DIY Sleutelhangers met epoxyhars maken | itsOkay

DIY Sleutelhangers met hars maken

Ik zal eerst mezelf even introduceren. Mijn is Petra Laan, 34 jaar en altijd al creatief geweest. Ik ben te vinden op Instagram en Facebook onder de naar DoorPetra. Hier post ik regelmatig leuke creaties van mijn kaartjes, baby cadeautjes en hars sieraden en sleutelhangers. Naast mijn social media accounts heb ik een eigen website: www.doorpetra.nl

Half juni 2019 ben ik in aanraking gekomen via social media met itsokay.nl. Ik zag een gave advertentie met de UV Sieraden Hars om sieraden te maken. Zo gezegd, zo gedaan. Eenmaal besteld ben ik er mee aan slag gegaan: super leuk!

Nu een aantal maanden later, merk ik dat ik er handigheid in krijg en dat ik er veel mooie dingen mee kan maken. Ik heb er onder andere hangers voor kettingen mee gemaakt, armbandjes, oorbellen en sleutelhangers. Over het maken van de sleutelhangers ga ik in deze blog meer vertellen.

Wat heb je nodig:
- Sieraden Hars - Magic UV Hars
- Sieraden UV LED lamp (optioneel)
- Sleutelhangers maken deluxe set variant 2
- Glitters (zitten in het pakket)
- Versiersels voor Sieraden

Eventueel:
- Baby doekjes (voor als je knoeit)
- Heat gun of aansteker
- Cocktailprikkers
- Tangetje
- Elektrische handboormachine 


Mini letter mal 

Deze mal zit in het Sleutelhangers Maken Deluxe Pakket variant 1 & 2.

Stap 1: Letter(s) kiezen
Kies één of meerdere letters uit, bij voorkeur letters dicht bij elkaar zodat je de Sieraden UV LED lamp er goed boven kan zetten. Ik gebruik de UV hars van It’s Okay, deze droogt binnen 30 tot 90 seconden onder de Sieraden UV LED lamp.

Stap 2: Vullen met hars
Meng vooraf de UV hars met glitter of kleurstof en giet het daarna langzaam in de letter mal. Doe dit rustig om luchtbellen te voorkomen. Lukt dit niet? Gebruik dan een pipetje, zo kan je de letters in mini lettermal vullen. Toch een luchtbel? Deze kan je verwijderen door je pipetje in te knijpen en dan de luchtbel eruit te zuigen.

Stap 3: Drogen
Laat de letters drogen onder de UV lamp.

Stap 4: Verder verwerken
Doordat deze letters klein zijn kan je ze verwerken in de grote letter mal. Van de mini lettermal is geen letter sleutelhanger te maken.

Kleine lettermal

Deze mal zit in het Sleutelhangers Maken Deluxe Pakket variant 1 & 2.

Stap 1 en 2: Letter(s) kiezen en vullen met hars
Als je met kleurstof werkt, is het altijd handig om dit van te voren te mengen. Zo komen je kleuren het beste uit en als je niet geheel tevreden bent kun je altijd meer kleurstof of UV hars toevoegen.
Werk je met glitters? Ik vul altijd eerste de letter met UV hars en daarna strooi ik de glitters er overheen en meng ik dit met een cocktailprikkertje.

Stap 3: Drogen
Laat de letters drogen onder de UV lamp.

Stap 4: Sleutelhanger maken
Bij de sleutelhangers maken deluxe set zit een handboortje met twee kleine boortjes. Met deze kan je een gaatje boren voor de sleutelhanger. Zelf heb ik een elektrisch handboormachientje waardoor op een makkelijkere manier gaatje kan boren.
Zorg er bij het boren voor dat je gaatje diep genoeg is voor het schroefdraad van de sleutelhanger. Draai het oogje met schroefdraad voorzicht in de gemaakte letter(s). Voor extra grip gebruik ik een tangetje.

Nu je de sleutelhanger hebt gemonteerd is hij klaar. Laat hem nog even 24 uur goed uit harden. Hierdoor verdwijnt ook eventuele plakkerigheid. Echter is de vernieuwde UV hars na het drogen onder de Sieraden UV LED lamp niet plakkerig.

Grote lettermal: glitter letter

Deze mal zit in het Sleutelhangers Maken Deluxe Pakket variant 2.

Stap 1 en 2: Letter kiezen en vullen met hars
Als ik met de grote letter mal werk, dan maak ik meestal 1 letter per keer. Kies een letter en vul deze bijna helemaal met hars (als je met kleurstof wilt werken, dan van te voren mengen).
Voeg 1 of meerdere kleuren glitters toe. Ik maak ik hier de letter S met 2 kleuren glitters (licht en donder blauw). Ik voeg eerste de ene en dannde andere kleur glitter toe. Daarna roer ik het met een cocktailprikkertje door de UV hars. Is de mal niet helemaal tot het randje gevuld met UV hars? Vul deze dan nog bij voor het mooiste resultaat.

Stap 3: Drogen
Laat de letters drogen onder de UV lamp.

Stap 4: Sleutelhanger maken
Zie de stap 4 van de kleine letter mal.

Grote lettermal: gouden decoraties

Deze mal zit in het Sleutelhangers Maken Deluxe Pakket variant 2.

Stap 1: Letter kiezen en laag 1
Kies een letter uit en vul deze voor 1/4 met UV hars en laat drogen onder de Sieraden UV LED lamp.


Stap 2: Laag 2
In deze laag ga ik de versiersels doen, ik begin altijd met een klein beetje UV hars en deze smeer ik uit over de letter. Op dit hele dunne laagje UV hars plak ik als het ware de versiersels, in dit geval zijn dat schelpjes. Na dat alles versiersels goed liggen, laat ik het weer drogen onder de Sieraden UV LED lamp.

Stap 3: Laag 3
De volgende laag wordt een dun laagje UV hars zodat de versiersels helemaal bedekt zijn. Droog nu weer onder de Sieraden UV LED lamp.

Stap 4: Laag 4
Nu komt een laagje glitter om een 'strand-effect' te creëren. Ik doe eerste de onderzijde met kleine ronde glitters. Ik voeg eerst een laagje UV hars toe en droog dit onder de UV lamp. Daarna hetzelfde met de bovenkant van de letter maar dan met blauwe glitters voor een water effect. Hierna ook weer drogen onder de Sieraden UV LED lamp. De glitters roer ik er met een cocktailprikkertje door heen.


Stap 5: Laatste laag
Vul nu de gehele letter en droog onder de Sieraden UV LED lamp. Hierna is de letter klaar.


Stap 6: Sleutelhanger maken
Zie de stap 4 van de kleine letter mal.

Tot slot nog twee tips!

TIP 1: bij luchtbellen
Gebruik een heat gun of lange aansteker om de luchtbellen te verwijderen. Deze knapen bij warmte. Houdt de heat gun alleen niet te dicht bij, dan blaast hij de UV hars uit de mal. Lukt dit niet, ik vis de luchtbellen er soms uit met een cocktailprikketje.

TIP 2: bij indraaien oogje
Gebruik een tangetje om het oogje goed vast te kunnen houden, het is een gepriegel.

Veel plezier met het maken van de sleutelhangers! Ik hoop dat deze blog je goed op weg heeft geholpen!

Liefs Petra

Wil jij dit ook maken? 
- Siliconen Mallen
Sieraden Hars / Magic UV Hars
- Sieraden Hars Decoraties
- Sieraden Hars Hangers
- Sleutelhangers Maken Deluxe Pakket

Werk altijd voorzichtig
. Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar de hars het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid.  

Laat een reactie achter

Alle berichten worden gecontroleerd voor publicatie