Handleiding epoxy sieraden maken - itsOkay

Handleiding epoxy sieraden maken

Prachtige zelfgemaakte sieraden gemaakt van een soort kunsthars waarin gedroogde bloemen, takjes, blaadjes, as, schelpjes of kleine paddenstoeltjes zijn verwerkt.. je hebt ze vast eens voorbij zien komen of misschien heb je al een starterspakket bij ons aangeschaft!

Met de juiste spullen en wat creativiteit en handigheid, is deze techniek van sieraden maken ook heel goed thuis te doen. Waar begin je? En hoe werkt het precies? Wij leggen je alles uit. Lees verder!

Handleiding epoxy sieraden maken

[1] Wat is Resin Art?

Resin art is kortgezegd het maken van kunst door middel van epoxy giethars. Door deze hars in te kleuren met pigmenten en met verschillende technieken te gieten creëer je de mooiste effecten.

Wat is epoxyhars?
Epoxies zijn polymeren, die geproduceerd worden als vloeistof en overgaan in vaste vorm door een chemische reactie. Uitgeharde epoxyhars is heel sterk. Epoxyhars heeft een druk- en treksterkte die twee keer groter is dan die van beton. Na het opdrogen van de epoxyhars ontstaat er een soort van hard plastic. Uitgeharde epoxyhars is helemaal veilig voor zowel mens als dier om te dragen.

Hoe komen de kleuren in Resin Art?
Door de epoxyhars in te kleuren kan er d.m.v. verschillende technieken, soorten pigmenten en hulpmiddelen veel verschillende eindresultaten gecreëerd worden. Denk bijvoorbeeld aan het namaken van natuursteen, maar ook abstracte kunst. Epoxyhars is in te kleuren d.m.v. speciale pigmentkleuren en poeders. Door hier een mix mee te maken met glanzende pigmenten en matte pigmenten zijn er speelse effecten te creëren.

Mogelijkheden genoeg dus! Heb je zelf een idee en ben je benieuwd of we dit voor je kunnen realiseren? Schroom niet en neem contact met ons op!

[2] Welke epoxyhars heb ik nodig?

Het gebruik van geschikte epoxyhars is belangrijk voor het eindresultaat van jouw kunstwerk. Wij hebben twee soorten epoxyhars die beide voor- en nadelen hebben.

1. Kant-en-klare sieraden uv hars. Wil je gebruik maken van hars die zeer eenvoudig te verwerken is? Ga je een kleine mal zoals een oorbel of hanger vullen die niet dieper is dan 1 cm? Kies dan voor onze kant-en-klare sieraden uv hars. Deze hars is kant en klaar en hard binnen enkele minuten door middel van uv licht. Je laat deze hars drogen in direct zonlicht, bij bewolking, of onder een uv lamp.

2. Epoxyhars 1:1. Deze epoxyhars is geschikt voor grote- én kleine oppervlaktes. Je kunt hem gebruiken voor kleine én grote mallen t/m 3 cm diep. Deze epoxyhars is ook goedkoper. Meng de hars en de verharder volgens de verhouding. Meng dit drie minuten goed door en gebruik een weegschaal om alles goed af te wegen. Na het mengen begint de uitharding. Na 24 uur (afhankelijk van temperatuur en laagdikte) is de epoxy op eindsterkte.

Zorg ervoor dat er geen water in de epoxyhars komt want dan is het niet meer bruikbaar. Gebruik ook niet teveel glitter of kleur pigment want dan kan de epoxyhars niet goed hard worden. Gebruik maximaal 5 gram pigmenten per 100 gram hars.

Ons advies

Voor het maken van sieraden in kleine mallen (max 1 cm diep) adviseren wij de kant-en-klare sieraden uv hars. Deze epoxyhars zit ook bij de starterspakketten en is het meest eenvoudig in gebruik. Speciaal ontwikkeld om eenvoudig sieraden te maken en dus zeer geschikt voor kleine objecten zoals hangers, ringen en armbanden.

Voor grote objecten zoals onderzetters of potjes is de epoxyhars 1:1 geschikter én deze epoxyhars kan je dus ook heel goed gebruiken voor het maken van sieraden.

Maak je Resin Art uniek met onze pigmenten

Met speciale kleurenpigmenten kun je jouw Resin Art een unieke twist geven. Ga je voor een mooie dekkende kleur of ga je voor een transparante kleur? Zie onze kleurenpigmenten speciaal voor Resin Art. 


[3] Hoe werkt het: Video's met uitleg

Zie hier een leuke video van ons waarbij wij met het Sieraden Maken Deluxe Pakket en onderstaande items leuke sieraden maken:
- Sieraden Maken Starterspakket (mallen, hangertjes, gereedschap en glitter pailletten) 
- Sieraden Hars / UV Epoxyhars (zit tijdelijk gratis bij het starterspakket)
- gedroogde kleine bloementjes

Zie hieronder een video van ons hoe een artiest met o.a. open bedelen en uv hars van ons sieraden maakt. Zij gebruikt: 

- Sieraden Hars / UV Epoxyhars
- Gedroogde kleine bloementjes
- Divverse openen bedelen
- Bedelen tape voor de sieraden
- Natuur producten (gedroogde bloemen)

[4] Hoe werkt het: Uitleg op papier. 

Als je het Sieraden Maken Starterspakket hebt gekocht zit hier alles in wat je nodig hebt. Het maken van een kunstwerk doe je aan de hand van deze stappen:

Stap 1. Zorg dat je van tevoren een ruim werkoppervlak hebt gecreëerd waar je kunt gaan gieten. Aan te raden is hier wat kranten of vuilniszakken onder te leggen i.v.m. het per ongeluk morsen van epoxyhars. Doe handschoentjes aan en werk in een goed geventileerde ruimte.

Stap 2. Stel de siliconen mallen dusdanig op dat je er makkelijk bij kunt en zorg dat ze allemaal waterpas staan. Zitten er stofjes of glitters op de mal verwijder deze dan met een stukje tape. Maak een propje van de tape of plakband en plak het vuil eraf.

Ga je objecten of gedroogde kleine bloementjes ingieten dan giet je dit in 2 maal. Je maakt als eerste een dun laagje met epoxyhars waar straks het object ingelegd wordt. Dit laat je eerst uitharden voordat je hier het object inlegt. Als je meteen een object met epoxyhars toevoegt, kan het gaan drijven of zinken. Dat wil je niet.

Voeg je een foto of tekening toe aan de epoxyhars: lamineer deze dan eerst of print het uit op transparant papier. Anders kan de epoxyhars jouw foto of tekening aantasten.

Stap 3. Kies welke epoxyhars je wilt gaan gebruiken. In dit voorbeelden gebruiken we de kant en klare sieraden uv hars. Je brengt deze epoxyhars aan in een siliconen mal direct vanuit de fles.

Met speciale kleurenpigmenten kun je jouw Resin Art een unieke twist geven. Ga je voor een mooie dekkende kleur of ga je voor een transparante kleur? Zie decoraties en kleurenpigmenten. Ga je kleurenpigmenten gebruiken? Dan giet je de epoxyhars eerst in een klein bekertje met maximaal een paar druppels pigmenten. Dit roer je goed en voeg je hierna pas toe aan een mal.

Stap 4. Als je de mallen hebt vol gegoten kan je met een heattool langs de epoxyhars gaan om de bellen te laten knappen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een aansteker, doe dit voorzichtig en raak de mal niet aan.

Stap 5. De 1:1 epoxyhars droogt binnen 24 uur uit zichzelf. De kant-en-klare sieraden uv hars wordt hard door middel van UV licht (zonlicht). Let op. Als je het goed doet, droogt deze epoxyhars binnen enkele minuten. Belangrijk is het volgende:

- Ten eerste moet deze epoxyhars drogen in uv licht. Dit betekent in direct zonlicht en dit werkt ook bij bewolking. De uv epoxyhars droogt niet binnen voor een raam. Leg je creatie waterpas in de directe zon/bewolking. Als de zon schijnt is de epoxyhars hard binnen 10-15 minuten en bij bewolking binnen zo'n 30-45 minuten. Draai de mal hierna om en laat het nogmaals drogen.

- Voeg nooit teveel glitters of pigmenten toe aan de hars. De samenstelling van de epoxyhars klopt dan niet meer en de hars kan dan niet meer hard worden. Pas dus op dat je niet teveel pigmenten of glitters etc. door de hars doet.

Stap 6. Verwijder ruwe randjes met een tangetje of schaartje en polijst deze indien gewenst. Als het nodig is, kun je de hanger afwerken met een dun laagje epoxyhars, transparante- lak of nagellak. Ga snel aan de slag en maak de mooiste sleutelhangers, kettingen, bedels, ringen en armbanden!

Overige tips
Epoxy vloeit waterpas uit hierdoor moet je altijd zorgen dat je mallen water pas staan. Wij gebruiken een plank die waterpas staat, hier doen wij bakpapier overheen zodat je dit later weg kunt gooien en het dus schoon houdt. 

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Reacties

 • @Titia het vraagt inderdaad wel voorzichtigheid om te werken met een brander. Zorg dat je dit niet te dicht bij de rand van de mal houdt. En een aansteker heeft hetzelfde effect als een brander. Wij verkopen de branders, maar ook de bubble blaster om luchtbellen te verwijderen. Gr. team itsOkay

  IT

  itsOkay.nl

 • Hi, ik ben erg enthousiast maar soms gebruik je een brander. Beschadig je de mal dan niet en wanneer gebruik je een vuurtje

  TI

  Titia

 • Hoi Hetty, Zoals je in het artikel kunt lezen kun je de doffe plekjes wegwerken met een dun laagje epoxyhars, transparante- lak of nagellak. Zo wordt je werkje mooi afgewerkt en is alles glanzend. Gr. Patricia, team itsOkay

  IT

  itsOkay.nl

 • Vraagje: mijn sieraad is klaar en droog, ik schuur de randjes ( of andere kleine dingen) met mijn (de fijne kant) nagelvijl, als ik dat wil laten glanzen heb ik dan genoeg aan de reasin sealer waar jullie het over hebben in bovenstaand berichtje?

  HE

  Hetty

 • Ik zoek iets van polijstpasta of schuurpapier waarbij ik die bolletjes bij kan schuren omdat ze niet volledig rond zijn. En sommige andere dingen de randen bij te werken. Hebben jullie daar ook mogelijkheden voor?

  NA

  Nadine vS

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.