Etagère van Epoxyhars maken - itsOkay

Etagère van Epoxyhars maken

In deze handleiding ga ik een etagère maken met epoxyhars. De etagère kun je gebruiken voor een leuke hightea, verjaardagen, feestjes en andere gelegenhedenJe kunt hem in allerlei kleuren maken en bewerken met verschillende decoraties. 

Mijn naam is Jessica Immen-van Ophem, 38 jaar. Als kunstenares maak ik veel kleurrijke dingen zoals: schilderijen voor binnen en buiten, resin art geodes, piramides en tafeltjes, kunstkaarten met bijenwas, kleigodinnen, dromenvangers en sieraden met edelstenen. Je kunt mijn creaties vinden op mijn website.

Sinds een paar jaar werk ik met epoxyhars. Ik heb verschillende merken geprobeerd. Er zit verschil in bijv. de dikte van de epoxy, mengverhoudingen, de uitharding, de helderheid, de glans of het vergeelt (uv-bescherming) en natuurlijk de prijs. Let daar goed op bij het aankopen en lees goed de beschrijving! De epoxyhars van Itsokay is wat dikker en heel mooi helder. Het droogt glanzend en strak op, zonder bubbels of andere gekkigheid. 

Op Facebook kwam ik een advertentie tegen van Itsokay en zag hoeveel spullen ze verkopen voor resin art. Super leuk en van deze `snoepwinkel` gaat mijn creatieve hart sneller kloppen. Gelijk zin om iets moois te maken! Jij ook? Ik had de spullen snel in huis en kon beginnen aan mijn etagère.

Wat heb je nodig:

Eventueel:

  • Acrylverf voor de randen, kwastje voor de acrylverf, glinsters voor de randen

Handig om te weten:

  • De bovenste etage is ± 130 ml
  • De middelste etage is ± 220 ml
  • De onderste etage is ± 350 ml
  • Je hebt in totaal 700ml epoxyhars nodig voor deze etagère.

Het maken van de etagère

Stap 1: Voorbereiding.

Zorg dat je alle spullen klaar liggen op een schone werkplek. Je kunt met een waterpas kijken of de ondergrond goed recht staat. Je hebt apps op je telefoon hiervoor, mocht je geen waterpas in huis hebben. Erg handig! Als je werkplek iets scheef loopt, dan vloeit de epoxyhars ook scheef uit en dat wil je niet. Bedenk goed wat je wilt maken. Welke kleuren vind je mooi? Welke decoraties wil je erin verwerken? Maak het jezelf niet te moeilijk, want je hebt maar een half uur de tijd i.v.m. het uitharden van de epoxyhars. Werk dus per etage. Kies niet teveel kleuren, omdat deze gaan mengen.

Stap 2: De epoxyhars mengen

We gebruiken de Epoxyhars 1:1 giethars. Dit is hars voor grote oppervlaktes. Ik ga dit mengen in een siliconen mengbeker. Je kunt het afwegen met de weegschaal. Er staat dat je de epoxyhars in de flesjes eerst kunt verwarmen in een teiltje met warm water, maar bij mij ging dat mis. Denk dat ik hem te lang heb verwarmd, waardoor de epoxy na het mengen meteen al te hard werd. Helaas was dit niet meer goed om te gebruiken. Daarna heb ik nieuwe epoxyhars gepakt en zonder te verwarmen gebruikt. Dat ging perfect. Het verdelen gaat makkelijk en de epoxyhars is mooi helder. Je kunt wel sneller last hebben van luchtbellen, maar daar heb je de brander voor. Tip: Meng de 2 componenten goed door in 1 richting met een houten spateltje. Zo ontstaan er minder luchtbellen.


Stap 3: Leg de eerste mal klaar om te vullen.

Stap 4: Meng de kleuren met de epoxyhars 

Meng de pigmentkleuren die je wilt gebruiken. Ik had nog kleuren op voorraad en koos voor zwart, turquoise en goud. Omdat de houder van goud is, is het erg mooi deze kleur erin te verwerken. Dat zorgt ervoor dat het 1 geheel wordt. De epoxyhars heb ik gedeeld in een klein beetje goud en de zwarte en turquoise kleuren 50 om. Dit gaat in de plastic bekertjes. Goed roeren en dan kun je gaan gieten.

Stap 5: Het gieten

Concentratie! Giet eerst de turquoise kleur vanuit de buitenkant naar het midden en dan meteen de zwarte kleur van binnen naar buiten. Gelijk tegen de turquoise kleur aan.
Brand de luchtbellen weg met een heattool. Bijvoorbeeld een aansteker of brander. Als beide helften mooi aansluiten ga je verder met de gouden kleur. Deze giet je over de grens waar zwart en turquoise elkaar kruisen. De hoeveelheid hangt af van wat je mooi vindt. Weer brand je met een heattool de luchtbellen weg.

 
Stap 6: Vorm geven aan de epoxyhars 

Blaas met je mond de gouden kleur uit. Of gebruik een föhn.
Ik maakte een slingerende beweging door redelijk hard en goed gericht te blazen. Van binnen naar buiten toe. Is dit naar je zin? Brand dan nogmaals met de heattool de luchtbellen weg.

Stap 7: Decoraties toevoegen

Nu is het tijd om je decoraties toe te voegen. Ik heb goudvlokken heel subtiel gebruikt om het wat sprankelender te maken. Niet te veel, maar houd je van bling bling, ga dan los! Of pak bijv. een rand of taartpunt om dit op te doen. Je kunt met een spateltje de vlokken verdelen en een klein beetje in de epoxyhars drukken. Hierna weer even branden en 24-48 uur laten rusten. Maak nu de andere 2 lagen van de etagère.


Stap 8: Demolding

De epoxyhars is uitgehard en je kunt de mallen losmaken. Zitten er nog scherpe randjes aan? Schuur deze dan weg met een schuurpapiertje met fijne korrel. Denk erom om niet op het oppervlak te krassen!

Stap 9: Afwerking

Ik heb de randen hierna in een gouden acrylverf geverfd van Amsterdam. De etage heb ik op een bekertje gezet, zodat je hem kunt draaien. De verf moet je goed laten drogen. Dan nog 1 laagje acrylverf en terwijl dit nog nat was, heb ik gouden glinsters over de randen gestrooid. Dit blijft plakken aan de verf. Laat dit nogmaals goed drogen.


Je kan de randen ook met een verfstift inkleuren, maar ik vind echte verf mooier.


Stap 10: Zet de etagère in elkaar.Smullen maar!

Koop snel iets lekkers, zodat je de etagère gelijk kunt gebruiken. Nodig je vriendin uit voor een hightea en smullen maar! Een etagère draagt bij aan de beleving en helemaal als je deze zelf hebt gemaakt!

Gebruik:

De etagère is niet vaatwasbestendig. Ook heet afwaswater is niet aan te raden, omdat de epoxyhars dan verwarmd wordt en kan buigen. Neem de etagère na gebruik af met een natte, zachte doek en droog af met een theedoek. Gebruik hem ook niet als snijplank. Scherpe messen maken krassen op de epoxyhars.

Show it!

Zet ook een foto van jouw unieke etagère op Insta of FB met #itsokaynederland en #creativeartbyjessica en we zien graag wat jij hebt gemaakt.

Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb :) Heel veel succes en plezier van jouw creatie! Liefs Jessica. 

Wil jij dit ook maken? 
Epoxyhars 1:1 giethars
De etagère kit van itsOkay
Versiersels voor Sieraden
- Handschoentjes
Mengbeker / weegschaal
Kleurpigmenten

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.