In 9 stappen een Resin Art Geode Maken met Epoxyhars! - itsOkay

In 9 stappen een Resin Art Geode Maken met Epoxyhars!

Een geode of druse is een holle, of gedeeltelijk holle, steen die aan de binnenkant begroeid is met kristallen. Echte geode's zijn erg duur. Met epoxy giethars kan je er zelf makkelijk eentje maken geheel naar eigen wens!

Hoi kunstenaars, hobbyisten en creatievelingen! Mijn naam is Jessica Immen-van Ophem, 38 jaar. Als kunstenares maak ik veel kleurrijke dingen zoals: schilderijen voor binnen en buiten, resin art geodes, piramides en tafeltjes, kunstkaarten met bijenwas, kleigodinnen, dromenvangers en sieraden met edelstenen. Je kunt alles lezen over wat ik doe en maak op mijn website, Facebook en Instagram

Het maken van geodes is een populaire bezigheid binnen de resin art community. En dat is niet voor niets, want ze zijn super mooi en leuk om te maken. Je kunt ze vergelijken met agaatschijven. Dat zijn echte edelstenen schijven die bestaan uit bandpatronen in verschillende tinten. Denk hierbij aan de ringen van een boomschijf, maar dan grilliger en in een ovalen vorm. En heb je misschien weleens een echte amethist geode gezien? Dat zijn grote edelstenen die je neer kunt zetten: met een bergkristallen rand en een holle binnenkant vol met blinkende paarse kristallen.

Ze zijn prachtig en dus ook een grote inspiratie om te maken met epoxyhars, kleuren en glinsters. Hoe tof om iets zoals dit zelf te gaan maken! Hang hem aan de muur of zet hem in een stevige standaard bij je edelstenen verzameling. Ik ga je snel laten zien hoe ik deze mooie geode heb gemaakt. En in het echt is hij nog zoveel mooier :)

Wat heb je nodig:

 • Een houten plankje als ondergrond (dit wordt de geode)
 • Schuurmachine of schuurpapier
 • Schoonmaakdoekje en theedoek
 • Mengbeker / weegschaal, roerstokjes, handschoenen
 • Schort ter bescherming van je kleding of trek oude kleren aan
 • Bekers / kleine bakjes, heattool en föhn
 • Waterpas of app hiervan
 • 1:1 Epoxyhars
 • Kleurpigmenten (Bij voorkeur metallic)
 • Glinsters
 • Edelstenen
 • Verfstiften voor de randen, acrylverf, betonlook verf

Stap 1: De spullen kopen en een rechte werkplek

Zorg dat je alle benodigdheden verzameld hebt en dat jij gaat werken op een rechte, stabiele ondergrond. Je wilt niet dat de hars straks uitloopt. Dit kun je meten met een waterpas of een waterpas app voor een mobiele telefoon.

Stap 2: De ondergrond van de geode maken

Teken op een plaat multiplex hout de vorm van een geode naar eigen wens en zaag hem uit. De mijne is ongeveer 30x40cm groot. Je gaat hier straks de hars op gieten en dit wordt dus je geode. Schuur hem rondom. Maak hem schoon met een beetje water en een middel om te ontvetten zoals ammoniak.

Stap 3: De basis verven

Zet het plankje op bijv. 4 bekertjes zodat hij van de grond af staat. Kijk of hij goed waterpas ligt. Kleur hierna het houten plankje met acrylverf. De binnenkant wit en de buitenkant zwart. Op een witte ondergrond springen de kleuren epoxyhars die je straks gaat gieten er beter uit. Zwart maakt de kleur donkerder en ik wilde bij deze geode de buitenste randen donker maken. Kijk even terug naar de foto hierboven van het eindresultaat als je het niet helemaal begrijpt. Droog de verf met een föhn of laat hem een dag drogen voordat je verder gaat.

Stap 4: De epoxyhars mengen

In de vorige stap hebben we een geode vorm uit hout gezaagd en geverfd. We gaan nu de epoxyhars mengen. Trek je handschoenen aan en pas op voor je kleding! We gaan de 2 componenten epoxyhars van itsOkay gebruiken. In totaal ongeveer 250/300ml voor een plaat hout van 40x30cm. Pak een weegschaal en zet hier een mengbeker op.
We beginnen met de eerste laag. Zorg dat de hars op kamertemperatuur is. Weeg 40ml af. Dus 20ml van beide flesjes, want deze epoxyhars is in verhouding 1 op 1. Roer hem goed door met een houten spateltje en giet dit op de bovenkant van het hout. Je kunt dit eventueel met het spateltje of met je vingers (alleen als je handschoenen aan hebt) verdelen, zodat de epoxyhars overal over de houten geode vorm bedekt ligt. Veeg hierna wel je handen even af aan een doek die weg gegooid kan worden. Deze eerste laag zorgt ervoor dat de volgende lagen epoxyhars mooier uitvloeien. Ga met een brander over de epoxyhars om luchtbellen te laten knappen.

Stap 5: Kristallen / edelstenen toevoegen

Pak een zakje van ongeveer 50 gram witte edelstenen/bergkristallen en plaats deze in het midden van de geode. Zorg dat ze mooi bij elkaar blijven liggen.

Stap 6: De basis maken op kleur

Meng nu 40ml epoxyhars met bijvoorbeeld witte kleurpigmenten. Dit giet je over én om de steentjes heen. Let op dat je niet gaat druipen. Glijdt er een edelsteentje weg? Plaats deze dan terug met een spateltje. Hierna maak je weer 40ml epoxyhars en hierdoor meng je zwarte pigmenten. Doe dit in een plastic wegwerp bekertje zoals op het voorbeeld of in een siliconen mengbeker. Dit giet je op de buitenste rand.

Nu maak je 40ml epoxyhars met bijvoorbeeld groene kleurpigment klaar en giet dit tegen en om de witte laag. Dan nog een laag in een turquoise kleur hier weer omheen.

Stap 7 De epoxyhars blazen

Nu kun je met een föhn de lagen uitblazen. Doe dit vanuit het midden naar buiten toe. Hierdoor mengen de kleuren met elkaar. Zet de föhn eerst op een zachte stand. Schat zelf in tot hoever je de kleuren wilt uitblazen. Na deze stappen heb ik nog wat koperkleurige pigmenten gemengd met epoxyhars en dit gegoten aan de buitenkant. Dit heb ik hierna weer uitgeblazen met de föhn. Ook deze laag heb ik naar de buitenkant geblazen. Zorg wel dat de epoxyhars op het hout blijft zitten en dat je niet alles eraf blaast. Als dat gebeurd staat je föhn te hard. Het kan zijn dat er wat druppels epoxyhars langs de zijkanten lopen. Dit kun je weghalen door met je vinger (doe dit wel met handschoenen aan) of een doekje langs de zijkanten te gaan. Ga vervolgens weer even met een brander langs alle epoxyhars om luchtbellen te laten knappen. Dit laat je een dag drogen en dan is de basis klaar. Als je het mooi vindt kun je hem ook zo laten, maar ik ga nog even door met een 2e laag.

Stap 8: Lijnen maken

Waarschijnlijk is de geode nu al heel mooi: vooral als je met metallic pigmentenkleuren werkt. In het licht schittert de geode al prachtig. Maarrrrrr., ik heb ervoor gekozen om nog wat lijnen toe te voegen. Je kunt dit doen met epoxyhars, glinsters en met verfstiften.

Maak in een beker 20 ml epoxyhars klaar en meng hier veel glinsters doorheen. Dit zodat je een wat dikker papje krijgt. Met een spateltje kun je een klein beetje uit het bekertje halen en langs een rand plaatsten op je geode. Ga door totdat je een cirkel hebt gemaakt. Je kunt zoveel lijnen en kleuren maken als je wilt. Ik heb nog blauwe, koperen en zwarte lijnen aangebracht met epoxyhars. Maak kleine beetjes epoxyhars gemengd met pigmentenkleuren aan en zorg dat de lijnen dun zijn, want het vloeit nog wat uit. Er ontstaan zo dikte verschillen in de geode. Ga als je klaar bent weer met een brander langs het harsmengsel om de luchtbellen te laten knappen. Hierna heb ik met witte verfstift nog wat extra dunne lijnen gemaakt en een vlinder rechtsonder in de epoxyhars geplakt. Er zijn geen regels en volg vooral je gevoel bij het maken van de geode. Laat de geode weer een dag uitharden.

Stap 9: De achterkant

Wil je de geode netjes afwerken? Dan hoort daar een mooie achterkant bij. Ik heb de achterkant eerst geschuurd, zodat de eventuele uitgelopen druppels epoxyhars weer mooi weggewerkt zijn. Als je dit schuurt gaat het heel erg stoffen gebruik dus een mondmasker. Hierna maak je hem schoon met een sopje en dweiltje. Droog hem af met een theedoek.

Hierna heb ik acrylverf gemengd met een betonlook verf. Hier zitten wat korrels doorheen en dit maakt net zoals bij een echte amethist geode. Je kunt eventueel ook wat zand of andere korrels door de verf mengen. Het geeft een natuurlijk effect alsof het echt steen is.

Dit mengsel heb ik op de achterkant en op de zijkanten geverfd met een kwast. Vervolgens laat je dit weer goed opdrogen en schilder je eventueel nog een 2e laag hierop, zodat hij goed dekkend is.

Dit laat je weer drogen en hierna kan je een haakje plaatsten aan de achterkant van de geode om hem op te hangen. Of zet je hem in een stevige standaard op een mooie plek in huis.

Show it!

We zijn natuurlijk heel erg benieuwd naar jullie epoxyhars geodes! Maak een selfie met jouw geode en plaats deze op jouw socials met #creativeartbyjessica en #itsOkay Super leuk om te zien! Wie weet heb je nog vragen? Stel ze dan gerust. Heel veel succes!

Wil jij dit ook maken? 
Epoxyhars 1:1 giethars
Handschoentjes
Mengbeker weegschaal
Kleurpigmenten
- Zie de andere benodigdheden bovenaan de blog

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.