Beschilderde stenen aflakken met UV epoxyhars - itsOkay

Beschilderde stenen aflakken met UV epoxyhars

Een Happy Stone is een steen die door iemand beschilderd en ergens is neerlegt om de vinder blij te maken. Maar hoe zorg je ervoor dat deze stenen ook na een paar dagen mooi blijven? Desiree legt het jou uit in dit artikel. 

Desiree: "Ik lak mijn stenen af met de UV Resin epoxyhars van ItsOkay. Dit geeft je beschildering een hele mooi glanzende afwerking, veel beter dan bij vernis of lak bijvoorbeeld. Nagellak raad ik af omdat dat kan gaan bladeren doordat er vocht onder komt en het kan gaan vergelen op den duur". 
Het aflakken van happy stones maakt het eindresultaat super shiny en zo blijft de beschildering langer mooi.


Mijn naam is
 Desiree Seijnaeve, sinds een half jaar ben ik aan het hobbyen met epoxyhars. Het begon met letter sleutelhangers. Ik vond het zo leuk dat ik steeds meer en grotere projecten ging maken. De mogelijkheden zijn oneindig waardoor ik steeds andere creaties kan maken. Voor alle materialen raad ik ItsOkay aan, ze hebben goede kwaliteit mallen, epoxyhars, droogbloemen….eigenlijk alles wat je nodig hebt. Je bestelling wordt super snel bezorgd dus je kunt snel aan de slag met je knutsel project. 

Introductie

Ik ben zo een 2,5 jaar geleden begonnen met het maken van happy stones. Dit zijn stenen die je beschilderd met acryl verf (bv amsterdam acryl verf) en/of acryl paint markers (bv Art Owl Nederland), en afwerkt om ze mooi te laten glimmen en de beschildering te beschermen. 

Zodra de stenen klaar zijn leg ik ze op zichtbare plekken, om andere mensen een geluksmomentje te geven. De vinder mag de steen houden, ergens anders neerleggen of aan iemand geven.

Op de achterkant van de steen vindt je meestal meer informatie over de maker, meestal staat er een Facebook groep of Instagram naam op. Een berichtje met een foto van je gevonden steen is zo makkelijk gestuurd aan de maker en erg leuk om te delen. 

Je kan zelf stenen zoeken om te beschilderen, in het bos of langs het water. Je kan ze zelf maken door vloeibaar beton in een stenen mal te gieten. Er zijn ook sites/winkels/tuincentra waar je geschikte stenen kunt kopen (met name beach pebbles en Santorini stones). 

Mijn inspiratie haal ik overal vandaan, tutorials van andere happy stone makers, pinterest, google enz. Wat ik op dat moment maak ligt aan waar ik ze ga neerleggen en wat mijn doelgroep (kinderen of volwassenen) of thema (feestdagen etc) is. Ik schilder alles zelf uit de hand maar mocht je niet zo goed zijn in tekenen dan kun je ook met carbon papier een design overtrekken en vervolgens de afbeelding op je steen drukken. 

Ik lak mijn stenen af met de UV Resin van ItsOkay, dit geeft je beschildering een hele mooi glanzende afwerking, veel beter dan bij vernis of lak bijvoorbeeld. Nagellak raad ik af omdat dat kan gaan bladeren doordat er vocht onder komt en het kan gaan vergelen op den duur. 

Benodigdheden happy stones aflakken

- Beschilderde stenen (Beach pebble, Santorini steen etc)
UV Resin van itsOkay
- UV Epoxyhars Lamp of direct zonlicht
Handschoenen
- Siliconen kwast

Voorbeeld 1: De beach pebble

De UV Epoxyhars is een vloeibare stof die d.m.v. uitharding een soort van hard plastic wordt. Dit geef je steen een ultieme en mooie beschermlaag. Deze soort epoxyhars droogt d.m.v. zonlicht. Je kunt na het aanbrengen van een laagje de steen buiten laten drogen of binnen onder een UV Lamp.
Bij de eerste steen, een grijze beach pebble met leuke katten beschildering, heb ik de UV Resin gelijkmatig verdeeld over de steen. Door het flesje met tuitje gaat het gieten van de UV Resin erg makkelijk. Vervolgens smeer je het egaal uit. Uiteraard met handschoenen aan en werk niet in een ruimte met veel zonlicht. Dan wordt je UV Resin te snel hard. Nadat de UV epoxyhars egaal verdeeld is leg ik het een paar minuten onder de UV lamp. Wanneer het uitgehard is leg ik de steen nog even een paar uur in direct zonlicht. 


Voorbeeld 2: De Santorini steen

Voor dit voorbeeld heb ik een witte Santorini steen met Bevrijdingsdag thema afgelakt met UV Resin. Voor deze steen heb ik een siliconen kwast gebruikt. Dat werkt voor mij ook prima en werkt iets netter. Nadat de epoxyhars egaal verdeeld is leg ik deze steen ook weer een paar minuten onder de UV lamp. Wanneer het uitgehard is leg ik de steen nog even een paar uur in direct zonlicht. 

Ik vind beide manieren (handschoenen/kwast) prettig werken. Dus dat is een kwestie van kijken wat jij het prettigst vindt werken. Ik raad ook aan om beide kanten te bedekken met UV Resin. Door de steen volledig te sealen komt er geen vocht onder. 

Tips

Een bewerkte steen met UV Resin epoxy heeft langer droogtijd nodig dan alleen de UV-lamp. Dit is op zich logisch, want het UV licht van de lamp kan niet door steen zoals bij een siliconen mal bijvoorbeeld. Nog een paar uur bij daglicht laten drogen en je steen is perfect glimmend afgewerkt. 

Ik wens je veel plezier met het beschilderen en aflakken van jouw happy stones en ik ben erg benieuw of ik ooit een steen van jou vindt!

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.