Zelf epoxy oorbellen met kleuren maken - itsOkay

Zomerse epoxy oorbellen met kleuren maken

In deze handleiding leert Jessica jou hoe je zelf kleurrijke oorbellen kunt maken met epoxyhars. Ook vertelt zij in het kort hoe ze hiermee begonnen is en hoe je zelf gemaakte sieraden kunt verkopen. Met onze leuke mallen voor hangers kun je gave oorbellen maken in de leukste patronen!

Ik ben Jessica, 43 jaar en mama van 3 tieners. Op de social media zag ik geregeld advertenties voorbij komen van itsOkay en dit heeft mij geïnspireerd om leuke oorbellen en sleutelhangers samen met mijn dochter te maken. Inmiddels ben ik hier al erg lang mee bezig en verkoop ik met succes veel van de dingen die ik gemaakt heb. In deze handleiding neem ik jou mee in het maken van oorbellen die je kunt doorverkopen of gewoon zelf kan houden. Je kunt van alles maken met epoxyhars en mallen. itsOkay heeft meer dan 200 mallen!

Benodigdheden:
Epoxyhars 1:1 of Sieraden Hars / UV Epoxyhars 
Siliconen Mal 16 hangers of kies een andere mal: ringen, oorbellen et cetera: andere mallen
- Pigmenten in dit geval parelmoer kleur
Oorbelhaakjes, ringetjes en een tang
Handschoentjes
Mengspatels en cocktailprikkers

Eventueel ook handig:
Handboortje (optioneel)
- Mengbeker
- Aansteker of heattool
- Keukenpapier en wattenstaafjes tegen knoeien
- Kleding die vies mag worden
- Een goed geventileerde werkruimte

Introductie en verkopen (of ga door naar stap 1):

Na het zien van advertenties van itsOkay in 2021 bestelde ik 2 startpakketten (Sleutelhangers en Sieraden Maken) en ging hier snel mee aan de slag. Op den duur was ik er elke dag mee bezig!
Ik maakte sleutelhangers voor iedereen die me lief was en breidde ook snel uit met het maken van oorbellen. Voor ik het wist had ik een hele voorraad oorbellen en voor de lol verkocht ik ze voor een paar euro´s aan vrienden en kennissen. Hierdoor ontstond het idee om er méér mee te gaan doen.
Ik ben toen meer gaan maken om te verkopen. Soms maak ik zelf iets en verkoop ik dat en soms op aanvraag. De naam van mijn ´bedrijfje´ zegt het eigenlijk al ´Joy of Resin Art´, het plezier dat ik beleef met ontwerpen, het maken van sieraden én verkopen is nog steeds groot. Hopelijk kan ik anderen zoals jou inspireren om iets moois te maken en anderen blij te maken met jou! Kijk zeker eens op mijn website of Instagram
Ik leerde bij door middel van handleidingen op de website van itsOkay en Youtube. Al snel verkocht ik steeds meer via mijn Instagram pagina en heb ik al meerdere vaste klanten. Het doet me deugd dat ze blijven terug komen. Dat betekent dat ik mensen blij maak met mijn creaties. De grens waarop je belastingvrij mag verdienen, ligt nu op €7.849. Het is dus niet nodig om je als ondernemer in te schrijven en je eigen sieraden te verkopen mits je onder dit bedrag blijft!
In het begin adverteerde ik via sociale media en hier postte ik veel dingen die ik maakte. Hierna liet ik flyers en visitekaartjes en voegde deze toe aan elke bestelling (bij voorbeeld drukwerkdeal.nl). Zo rolde ik er een beetje in.
Ook volgde ik Webinars rond marketing en advertising en ging nadenken over mijn ´brand´, verpakking en verzending. Ik wil dat mensen blij worden als ze hun pakje openen!
Ik investeerde in een mini snijplotter van Cricut om mijn creaties te kunnen personaliseren. Hier kan je teksten en plaatjes professioneel mee printen.

Hierna ging ik aan de slag met een webshop en een website. Dit kan tegenwoordig best eenvoudig via bijvoorbeeld Wordpress. Nog steeds doe ik het met heel veel plezier en de inspiratie blijft komen, dus hopelijk mag ik dit nog veel blijven doen en vinden meer en meer mensen de weg naar Joy of Resin Art. Ik ben dankbaar voor de kansen die ik krijg, zoals handleidingen schrijven voor itsOkay. Hier hoop ik ook anderen mee te kunnen inspireren!

Stap 1: Voorbereiden

Ik ga in dit voorbeeld oorbellen maken. In de basis werkt het maken van andere sieraden hetzelfde. Je kunt natuurlijk maken wat jij wilt! itsOkay heeft siliconen mallen met vormen van oorbellen, ringen, kettingen, armbanden et cetera. 

- Zorg dat je werkplek opgeruimd en netjes is. Werk voor je eigen veiligheid met handschoentjes in een goed geventileerde ruimte.
- Ik maak mijn mallen altijd nog even schoon met dubbelzijdig plakband of ik spoel ze even om met lauw warm water om zeker te zijn dat er geen stof of andere vuiltjes meer aanwezig zijn.
- Zet alles wat je gaat gebruiken zoals: hars, mallen, kleurstoffen, bekers en mengspatels klaar. Zorg dat je werkt op een gladde en waterpas ondergrond. Anders loop je de kans dat de hars naar een kant verloopt.
- Voor een gemiddelde oorbel/hanger gebruik ik in dit voorbeeld (met deze mal) ongeveer 2g Epoxyhars, dit hangt af van de maat en vorm van jouw mal dus.

Stap 2: Mengen en kleuren

In dit voorbeeld werk ik met de Epoxyhars 1:1 van ItsOkay. Deze hars is niet kant en klaar, dus moet ik eerst in de juiste verhouding mengen. Het is belangrijk dat je de juiste verhouding aanhoudt, dus weeg goed af op bijvoorbeeld een keukenweegschaal of het weegschaaltje dat verkrijgbaar is bij itsOkay. Hierna moet je het epoxyhars mengsel ongeveer 3 minuten zorgvuldig roeren.

Misschien wel een nuttige tip: er zullen zich luchtbelletjes vormen tijdens het mengen, een goede methode om dit te vermijden is: heel rustig mengen, het mengsel even laten staan, het mengsel even verwarmen (in de handen of op de verwarming) of een heatgun of een aansteker. Doe dit voorzichtig want anders beschadig je de mal.

Ik ga voor de eerste lichting verschillende kleuren Parelmoer pigmenten gebruiken, namelijk met parelmoer wit. Ik meng elk van de kleuren in een aparte beker op voorhand, zodat ik makkelijk en vlot kan werken. Ik gebruik in mijn creaties niet veel van deze pigmenten, ze kleuren makkelijk en mooi, maar het hangt ook een beetje af van je voorkeur.

epoxy-oorbellen-maken-handleidingepoxy-oorbellen-maken-handleiding-2

Stap 3: Gieten

Bij het werken met verschillende kleuren, moet je vlot de kleuren na elkaar gieten. Ik giet niet rechtstreeks vanuit de beker, maar gebruik de spatel om het mengsel erin te druppelen, zo kan je zelf beter inschatten hoeveel je er nog bij kan gieten en voorkom je dat er ineens een grote hoeveelheid uit je beker loopt. Bij deze fijne malletjes is het heel precies werken, vandaar dat ‘erin druppelen’ een beter resultaat zal opleveren. Je kan ook pipetjes gebruiken. Ik begin met het ‘binnenste’ van de bloem, het parelmoer wit.

epoxy-oorbellen-maken-handleiding-3


Meteen na deze eerste kleur, giet ik de volgende kleur. Zichtbare luchtbelletjes prik ik ‘lek’ met een cocktailprikker. 

epoxy-oorbellen-maken-handleiding-4


Zoals gezegd werk ik in voorbeeld met de 1:1 Epoxyhars van ItsOkay. Deze hars moet 24 uur uitharden voordat je je creaties uit de mal kan halen. Je kunt deze oorbellen ook makkelijk maken met de kant en klare UV epoxyhars van ItsOkay. Je kan de oorbellen dan binnen enkele minuten laten drogen in direct zonlicht of met een UV lamp.

Stap 4: Oorbellen maken en afwerken

Na 24 uur zijn je oorbellen voldoende uitgehard om er mee aan de slag te gaan. Haal alles uit de mal en werk eventuele uitsteeksels bij met een schaar of mesje.

epoxy-oorbellen-maken-handleiding-5


Er zitten al gaatjes in de meeste vormpjes, maar soms wil je ze net iets anders samenstellen. Mocht je nog een gaatje missen, maak ze dan zelf met een handboortje. In één siliconen mal die ik gebruik is reeds een gaatje voorzien om de ringetjes aan de bevestigen, in de andere niet, dus maak ik zelf een gaatje.


epoxy-oorbellen-maken-handleiding-6


Ik heb veel materiaal en kies voor een ringetjes die zeker groot genoeg zijn om ook de oorhaak/oorsteker aan te bevestigen. 

De rondbektang en combitang (ronde én platte bek) zijn ideaal om de ringetjes mee te openen. Open het ringetje zoals op de foto te zien is, dat is ook het makkelijkste om weer mooi te sluiten zonder vervorming van het ringetje. Aan het ringetje bevestig je ook de oorhaak/oorsteker.

Met ringetjes en oorhaakjes kun je nu je oorbellen samenstellen. Het is wel even een gepriegel met alle ringetjes, vooral als je twee elementjes verbindt. Een iets groter ringetje kan helpen zodat ze iets meer ruimte hebben en beter bungelen. 

epoxy-oorbellen-maken-handleiding-7


Extra inspiratie:

Voor deze modelletjes heb ik de Parelmoer Pigmenten gebruikt. Dit zijn de kleuren: parelmoer wit, oranje, magenta en lichtblauw, samen met de goudvlokken (itsOkay).

epoxy-oorbellen

De goudvlokken meng ik ook met de hars. Eerst giet ik deze en als laatste nog een ‘veegje’ lichtblauw hier en daar.

epoxy-oorbellen-2epoxy-oorbellen-3


Je kunt deze prachtige oorbellen voor jezelf maken of doorverkopen! Bedankt voor het lezen van deze handleiding en ik hoop dat jullie er veel aan hebben gehad. Liefs Jessica

Heb je vragen of loop je ergens tegen aan? Neem dan contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje bij het Informatie Centrum

Werk altijd voorzichtig. Maak gebruik van handschoenen, bedek je werkplek en pas goed op voor je kleren. Bewaar de hars het liefst op een koele en het liefst donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 1 jaar, wanneer je het bewaart bij 15-20℃, op een donkere plek. Voorkom aanraking met de huid.  

BloemetjesOorbellen

2 reacties

itsOkay.nl

itsOkay.nl

Hoi Anke,

Wij geven helaas geen workshops, maar hebben vele handleidingen online staan met duidelijke uitleg om onze UV epoxyhars te gebruiken en uitleg over verschillende soorten sieraden. Hopelijk wordt het hierdoor iets duidelijker en is het makkelijker voor je om te beginnen.

Gr. Patricia, team itsOkay

Anke van engelen

Anke van engelen

Hallo beste mensen, ik heb een sieradenparty besteld maar zie hoe bomen in het bos niet. Hebben jullie ook workshops??? Op dit moment weet ik bij God niet hoe ik moet beginnen vr groet a.van engelen

Laat een reactie achter

Alle berichten worden gecontroleerd voor publicatie