Epoxy hoefijzer met paardenhaar maken - itsOkay

Epoxy hoefijzer met paardenhaar maken

Maak simpel een hoefijzer met paardenhaar. Hiermee maak je je eigen aandenken of herinnering met epoxy en een siliconen mal. 

In deze handleiding laat Maaike van Asinhars je zien hoe je een herinnering met paarden haar maakt in de vorm van een hoefijzer. Dit kan natuurlijk ook met andere siliconen mallen. Maaike maakt op aanvraag prachtige (herinnerings) creaties met epoxyhars en as en haar en verkoopt deze via haar website. Stap voor stap neemt zij jou in deze handleiding mee in het maken van een hoefijzer.

Benodigheden paardenhaar hoefijzer maken:

- Siliconen mal hoefijzer en paardenhaar
- UltraEpoxy Premium
- UV blocker
- 1x Goudvlokken
- 2x Kartonnen bekertjes, tandenstokertje, handschoenen, beschermende kleding, weegschaal
- Bubble Blaster

Paardenhaar hoefijzer maken in 5 stappen

Stap 1: Voorbereiding

Als eerst zet ik alles klaar. Ik maak gebruik van de Epoxy giethars UV (UltraEpoxy Premium), omdat deze de minste luchtbellen geeft en hoogste kwaliteit heeft. Luchtbellen die misschien ontstaan tijdens het gieten kan je laten knappen met een aansteker of brander. Maar, ik gebruik bij het maken van deze herinnering géén brander. Dit omdat het de mal kan beschadigen en ook het paardenhaar kan verbranden. Daarom maak ik gebruik van de Bubble Blaster van ItsOkay. Deze spray je gemakkelijk op de epoxy en dit haalt snel alle belletjes weg. Ideaal dus!

Stap 2: Het vullen van de mal met gouden vlokken

Kijk hoeveel epoxy je nodig hebt. In deze mal gaat ongeveer 75 gram epoxy. Meng dit bijvoorbeeld in een wegwerp schenkbekertje
Epoxy kan na verloop van tijd vergelen. Om dit te voorkomen voeg ik UV blocker toe. Daarna giet ik een klein beetje over in een andere beker. Hier voeg ik ook wat goud vlokken aan toe. Beide bekers laat ik ongeveer 15 minuten rusten, zodat luchtbelletjes kunnen knappen. Daarna giet ik het bekertje met de goud vlokken als eerste in het hoefijzer. Dit wordt dus de bovenste laag van het hoefijzer. Als ik die laag erin heb gegoten, leg ik de paardenharen er bovenop.

Stap 3: Het paardenhaar in het hoefijzer verwerken

Als ik de laag met goud vlokken heb gegoten, leg ik meteen de paardenharen erin. Deze verdeel ik over de mal, zodat overal ongeveer evenveel paardenhaar zit. De haren druk ik met een tandenstokertje in de epoxy, zodat ze ‘ondergedompeld’ worden. Hierbij zal je zien dat de gouden vlokken ook tussen de haren mengen. Je kunt ook met de tandenstoker uitstekende haren
naar beneden drukken, zodat ze niet uitsteken. Als er tóch een eigenwijze haar tussen zit die niet omlaag wil, kan je deze altijd bijknippen. Nadat ik de haren erin heb gelegd zoals ik ze wil hebben, spuit ik de overige belletjes weg met de Bubble Blaster. Deze laag laat ik nu minimaal 24-48 uur uitharden.


Stap 4: Laatste laag met goud vlokken

Als de eerste laag met haren minimaal 24-48 uur is uitgehard, ga ik verder met de laatste laag. Ook dit wordt weer een laag met goud vlokken. Ik maak epoxy klaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en voeg weer een beetje UV blocker toe. Ik giet deze laag tot aan de rand van de siliconen mal hoefijzer tot alle haren ‘ondergedompeld’ zijn. Na het gieten van deze laag, spuit ik de belletjes weer weg met de Bubble Blaster. Deze laag laat ik ook weer minimaal 24-48 uur uitharden.


Stap 5: Ontmallen

Hij is klaar! Na wat dagen geduld, kan je jouw epoxy hoefijzer met paardenhaar eindelijk uit de mal halen. En wat is hij mooi geworden! Het resultaat is prachtig, vooral met de goud vlokken erdoorheen.
Het hoefijzer komt mat uit de mal: wat ook weer een mooi effect geeft.


Tips:
- Zorg dat je goede bescherming gebruikt zoals: handschoentjes, eventueel een schort voor en goed beschermde ondergrond tegen eventueel morsen. 
- Door epoxy kan je nog UV blocker mengen, zodat deze lang helder en transparant blijft. Door verloop van tijd kan epoxy namelijk verkleuren, dus UV blocker toevoegen is aangeraden. 
- Let erop dat door het werken met haren in epoxy er veel luchtbelletjes kunt onstaan. Wees dus geduldig met het verwerken van de haren en maak gebruik van de Bubble Blaster om luchtbellen in epoxy te verwijderen. 

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.