DIY etagère en onderzetters maken - itsOkay

DIY etagère en onderzetters maken

Altijd al je eigen etagère willen maken? In deze makkelijke handleiding laat Stefanie jou zien hoe je een schitterend etagère en bijpassende onderzetters kan maken van epoxyhars. Je kunt hem in allerlei kleuren maken en bewerken met verschillende decoraties. 

Mijn naam is Stefanie, ik ben 36 jaar en werk als stewardess. Wat is begonnen met het maken van een paar onderzetters met epoxyhars is uitgegroeid tot het maken van veel creaties die ik zelf bedenk, ontwerp en maak. Mijn Instagram is CreaStessie. Neem gerust een kijkje op mijn Instagram voor inspiratie! 
Ik neem jullie mee in het creatieve proces van het maken van een prachtige 3-laagse etagère met bijpassende onderzetters van hars. Ik heb duidelijke foto’s bijgevoegd zodat het proces makkelijk te volgen is. Heel veel plezier met lezen en het maken!

Benodigdheden etagère maken

    Handig om te weten:

    • De bovenste etage is ± 130 ml
    • De middelste etage is ± 220 ml
    • De onderste etage is ± 350 ml
    • De onderzetters zijn ± 100 ml
    • Je hebt in totaal 1000ml hars nodig voor deze set.

    DIY etagère en onderzetters maken

    Stap 1: Voorbereiding

    Zorg ervoor dat alle spulletjes klaarliggen op een beschermde en schone werkplek vrij van stof en haren. Stof en haren kunnen makkelijk in je hars werkje vliegen en drogen dan samen op. Dit is niet mooi en erg zonde van je creatie. Belangrijk is dat de ondergrond waarop je werkt goed waterpas staat zodat je hars niet naar een kant loopt. Ook is het verstandig je werkje op een plek te maken die je de komende 24 uur niet nodig hebt, want je kan je werk niet meer verplaatsen wanneer je klaar bent met gieten. Bedenk van te voren goed wat je wilt maken en welke kleuren je gaat gebruiken. Je hebt ongeveer 30 minuten verwerkingstijd en een goede voorbereiding is dus heel belangrijk. Op de foto zie je hoe ik graag mijn spullen voorbereid en neerzet. Ik doe het mengen en kleuren op een beschermde tafel en het gieten op mijn keukenblad. Het keukenblad heb ik gecontroleerd op waterpas en beschermd met een vuilniszak. Vervolgens  hierop de siliconen mallen klaar gelegd.

    Stap 2: De hars mengen

    We gebruiken de Epoxyhars 1:1 giethars. Dit is hars voor grote oppervlaktes. Ik ga dit mengen in een siliconen mengbeker. Dit is een hars voor grotere projecten en wat dikker als andere hars. Doordat de hars wat dikker is vloeien de kleuren niet meteen heel erg in elkaar over. Dat is, voor wat ik wil maken, heel handig.

    Omdat ik 3 mallen in één keer ga vullen en dus best veel hars nodig heb, ga ik beide flesjes leegmaken in mijn mengbeker. De hars meng je 1:1 lekker makkelijk dus. Je kunt hiervoor mengbekers gebruiken: ik heb een lege yoghurt emmer gebruikt zodat ik die later gewoon kan weggooien. Beide flesjes hars (A+ B) leeg ik in de emmer. Ik zorg ervoor dat de flesjes helemaal leeg zijn zodat ik van beide vloeistoffen evenveel heb. Als je werkt met een andere hars dan adviseer ik om beide componenten af te wegen voordat je ze gaat mengen. Vervolgens zet ik de timer op 4 minuten en ga ik de hars en de harder goed mengen met mijn roerstok. Doe dit heel zorgvuldig. Schraap goed langs de randen en de bodem, want alles moet heel goed vermengen met elkaar.


    Nadat ik 4 minuten goed geroerd heb verdeel ik de hars die wil kleuren over het aantal bekertjes dat ik ga gebruiken om te mengen met de kleurenpigmenten. Het grootste gedeelte van de hars blijft voor dit project ongekleurd en blijft in de emmer. Ik doe 50ml in een bekertje voor het roze pigment, 50ml in het andere bekertje voor het witte pigment en 50ml in een bekertje voor de gouden vlokken en glitters.
    Ik doe 5-8 druppels kleurpigment bij de hars in de bekers. Dit roer ik ook weer heel goed, zodat het een mooie egale kleur hars wordt en de vlokken en glitter goed vermengen met de hars.

    Stap 3: Het gieten

    Allereerst giet ik de siliconen mallen voor de helft vol met de ongekleurde hars uit de emmer. Hierna ga ik met mijn warmte föhn over de hars heen om luchtbellen te verwijderen. Dit kan eventueel ook met een aanstekertje, maar ga dan niet te dicht langs de randen van de mal. Je kan dan de mallen beschadigen / laten smelten. 

    Stap 4: Het patroon gieten

    Ik begin met het gieten van het hars mengsel met de goudvlokken en gouden glitters. Dit giet ik in alle 3 de mallen in het midden van de mal. In het midden van de mallen zit een siliconen dopje, dit zorgt ervoor dat je een uitsparing krijgt in je werkje om de etagère ijzers in te plaatsen. Zo hoef je niet te meten waar de gaten komen of deze gaatjes te achteraf maken in je werkje. Wel zo makkelijk.


    Vervolgens pak ik het papieren bekertje met de roze kleur hars en vouw ik de randjes van het bekertje in een tuitje naar elkaar toe. In elke mal maak ik een dun bloempatroon met de roze kleur. Dit herhaal ik vervolgens met het witte hars bekertje. Nu zie je in elke mal een mooi bloemenpatroon. Geen zorgen dat het zo blijft, hars gaat “werken” en zorgt ervoor dat de kleuren mooi overlopen en een bloemblad effect creëren. Het is niet erg als niet alle bloemen hetzelfde zijn. In de natuur is dat ook niet zo en dat zorgt voor een mooi en speels effect. Na het gieten ga ik er altijd nog een keer overheen met mijn föhn om de laatste luchtbellen te verwijderen. Doe dit niet te dichtbij want dan riskeer je het patroon te “verpesten”.

    Ik bedek mijn werkjes altijd zodat er tijdens het drogen geen troepjes in kunnen dwarrelen. Ik gebruik hier een vliegen netje voor, die goed stevig staat en niet mijn werkjes aanraakt. Nu laat ik alle mallen met hars drogen. Ben je tevreden met je werk en blijft het zo dan moet het 24 uur drogen. Doe je er, zoals ik, nog een tweede laag heldere hars overheen dan moet het minimaal 4 drogen. Dit is afhankelijk van de temperatuur in de kamer waar je knutselt. Hoe warmer, hoe sneller het droogt.

    Stap 5: De tweede laag gieten

    Omdat ik heb gewerkt met glitters en bladgoud kan het zijn dat je dit in je werkje kan voelen. Ik vind dat niet mooi en doe er daarom altijd nog een tweede laag heldere hars over heen. Dit kan omdat ik de mallen voor ongeveer de helft gevuld heb ik stap 3. Dit kan dan na ongeveer 4-8 uur. Ik meng weer de hars met de harder zoals in stap 2 en roer dit minimaal 4 minuten goed door. Hierna giet ik de heldere hars over mijn werkjes heen en zorg ik dat de mallen goed vol zitten maar niet overstromen. Ik gebruik weer mijn föhn om luchtbellen te verwijderen. Dit keer laat je je werk, bedekt, minimaal 24 uur drogen zodat het goed kan uitharden.


    Stap 6: Je creatie uit de mal halen

    Nadat je werk volledig is uitgehard kun je de etagère lagen uit de siliconen mallen halen. Doe dit voorzichtig om je werk en de mallen niet te beschadigen.


    Stap 7: Het in elkaar zetten van de etagère

    Begin onderaan met het grootste bord van de etagère. Je plaatst de rubbertjes eerst en dan schroef je de schroef er aan de onderkant in. Schroef vervolgens een etagère ijzer op het uiteinde van de schroef aan de andere kant van het eerste bord. Pak vervolgens het middelste bord doe hier weer een rubberen rondje tussen en dan weer een etagère ijzer. Plaats dan het laatste etagère bord, doe de rubberen rondjes er weer tussen en schroef dan het laatste etagère ijzertje met handvat erop. Tadaaa! Je etagère is af.


    Ik heb er tegelijkertijd ook twee bijpassende onderzetters bij gemaakt. Deze heb volgens dezelfde stappen als hierboven omschreven gemaakt. Nu heb je een mooie etagère voor heerlijke hapjes met twee prachtige bijpassende onderzetters.

    Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb :) Heel veel succes en plezier met jouw creatie! Liefs Stefanie!


    Gebruikstips epoxy kunstwerk

    Epoxy is niet vaatwasbestendig. Ook heet afwaswater is niet aan te raden, omdat de epoxyhars dan verwarmd en kan buigen. Neem epoxy creaties na gebruik af met een natte, zachte doek en droog af met een theedoek. Gebruik hem ook niet als snijplank. Scherpe messen maken krassen op de epoxyhars.

    Wil jij dit ook maken? 
    Epoxyhars 1:1 giethars
    De etagère kit van itsOkay
    Versiersels voor Sieraden
    - Handschoentjes
    Mengbeker / weegschaal
    Kleurpigmenten

    Meer informatie?

    Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
    Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

    Laat een reactie achter

    Laat een reactie achter


    Over itsOkay

    Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

    Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

    Handleidingen >

    Login

    Wachtwoord vergeten?

    Heb je nog geen account?
    Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.