Kant en klare UV Resin is enorm populair. Zeer eenvoudig in gebruik en hard binnen 1-2 minuten. In dit artikel geven wij antwoord op de meeste vragen rondom kant en klare epoxy. 

Wat is kant-en-klare UV Resin?

UV Resin - Sieraden Epoxyhars is een epoxy die je niet hoeft te mengen. Je giet deze epoxyhars direct vanuit de fles en hij hard uit binnen 1-2 minuten. Bij een normale epoxy werk je met een mengverhouding van bijvoorbeeld 1:1 of 1:6. Dit is vaak pas hard binnen 24-48 uur. Het mengen gaat ook vaak fout, waardoor de epoxy niet meer hard wordt. Dit probleem heb je niet bij kant en klare UV Epoxy én je hoeft dus niet 24-48 uur te wachten!

De uitharding vindt plaats door middel van UV licht. Dit kan onder een UV Epoxyhars lamp of gewoon in direct zonlicht. 

Waar is kant-en-klare UV Resin geschikt voor?

De UV Resin kant-en-klaar is door ons speciaal ontworpen voor het maken van epoxy sieraden, kleine kunstwerken of het aanbrengen van een coating/beschermlaag op sieraden, happystones of polymeerklei oorbellen en andere kunst. Deze epoxy is door meer dan 25.000 klanten besteld en heeft 750+ reviews.

Coating/Beschermde laag

De kant-en-klare UV Resin wordt ook veel gebruikt voor het afwerken van bijvoorbeeld polymeerklei oorbellen, Fimoklei, happy stones en meer. Dit biedt een schitterende glanzende topcoat laag die je kunstwerk ook nog eens extra beschermd.

Hierboven zie je drie uiteenlopende voorbeelden, terug te vinden op de review pagina van de UV Resin - Sieraden Epoxyhars van itsOkay.

Links zie je polymeerklei oorbellen gemaakt door Lucienne die deze heeft afgewerkt met de UV Epoxy. Dit geeft een glanzend resultaat.

In het midden zie je een ring van Carel. De goudsmid had een gegoten zilveren monogram op een herdenkingsring / asring geplaatst en deze is opgevuld met de kant en klare epoxy met toevoeging van pigment. Doordat er niet is gekozen voor transparant, maar voor dekkend lijkt het nu op een steen zodat het een soort zegelring is geworden.

Als derde zie je een handgedecoreerde oester van Claudia. Zij gebruikte vroeger bootlak maar vind de UV Epoxy makkelijker en mooier. 

Zoals je ziet kun je dus alle kanten op met de kant en klare resin. Weet je niet helemaal zeker of deze epoxy geschikt is voor jouw project? Vraag het dan aan ons via info@itsokay.nl of kijk op de productpagina van de mal die je wilt gebruiken. Hier geven wij aan welke epoxy het beste te gebruiken is voor die specifieke mal.

Hoe hard kant-en-klare UV Resin uit?

1) Uitharden in direct zonlicht
Kant-en-klare UV resin heeft dus UV licht nodig om uit te harden. In de zomer onder direct zonlicht kan het heel snel gaan: binnen enkele minuten is de epoxy al hard. In de winter wanneer het bewolkt is, kan het lang duren voordat het uithardt, denk hierbij aan zeker 45 minuten tot zelfs een uur. Dit raden wij dan ook niet aan.

2) Uitharden onder een epoxy UV lamp
Het is het makkelijkst om een UV lamp te gebruiken. Gebruik bij voorkeur een UV Lamp voor epoxy zoals onderstaande lamp. Het voordeel van een UV lamp is dat je niet afhankelijk bent van het weer en de uitharding is razendsnel. Op elk moment kun je deze lamp gebruiken, ook wanneer het buiten regent.

Bij een sterke UV lamp van bijvoorbeeld 36 of UV Epoxyhars LED-lamp kan dit heel snel gaan: denk hierbij aan minder dan een minuut. Deze lampen zijn sterker, maar ons advies blijft om je werkjes uit laagjes op te bouwen en telkens uit te harden.

 

De bovenstaande UV Epoxyhars lamp zorgt ervoor dat UV Resin goed uithardt. Ook hier geldt, opbouwen in laagjes en draai je mal om, zodat de onderkant ook goed uithardt.

Is Kant-en-klare Epoxy UV Resin?

De kant-en-klare UV resin van itsOkay heeft een goede UV bestendigheid. Dit betekent dat deze epoxy tegen UV straling kan.

Helaas heeft enkele epoxy bescherming tegen verkleuring na langdurige blootstelling aan UV licht zoals zonlicht. Na verloop van tijd zullen transparant gegoten kunstwerken dus vergelen.

Om dit te voorkomen voeg je een beetje UV Blocker toe aan het mengsel.

Tip: je hebt geen last van vergeling als je pigment voor epoxy mengt door het mengsel en dus niet transparant giet. 

Wat is het verschil tussen een 2-componenten en UV Resin?

1) Kant en klare Epoxy Resin

De kant en klare UV Resin is zoals het woord al zegt kant en klaar. Deze hoeft niet gemengd te worden en hardt binnen 1-2 minuten uit door middel van UV licht.

Deze epoxy is ideaal voor kleine werkjes te maken zoals sieraden, sleutelhangers of om te gebruiken als coating/beschermend laagje voor happystones of polymeerklei oorbellen.

Het voordeel is dat het snel klaar is. Je hoeft geen dagen te wachten voor het uitgehard is. Hierdoor kun je sneller genieten van wat je gemaakt hebt. Het nadeel van deze epoxy is dat hij wat duurder is.

Let er op dat je dunne laagjes giet en dit tussendoor laat uitharden. De aanbevolen dikte is maximaal een paar millimeter per gieting. Zorg ervoor dat je bij deze epoxy altijd een transparante siliconen mal gebruikt, zodat je ook de onderkant kunt laten uitharden.

2) Twee componenten epoxy

Een twee componenten epoxy zoals de 1:1 epoxy giethars en de Ultra Epoxy bestaan uit 2 delen. Deze moeten in een bepaalde verhouding met elkaar vermengd worden. Wordt van deze verhouding afgeweken, is er een kans dat het niet goed uithardt. Deze epoxies worden voor grotere kunstwerken gebruikt zoals onderzetters, fotolijstjes of als coating van tafels, vloeren en schilderijen. Maar is ook prima te gebruiken voor kleinere kunstwerken.

Deze epoxies moeten minimaal 24-48 uur uitharden en kan je gieten tot een dikte van 2 cm. Het voordeel van deze epoxy is dat het bijna altijd mooi uithard en in verhouding goedkoop is. 

Om te bepalen welke epoxy voor jou het beste werkt kun je dus kijken naar wat je wilt maken, hoeveel tijd je ervoor hebt en hoeveel epoxy er voor jouw kunstwerk nodig is.

Waarom hard mijn UV Resin niet uit?

Ben je aan een mooi project begonnen en wil het maar niet hard worden? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Onze UV Resin is uitvoerig getest door diverse experts en duizenden klanten (750+ reviews). Dus uitharden doet het zeker, mits het op de juiste wijze gebruikt wordt. Mocht dit dus niet het geval zijn, dan is er iets misgegaan.

1) Niet goed uitgehard. UV Resin wordt hard door middel van UV licht (zonlicht). Dit betekent in direct zonlicht. Dit werkt zelfs bij bewolking! Deze epoxy droogt dus niet binnen voor een raam.
Als de zon schijnt is de epoxyhars hard met 10-15 minuten en bij bewolking binnen zo'n 30-45 minuten. Draai de mal hierna om en laat de onderkant nogmaals drogen. Onder een UV Epoxyhars lamp droogt de epoxy binnen 1-2 minuten.

2) Teveel pigment/glitter gebruikt. Het kan gebeuren dat er teveel kleurstof is gebruikt of van merken die niet bedoeld zijn voor epoxy. Indien teveel is toegevoegd kan dit ervoor zorgen dat de samenstelling niet meer klopt en hierdoor niet meer kan uitharden. Op de verpakking van epoxy pigment staat hoeveel je mag gebruiken.
Gebruik geen donkere kleuren zoals donkerpaars of zwart. Het UV licht kan namelijk niet goed doorheen en hierdoor kan de UV Resin niet uitharden. Ook alcohol inkt is niet geschikt voor UV Resin.
uv epoxy pigment

Meng kleurstof met de epoxy altijd in een mengbeker voordat je dit in de mal giet. Zeker met een vloeibare kleurstof die niet goed gemengd wordt kan het zijn dat er waterige plekken overblijven, deze worden dan niet hard. Ook met epoxy pigment poeders kun je dit probleem krijgen.

Gebruik je een donkere kleurstof zoals bijvoorbeeld zwart, dan heeft het UV licht moeite hier doorheen te komen, waardoor het minder goed uithardt.

Glitters zijn geweldig, maar teveel epoxy glitters (ja het kan) is voor UV epoxy niet goed. Hierdoor komt het UV licht niet meer door de glitters en UV epoxy heen, dus krijgt het geen kans meer om uit te harden.

3) Te dikke laag gegoten. Het beste is om jouw kunstwerk uit meerdere lagen op te bouwen van maximaal een paar millimeter dikte en dit tussendoor te laten uitharden. Hoe dikker de laag, hoe moeilijker het uit te harden is. Zeker wanneer er een donkere epoxy kleurstof of glitter inzit.

4) Verkeerde soort epoxy mallen gebruikt. Gebruik voor de UV Epoxy altijd transparante mallen. Dit omdat je ook de onderkant van de mal in het UV licht moet plaatsen om ook de onderkant goed uitgehard te krijgen. Bij een mal die niet transparant is, kan het UV licht niet door de onderkant dringen waardoor dit niet goed uithardt.

En als laatste is er natuurlijk altijd de mogelijkheid dat de UV lamp die je gebruikt niet goed voor epoxy werkt of te zwak is. 

Plakkerigheid UV Resin voorkomen

Plakkerigheid komt veel voor. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen. Omdat wij de beste tips willen geven, testen wij voortdurend dit soort problemen. De oorzaak hiervan is meestal dat de epoxy niet (goed) is uitgehard of dat er teveel epoxy pigment is gebruikt. In bepaalde gevallen kan de luchtvochtigheid ook te hoog zijn.

Om plakkerige epoxy te voorkomen is ons advies om in dunne laagjes te gieten en deze tussentijds te laten uitharden. Je giet dus niet in 1 keer een siliconen mal vol en brengt geen dikke laag aan op je kustwerk.

Tips om plakkerige epoxy te verhelpen

  • Laat de epoxy langer uitharden dan op de verpakking van de epoxy staat. 
  • Helpt dit niet kan je jouw kunstwerk in een bakje water leggen. Leg het bakje met water in de zon of onder een uv lamp en laat nogmaals uitharden: de plakkerigheid zal oplossen.
  • Breng een klein beetje afwasmiddel of alcohol aan op jouw kunstwerk en spoel dit hierna droog onder de kraan. De plakkerigheid zal verdwijnen. 
  • Breng een nieuw laagje epoxy, vernis of nagellak aan op het plakkerige laagje.

Meer informatie?

Voor meer deskundig advies kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice. Onze experts staan voor iedereen klaar en helpen graag. Zie ook onderstaande link naar de meest bezochte pagina's voor tips & tricks:

Veel gestelde vragen epoxy sieraden & kunst maken