DIY Sleutelhangers met epoxyhars maken - itsOkay

DIY Sleutelhangers met hars maken

Ik zal eerst mezelf even introduceren. Mijn is Petra Laan, 34 jaar en altijd al creatief geweest. Ik ben te vinden op Instagram en Facebook als DoorPetra en dit is ook mijn website. Hier post ik regelmatig leuke creaties van kaartjes, baby cadeautjes, hars sieraden en sleutelhangers.

Half juni ben ik in aanraking gekomen via social media met itsokay.nl. Ik zag een gave advertentie met de Sieraden Hars / UV Epoxyhars om sieraden te maken. Zo gezegd, zo gedaan. Eenmaal besteld ben ik er mee aan slag gegaan: super leuk!

Nu een aantal maanden later, merk ik dat ik er handigheid in krijg en dat ik er veel mooie dingen kan maken. Ik heb er onder andere hangers voor kettingen mee gemaakt, armbandjes, oorbellen en sleutelhangers. Over het maken van de sleutelhangers ga ik in deze handleiding meer vertellen.

Download eventueel de handleiding epoxy sleutelhangers maken in PDF /  print hem

Wat heb je nodig:
- Sieraden Hars / UV Epoxyhars
- Sieraden UV LED lamp (optioneel)
- Sleutelhangers maken starterspakket
- Glitters (zitten in het pakket)
- Versiersels voor Sieraden

Eventueel:
- Baby doekjes (voor als je knoeit)
- Heat gun of aansteker
- Cocktailprikkers
- Tangetje
- Elektrische handboormachine 

benodigdheden epoxy sleutelhangers maken

Grote Sleutelhangers maken 

Deze mal zit in het Sleutelhangers Maken Starterspakket variant 1. Hier maak je 'traditionele' sleutelhangers mee van 4 x 4 cm. 

Stap 1: Letter kiezen en eerste laagje maken 
Ik gebruik voor het maken van sleutelhangers altijd de UV Epoxyhars van itsOkay deze zit ook bij dit pakket en is speciaal voor sieraden en sleutelhangers. Het fijne van deze hars is dat deze hars binnen enkele minuten droogt én je hoeft deze hars niet te mengen: hij is kant en klaar. De hars droogt in de zon (UV licht) of onder een UV lampje.
Kies een letter uit en vul deze voor 1/4 met de UV Epoxyhars van itsOkay en laat enkele minuten drogen onder de UV lamp. We hebben nu een bodempje. Heb je deze lamp niet kan je de hars ook enkele minuten buiten laten drogen.
epoxy hars sleutelhangers maken

Stap 2: Het tweede laagje
In deze laag ga ik de versiersels doen, ik begin altijd met een klein beetje UV Epoxyhars van itsOkay en deze smeer uit over de letter. Op dit hele dunne laagje hars plak ik als het ware de versiersels, in dit geval zijn dat schelpjes. Als je de mal in één keer zou vullen met hars en versiersels kunnen de versiersels naar beneden zakken. Dit is natuurlijk niet mooi. Nadat alle versiersels goed liggen, laat ik het weer drogen onder de UV led lamp.
epoxy hars sleutelhangers maken

Stap 3: Het derde laagje
De volgende laag wordt een dun laagje UV Epoxyhars, zodat de versiersels helemaal bedekt zijn. Laat de hars weer enkele minuten drogen onder de UV led lamp. Doordat we verschillende laagjes maken ontstaat ook diepte. 
epoxy hars sleutelhangers maken

Stap 4: Het vierde laagje
Nu komt een laagje glitter om een 'strand-effect' te creëren. Ik voeg eerste een klein beetje fijne glitter toe aan de onderkant van de letter. Hierna voeg ik een klein beetje UV Epoxyhars toe en laat dit weer drogen onder de UV led lamp. Daarna hetzelfde met de bovenkant van de letter, maar dan met blauwe fijne glitters voor een 'water-effect'. De glitters roer ik er met een cocktailprikkertje doorheen. Hierna ook weer drogen onder de UV lamp.
epoxy hars sleutelhangers maken
Stap 5: De laatste laag
Vul nu de hele letter tot de rand met UV Epoxyhars en laat de hars goed drogen onder de UV led lamp. Draai hierna de mal ook nog even om en laat ook de onderkant van de mal goed drogen onder de lamp. Hierna is jouw gepersonaliseerde letter klaar.
epoxy hars sleutelhangers maken


Stap 6: Sleutelhanger maken
Bij het Sleutelhangers Starterspakket zit ook een handboortje met 10 kleine boortjes, schroefjes en sleutelhangers. Met het boortje kan je een gaatje boren in de sleutelhanger. Hier doe je een schroefje in en hier doe je een sleutelhanger aan.
Zorg er bij het boren voor dat je gaatje diep genoeg is voor de helft van het schroefje. Draai het schroefje helemaal in de hars zodat deze goed vast zit. Voor extra grip gebruik ik een tangetje.
Nu je de sleutelhanger hebt gemonteerd is hij klaar. Laat hem nog even 24 uur goed uit harden. Hierdoor verdwijnt ook eventuele plakkerigheid. Ruwe randjes kan je wegknippen met een tangetje of schaartje. Oneffenheden kan je wegwerken met nog een klein beetje hars of transparante lak / nagellak. 

boortje voor epoxyhars gebruiken

Grote glitter letters maken

Deze mal zit in het Sleutelhangers Maken Starters Pakket variant 1. Hier maak je 'traditionele' sleutelhangers mee van 4 x 4 cm. 

Stap 1 en 2: Letter kiezen en eerste laagje maken 
Als ik met de grote lettermal werk, dan maak ik meestal 1 letter per keer. Kies een letter en vul deze bijna helemaal met de UV Epoxyhars. Als je met pigmenten voor epoxyhars wilt werken meng deze dan van te voren in een plastic- of wegwerpbekertje. 
Ik maak in dit voorbeeld de letter S met 2 kleuren glitters (licht- en donkerblauw). Ik voeg eerste de ene en dan de andere kleur glitter toe. Daarna roer ik het met een cocktailprikkertje door de hars in de mal. Is de mal niet helemaal tot het randje gevuld met de hars? Vul deze dan nog bij voor het mooiste resultaat.

epoxy hars sleutelhangers maken met glitter
Stap 3: Drogen
Laat de letters drogen onder de UV led lamp. Draai hierna de mal ook nog even om en laat ook de onderkant van de mal goed drogen onder de lamp. 

Stap 4: Sleutelhanger maken

Zie stap 4 van van de grote sleutelhanger mal hierboven voor de uitleg. Hierna is jouw gepersonaliseerde letter klaar.

schroefje in sleutelhanger monteren

Kleine sleutelhangers maken 

Deze mal zit in het Sleutelhangers Maken Starterspakket variant 2. Hier maak je kleine sleutelhangers mee van x 2 cm. 

Stap 1 en 2: Letter(s) kiezen en vullen met hars
Ik gebruik weer de UV Epoxyhars van itsOkay. Als je met pigmenten voor epoxyhars werkt, is het altijd handig om deze van te voren met de epoxyhars te mengen. Zo komen de kleuren het beste uit en als je niet geheel tevreden bent kun je altijd meer pigmenten of UV Epoxyhars toevoegen. 
Werk je met glitters? Ik vul altijd eerste de letter met UV Epoxyhars. Hier strooi ik de glitters overheen en dit meng ik met een cocktailprikkertje.

kleine letter epoxy hars sleutelhangers maken

Stap 3: Drogen
Laat de letters drogen onder de UV led lamp. Deze hars droogt binnen enkele minuten door middel van UV licht. Je kan dit buiten laten drogen, maar ik laat het binnen drogen onder een UV lampje. 

Stap 4: Sleutelhanger maken
Zie stap 4 van van de grote sleutelhanger mal hierboven voor de uitleg.

Kleine letters / cijfers maken

Deze mal zit in het Sleutelhangers Maken Starterspakket variant 2.

Stap 1: Letter(s) kiezen
Ik gebruik weer de UV Epoxyhars van itsOkay. Deze hars droogt binnen enkele minuten door middel van UV licht. Je kan dit buiten laten drogen, maar ik laat het binnen drogen onder een UV lampje. Kies één of meerdere letters uit. Bij voorkeur letters dicht bij elkaar, zodat je de Uv led lamp er goed boven kan zetten tijdens de uitharding. 

Stap 2: De mal vullen met hars
Meng de UV Epoxyhars in een bekertje met glitter of kleurstof en giet de hars daarna langzaam in de letter mal. Doe dit rustig om luchtbellen te voorkomen. Lukt dit niet? Gebruik dan een pipetje, zo kan je de letters in deze kleine lettermal makkelijk vullen. Toch een luchtbel? Deze kan je verwijderen door je pipetje in te knijpen en dan de luchtbel eruit te zuigen of voorzichtig langs de hars te gaan met een aansteker.

Stap 3: Drogen
Laat de letters drogen onder de UV led lamp of in de directe zon (buiten, dus niet voor een raam).

Stap 4: Verder verwerken
Doordat deze letters heel klein zijn kan je ze verwerken in de grote letter mal. Van deze mini lettermal is geen sleutelhanger te maken.

Tot slot nog twee tips!

TIP 1: bij luchtbellen
Gebruik een heat gun of lange aansteker om de luchtbellen te verwijderen. Deze knapen bij warmte. Houdt de heat gun niet te dicht bij de mal, dan blaast het de UV hars uit de mal. Lukt dit niet kan je de luchtbellen prikken met een cocktailprikketje.

TIP 2: bij indraaien schroefje
Gebruik een tangetje om het schroefje goed vast te kunnen houden, het is een gepriegel.
Veel plezier met het maken van de sleutelhangers! Ik hoop dat deze handleiding je goed op weg heeft geholpen! Liefs Petra

Vragen?
Heb je vragen of loop je ergens tegen aan? Neem dan contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje bij het Informatie Centrum

Handleiding epoxy sleutelhangers maken

Wil jij dit ook maken? 
- Siliconen Epoxy Mallen
- Sieraden Hars / UV Epoxyhars
Sleutelhangers Maken Pakket

Werk altijd voorzichtig
. Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar de hars het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid.  
GlittersLetterSleutelhangers

7 reacties

Nicole van Horen

Nicole van Horen

Goedendag, ik zou het wel willen proberen maar…. als je het hars mengt? Of 1:1 bij 2 componenten of door toevoeging van een kleurtje. Hoe lang kan je dit dan bewaren? Want het droogt toch ook net zoals de laagjes die je aanbrengt. En hoe bewaar je het teveel gekleurde of gemengde hars?

D duinkerken

D duinkerken

IK ZOU GRAAG WILLEN WETEN OF JULLIE OOK MINI SCHELPJES VERKOPEN!

Karin van der weerden

Karin van der weerden

Ik zou graag zoon set willen bestel van sleutelhangerd van r bij r bie moet ik dat doen

Elly van dijk

Elly van dijk

Ik heb de hars en mal van jullie heb gisteren een sleutelhanger gemaakt maar hij blijft plakken en is niet mooi egaal
Hoe kan dit

Pauline van 't Wout

Pauline van 't Wout

Heel duidelijke uitleg! Dank je wel!
Vraag: bij de materialen mis ik een gelaatsmasker, i. v.m de vrijkomende dampen. Gebruik jij die niet of is dat niet nodig? Ik heb hem wel aangeschaft maar na het lezen van veel publicaties wisselt de informatie enorm w. b. het masker.

Sandra

Sandra

Ik heb gisteren mijn eerste set besteld en had hem vanmorgen al binnen. Meteen aan de slag gegaan met deze blog erbij en het is gelukt!! Ik heb er een nieuwe hobby bij. Bedankt voor de uitleg!

Marianne  Minnoye

Marianne Minnoye

Hartelijk bedankt voor de duidelijke uitleg en de handige tips! SUPER!😊

Laat een reactie achter

Alle berichten worden gecontroleerd voor publicatie