Zelf hygiëne sleutelhangers maken - itsOkay

Zelf hygiëne sleutelhangers maken

In deze handleiding ga ik laten zien hoe je leuke en hygiëne sleutel sleutelhangers kunt maken. Zo open je een deur, doe je een betaling, of gebruik je de hygiëne sleutel om op een bel te drukken. 

Maar voor ik dat doe zal ik iets meer over mijzelf vertellen. Ik ben Patricia, 38 jaar en in het dagelijks leven stewardess. Ik maak sleutelhangers, ketting hangers, onderzetters en etagères. Op Instagram heet ik CreaPatanda. Ooit wil ik dingen gaan maken van hout en epoxy, maar dat zijn nog toekomstplannen. Voor nu ga ik jullie laten zien hoe je leuke en veilige sleutelhangers kan maken.

Benodigdheden

Niet essentieel, maar wel handig: 


Als je de kant en klare (Sieraden UV Epoxyhars) gebruikt heb je ook een UV lamp nodig als je de hars binnen wilt laten drogen. Je kan deze hars ook buiten in de zon laten drogen, dan is de hars hard met 15-30 minuten. De UV-led lamp is er in een kleine variant: de Sieraden UV lamp 6 watt of de grotere variant de Sieraden UV lamp 80 watt. Zelf werk ik met beide lampen. Soms wil je een groot oppervlakte in 1 keer uitharden, dan is de grotere lamp handiger. Voor kleine onderdeeltjes is de kleine 6 watt lamp prima. Ik heb voor deze sleutelhangers ook beide lampen geprobeerd en ik moet zeggen dat ze bij allebei prima werken, alleen moest ik de kleine lamp een paar keer verplaatsen om ze alle 4 hard te krijgen.

Om de creaties nog wat extra’s te geven heb er ik zelf nog wat decoraties bij gedaan. Ik heb gekozen voor het Luxe doosje met 12 versiersels en voor de Decoratie mix voor sieraden. En wat zijn nou sleutelhangers zonder glitter? Ik ben gek op glitter, wat mij betreft mag er altijd glitter in. ItsOkay heeft een ruim assortiment aan decoraties en glitters, neem daar gerust een kijkje.

Nu dat we alles klaar hebben liggen kunnen we gaan beginnen..

Stap 1. Kleuren toevoegen 

Als eerst gaan we de UV-resin een kleur geven met de transparante pigmenten. Ik heb zelf kleine bakjes gebruikt, omdat er maar ongeveer 4 gram epoxy per sleutelhanger nodig is. De hoeveelheid in de kleine bakjes was alsnog genoeg voor 2 contactloze sleutelhangers per kleur. In deze ongeveer 8 gram epoxy heb ik 2 druppeltjes van de kleurstof gedaan en hierna met een satéprikker goed door elkaar geroerd. Zoals je kunt zien worden het mooie duidelijke heldere kleuren.

Stap 2. Gieten

Zodra de epoxy goed gekleurd is gaan we de hars in de mal gieten. Maar let op: we vullen de mal slechts voor de helft tot de rand. Doe dit niet te snel en giet niet te veel. De epoxy moet ook de kans krijgen om zich egaal over de mal te verspreiden. Lukt dit niet goed, gebruik dan de handige tools van itsOkay om de epoxy even een handje te helpen. Vul alle 4 de mallen tot de helft. We gaan straks de andere helft vullen. 

Stap 3. Het uitharden

Na het vullen gaan we deze laag hars uitharden onder de UV lamp. Het hoeft niet volledig hard te zijn, maar laat de lamp gewoon zijn rondje aflopen en dan is het al een stuk steviger.

Stap 4.

Laat het eerste laagje goed uitharden onder een UV sieraden lamp of in de directe zon volgens de gebruiksaanwijzing op de fles. Hierna kunnen we met het versieren beginnen. Kies leuke decoraties uit en leg deze voorzichtig op de uitgeharde hars. Waarom ik de hars eerst uithardt is, omdat de versiersels anders naar de bodem zakken en ik wil ze juist in het midden van de sleutelhanger hebben: niet aan 1 kant. Gebruik de toolset om de versiersels goed op hun plek te leggen.

Stap 5. Het gieten van het bovenste, laatste laagje

Als alle versiersels op hun plek liggen gaan we voorzichtig de laatste laag hars gieten totdat de mallen volledig gevuld zijn. Laat het laatste laagje wederom uitharden onder een UV sieraden lamp of in de directe zon volgens de gebruiksaanwijzing op de fles. 
Gebruik je de UV sieraden lamp dan is in principe is 1 sessie voldoende, maar ik hou graag van extra goed uitgehard, dus ik doe meestal 2 à 3 rondes en draai hierna de mal om om de onderkant ook nog een sessie te geven. De lamp schijnt meestal 30-60 seconden per keer dat je hem indrukt. 

Stap 6. Afwerking

Van mijn hoeveelheid hars kon ik nog een set maken, zo heb ik er 8 kunnen maken van ongeveer 30 gram hars. Bevestig na het uitharden een sleutelring: en klaar is de contactloze sleutelhanger. Klaar voor gebruik bij deurkrukken, deurbellen, liftknopjes enz.

Glitters

Maar zoals ik al zei ben ik een behoorlijke fan van glitters. Ik heb dus ook een setje contactloze sleutelhangers gemaakt met glitters. Hierbij heb ik glitters gemengd door de hars en de transparante pigmenten.
Eerst heb ik de hars weer gekleurd, gebruik weer 2 of 3 druppeltjes van de transparante pigmenten en roer dit weer goed door de hars met een satéprikker.
Hierna heb ik mijn toolset gebruikt om wat glitter in de potjes te mengen. Meng dit ook weer goed door elkaar met een satéprikker. Giet hierna de hele mal vol, dit hoeft niet in delen, deze mal is niet heel diep dus dat redt de UV lamp wel met uitharden. UV lamp er weer overheen, kijk voor jezelf wanneer je het hard genoeg vindt. Zoals ik al aangaf doe ik het liever een keer extra dan te weinig.
Hang hierna de sleutelhangers aan een sleutelring en dan zijn ze weer klaar voor gebruik. Leuk om cadeau te doen, handig om natuurlijk zelf te gebruiken. Of om te verkopen.

Wat vind ik van de Sieraden UV Epoxyhars?
Met hars zijn de mogelijkheden eindeloos. Waar ik vooral erg blij van word is deze Sieraden UV Epoxyhars. Deze hars is kant en klaar en droogt snel door onder een UV lamp of  in de directe zon. Je creatie is daardoor snel uit de mal te halen en snel klaar voor gebruik. Wel raad ik aan om alleen kleine objecten of sleutelhangers met deze hars te maken. Voor grotere hoeveelheden zoals voor onderzetters adviseert itsOkay eerder de 2 componenten epoxy die door zijn eigen warmte uithardt. Maar dit duurt vaak minimaal 24 uur, dus voor de snelle kleine dingen grijp ik snel naar de Sieraden UV Epoxyhars.

Wat vind ik van de Resin Art Tools set (3 stuks)?
Ook ben ik heel blij met de toolset. Deze gebruik ik voor zoveel. Om versiersels op hun plek te leggen, om glitter aan hars toe te voegen, je kunt er zelfs mee roeren. Zolang je het steeds schoonveegt kun je het non stop blijven gebruiken.

Wat vind ik van de Transparante Pigmenten?
De transparante pigmenten voor hars hebben mij echt verrast. Ik had niet gedacht dat er maar zo weinig nodig was om zo’n intense kleur te kunnen krijgen. Doordat je maar zo weinig nodig hebt gaan de flesjes lang mee en kun je hier lekker veel hars mee kleuren. En het transparante vind ik fijn, zo kun je nog genoeg versiersels erin doen en dan zie je ze ook nog.

Ik hoop dat deze DIY-uitleg voor jullie duidelijk was, mochten jullie vragen hebben over de gebruikte spullen dan zijn ze bij ItsOkay altijd snel met reageren, dus stel gerust je vraag.

Ik wens jullie allemaal veel creatief plezier! Ik heb mijn contactloze sleutelhanger al aan mijn sleutelbos gehangen en kan zo makkelijk deuren openen en op deurbellen drukken zonder dat ik zelf met mijn vingers iets hoef aan te raken. Ook bij pinautomaten is dit erg handig, aangezien die niet vaak gereinigd worden. Uiteraard gaat deze blauwe glitter variant ook mee op reis naar het buitenland waar ik op vele lift knopjes zal moeten drukken: lang leve de contactloze sleutelhanger!

 

Wil jij dit ook maken? Benodigdheden:

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Reacties

  • Leuk om dit te lezen. Een vraag: Kun je de 2 componenten epoxy 1:1 ook gebruiken om iets doorheen te halen. Ik heb stelen met zaden die ik graag met een laagje epoxy zou willen bedekken. Doe je de epoxy in een emmer en haal je het er doorheen of giet je het erover heen, boven bijv. emmer

    CO

    Corian

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.