Wil jij beginnen met Resin Art, maar heb je geen idee waar je moet beginnen of wat je moet kopen? Dan is deze uitgebreide resin art beginners handleiding precies wat je zoekt!

Resin Art is het maken van sieraden en andere kunst met epoxy giethars. Resin Art staat voor "kunst met hars". Epoxy is een kunsthars met enorm veel mogelijkheden.

resin art epoxyhars sieraden


Ben jij beginner en wil jij meer weten van het maken van sieraden en andere kunst met epoxy? Lees dan verder!

[1] - Wat is Resin-Art?
[2] - Wat is epoxy?
[3] - Benodigdheden Resin-Art
[4] - Welke epoxy heb ik nodig?
[5] - Epoxy pigment kleuren
[6] - Wat is UV Epoxy/Resin?

   [1] Wat is Resin-Art?

   Resin Art is het maken van kunst en sieraden met epoxy. Resin Art staat voor "kunst met hars". Je kunt decoraties, kleuren of glitters of bijvoorbeeld een bloem/foto ingieten in een siliconen mal voor epoxy
   Het gave van epoxy is dat je er van alles mee kunt maken: onderzetters, sieraden, sleutelhangers, orgonites. Het wordt zelfs gebruikt voor schilderijen dienbladen en tafels. 

   epoxyhars orgonite en onderzetter


   Om jou zo goed mogelijk op weg te helpen hebben wij voor jou gratis handleidingen gemaakt met hierin ook leuke voorbeelden die u kunt downloaden en uitprinten door op de link te klikken. 

   Handleidingen Resin-Art

   Handleiding: Epoxy hars Sieraden Maken
   Handleiding: Epoxy hars Sleutelhangers Maken
   Handleiding: Epoxy hars Onderzetters Maken

   Zie voor meer gratis inspiratie en handleidingen: Resin Art Blogs

   [2] Wat is Epoxy giethars?

   Epoxy is een vloeibare kunsthars. Epoxy giethars wordt o.a. gebruikt voor het maken van sieraden en kunst. Het werken met epoxy giethars is zeer eenvoudig. Epoxy bestaat uit 2 componenten die je samen moet voegen. Een A en een B component. Na het samenvoegen ontstaat er een chemische reactie waarbij warmte vrijkomt en hierdoor hardt de epoxy uit tot een hard, plastic-achtig materiaal.

   Epoxy giethars moeten niet worden verward met polyester. Het lijkt op elkaar, maar het uithardingsprincipe en de eigenschappen zijn totaal verschillend. Epoxy is geschikt voor het maken van kunst omdat:

   • Het bijna geen geur afgeeft en daardoor prettiger is om mee te werken in gesloten ruimtes.
   • Epoxy krimpt nauwelijks. Je wilt namelijk niet dat jouw kunstwerk in een mal krimpt.
   • Epoxy is ook sterker en hecht beter op verschillende ondergronden.
   • Epoxy is in tegenstelling tot polyester wel waterdicht.

   [3] Benodigdheden Resin-Art

   Je hebt niet veel nodig om te starten met het maken van kunst met epoxy. Om met resin-art te starten heb je enkele basisproducten nodig dit zijn:

   Als je deze producten besteld hebt of al in huis hebt kan je aan de slag met het maken van Resin-Art met epoxy. In het volgende kopje leggen wij het verschil uit tussen normale epoxy en UV epoxy

   [4] Welke epoxy heb ik nodig?

   Welke epoxy heb je nodig? Wij helpen met jouw keuze. Het gebruik van geschikte epoxy is belangrijk voor het eindresultaat van jouw kunstwerk. Wij hebben twee soorten epoxy die beide voor- en nadelen hebben.

   epoxy giethars


   1. E
   poxy Giethars 1:1
   . Deze epoxy is geschikt voor grote- én kleine oppervlaktes. Je kunt hem gebruiken voor kleine én grote mallen t/m 3 cm diep. Deze epoxy is ook goedkoper.
   Meng de hars (fles A) en de verharder (fles B) volgens de verhouding. Gebruik een weegschaal om alles goed af te wegen. Roer het mengsel drie minuten goed door en schraap ook langs de randjes. Na het gieten begint de uitharding. Na 24 uur (afhankelijk van temperatuur en laagdikte) is de epoxy op eindsterkte.

   2. Kant-en-klare sieraden uv epoxy. Wil je gebruik maken een epoxy die zeer eenvoudig te verwerken is? Ga je een kleine mal zoals een oorbel of hanger vullen die niet dieper is dan 1 cm? Kies dan voor de kant-en-klare sieraden epoxy.
   Deze hars is kant en klaar en hard binnen enkele minuten door middel van uv licht.
   Je laat deze epoxy drogen in direct zonlicht, bij bewolking, of onder een uv lamp.

   Ons advies

   Voor het maken van kunst in kleine mallen en maximaal 1 cm diep adviseren wij de kant-en-klare sieraden uv hars. Deze epoxy zit ook bij de starterspakketten en is het meest eenvoudig in gebruik. Speciaal ontwikkeld om eenvoudig sieraden te maken en dus zeer geschikt voor kleine objecten zoals hangers, ringen en armbanden.

   Voor grote objecten en dieper dan 1 cm zoals onderzetters of potjes is de epoxy giethars 1:1 geschikter. Maar deze epoxy kan je dus ook heel goed gebruiken voor het maken van sieraden.

   Zorg ervoor dat er geen water in de epoxy komt want dan is het niet meer bruikbaar. Gebruik ook niet teveel glitterpoeder of kleurpigmenten want dan kan de epoxy giethars niet goed hard worden: gebruik maximaal 5 gram pigmenten per 100 gram epoxy.

   [5] Epoxy pigment kleuren

   Wil je epoxy kleuren? Met kleurstoffen (pigmenten) kun je jouw Resin Art een unieke twist geven. Ga je voor een mooie zwarte dekkende kleur of ga je voor een transparante rode kleur? Hieronder vind je de 3 meest voorkomende soorten pigment.

   epoxyhars voor sieraden en kunst


   Pigmentpoeder (Micapoeder)

   Je geeft een luxe uitstraling aan jouw kunstwerk met Mica poeders pigmenten. Gebruik bijvoorbeeld de pigment poeders van 
   Quality Decorations. Deze mica poeders zijn verkrijgbaar in 24 kleuren en behoren tot de absolute bestsellers. Dit soort pigmenten hebben een lichte metallic kleur. Met 10 gram pigmentpoeder kun je ca. 1000 gram epoxy door en door kleuren. Een klein beetje is dus genoeg voor een hanger of ander sieraad.


   Transparante en dekkende pigmenten
   De transparante en dekkende pigmenten van itsOkay zijn speciaal ontwikkeld voor het maken van de mooiste epoxy kunstwerken. Je kunt ze mengen met alle soorten epoxy of polyester. Het fijne van deze kleurenpigmenten is dat je maximaal een paar druppeltjes pigment nodig hebt om tot een dekkende kleur te komen. 

   De Transparante pigmenten zijn van hoge kwaliteit. Ze hebben een lichte dekkende kleur en zijn hierdoor toch nog transparant. 
   De Dekkende pigmenten hebben een vol kleurend en dekkend vermogen. 


   Alcohol Inkt van Jacquard
   Dit is een speciale Alcohol Inkt voor epoxy. Naast dat deze inkt veelal gebruikt wordt voor het maken van epoxy sieraden en onderzetters, is deze ook bruikbaar op alle niet poreuze ondergronden zoals keramiek, hout, steen, glas, metaal, plastic, papier, canvas, vinyl, leer, folie, acryl, polymeer klei en meer.

   Pigment pasta
   Epoxy Pigment kleuren pastas geven een hele mooie dekkende en egale kleur aan jouw kunstwerk. De potjes zijn per kleur te bestellen. Gebruik bijvoorbeeld de Epoxy pigment pastas van Quality Decorations. Deze hoge kwaliteit kleuren zijn in meer dan 23 kleuren te bestellen.
   Je hebt slechts 2-3% pigment pasta nodig om een volle dekkende kleur te geven aan jouw creatie. Breed inzetbaar om bijv. epoxy, gelcoats, topcoats, giethars in de gewenste kleur te krijgen. Kleuren: wit, zwart, goud, zilver, blauw, rood en meer! 

   [6] Wat is UV Hars / Resin?

   UV Resin is epoxy die uithardt d.m.v. ultraviolet licht (UV licht). Je kunt de epoxy eenvoudig en snel laten uitharden met behulp van een UV lamp of door de hars in de zon te leggen. Na het uitharden zal het eindresultaat, net als bij epoxy, hard en glasachtig zijn. UV Resin wordt veel gebruikt voor het maken van sieraden en andere kunst.

   uv epoxyhars kant en klaar

   De UV Resin Epoxy is speciaal ontwikkeld om de mooiste sieraden en andere kunst mee te maken. Deze hars is kant-en-klaar én snel drogend. Ook is deze hars lang Uv-bestendig, waardoor jouw creaties lang mooi blijven. Je kan dankzij een handig tuitje de hars direct vanuit de fles in een mal gieten.
   Er zijn tegenwoordig meerdere merken op de markt te vinden, vaak van Chinese afkomst. Deze UV epoxy biedt de hoogste kwaliteit en dat kan je zien aan 600+ reviews over dit product.

   Meer informatie?

   Voor meer deskundig advies kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice, de experts staan voor iedereen klaar en helpen graag. Zie ook onderstaande link naar de meest bezochte pagina's voor tips & tricks:

   Veel gestelde vragen epoxy sieraden & kunst maken