Zelf epoxy oorbellen maken en verkopen - itsOkay

Zelf epoxy oorbellen maken en verkopen

In deze handleiding leert Jessica jou hoe je zelf prachtige oorbellen kunt maken met epoxy giethars. Jessica maakt oorbellen en andere sieraden en verkoopt deze online via Instagram, Etsy en op markten. 

Mijn naam is Jessica, 43 jaar en moeder van 3 tieners. Op de social media zag ik geregeld advertenties voorbij komen van itsOkay over het maken van sieraden. Dit heeft mij geïnspireerd om leuke oorbellen en sleutelhangers samen met mijn dochter te maken. Inmiddels ben ik hier al erg lang mee bezig en verkoop ik met succes veel van de dingen die ik gemaakt heb. In deze handleiding neem ik jou mee in het maken van oorbellen die je kunt doorverkopen of gewoon zelf kan houden. Je kunt van alles maken met epoxy en siliconen mallen. itsOkay heeft meer dan 200 mallen!

Benodigdheden oorbellen maken

Epoxyhars 1:1 of UV Resin
Siliconen Mal 16 hangers of kies een andere mal: ringen, oorbellen et cetera. Zie hier alle mallen: siliconen mallen
- Epoxy pigment. In dit voorbeeld heb ik de parelmoer kleur gekozen
Oorbelhaakjes, ringetjes en een sieraden platbektang.
Handschoentjes
Mengspatels en cocktailprikkers

Eventueel ook handig:
Handboortjemengbekers, aansteker of heattool
- Keukenpapier en wattenstaafjes tegen knoeien en kleding die vies mag worden
- Een goed geventileerde werkruimte

Zelf epoxy oorbellen maken en verkopen

Introductie Jessica 

Na het zien van advertenties van itsOkay in 2024 bestelde ik 2 startpakketten. Het Sleutelhangers Maken Starterspakket en het Sieraden Maken Starterspakket. Mooie complete pakketten met handleiding dus ik kon hier snel mee van start. Op den duur was ik er elke dag mee bezig!
Ik maakte epoxy sleutelhangers voor iedereen die me lief was en breidde snel uit met het maken van oorbellen. Voor ik het wist had ik een hele voorraad oorbellen en voor de lol verkocht ik ze voor een paar euro aan vrienden en kennissen. Hierdoor ontstond het idee om er méér mee te gaan doen.
Ik ben toen meer gaan maken om te verkopen. Soms maak ik zelf iets en verkoop ik dat. Soms op aanvraag van klanten via social media. De naam van mijn bedrijf zegt het eigenlijk al: ´Joy of Resin Art´. Ik beleef veel plezier aan het ontwerpen, maken sieraden én verkopen van sieraden. Hopelijk kan ik anderen zoals jou inspireren om iets moois te maken en anderen blij te maken met jou.

Online zelfgemaakte sieraden verkopen

Ik leerde bij door middel van epoxy handleidingen en Youtube. Al snel verkocht ik steeds meer via mijn Instagram. Inmiddels heb ik zelfs meerdere vaste klanten! Het doet me deugd dat klanten terug komen. Dat betekent dat ik mensen blij maak met mijn zelf gemaakte sieraden. 

De grens waarop je belastingvrij mag bijverdienen ligt op €8.450 (2024). Het is dus niet nodig om je als ondernemer in te schrijven en je eigen sieraden te verkopen mits je onder dit bedrag blijft. Je hoeft je bedrijf dan niet in te schrijven en je hoeft geen belast of btw af te dragen. 
In het begin adverteerde ik via sociale media en hier postte ik veel dingen die ik maakte. Hierna liet ik flyers en visitekaartjes maken en voegde ik deze toe aan elke bestelling (bij voorbeeld drukwerkdeal.nl). Zo rolde ik er een beetje in.
Ook volgde ik Webinars rond marketing en advertising en ging nadenken over mijn ´brand´, verpakking en verzending. Hierna investeerde ik in een Epoxy stickerprinter om mijn creaties te kunnen personaliseren. Hier kan je teksten en plaatjes professioneel mee printen.

Hierna ging ik aan de slag met een eigen webshop. Dit kan tegenwoordig best eenvoudig via bijvoorbeeld Shopify. Nog steeds doe ik dit met heel veel plezier en de inspiratie blijft komen, dus hopelijk mag ik dit nog veel blijven doen. Ik ben dankbaar voor de kansen die ik krijg, zoals handleidingen schrijven voor itsOkay. Hier hoop ik ook anderen mee te kunnen inspireren. Heb je vragen over het maken van sieraden of je eigen bedrijf starten mail dan info@itsokay.nl gerust ze helpen je graag. 


Oorbellen maken stap 1: Voorbereiden

Ik ga in dit voorbeeld zelf oorbellen maken. In de basis werkt het maken van andere sieraden hetzelfde. Je kunt natuurlijk maken wat jij wilt! itsOkay heeft siliconen mallen van oorbellen, ringen, kettingen, armbanden et cetera. 

 • Zorg dat je werkplek opgeruimd en netjes is. Werk voor je eigen veiligheid met handschoentjes en in een goed geventileerde ruimte (raam open). 
 • Ik maak mijn mallen altijd nog even schoon met dubbelzijdig plakband of ik spoel ze even om met lauw warm water om zeker te zijn dat er geen stof of andere vuiltjes aanwezig zijn.
 • Zet alles wat je gaat gebruiken klaar: epoxy, siliconen mallen, kleurstoffen, bekers en mengspatels. Zorg dat je werkt op een ondergrond die waterpas staat. Anders loop je de kans dat de epoxy naar een kant verloopt.

Voor een gemiddelde oorbel/hanger gebruik ik in dit voorbeeld (met deze mal) ongeveer 2 gram epoxy giethars. Dit hangt af van de maat en vorm van jouw mal.

Oorbellen maken stap 2: Mengen en kleuren

In dit voorbeeld werk ik met de Epoxy giethars 1:1 van ItsOkay. Deze hars is niet kant en klaar, dus moet ik eerst in de juiste verhouding mengen. Het is belangrijk dat je de juiste verhouding aanhoudt, dus weeg goed af op bijvoorbeeld een keukenweegschaal of het weegschaaltje dat verkrijgbaar is bij itsOkay. Hierna moet je de epoxy ongeveer 3 minuten zorgvuldig roeren.

Misschien wel een nuttige tip: er zullen zich luchtbelletjes vormen tijdens het mengen. Een goede methode om dit te vermijden is: heel rustig mengen, het mengsel even laten staan, het mengsel even verwarmen (in de handen of op de verwarming) of een heatgun of een aansteker. Doe dit voorzichtig want anders beschadig je de mal.

Ik ga voor de eerste lichting verschillende kleuren Parelmoer pigmenten gebruiken: parelmoer wit. Ik meng elk van de kleuren in een aparte beker op voorhand, zodat ik makkelijk en vlot kan werken. Ik gebruik in mijn creaties niet veel van deze pigmenten. Ze kleuren namelijk makkelijk en mooi, maar het hangt ook een beetje af van je voorkeur.

epoxy-oorbellen-maken-handleidingepoxy-oorbellen-maken-handleiding-2

Oorbellen maken stap 3: Gieten

Bij het werken met verschillende kleuren, moet je vlot de kleuren na elkaar gieten. Ik giet niet rechtstreeks vanuit de beker, maar gebruik de spatel om het mengsel erin te druppelen, zo kan je zelf beter inschatten hoeveel je er nog bij kan gieten en voorkom je dat er ineens een grote hoeveelheid uit je beker loopt. Bij deze fijne malletjes is het heel precies werken, vandaar dat ‘erin druppelen’ een beter resultaat zal opleveren. Je kan ook pipetjes gebruiken. Ik begin met het ‘binnenste’ van de bloem, het parelmoer wit.

epoxy-oorbellen-maken-handleiding-3


Meteen na deze eerste kleur, giet ik de volgende kleur. Zichtbare luchtbelletjes prik ik ‘lek’ met een cocktailprikker. 

epoxy-oorbellen-maken-handleiding-4


Zoals gezegd werk ik in voorbeeld met de 1:1 Epoxy giethars van ItsOkay. Deze hars moet 24 uur uitharden voordat je je creaties uit de mal kan halen. Je kunt deze oorbellen ook makkelijk maken met de kant en klare UV Resin van ItsOkay. Je kan de oorbellen dan binnen enkele minuten laten drogen in direct zonlicht of met een Epoxy UV Led lamp.

Oorbellen maken stap 4: Oorbellen maken en afwerken

Na 24 uur zijn je oorbellen voldoende uitgehard om er mee aan de slag te gaan. Haal alles uit de mal en werk eventuele uitsteeksels bij met een schaar of mesje.

epoxy-oorbellen-maken-handleiding-5


Er zitten al gaatjes in de meeste vormpjes, maar soms wil je ze net iets anders samenstellen. Mocht je nog een gaatje missen, maak ze dan zelf met een handboortje. In één siliconen mal die ik gebruik is reeds een gaatje voorzien om de ringetjes aan de bevestigen, in de andere niet, dus maak ik zelf een gaatje.

epoxy-oorbellen-maken-handleiding-6


Ik heb veel materiaal en kies voor 8 mm ringetjes die zeker groot genoeg zijn om ook de oorhaak/oorsteker aan te bevestigen. 

De rondbektang en combitang (ronde én platte bek) zijn ideaal om de ringetjes mee te openen. Open het ringetje zoals op de foto te zien is, dat is ook het makkelijkste om weer mooi te sluiten zonder vervorming van het ringetje. Aan het ringetje bevestig je ook de oorhaak/oorsteker.

Met ringetjes en oorhaken kun je nu je oorbellen samenstellen. Het is wel even een gepriegel met alle ringetjes, vooral als je twee elementjes verbindt. Een iets groter ringetje (8 mm+) kan helpen zodat ze iets meer ruimte hebben en beter bungelen. 

epoxy-oorbellen-maken-handleiding-7


Extra inspiratie:

Voor deze modelletjes heb ik de Parelmoer Pigmenten gebruikt. Dit zijn de kleuren: parelmoer wit, oranje, magenta en lichtblauw, samen met de goudvlokken (itsOkay).

epoxy-oorbellen

De goudvlokken meng ik ook met de hars. Eerst giet ik deze en als laatste nog een ‘veegje’ lichtblauw hier en daar.

epoxy-oorbellen-2epoxy-oorbellen-3


Je kunt deze prachtige oorbellen voor jezelf maken of verkopen. Bedankt voor het lezen van deze handleiding en ik hoop dat jullie er veel aan hebben gehad. Liefs Jessica

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Reacties

 • Hoi Anke, Wij geven helaas geen workshops, maar hebben vele handleidingen online staan met duidelijke uitleg om onze UV epoxyhars te gebruiken en uitleg over verschillende soorten sieraden. Hopelijk wordt het hierdoor iets duidelijker en is het makkelijker voor je om te beginnen. Gr. Patricia, team itsOkay

  IT

  itsOkay.nl

 • Hallo beste mensen, ik heb een sieradenparty besteld maar zie hoe bomen in het bos niet. Hebben jullie ook workshops??? Op dit moment weet ik bij God niet hoe ik moet beginnen vr groet a.van engelen

  AN

  Anke van engelen

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.