Epoxy hars sieraden - Deze tips & tricks wil je niet missen | itsOkay

Epoxy hars sieraden - Deze tips & tricks wil je niet missen

De afgelopen week hebben wij aan onze klanten én leveranciers gevraagd wat hun belangrijkste tips en tricks zijn met betrekking tot het maken van harssieraden en andere harsobjecten. 

De afgelopen maanden hebben wij veel nieuwe klanten mogen verwelkomen in onze community. Met bijna 45.000 vaste klanten weten wij uit ervaring dat iedereen een eigen manier heeft van werken met hars. Ook merken wij dat er veel vragen zijn. Daarom delen wij nu de beste tips en tricks met jullie! 

Luchtbellen verwijderen uit epoxyhars Tip #1!

Mijn favoriete truc is om met een aansteker of een andere heattool langs je harsmengsel (als deze af is) te gaan. Dit zorgt ervoor dat de bellen in de hars knappen. Wil je dit liever niet met een aansteker doen, probeer het dan met een saté prikker. Dit heeft mij zoveel harssieraden bespaard!


-Karin, blogger bij Hars Obessie

Welke epoxyhars gebruik je voor het maken van sieraden? Tip #2

Mijn favoriete truc is om een kant-en-klare hars te gebruiken. Bijvoorbeeld de speciale Sieraden Hars / UV Epoxyhars van itsOkay. Deze is speciaal voor sieraden, op het internet kan ik geen soorten vinden die ook écht voor sieraden zijn. 
Deze hars variant kan je direct uit de fles in een mal gieten d.m.v. een handig tuitje. Zo'n tuitje geeft mij veel meer controle over waar ik de hars wil plaatsen in de mal. Wanneer je met een 2-componenten hars werkt meng je dit in een bakje wat vaak voor rommel zorgt, niet goed hard wordt of waarbij hars overblijft hars overblijft wat teveel gemengd is.

-Carmen, harsblogger en mixed media-artiest, I Love Resin

Hoe gemorste epoxyhars verwijderen? Tip #3

Houd altijd desinfecterende gel, alcohol en babydoekjes bij de hand wanneer je met hars werkt. Dit is naar mijn mening de makkelijkste én tevens beste manier om hars of iets anders te verwijderen als je ergens perrongeluk hars op hebt gemorst. Een simpele tip, maar absoluut de moeite waard!

-Ellen, harskunstenaar, @EllenAndersonArt

Epoxyhars blijft plakken! Wat Nu? Tip #4

Het kan gebeuren dat een harssieraad na het uitharden plakkerig is. Dat kan komen door de volgende dingen:
1. Je hebt teveel pigmenten gebruikt (enkele druppels is genoeg). Gebruik je teveel dan is het mengsel niet meer in balans en kan het niet goed uitharden.
2. Gebruik je een twee-componenten hars? Dan is het belangrijk dat je beide goed afweegt en precies evenveel A (hars) als B (verharder) gebruikt. Doe je dit niet dan heb je de kans dat de hars niet goed kan uitharden. Roer goed rond dat alles goed gemengd is en schraap de hars helemaal uit. 
3. Gebruik je Sieraden Hars / UV Epoxyhars? Laat deze dan goed uitharden in de zon of onder de sieraden uv lamp en haal de hars niet te snel uit de mal. Plakkerigheid verdwijnt nadat het sieraad lang genoeg in de zon heeft gelegen. Vergeet het sieraad ook niet om te draaien. 

Is je epoxyhars creatie nog steeds plakkerig?
1. Leg de hars dan enkele uren op een warme plek of in de directe zon
2. Breng een nieuw laagje hars of transparante nagellak aan bovenop de plakkerige hars.
3. Laat de hars langer uitharden als dat op de verpakking staat. Zorg dat de hars goed hard kan worden en haal het uit enthousiasme niet te snel uit de mal. 
4. Laat de kant en klare UV Hars uitharden onder een sieraden uv lamp. Dit kan vrijwel niet fout gaan. 

-Kate, harskunstenaars en Britse harsleverancier

Zo voorkom je luchtbellen in Epoxyhars! Tip #5

Mijn tip heeft betrekking tot 'normale' hars die je moet mengen (een twee componenten hars). Zorg dat deze hars niet te koud is wanneer je wilt gaan gieten. Warm het au bain marie op. Pak een grote kom doe hier heet water in en zet je flessen hier in. Zorg ervoor dat er geen water in de hars komt want dan is het niet meer bruikbaar. Op het moment dat het warmer is heb je minder last van bellen. Laat de gemengde hars ongeveer 5 minuten staan en ga dan pas gieten. Als je dit doet komen er geen belletjes in de hars.

-Mona, harskunstenaar

Hoe maak je siliconen epoxy mallen schoon? Tip #6

Ik krijg altijd veel vragen over hoe ik de siliconen mallen en bekers schoonmaak na het knutselen. Dit doe ik als volgt:
1. Probeer zoveel mogelijk hars weg te halen met keukenpapier (of wc-papier). Maak zoveel mogelijk schoon terwijl de hars nog vloeibaar is. Zodra de hars plakkerig wordt en begint uit te harden krijg je het moeilijker schoon. 
2. Maak je werkruimte en siliconen mallen schoon met spiritus of alcohol. Hiermee haal je de laatste en kleinste restjes weg. 
3. Was je siliconen mallen, gereedschappen en bekers hierna met goede zeep in een warm sopje. Draai alles ondersteboven en laat het drogen op een theedoek. 

Bonus tip! Bewaar je siliconen mal in een afgesloten plastic zakje zodat deze niet vies kan worden!


-Katherine, Resin Blogger, Resin Obsession

Hoe verwijder je epoxyhars van de tafel? Tip #7

Een van onze klanten had hars op haar glazen tafelblad gemorst. Als dit gebeurd doe kokend water op een oude doek en leg deze op de hars; wacht dan een paar minuten en gebruik een plamuurmes of een ander plat gereedschap om voorzichtig onder de hars te kunnen komen en het er vervolgens af te halen. Dit werkt geweldig. Pas wel op: dit kan je alleen op een harde ondergrond doen die de tafel niet beschadigd. Pas ook op voor je handen. 

-Linda, harsspecialist

Hoe maak je siliconen epoxy mallen schoon? Tip #8

Zit er stof, zand of glitter op je mal en wil je dit er snel en makkelijk af krijgen probeer dit dan eens met plakband. Je plakt plakbank dubbel en doet dit op je vinger drukt dit vervolgens op de mal. Herhaal dit een aantal keer en de siliconen mal is schoon!
-Erica, harskunstenares

Hergebruik restjes epoxyhars! Tip #9

Mijn tip is om harsstukjes of harsmengsel die je over hebt niet weg te gooien, maar te bewaren. Dit kan je in stukjes hakken en op een andere keer in andere stukken hergebruiken!

-Kate, harskunstenares en Britse harsleverancier

Hoe werk je epoxyhars sieraden af? Tip #10

Mijn tip om overtollige hars / ruwe randjes van uw harssieraad te krijgen is om dit te verwijderen met een klein tangetje of een mesje zoals op de foto hieronder. Doe dit voorzichtig. Je kan vervolgens op de oneffenheden opnieuw hars aanbrengen om het op deze manier te repareren.

Katherine, Resin Blogger, Resin Obsession

Welke trucs heb jij? Deel ze in reactie op deze blog en help jouw community! 

Werk altijd voorzichtig. Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar de hars het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid. 

Vragen?
Heb je vragen of loop je ergens tegen aan? Neem dan contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Informatie Centrum

ArmbandBoekenleggerHangerKettingLetterOnderzetterOorbellenSleutelhangers

7 reacties

Gise

Gise

Hallo ik heb een vraag heb een .. schaakbord mal hoe kan ik er kleuren in krijgen vermits de vierkantjes heel laag zijn …kan mij iemand dat laten weten aub…

Ineke

Ineke

Alle versierselen zakken naar de bodem. Iets doe ik dus niet goed.maar wat ?

Angie

Angie

Na het maken van sieraden maak ik mijn mallen en materialen schoon met au de cologne, en dat werkt prima !

Fonteyne

Fonteyne

Ik heb eens per ongeluk 2componenten hars gekocht . Maar de verhouding staat er niet op welke verhouding moet je dan gebruiken de ene is fles i dubbel zo groot dan de andere

Chantal

Chantal

Hallo graag info aub ,
Ik heb ook open malletjes voorbeeld voor een hangertje met een zilveren of andere kleur metaal randje ,ik heb een U-vormig lampje kan ik dan voor de onderkant op het plaatje ook bakpapier leggen om zowel het hangertje niet aan het plaatje te laten vastkleven en brengt het dan ook geen beschadigingen aan het hangertje te hebben voorbeeld dat het dan aan het bakpapier zou kleven en dat ik het niet proper zou kunnen vegen ,
Zo dit was ongeveer mijn vraagje bedankt alvast voor jullie tijd
Mvg chantal

jose Roverts

jose Roverts

Goede tips zeg, dank je wel.
Ik gebruik alleen de kant en klare hars van Itsokay

Yvonne

Yvonne

Goed roeren tot de luchtbelletjes zijn verdwenen.

Laat een reactie achter

Alle berichten worden gecontroleerd voor publicatie