Bloemen in Epoxyhars Gieten - itsOkay

Bloemen in Epoxyhars Gieten 

In deze blog laat Jolanda jouw zien hoe je bloemen in epoxy giethars kunt gieten en hier mooie sleutelhangers (of andere sieraden) mee kunt maken. 

Hallo Resin-Art fans! Naam is Jolanda. Ik ben 36 jaar en moeder van twee kinderen. Ik werk al meer dan 10 jaar met epoxy en het ingieten van bloemen. Het voorjaar komt er weer aan. Dit is voor velen een leuke tijd, alles word weer groen, de bloemen gaan weer bloeien en de natuur komt tot leven. Straks zie je weer een schitterende bloesem van een boom en/of struik of de eerste bloemen. 

Helaas bloeien bloemen niet lang, maar dankzij epoxy kan je jouw mooie / unieke / bijzondere bloemen wel conserveren dankzij epoxy! 

In deze blog laat ik jou zien hoe je gedroogde bloemen kan verwerken in epoxy giethars.

Wat heb je nodig: 
- Epoxy zoals de Epoxy giethars (links op de foto) of Sieraden Hars (rechts op de foto)
Gedroogde bloementjes
Siliconen Mengbeker / normale mengbeker
Nitril Handschoenen
- Siliconen mal naar keuze

Eventueel:
- Baby doekjes (voor als je knoeit)
- Heat gun of aansteker
- Cocktailprikkers
- Tangetje
- Handboormachine (manueel of elektrisch) 

1. Welke epoxy gebruiken?

Het gebruik van geschikte epoxy is belangrijk voor het eindresultaat van jouw Resin Art kunst. itsOkay heeft twee soorten hars die beide voor- en nadelen hebben. 

1. De Sieraden Hars UV Epoxy
 (rechts op de foto). Deze hars is kant en klaar en hoef je niet te mengen. Je giet de hars direct vanuit de fles in een mal dankzij het handige tuitje. Je laat deze hars drogen in direct zonlicht of onder een UV-lamp. De hars is hard binnen enkele minuten. Dit is erg handig omdat je direct kan doorwerken en niet 24 uur hoeft te wachten tot een laagje hars is. 
2. De Epoxy giethars 1:1 hars (links op de foto). Deze hars is geschikt voor grote- en kleine oppervlaktes. Deze hars is goedkoper. Deze hars meng je heel precies 1:1. Het nadeel is dat deze pas hard is binnen 24 uur. 

2. Hoe bloemen drogen?

Ga je zelf gevonden- of geplukte bloemen gebruiken? Droog deze dan voor het mooiste resultaat. Als je verse bloemen of blaadjes aan de hars toevoegt bestaat de kans dat het rottingsproces verder gaat in de hars: en dat wil je niet.

Om bloemen te drogen voor gebruik in epoxy giethars, zijn er verschillende methoden die je kunt gebruiken. Lees er hier alles over > Bloemen drogen tips en tricks

Zodra de bloemen volledig droog zijn, kun je ze gebruiken in epoxy giethars. Plaats ze voorzichtig in de giethars, zorg dat ze bedekt zijn en niet bewegen totdat de giethars volledig is uitgehard.

Je kunt ze natuurlijk ook kopen: gedroogde kleine bloementjes van itsOkay.

Gedroogde Kleine Bloementjes

 3. Gedroogde bloemen ingieten

Stap 1: Voorbereiding. Zorg dat je mallen goed schoon zijn. Je kunt een siliconen mal eenvoudig stofvrij maken door er plakband op te plakken en dit er vervolgens weer af te trekken. We gaan zo de mal voor 1/3 gieten. 
> Gebruik je de Epoxyhars 1:1 giethars? Meet dan hoeveel hars je denkt nodig te hebben en weeg precies evenveel A (hars) als B (verharder) in een klein siliconen mengbekertje. Meng de 2 componenten goed door in 1 richting met een houten spateltje of stokje. Laat enkele minuten staan voordat je gaat gieten. Zo ontstaan er minder luchtbellen. 
> Gebruik je de Sieraden Hars UV Epoxyhars? Deze is al kant en klaar en hoeft dus niet gemengd te worden. Spuit de hars direct vanuit de fles in de mal.

Stap 2: De mal voor 1/3 vullen.
 We gaan nu de mal voor 1/3 vullen om een bodempje te creëren. Ga na een paar minuten na het gieten met een brander (aansteker bijv.) langs het harsmengsel om eventuele luchtbellen te laten knappen.
> Gebruik je de Epoxyhars 1:1 giethars? Laat de hars na het gieten dan ongeveer 12 uur rusten en ga hierna door naar stap 3.
> Gebruik je de sieraden hars uv hars? Laat de hars dan enkele minuten uitharden onder een uv-lamp of in de directe zon en hierna kan je meteen door naar stap 3. 


Stap 3: Decoratie toevoegen. 
De hars is nu iets uitgehard, waardoor de bloem niet naar de bodem zakt, maar mooi in het midden van de mal terecht komt. Leg de bloem voorzichtig in de mal met de juiste kant naar voren gericht. Bedenk dus hoe je sieraad uit de mal gaat komen voor je de bloem erin legt.


Stap 4: Afgieten.
Voeg voorzichtig een klein beetje hars toe bovenop de bloem zodat de mal gevuld is. Zorg dat er een kleine bolling van hars in de mal komt. De hars krimpt tijdens het uitharden een beetje en zo krijg jij straks het mooiste resultaat. Ga weer met een brander langs het harsmengsel om eventuele bellen te laten knappen. 


Stap 5: Uitharden.
Laat de hars volgens de gebruiksaanwijzing goed drogen. De Epoxyhars 1:1 moet tenminste 24 uur drogen. De Sieraden uv hars moet tenminste enkele minuten onder sterk uv-licht uitharden (in de zon of onder een sieraden uv led lamp).
Raak je sieraad gedurende de uitharding niet aan, dan kunnen er vingerafdrukken op komen. Voel voorzichtig met een saté prikker of je sieraad hard is. 

Stap 6: Afwerken.
 In de mal die we gebruiken zit al een gaatje. Zit dit niet in de mal die je gebruikt? Boor dan een gaatje in je sieraad met een handboortje of een elektrisch handboortje. Bevestig hier direct een metalen ringetje aan of draai er een schroefoogje in. ItsOkay heeft al deze materialen kijk gerust rond op de webshop. 

Gebruik een tangetje of schaartje om eventuele ruwe randjes weg te knippen en maak de randjes glad met een fijne korrel schuurpapier. Schuur niet op de voorkant want dan wordt je kunstwerk dof. Werk je sieraad af met transparante nagellak of vernis voor optimale bescherming. 

Stap 7: Hanger bevestigen. Bevestig een sleutelhanger of een metalen ringetje.


Zo simpel was het!
Je hebt nu je eigen unieke kunst gemaakt met gedroogde bloemen. Ik vind het super leuk dat je zoveel kanten op kan door het grote aanbod aan siliconen epoxy mallen van itsOkay en mijn eigen gedroogde bloemen (of die van itsOkay). Het is zo gemakkelijk om te maken en bovenal super ontspannend. 

Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb liefs en veel plezier, Jolanda. 


Vragen?
Heb je vragen of loop je ergens tegen aan? Neem dan contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Informatie Centrum

Wil jij dit ook maken? 
Epoxyhars 1:1 / Sieraden Hars UV Epoxyhars
Gedroogde bloementjes
Siliconen mal naar keuze

Werk altijd voorzichtig
. Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar de epoxyhars het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid.

BloemetjesHangerKettingNatuur productenSleutelhangers

5 reacties

itsOkay.nl

itsOkay.nl

@Anita, helaas geven wij zelf geen workshop. Er zijn wel andere klanten die dit doen. Die kan je vinden via Facebook of Instagram.

Groetjes Petra, team itsOkay

Anita

Anita

Ik wil heel graag ringen en armbanden maken. Geven jullie ook workshops?

Groten,
Anita

Mirel

Mirel

Een vraag. Ik heb gedroogde lavendel gekocht bij jullie. Zodra ik die onder de Uv hars breng, wordt die heel bruin. Wat doe ik niet goed ?

Mandy

Mandy

Ik ga bij jullie bestellen, hartstikke leuk!!!
Geven jullie of jij ook workshops? Dat wil ik heel graag doen!!

Mandyvanderhilst

Mandyvanderhilst

Ik ben zolang na alle Epoxy mooie dingen, hoe en wat. Ik wil graag bij jou bestellen. Ik vind heel veel leuk, maat ik ben bij jou terechtgekomen 😊
Ik wil heel graag beginnen met deze mooie uitdaging ❤️

Laat een reactie achter

Alle berichten worden gecontroleerd voor publicatie