As herinnering maken met epoxyhars (herdenking) - itsOkay

As herinnering maken met epoxyhars (herdenking)

Wat is er nou mooier, dan een tastbare herinnering van je dierbare die je zelf kunt maken? Een prachtig accessoire met de as van je dierbare, voor altijd vereeuwigd in epoxyhars. Dit kan je nu ook zelf doen en ik laat je stap voor stap zien hoe. 

Mijn naam is Maaike Munneke-Merks ik ben sinds 2 jaar bezig met maken van  herdenkingssieraden & accessoires. Mijn bedrijf heet ‘As in hars’. Inmiddels krijg ik veel aanvragen en heb ik ook al veel prachtige, unieke en persoonlijke herinneringen mogen maken. Dit varieert van bijv. ringen tot aan grote windvangers.
Ik mag voor jullie deze mooie handleiding schrijven. Omdat ik herinneringen maak die emotionele waarde hebben, ben ik constant op zoek naar de juiste producten. Soms zitten er net teveel belletjes in, of hij is te vloeibaar of juist te dik om te gieten. Ik gebruik de UltraEpoxy Premium epoxyhars. Het resultaat hiermee is erg mooi, zonder luchtbelletjes. Ook de mallen van itsOkay zijn fijn in gebruik en alles werd erg snel opgestuurd.

 Wat heb je nodig?

as sieraad zelf maken met epoxy

Hoe maak je een as sieraad? Uitgelegd in 5 stappen:

Stap 1: Voorbereiding

Als eerst zet ik alles klaar. Ik maak gebruik van de Epoxyhars UV (UltraEpoxy Premium) epoxy, omdat deze het minst luchtbelletjes geeft. Ga transparant gieten? Voeg dan altijd UV blocker toe aan jouw epoxy mengsel.
Omdat ik een hartje in een hartje ga verwerken, kies ik voor een kleine hartjes mal, waarvoor deze uitermate geschikt is. Het is een mooi subtiel hartje, die ik mooi kan verwerken in de grotere mal.

Stap 2: Maken van het hartje van as

We beginnen als eerst met het maken van het kleine hartje van as. Hiervoor heb je de mal nodig voor de kleine cabochons. Ik maak wat epoxyhars aan, je hebt niet zoveel nodig, want er gaat in principe maar een kleine druppel epoxy door de as heen, aangezien het een mooi klein hartje is. Nadat ik de epoxyhars heb gemengd, laat ik het even rusten, zodat alle belletjes eruit kunnen. Als ik dit ongeveer 15 minuten heb laten staan, meng ik het epoxyhars met de as. Ook na het roeren van de as met de epoxyhars, kunnen hier nog belletjes uitkomen. Ook dit laat ik dan even staan zodat de belletjes eruit kunnen.

as sieraad zelf maken met epoxy


Nadat ik de epoxyhars even heb laten rusten, doe ik voorzichtig de as in de mal. Hierbij vul ik hem stuk voor stuk en zorg ik dat er niet teveel lucht bij komt.

Deze laat ik een dag goed uitharden voordat ik hem uit de mal kan halen, om hem te verwerken in het grotere hartje.

Stap 3: Het hartje van as verwerken in de eerste transparante laag

Als het hartje van as klaar is, kan ik deze verwerken in een eerste transparante laag epoxyhars. Dit laat ik transparant, zodat het hartje van as goed zichtbaar is en dit ook een mooi 3D effect geeft. Ook hierbij meng ik weer wat epoxyhars en laat dit goed rusten, zodat alle belletjes eruit zijn. Deze heb ik ongeveer een half uurtje laten rusten. Daarna dip ik het hartje van as even door de epoxyhars heen, voordat ik deze in de mal leg. Zo voorkom ik dat er luchtbelletjes onder het hartje komen, als ik het transparante laagje giet. Dan leg ik het hartje van as mooi recht in de grotere mal en giet ik de transparante epoxyhars eroverheen tot hij helemaal ondergedompeld is. Ook deze transparante laag laat ik minimaal 24 uur uitharden, voordat ik de volgende laag giet.

as sieraad zelf maken met epoxy


Stap 4: De laag met decoraties

De transparante laag heeft inmiddels 24 uur uitgehard en ik kan nu verder met de laag met de goudvlokken. Hiervoor gebruik ik de goudvlokken met een soort parelmoerige glans. Je kan hiervoor natuurlijk zelf kijken wat je het mooiste vind, of het gebruiken als ‘achtergrond’ laag. Na het mengen laat ik de epoxyhars even rusten om de belletjes eruit te halen en gebruik ik de goudvlokken uit 1 potje. Dit meng ik met de epoxyhars en laat ook dit weer even rusten. Na ongeveer een half uurtje giet ik deze laag erin en ook dat laat ik weer 24 uur drogen.

Stap 5: Ontmallen

Hij is klaar! Na wat dagen geduld, kan ik hem eindelijk uit de mal halen. En wat is hij mooi geworden! Het resultaat is prachtig, vooral met de kleuren van de vlokken. De mal heeft een schitterende bolling, waardoor het een erg mooi, 3D effect heeft. Het hartje van as is mooi zichtbaar.

as sieraad zelf maken met epoxy


Zo heb je je zelfgemaakte, unieke en dierbare herinnering!

Extra tips:
  • Zorg dat je goede beschermingsmiddelen gebruikt. Ook voor kleine projectjes.
  • Als je transparante epoxyhars gaat gieten (zonder kleur) kan je nog een UV blocker gebruiken, zodat deze lang helder en transparant blijft. Door verloop van tijd zal epoxy verkleuren, dus een extra UV blocker toevoegen is dan aan te raden. 
  • Let erop dat as zwaar is en dus zinkt. Let hierop als je je as op een bepaalde manier wilt verwerken.
  • Als je de as mengt met epoxy, komen hier alsnog veel belletjes bij vrij. Giet je dit te snel, krijg je veel luchtbellen in je werkje, wat het extra kwetsbaar maakt (en ook minder mooi is).
  • Let op dat je je mallen niet ‘verbrand’ met een brander. Teveel hitte kan je mal beschadigen en dus ook je werkje.

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.