Epoxy "Petri Art" maken - itsOkay

Epoxy "Petri Art" maken

De prachtige petri art kunst of "petrischaalkunst" wordt gemaakt door alcoholinkt bij epoxy giethars in een siliconen mal te gieten. Ook wel bekend van "Daniel Cooper" op Youtube. De inkt kronkelt door de epoxyhars en creëert prachtige effecten. Het ziet er ZO indrukwekkend uit! En toch is het makkelijk om te doen en super leuk om te maken!

Mijn naam is Kristel, je kan me vinden op Instagram onder de naam Het Kristalier. Ik ben getrouwd, moeder van 2 jongens en ben pedagogisch coach met een uit de hand gelopen hobby: epoxy resin art. Het is iets waar ik veel energie van krijg en wat gewoon heel leuk is om mee aan de slag te gaan. Vooral het maken van Petri Art is een van mijn favoriete bezigheden. Het is een techniek wat echt met oefenen en oefenen steeds leuker wordt. Zelf heb ik er een aantal weken over gedaan voordat ik het goed onder de knie had. 

Benodigdheden epoxy petri art

  Stap 1: Voorbereiding

  Als eerste is het belangrijk om, zodra je alles klaar hebt gezet, je epoxy een warmtebad te geven van +- 10 minuten. Dit helpt met het mengen en zorgt ervoor dat de bubbels eerder verdwijnen. 

  Stap 2: Epoxy mengen

  Meng de resin 1:1. Je kan zelf kiezen hoeveel je wil mengen. Als je grotere hoeveelheden mengt kan je in een keer meer mallen vullen. Ik koos ervoor om 20:20 te mengen. Vervolgens ga je met je roerstok alles goed door elkaar mengen. Dit mengen duurt zeker 5 minuten. Meng rustig. Laat het vervolgens 10 minuten staan zodat de grootste bubbels kunnen verdwijnen. 

  Stap 3: Gieten

  Giet de epoxy nu in de mal. Vul de mal met 2/3e van de epoxy. Door de alcohol inkts zal de mal nog meer gevuld worden. Het geeft niet als er nog bubbels in de resin zitten. Nu is het weer een kwestie van wachten totdat de resin stroperig is geworden en dus niet meer heel vloeibaar. De stroperigheid is belangrijk voor de witte alcohol inkt zodat die niet te ver naar beneden kan zakken. Hier zit geen precieze tijd aan want dat is echt afhankelijk van kamertemperatuur, temperatuur buiten, etc. 

  Stap 4: Inkt toevoegen

  Dit vind ik zelf de leukste stap! Je mag nu de pinata inkt kleuren toevoegen. Je kunt het zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wil. 1 kleur, 2, etc… Echt een kwestie van experimenteren. Bij een kleinere mal, zoals die ik gebruik, is 1 druppel inkt per kleur die je gebruikt al genoeg. Schud de flesjes voor gebruik goed: ongeveer 1 minuut. Daarna kan je de druppels aan de epoxyhars toevoegen. Hierna pak je het flesje met de witte alcohol inkt. Deze goed schudden: ook zeker een minuut. Wit noemen we ook wel de 'sinker' die ervoor zorgt dat de druppels naar beneden zinken. Je voegt per kleur één druppel wit toe. Meer is echt niet nodig, anders kan de inkt kleur teveel zakken en creëer je niet het gewenste effect van de petri art. 

  Stap 5 (optioneel): effecten toevoegen

  Als je het gaaf vind kan je nog meer effecten toevoegen. Als je dit wilt kan je 20-30 minuten na het gieten met een schone saté prikker door de epoxy roeren. Kies bijvoorbeeld voor een draaiende beweging met de prikker. Het is normaal dat er wat kleurstof blijft hangen aan de saté prikker als je hem eruit haalt. Je voorkomt dit door de saté prikker na gebruik schoon te maken voordat het effect gaat aanbrengen in het volgende vormpje. 

  Stap 6: afwerking

  Na 24 uur kan je jouw kunstwerkjes uit de siliconen mal halen. Je kunt er volgens mooie hangers of oorbellen van maken. Je kunt er zelfs een magneetje opplakken en bijvoorbeeld een koelkast magneet maken. Als je er een sieraad van gaat maken kan je met een handboor een gaatje maken. Vervolgens schroef je er een hanger aan. 

  Eindresultaat van een prachtig Petri Art sieraad

  Veel plezier met het ontdekken van deze techniek! 

  Meer informatie?

  Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
  Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

  Laat een reactie achter

  Laat een reactie achter


  Over itsOkay

  Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

  Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

  Handleidingen >

  Login

  Wachtwoord vergeten?

  Heb je nog geen account?
  Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.