Epoxy aanbrengen op verf: Hoe doe je dit?
Met epoxy coating zorg je voor een kristalheldere, strakke afwerking van jouw kunstwerk of meubel. Je kunt een epoxy of polyester coating aanbrengen op verf, maar er zijn een paar belangrijke aandachtspunten die je in acht moet nemen om ervoor te zorgen dat dit goed gebeurt. Epoxy reageert namelijk op verschillende manieren op verf, afhankelijk van het type verf, de droogtijd en de staat van de ondergrond.
Hoe reageert epoxy op verf?
Epoxy kan op verschillende manieren reageren op verf, afhankelijk van de verfsoort en de droogtijd. Voor een succesvolle toepassing van epoxy op verf moet de verf altijd volledig droog en uitgehard zijn, om verkleuringen, hechtingsproblemen, of chemische reacties te voorkomen. Epoxy kan dan dienen als een beschermende en esthetische toplaag, die de kleuren en details van het onderliggende schilderij versterkt en diepte toevoegt.
Kraters, verkleuring en aanslag in epoxy
Enkele veelvoorkomende problemen bij het werken met epoxy en verf zijn witte aanslag (amineblush) en kraters of rimpels in het oppervlak. We leggen uit hoe deze ontstaan en geven tips om ze te voorkomen en op te lossen.
Witte aanslag (Amineblush)
Amineblush ontstaat als epoxy niet volledig is uitgehard en in contact komt met vocht. Dit kan gebeuren bij een verkeerde menging of uitharding bij een lage of veranderende temperatuur. Zorg altijd voor een constante temperatuur van 21°C en meng de epoxy gedurende 5 minuten zorgvuldig. Amineblush kun je eenvoudig verwijderen met een schuurspons en azijnzuur als je er optijd bij bent. Anders kan je het oppervlakte licht opschuren met een fijne korrel schuurpapier en hierna een nieuw dun laagje epoxy aanbrengen,
Kraters en rimpels
Kraters of rimpels ontstaan vaak door een vettige ondergrond of siliconen in verf. Zoals reeds besproken in dit artikel is elke verf anders van samenstelling en weet je nooit zeker hoe verf reageert op epoxy. Ontvet de verf na het uitharden altijd goed en gebruik bij dikke verflagen eerst een acrylprimer als ondergrond. Voor kunstprojecten is UltraEpoxy Premium Art ideaal, omdat dit de kans op problemen minimaliseert. Test altijd eerst op een proefstukje voor het beste resultaat.
Epoxy als toplaag over verf
Het aanbrengen van een epoxy coating op kunstwerken groeide de afgelopen jaren flink in populariteit, omdat het een eenvoudige manier biedt om diepte, bescherming en extra glans toe te voegen. Epoxy is ook geschikt voor het creëren van een 3D-effect als je een dikkere, transparante laag op het oppervlak giet.
Bij het gebruik van epoxy als toplaag over verf is het ook belangrijk dat de ondergrond stofvrij en schoon is, zodat de epoxy gelijkmatig kan vloeien en uitharden zonder onregelmatigheden.
Acrylverf werkt goed als basis voor epoxy. Als acrylverf goed is gedroogd, vormt het een stevige basis waar epoxy goed aan kan hechten.
Olieverf heeft een langere droogtijd. Tevens bestaan het risico dat epoxy niet goed zal hechten als de verf nog olieachtige resten bevat.
Als je op watergedragen verf epoxy wilt aanbrengen, moet het echt volledig droog zijn voordat epoxy wordt aangebracht. Net als bij acryl is volledige uitharding belangrijk voor een goede hechting.
Zie het volgende artikel over hoe je een coating op een schilderij aanbrengt: "Epoxy coating op schilderij / canvas"
Zie het volgende artikel over hoe je een coating op een kunstwerk of meubel aanbrengt: "Epoxy coating voor meubels en kunst"
Belangrijke tips
Vooral olieverf en acrylverf moeten volledig droog en uitgehard zijn voordat epoxy wordt aangebracht. De uithardingstijd van olieverf kan soms weken tot maanden duren, afhankelijk van de laagdikte. Acrylverf droogt sneller, maar ook deze moet volledig droog droog zijn voor je epoxy aanbrengt. Epoxy hechten uitstekend op droge verf. De verf fungeert in dit geval als een soort primer of ondergrond. Als de verf volledig gedroogd is, is de kans op chemische reacties tussen de epoxy en de verf minimaal.
Als verf nog niet volledig droog is en je brengt epoxy of polyester aan, kunnen verschillende problemen ontstaan. Het product kan bijvoorbeeld reageren met oplosmiddelen in de verf en hierdoor kunnen scheuren ontstaan, luchtbellen of (onvolledige) uitharding. Test daarom altijd op een proefstuk voor je jouw kunstwerk of meubel voorziet van een coating.
Als de verf niet goed gedroogd is kan de verf verkleuren, omdat het oplosmiddel in de verf dan in contact kan komen met de epoxy. Dit leidt tot een troebel eindresultaat of een verandering van de kleur.
Meer informatie?
Heb je vragen over het werken met epoxy en verf? Wij hebben hier veel ervaring mee. Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag. Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum.