Zelf een haaknaald maken met epoxy - itsOkay

Zelf een haaknaald maken met epoxy

Zelf een haaknaald maken is makkelijker dan je denkt. Ingrid is expert op dit gebied en legt in deze handleiding stap voor stap uit hoe je zelf een haaknaald kunt maken. 

Mijn naam is Ingrid, ik ben 35 jaar en eigenaar van de webshop Inkuresincrafts
Ik ben getrouwd met Mattijs en samen hebben wij 2 kinderen, Jona en Seb. Naast webshop eigenaar en content creator op social media (actief onder inkuresincrafts) ben ik ook haakpatroon ontwerpster. Dit bracht mij op het idee om unieke haaknaalden te maken en te verkopen in mijn webshop.
Vandaag ga ik jullie de basics leren om je eigen haaknaald te maken! Want wat is er nou leuker dan iets maken dat je zelf kunt gebruiken of cadeau doen. We maken dit met epoxy: misschien ken je het al. Lees verder!

Benodigdheden:

Overig:

Het maken van je eigen haaknaald

Stap 1: Voorbereiding

We gaan deze haaknaalden maken met epoxy. Ik gebruik de UltraEpoxy. Dit is een kunst epoxy van hoge kwaliteit met veel gebruiksgemak.
Als je epoxy giet kunnen er dampen vrijkomen. Zorg voor een goed geventileerde werkruimte (raam open) en bedek je werkplek met een siliconen mat of een vuilniszak. Trek oude kleding aan, als je epoxy morst krijg je dit er niet meer uit.
Zorg dat je werkplek waterpas is, zodat je project waterpas uithard. Zet alles klaar, trek je handschoenen aan en zet je mondkapje op.

Stap 2: De siliconen mal

Pak de siliconen mal pen (variant 1: ovaal). Dit is een mal voor pennen, maar eigenlijk nog geschikter voor je eigen haaknaalden. Je zult zien dat aan de achterkant een klein stukje plastic uitsteekt. Dit dient normaal gesproken als gat voor je penvulling. Dit hebben we niet nodig en knippen we er dus uit met een klein schaartje.
Nu willen we een gaatje aan de bovenkant van de mal maken. Hier steken wij straks de bovenkant van de haaknaald doorheen.
Steek het schaartje via de binnenkant van de mal door de top van de mal heen. Zorg ervoor dat dit precies in het midden is. Maak het gaatje niet te groot!Gebruik je een haaknaald groter dan maat 4,5 dan raad ik aan om het uiterste puntje van de mal er af te knippen, zo heb je meer ruimte om je haaknaald er doorheen te steken. Let wel, als je dit doet, dan heb je een extra mal nodig voor je haaknaalden onder maat 4,5. De mal moet namelijk helemaal aansluiten op de haaknaald, anders loopt de epoxy er aan het uiteinde uit.
Pak nu een aluminium haaknaald en steek deze door het gaatje heen.

Stap 3: Epoxy giethars mengen

We hebben per haaknaald ongeveer 15-20ml epoxy nodig. Ik raad aan om iets meer epoxy te mengen als dat je nodig hebt. Ik gebruiken hiervoor de UltraEpoxy premium. Je mengt deze epoxy 1:6. Dit lijkt lastig maar is eenvoudig. En wees gerust: er zit een mengschema bij. Ik heb ongeveer 25 ml epoxy nodig. Dit is ongeveer: 15 ml hars (A) en 9 ml verharder (B). Dit moet je goed mengen.

Om bubbels te voorkomen, roer ik langzaam één richting op gedurende 5 tot 10 minuten. Zet hiervoor een timer. Het is belangrijk dat de componenten volledig gemixt zijn. Schraap ook met de roerstaafje langs de bodem en de randen van het bekertje

Stap 4: Epoxy gieten

Giet nu heel langzaam de epoxy in de mal tot de mal vol lijkt. Na het mengen en gieten kunnen luchtbellen in de epoxy ontstaan. Ik verwijder de luchtbellen met 1 spuitje bubble blaster
In het puntje van de mal verschijnt nu een kleine luchtbel. Knijp zachtjes in het uiteinde van de mal tot de luchtbel verschijnt. Prik deze lek met de tandenstoker, terwijl je de mal ingeknepen houdt.


Laat nu heel langzaam de epoxy in het uiteinde van de mal lopen door langzaam de mal los te laten. Herhaal dit tot alle luchtbellen weg zijn. Bij hardnekkige luchtbellen kun je je tandenstoker gebruiken om ze naar buiten te begeleiden en daar lek te prikken.
Het kan zijn dat je mal nu minder vol lijkt, omdat je de luchtbellen hebt verwijderd. Giet in dat geval nog wat epoxy in de mal. Niet te vol, want we gaan nog decoraties toevoegen aan de epoxy.

Stap 5: Resin art decoraties toevoegen

Nu gaan we de epoxy vullen met leuke resin art decoraties zoals bladgoud, droogbloemen en glitter.
Als je droogbloemen toe wil voegen, zorg er dan voor dat ze helemaal bedekt zijn met epoxy: zo voorkom je luchtbellen. Gebruik voor het toevoegen van deze versieringen een tandenstoker. Neem je tijd en plaats alles 1 voor 1.


Als je kaar bent pak je de Bubble blaster en spray je één keer over de haaknaald heen. Alle luchtbellen die dan nog naar boven komen tijdens het uitharden zullen dan vanzelf verdwijnen. Laat je werk nu met rust voor in elk geval 24 uur. Zorg bij deze epoxy voor een constante kamertempratuur van 20°C tijdens het uitharden.

Stap 6: Ontmallen

Haal de haaknaald voorzichtig uit de mal. Ga langs alle randjes met de ontbramer of mesje. Als er ergens toch kleine luchtbellen zijn ontstaan dan gaan we in de stap hieronder opvullen met kant en klare UV Resin

Stap 7: Afwerken 

Als er na het ontbramen (scherpe randjes verwijderen met mesje) nog oneffenheden zitten in de randjes of zijkanten, gaan we deze eerst heel voorzichtig opvullen met UV Resin en een tandenstoker. Hard de opvullingen per keer volledig uit.


Als de luchtbellen weg zijn kunnen we verder met het afwerken. Aan de bovenkant van de haaknaald is het nu plat. Hier op gaan we een laagje UV Resin aanbrengen.
Verdeel de UV Resin goed met een roerstokje. Voor je het onder de UV Epoxy lamp plaatst wil je er even met een aansteker overheen gaan. Dit zorgt ervoor dat alle luchtbellen direct poppen.
Hou de haaknaald vast aan het aluminium gedeelte en hou het zo waterpas mogelijk voor in elk geval 60 seconden onder de UV epoxy lamp. De haaknaalden blijven bijna nooit recht liggen van zichzelf, omdat ze een ronde bodem hebben. Herhaal dit proces dit zo’n 5 á 10 minuten. De tijdsduur van het uitharden is afhankelijk van je UV Resin en de lamp die je gebruikt. Je UV Resin mag hierna niet meer plakkerig zijn.

Tip: je kunt als finishing touch ook nog een naam aanbrengen op de haaknaald!

Heel veel plezier met het maken van je eigen haaknaalden! 

Wil jij dit ook maken?
Epoxy giethars (per haaknaald 15 ml nodig)
Siliconen mal pen
- Zie het complete lijstje bovenaan de pagina

Meer informatie?

Heb je vragen over het maken van kunst, sieraden of het gieten/coaten van vloeren of andere objecten? Bij itsOkay werken meerdere epoxy experts met allemaal hun eigen expertise. Wij helpen je graag.
Neem contact op met de klantenservice van itsOkay of neem een kijkje in het Epoxy kenniscentrum

Reacties

  • Goedemorgen @Anastasia P Bagmeijer. Dat klopt die vind je op onze website: Siliconen Mal Haaknaald. De kunstenares / expert kiest er in dit geval voor te werken met een balpen mal, omdat het eindresultaat wat je hiermee giet beter in de hand ligt. Maar je kunt natuurlijk zelf kiezen. Liefs, team itsOkay

    IT

    itsOkay

  • Er zijn toch ook speciale haaknaald mallen te koop.

    AN

    Anastasia P Bagmeijer

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Over itsOkay

Wil jij ook graag iets maken en je creativiteit ontwikkelen? Dan is itsOkay de winkel voor jou! ItsOkay is dé Epoxy Specialist van Nederland en België. Sinds 2018 actief en dus al meer dan 6 jaar een grote online webwinkel in epoxy.

Daarnaast gaan onze epoxy specialisten altijd transparant te werk en geven jou eerlijk en persoonlijk advies.

Handleidingen >

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.