Hanger met foto maken - itsOkay

Hanger met foto maken

Een hanger met foto is altijd bijzonder om te zien, maar ook speciaal om te dragen. Zeker als er op de hanger een foto staat van jouw huisdier of een andere dierbare. 

Wij hebben Kirsten gevraagd om een handleiding te schrijven over het maken van sierraden met een persoonlijke foto. Het maken van een mooie persoonlijke foto hanger is minder ingewikkeld als dat je zou denken!

Hallo! Mijn naam is Kirsten Roman en ik ben woonachtig in Middelburg, Zeeland. Ik ben al een tijdje bezig met het maken van sierraden met de Sieraden Hars / UV Epoxyhars van itsOkay. In deze handleiding ga ik jou helpen om een persoonlijke foto hanger te maken!


Benodigdheden: 
- Sieraden Hars / UV Epoxy (Kant en klare hars)
- Siliconen mallen naar wens. Ik gebruik in deze blog de Siliconen mal Hartjes
Handschoenen
Pigmentenglitterdecoratie naar wens
- Mengspatels en cocktailprikkers
- Mengbekers (bij voorkeur siliconen)
- Een foto of een Inkt printer om een foto uit te printen 
- Schaar en liniaal
- Handboortje

Eventueel:
Sieraden UV Led lamp: voor een snelle uitharding van het hars
- lamineer apparaat en hoezen
Luxe gesloten hanger: voor het maken van een kant en klare halsketting

Voorbereiding

Ik ga een siliconen mal naar keuze vullen met epoxy. Epoxy is een kunsthars met zeer veel mogelijkheden. Hier voeg ik daarna een foto en decoraties naar keuze aan toe en op deze wijze heb ik een mooi persoonlijk sieraad gemaakt. Kies een Siliconen epoxy mal die jij wilt gaan gebruiken voor jouw persoonlijke sieraad en scoor een flesje Sieraden Hars / UV Epoxy en wat decoraties. 

Zorg ervoor dat je gaat werken in een goed opgeruimde, schone werkplek en dat alleen de materialen die jij gaat gebruiken op de tafel staan.
Trek handschoentjes aan: zodat je huid niet in contact komt met de epoxy.
In deze blog zal ik een aantal persoonlijke foto creaties maken van een hondje en geliefden. Hierbij maak ik gebruik van verschillende technieken. Wees gerust, ik neem je mee en leg alles stap voor stap uit. Je kunt hieruit zelf beslissen wat jij het fijnste vind werken.

Stap 1: De eerste stappen

Voor het maken van het persoonlijke sieraad maak ik gebruik van de Sieraden Hars / UV Epoxy. Deze is het meest eenvoudig in gebruik. Dit hoef je niet te mengen en kun je dus gelijk gebruiken. Ook is de hars hard binnen enkele minuten dus kunnen we snel doorwerken. Met deze hars ga ik de siliconen mal vullen die ik heb gekozen. 
Ik heb de siliconen epoxy mal hartjes gekocht. Het is belangrijk dat je begint met een klein laagje van deze epoxyhars. Voeg hier geen versiersels of foto et cetera aan toe. Je maakt eerst een bodempje in de mal. Zo voorkom je dat versiersels of foto's, die je straks gaat toevoegen, naar beneden zakken. 


Zijn er eventuele luchtbelletjes ontstaan tijdens het gieten? Deze kun je laten knappen met een heattool (aansteker). Ga voorzichtig over de hars met de vlam en kom niet te dicht bij de randen van de mal. 

Je kunt ervoor kiezen het eerste laagje een kleurtje te geven. Kleuren (pigmenten) kan je hier vinden: Epoxy Giethars Pigmenten. Mengen een klein beetje pigmenten naar keuze met de epoxyhars in een schenkbekertje. Vervolgens giet je de  gekleurde epoxyhars vanuit het schenkbekertje de mal in.

Heb je de eerste gegoten? Laat deze dan drogen a.d.h.v. de gebruiksaanwijzing op de fles hars. De normale 2-componenten epoxyhars droogt binnen 24 tot 48 uur. De Sieraden Hars / UV Epoxyhars van itsOkay droogt binnen enkele minuten door middel van UV licht. Dit kan buiten in het daglicht of binnenhuis onder een UV lamp.
Ik gebruik in deze blog een Sieraden UV Led lamp. Hier droogt deze hars sneller onder. Leg de creatie liever langer onder de lamp of in het daglicht, zodat je er zeker van bent dat het droog is!

Op zoek naar meer uitdaging en een extra touch? (Optioneel)

Mocht je het eenvoudig willen proberen? Geen zorgen! Je kunt deze stap overslaan en doorgaan naar stap 2.

Je kunt je creatie nog leuker maken door het toevoegen van een heel klein extra vormpje. Kijk rond tussen de siliconen mallen en kies jouw favoriet. Zie bijvoorbeeld: vlinder mal, katten mal of honden mal


Stap 1. Voor deze handleiding maak ik gebruik van de honden mal. Ik ga een hondenpootje maken en deze aan de hanger met foto van het hondje toevoegen (zie foto hierboven met eindresultaat). Giet net zoals net als in stap 1 eerst één dun laagje epoxyhars in de mal van het honden pootje.
Het is extra leuk als je deze een kleurtje geeft, zodat het goed opvalt in je uiteindelijke creatie. Meng een klein beetje epoxyhars met een pigment naar keuze. Dit kan je doen in het schenkbekertje met een spatel. Indien je bijvoorbeeld as hebt van een dier kan je dat ook hieraan toevoegen. 
Stap 2. Giet de gemengde hars met de pigmenten in de mal. Dit is de eerste laag van het pootje. 
Stap 3. 
Laat dit laagje wederom goed drogen volgens de gebruiksaanwijzing van de hars die je gebruikt voordat je begint met de volgende laag. 
Stap 4. Wanneer het laagje goed droog is, kun je de volgende laag gaan gieten. Dit kan uiteraard ook een kleurtje, maar ik doe het zonder. Het laagje wordt dan dus doorzichtig. De laatste epoxyhars laag, laat ik altijd wat langer drogen onder de lamp. Zo voorkom je dat het epoxyhars nog een beetje plakkerig is en er hierdoor straks vingerafdrukken op komen.
Stap 5. Wanneer je hondenpootje (of andere creatie) klaar is, kan je deze op de eerst gegoten laag in de siliconen mal leggen.
Stap 6. Giet wat epoxyhars rondom het hondenpootje zodat deze goed vastzit. 
Stap 7. Laat het laagje goed uitharden. 

Stap 2: het toevoegen van de foto en de laatste laag epoxyhars.

Als de eerste laag goed droog is, kan je de volgende laag met de foto maken. Houdt er rekening mee dat ingezoomde foto’s mooier uit zullen komen dan foto’s van ver af. Zo kun je alle details van de foto beter zien in je sieraad!

Ik raad je aan de foto die je gaat gebruiken te lamineren. Op deze wijze wordt de foto beschermd tegen de epoxyhars (waterachtige substantie). Dit betekend dat de foto droog blijft. Je zult dan op de achterkant een witte achtergrond kleur krijgen van het witte papier. Daarom hebben we het eerste laagje, de bodem, van dit sieraad een kleurtje gegeven. Je kunt natuurlijk ook de foto 2x printen en de twee foto’s op elkaar lamineren. Dan krijg je aan beide kanten de foto te zien

Stap 1. Meet de maten van de mal die je gebruikt goed op en schrijf deze voor gemak ergens op. Zo kan je gemakkelijk a.d.h.v. deze maten een foto printen en uitknippen, zodat de foto precies past. 
Stap 2.
Omdat je gaat werken met een lamineer apparaat, zal je de foto iets kleiner moeten uitprinten omdat je bij het lamineren kleine randjes moet overhouden, zodat er geen epoxyhars bij de foto kan komen. Print de foto (kleiner dan je mal) uit, knip de foto uit en lamineer de foto.
Stap 3. Zodra de foto gelamineerd is, kan deze opnieuw worden uitgeknipt. Knip deze dan op de maat van de siliconen mal. Houdt er rekening mee dat er een klein randje lamineer plastic rondom de foto moet blijven zitten, anders mengt de epoxyhars zich met de foto en krijg je vlekken. 
Stap 4. Giet dan een klein dun laagje epoxyhars op je eerste gedroogde laag, zodat de foto straks blijft plakken.
Stap 5. Zodra dit dunne laagje is gegoten, kan je de foto in de mal leggen. Druk deze een beetje aan zodat er geen luchtbellen ontstaan.
Stap 6. Giet hierover nog een dun laagje epoxyhars, zodat de foto bedekt is. Laat de epoxyhars dan opnieuw drogen. 

Stap 3: Je sieraad/hanger afmaken

Er zijn mallen die al beschikken over een gaatje. De mal die ik gebruik heeft dat niet. Hier kan je gemakkelijk een schroefoogje in draaien. Ik maak eerst een gaatje in de bovenkant van de creatie met een handboortje, zodat ik hierna makkelijk het schroefoogje er in kan draaien. Doe een klein beetje epoxyhars hars aan het schroefje en draai hem erin. Hierna heb je nog een ringetje en een sleutelhanger/ketting nodig. Je bevestigd je creatie aan de ketting of sleutelhanger doormiddel van het ringetje. Om dit goed in elkaar te zetten, raad ik een puntbektang aan.
Wanneer ik een ketting wil maken, maak ik gebruik van een knipbate ketting. Zo kun je de ketting op een lengte maken dat jij wilt. Hiervoor gebruik ik ook sluitinkjes en ringetjes van 4 mm.

Ook leuk om te maken: foto op een kant en klare hanger

ItsOkay heeft ook kant en klare hangersHier kan gemakkelijk een foto in plakken! Meet de maten van de binnenkant van de hanger goed op schrijf deze voor het gemak ergens op. Ik heb mijn hanger met de juiste maten eerst uitgetekend op een wit vel papier zodat dit precies in de hanger past. Print de gewenste foto uit in deze afmeting en knip de foto in de goede afmetingen van de hanger.Stap 1. Zoals je in stap 1 van de handleiding een laagje epoxyhars hebt gegoten, doe je dat ook in de hanger. De hanger heeft een klein oppervlak, je kan er niet veel epoxyhars in kwijt. Zorg er dus voor dat je eerste laagje heel dun is, zodat je daarna nog voldoende ruimte hebt om je foto toe te voegen en nog een klein laagje hars kan gieten.
Stap 2. Zodra je je eerste kleine dunne laagje gegoten hebt, kan je deze laten drogen
Stap 3. De volgende laag op je eerst gedroogde laag toevoegen. Zorg voor een heel klein beetje epoxyhars op de eerste gedroogde laag, zodat je foto blijft plakken. Leg de foto in de hanger en giet vervolgens de gehele hanger vol met de hars.
Stap 4. Doe dit zorgvuldig en rustig, de foto kan namelijk scheuren. Druk de foto een beetje aan, om luchtbellen te voorkomen. Hard vervolgens de epoxyhars uit.
Stap 5. Je hanger is nu klaar en droog.
Stap 6. Ik heb een stuk ketting geknipt op de lengte die ik mooi vind, sluiting en ringetje aan bevestigd. Hoe leuk is het eindresultaat geworden?!

Het perfecte gepersonaliseerde cadeau voor jong en oud!
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen deze mooie creatie te kunnen maken in mijn blog! Bedankt voor jullie aandacht. Ik wens jullie veel succes met jullie toekomstige creaties met de Epoxy! Liefs Kirsten.

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.