Epoxy strand/beach effect met zand creëren - itsOkay

Epoxy strand/beach effect met zand creëren

De zomer komt er weer aan en wat is er leuker dan epoxy creaties met een vrolijk en zomers "Ocean Art" effect? In deze handleiding leert Grace jullie deze super populaire techniek. 

Hoi allemaal, mijn naam is Grace. Vorig jaar ben ik geïnspireerd geraakt om te knutselen met epoxyhars. Ik ben toen begonnen met het maken van sleutelhangers. Epoxyhars is zeer veelzijdig, erg leuk om mee te experimenteren en mooie kunstwerkjes te maken. 

Ik verkoop sleutelhangers en penningen op Tiktok en Instagram via mijn pagina @craftygracy. Neem een kijkje voor inspiratie of meer voorbeelden van mijn werk. Het is voor mij op dit moment een erg leuke hobby. Hopelijk vinden jullie mijn blog leuk en leerzaam om te lezen! Groetjes, Grace.

Benodigdheden:

- Zand (het beste is chinchilla zand uit de dierenwinkel)
- Siliconen mal alfabet letters (normaal)
- Epoxy giethars  of UV Resin
- Transparante pigmenten (blauw, groen, rood en oranje)
- Wit pigment (voor het bubbel effect)
- Sleutelhangers met ringen, ketting en schroefoogje
- Handboortje
- Zeesterren en schelpjes decoratie (en eventueel pareltjes) 
- Mengbekers (of herbruikbare siliconen mengbekers)
- Baby doekjes (voor als je knoeit), brander of aansteker, cocktailprikkers, roerstokjes, tangetje en handschoentjes

Hoe maak je beach sleutelhangers?

Stap 1: De eerste laag gieten

In dit voorbeeld ga ik sleutelhangers gieten. Je kunt een siliconen mal naar keuze gebruiken. De strand/beach techniek werkt in de basis hetzelfde.
Voor het maken van deze sleutelhangers gebruik ik een twee-componenten epoxy, namelijk de Epoxy giethars 1:1. Deze epoxy is verhoudingsgewijs goedkoper dan het gebruik van UV Resin, maar heeft wel 24 uur nodig om uit te harden.
Je kunt ook kiezen voor UV Resin. Het fijne van UV Resin is dat deze epoxyhars binnen enkele minuten droogt én je hoeft deze hars niet te mengen: hij is kant en klaar. Het is aan jou welke jij wilt gaan gebruiken. 

Meng een klein beetje epoxy giethars met echt zand. Het mengsel moet dik en stroperig zijn anders verspreid het mengsel zich door de hele siliconen mal als je het giet. Je wilt dat het zand op een plek in de letter blijft zitten, vandaar dat een goede dikte van het zandmengsel belangrijk is. Giet het zandmengsel in het onderste gedeelte van de siliconen mal die je gaat vullen. Bij het gebruik van een twee-componenten epoxy moet dit ongeveer 5 uur uitharden. 
*Je kunt voor deze stap ook de UV Resin gebruiken. Deze epoxy droogt binnen enkele minuten onder een UV Epoxy led-lamp of in de directe zon. Heb je deze lamp niet kan je de hars dus ook ook enkele minuten buiten laten drogen.

Stap 2: Het tweede laagje

Als het zandmengsel (de epoxy gemengd met het zand) na ongeveer 5 uur is uitgehard, gaan we aan de slag met de volgende lagen epoxy. Hoeveel epoxy je nodig hebt is afhankelijk van wat en hoeveel je gaat gieten. 
Maak de gewenste hoeveelheid epoxy klaar en verdeel de epoxy in 2 delen in een bakje. Voeg in het ene bakje een paar druppels transparante blauw pigment en in het andere bakje een paar druppels transparant groen pigment. Het groene epoxymengsel giet je naast het zand. Het blauwe epoxymengsel giet je er naast. Gebruik een heattool zoals een mini gasbrander of aansteker om eventuele luchtbellen te laten knappen. Laat de epoxy hierna 48-72 uur drogen. Als je de epoxy korter laat drogen, is er een kans dat de uitgeharde epoxy buigzaam blijft.

Stap 3: Het derde laagje (de bubbels)

Dit is mijn favoriete stap; het maken van het bubbel effect. In een mengbakje giet je een laagje de kant en klare UV Resin. Voeg hier een beetje wit dekkend pigment (1-2 druppels) aan toe en roer goed. Giet een dun laagje over je eerste laagje (groen-blauw) heen. Giet dit dus niet over het zand. Pak nu de fles UV Resin en druppel een paar druppels UV Resin dicht naast elkaar om het bubbel effect te maken. Zodra je hele letter is gevuld met bubbels plaats je het meteen onder de UV Epoxy led-lamp, anders verspreid de epoxy en verlies je het effect. Stap 4: Het vierde laagje

Na een paar minuten drogen onder de UV Epoxyhars led lamp is je letter hard en kun je aan de slag gaan met de decoraties. Ik heb schelpjes en zeesterren gebruikt. itsOkay heeft echte schelpjes, maar ook mooie gouden van metaal. Ik had zelf nog wat zelfklevende pareltjes en deze heb ik ook gebruikt. Je kan de decoraties zelf naar wens plaatsen waar je wilt. Bij de oranje sleutelhangers heb ik een beetje UV Resin gemengd met zilver glitter. Dat heb ik met een tandenstoker om de "water bubbels" gedaan voor een leuk effect. 

Stap 5: De laatste laag

Nadat je de decoraties hebt aangebracht, vul je de hele letter tot de rand met UV Resin en laat deze laatste epoxy laag goed drogen onder de UV Epoxy led-lamp. Draai hierna de mal ook nog even om en laat ook de onderkant van de mal goed drogen onder de lamp.
Je kunt deze laatste stap uiteraard ook doen met de 1:1 Epoxyhars. Laat goed drogen en hierna is jouw letter met strand/bubbel effect klaar en kun je het uit de mal halen.

Stap 6: Sleutelhanger afmaken

In het Sleutelhangers Deluxe Set zit alles wat je nodig hebt om deze sleutelhangers te maken: een handboortje met 10 kleine boortjes, schroefjes en sleutelhangers, maar dit kun je ook los kopen op de website van itsOkay. Met het boortje kan je een gaatje boren in de sleutelhanger. Hier doe je een schroefje in en hier doe je een sleutelhanger aan.
Zorg er bij het boren voor dat het gaatje diep genoeg is voor de helft van het schroefje. Draai het schroefje helemaal in de hars zodat deze goed vast zit. Voor extra grip gebruik ik een tangetje.
Nu je de sleutelhanger hebt gemonteerd is hij klaar. Laat hem nog 24 uur goed uitharden. Hierdoor verdwijnt ook eventuele plakkerigheid. Ruwe randjes kan je wegknippen met een tangetje of schaartje. Oneffenheden kan je wegwerken met nog een klein beetje hars of transparante lak/nagellak. 

Veel plezier met het maken van deze zomerse resin art sleutelhangers! Ik hoop dat deze blog je goed op weg heeft geholpen! Liefs Grace.

Tot slot nog twee tips!

Wat kan je doen tegen luchtbellen in resin?

Gebruik een mini gasbrander of lange aansteker om de luchtbellen te laten knappen. Let hierbij wel op dat je de gasbrander niet te dicht bij de siliconen mal houdt. Anders heb je de kans dat de brander epoxyhars uit de mal blaast of de mal beschadigd.
Lukt dit niet kan je luchtbellen ook verwijderen met de Bubble Blaster. Dit is een efficiënte en veilige oplossing waarbij je de siliconen mal niet kunt beschadigen. 

Hoe een schroefoogje in epoxy indraaien?

Gebruik een tangetje om het schroefje goed vast te kunnen houden en eenvoudig in de epoxy te kunnen draaien. itsOkay heeft een geweldige set met tangen en gereedschappen die erg handig zijn om resin art sleutelhangers en sieraden te maken.

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Reacties

  • Beste Linda, We hebben 2 soorten mallen. Normaal of gespiegeld. Het is aan de klant de keuze welke ze liever mee werken, daarom bieden we beide opties aan. Gr. Patricia, team itsOkay

    PA

    Patricia itsOkay

  • Hoe doe je dat dan met de letters in spiegelbeeld? Die kan je niet vanonder af opbouwen want dan zit de mooie kant aan de achterkant van de letter? Of heb ik dan een verkeerde mal gekregen?

    LI

    Linda

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.