemaakt? Dan plaats je de hanger weer 30-60 seconden onder de UV led lamp. Is jouw hanger nog iets plakkerig? Laat hem dan wat langer uitharden. Draai de tape om als de bovenkant goed hard is zonder de tape te verwijderen en laat de onderkant ook goed drogen.

Trek dan de tape van de hanger af en plaats ook de onderkant nog een tijdje onder de UV led lamp.

Stap 9: Afwerking

Als het nodig is, kun je de hanger afwerken met een sealer van itsOkay of een laagje transparante nagellak. Dit breng je op beide kanten aan, maar eerst bijvoorbeeld aan de achterkant. Deze laag laat je drogen en daarna breng je de sealer aan de voorzijde van de hanger op. Laat deze laag ook goed drogen en dan is je hanger bijna klaar!


Pak een kettinkje en hang jouw gemaakte hanger eraan en nu kun je jouw super leuke natuurhangertje showen! Veel plezier ermee!

Wil jij dit ook maken? 
- UV resin van itsOkay of 1:1 Epoxyhars van itsOkay
- Open bedelen
- Handschoenen
- Edelstenen of steentjes uit het bos
- Mengbekertjes

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum. 

Reacties

 • Beste Marianne, Bedankt voor je reactie. Als je natuurlijk producten wilt verwerken in hars/epoxy dan is het belangrijk om er voor te zorgen dat deze gedroogd zijn. Deze deze niet goed gedroogd dan bestaat de kans dan er een rottingsproces optreedt in harde hars/epoxy. Succes ermee! Groetjes Petra, team itsOkay

  KL

  Klanten service itsOkay

 • Hallo even een vraag, kun je ook werken met verse materialen. b.v bloemen of blaadjes moet alles.eerst drogen. Alvast bedankt.

  MA

  Marianne

 • ūüďćBeste Lia, bedankt voor uw reactie. U kunt na het schuren er een laagje blanke nagellak op doen voor de glans. Gr, Stefanie, team itsokay

  KL

  Klantenservice Itsokay

 • Ik maak de sieraden maar hoe krijg ik dat ze aan de buiten kant de laatste exposy mooi afgewerkt zijn want het is bij mij rafelig heb het beetje opgeschuurd maar Wordt niet echt mooi graag hoor ik hoe ik dat moet doen groet lia

  LI

  Lia koolbergen

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is d√© Epoxy Specialist van Nederland en Belgi√ę. Sinds 2018 actief en dus al meer dan¬†6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.